onsdag 31. desember 2014

Ficus Ginseng

Ficus Ginseng


Latinsk navn: Ficus microcarpa 'Ginseng'

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: Lite tre med blanke, grønne blader og tykk rot


Ficus Ginseng er det mest populære bonsaitreet som er i salg i Norge.

Plassering: 

Romtemperatur, ikke i sterkt sollys. Alle Ficus foretrekker jevne forhold uten store svingninger i lys eller temperatur. Et øst- eller vestvendt vindu er ideelt, men den kan venne seg til forskjellige forhold bare den får nok lys.

Vann og gjødsel:

Bonsaitrær dyrkes i små potter, med lite jord i forhold til de tette røttene. Derfor vil den drikke opp alt vannet i jorda fortere enn en plante i ei vanlig potte. Ficus Ginseng tåler å tørke litt mellom hver vanning, men den bør vannes grundig så alle røttene blir våte når den får vann. Det kan være en god ide å dyppe hele potta i vann og la den få renne av seg.

Poenget med bonsaitrær er at de skal holde seg små, derfor trenger de lite gjødsel. Svak gjødsel en gang i måneden er nok. Det finnes også spesiell langtidsgjødsel, som slipper næringen ut sakte.

Spesielle krav:

Ficus microcarpa, som er villformen av Ficus Ginseng, er et stort tre. For at den ikke skal bli for stor inne i stua, må den klippes ned. Grunnregelen for bonsaitrær er at en skal klippe bort det som ikke vokser i den retningen som du vil at treet skal vokse. Vanligvis vil det si at lange, tynne skudd i toppen klippes ned så det står igjen et par blader.

Planten kan gjerne dusjes, både på bladene og røttene. Dette forhindrer også angrep av spinnmidd.

Formering:

Ficus formeres med stiklinger eller avleggere, men bonsaitrær kjøpes ferdige i butikken. Det ligger mye arbeid bak et sånt tre, fordi de må formes gradvis.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Jeg er ingen ekspert på bonsaitrær, men det finnes mye nyttig informasjon i bøker og på nettet.

Ficus Ginseng har fått navnet sitt på grunn av stammen, som ser ut som ei ginsengrot. For å få til dette, blir planten pottet om høyere og høyere, så mer og mer av rota kommer fram og blir til stamme. Ficus kan også lett få luftrøtter, som vokser nedover og setter seg fast i jorda. På denne måten kan til og med en ganske ung plante få tykk stamme.

20 kommentarer:

 1. Min Ficus Ginseng mistet absolutt ALLE bladene ganske fort etter at jeg kjøpte den. Er det noen sjans for at bladene kommer igjen til våren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er typisk for Ficus å få "sjokk" og miste blader når de blir flyttet på. Det er også helt vanlig at de "røyter" om vinteren, men de skal ikke miste alle. Kan det hende at din har tørket helt ut? Ficus Ginseng har vanligvis veldig lite jord i potta, så de bør få drikke godt når de får vann. Om greinene ikke har blitt tørre og sprø, vil nok bladene komme tilbake når den får skikkelig vann og lys.

   Slett
  2. Jeg har hatt samme problemet med min. Spray den med vann. Den elsker det! Min ble grønn og frodig og vokser som bare det etter kun et par uker. La gjerne jorden i potten bli helt tørr før du vanner den godt.

   Slett
 2. Hei! Kan det vokse ut nye grener på en Ficus som har fått alle grenene HELT kuttet av? Eller er den dødsdømt? Hilsen en som tror hun gjorde noe dumt..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett nye skudd bryte ut fra langt nede på stammen på andre typer Ficus, så det kan hende at det går bra. Det er vel bare å vente og se. :)

   Slett
 3. Bør man ta bort nye skudd som kommer fra stammen ? Hilsen nybegynner.:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Om skuddet vokser på en måte som forstyrrer formen på treet, eller det vokser fort og tar mye næring. Det er du som bestemmer hvordan treet ditt skal se ut, klipp bort det som ikke passer :)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Takk da lar jeg skuddene stå,de passer fint :) Veldig moro å være nybakt bonsaitre-eier...Rett etter at jeg tok det hjem fra butikken mistet det endel blad 🍃 men nå har det kommet maaange nye og det strutter frodig ! Tar det som et tegn på at bonsaitreet trives godt i stua vår ! Nå er det imidlertid en mørk (våt) flekk nederst på stammen. .håper ikke det har fått for mye vann? Jeg vanner godt en × pr.uke og dusjer bladene samtidig...

  SvarSlett
 6. Takk da lar jeg skuddene stå,de passer fint :) Veldig moro å være nybakt bonsaitre-eier...Rett etter at jeg tok det hjem fra butikken mistet det endel blad 🍃 men nå har det kommet maaange nye og det strutter frodig ! Tar det som et tegn på at bonsaitreet trives godt i stua vår ! Nå er det imidlertid en mørk (våt) flekk nederst på stammen. .håper ikke det har fått for mye vann? Jeg vanner godt en × pr.uke og dusjer bladene samtidig...

  SvarSlett
 7. Er denne planten giftig for små barn?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette er ikke jeg rett person til å svare på.

   Giftinformasjonen skriver på sidene sine:
   Ficus-arter
   De fleste planter er lite giftige og vil derfor ikke gi noen symptomer ved en liten smak. Ficus-arter (Ficus) er slike planter. Gi gjerne litt å drikke dersom barnet ditt har smakt på en ficus-art.

   https://helsenorge.no/Giftinformasjon/tema-planter-og-bar

   Slett
 8. Er det noen som vet hvor plantasjen importerer platen fra?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, unnskyld at denne kommentaren gikk rett forbi meg. De importeres vanligvis fra Nederland.

   Slett
 9. Skal disse ha samme jordtype som vanlig bonsai, med kattesand i? Bør de plantes om? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, om du har spesialjord for bonsai kan du gjerne bruke den, men en Ficus er ikke den mest kresne. Jeg har god erfaring med å blande vanlig blomsterjord med kokosfiber (fra f.eks. Clas Ohlson) Kokosfiberen gir veldig god drenering og inneholder nesten ikke næring. Du kan gjerne blande inn kattesand, perlite o.l, men det er ikke like viktig for ficus som for bonsai av typiske utetrær. Det er ikke nødvendig å potte om før potta er full av røtter, ca. annenhvert år, og helst om våren.

   Slett
  2. Tusen takk for svar!! Da skal jeg ordne litt for ficusen min :D

   Slett
 10. Heisan har en sånn FICUS MICROCARPA GINSENG hjemme og lurer bare på om jeg kan sette den ut nå som det ikke er så kaldet ute.
  Og kan den settes ut i sola en del timer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, den kan stå ute når det er over 15 grader. Den kan miste blader om det blir noe særlig under det. Jeg ville nok ha holdt den unna den sterkeste sola, fordi pottene de står i er veldig grunne og alt vannet fordamper på kort tid i sola.

   Slett
 11. Må det være en grunn og bred potte?

  SvarSlett