torsdag 1. januar 2015

Zamioculcas

Zamioculcas

Zamioculcas er en særdeles hardfør plante
Zamioculcas

Alternativt navn: Studentens trøst, smaragdpalme

Latinsk navn: Zamioculcas zamiifolia

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Afrika

Utseende: Tykke, blanke blader, opptil en meter høy


Plassering: 

Hvor som helst, men grønnfargen blir dypere om den ikke blir utsatt for direkte sollys. Zamioculcas er glad i varme.

Vann og gjødsel:

Zamioculcas er en ørkenplante som trenger svært lite vann. Den kan lett overleve en måned uten vann. Den har rotknoller som kan råtne om de er våte over lang tid, derfor er det viktig at den får bli helt tørr.

Akkurat som en kaktus, trenger Zamioculcas lite gjødsel, og da bare på sommeren. Gjødselpinner virker godt, siden de skal ha vann så sjeldent.

Spesielle krav:

Zamioculcas liker å stå trangt i potta, og trenger ikke å pottes om før de bokstavelig talt truer med å sprenge potta. Om den må pottes om, bør den få godt drenert jord, for eksempel kaktusjord. Gamle, tunge blad kan legge seg utover, og kan støttes opp med en pinne eller lignende. Pass på at ikke pinnen stikkes inn i en knoll!

Formering:

Det er lett å dele Zamioculcas. Hver del må ha en knoll. Det er viktig at den ikke får vann på minst ei uke etter deling.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Som alle andre planter i myrkonglefamilien, er Zamioculcas litt giftig. Den inneholder oksalsyre som irriterer slimhinner.

Planten kan bli mange år gammel.

6 kommentarer:

 1. hvordan ser en knoll ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, knollene ser litt ut som poteter, med blankt, lysebrunt skall. De ligger ofte helt øverst i jorda. Om du skal dele planten, ser du dem tydelig.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hei! Har tatt av to nye små planter, men de knakk av "knollen". Det er ikke mulig at den gror ut nye knoller? Akkurat nå står de i vann... Det er bare stilkene, uten røtter eller knoll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bladene kan visstnok rote seg, men det går så sakte at det vanligvis går bedre i jord enn i vann. I vann kan de råtne før de får slått røtter. Nå har jeg ikke prøvd dette selv, jeg har bare hørt dette fra andre som har fått det til. Lykke til!

   Slett
  2. Takk for svar, jeg får prøve! Hadde vært gøy å få det til. Fin plante!

   Slett