tirsdag 1. november 2016

Vindusblad (Monstera)

Vindusblad

Foto: Stock by Kai

Latinsk navn: Monstera deliciosa

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Store grønne blader med avlange hull i. Denne planten kan bli svært stor.


Plassering: 

Romtemperatur, lyst, men helst ikke rett i sola. Planten vil overleve i skyggen, men bladene vil bli mye større og få flere hull i godt lys. Som med de aller fleste andre grønnplanter bør den stå rett ved et vindu eller få ekstra lys i den mørke årstiden.

Vindusblad tåler ikke kald trekk, den må ha minst 10 grader. Store planter bør bindes opp.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke opp mellom hver vanning. Det greieste er å løfte på potta og vanne først når den kjennes lett ut, men det er ikke alltid like lett å få til med en så stor plante. Derfor bør jorda være godt drenert, Et lag med lecakuler nederst i potta er en god ide. Denne planten liker også å bli dusjet, og jeg kjenner til og med noen som tørker av bladene med en fuktig klut.

Planten blir fort stor i forhold til potta, og vil ha næring med mye nitrogen, men ikke i store mengder. Det holder å gjødsle en gang i måneden om ikke jorda er gammel. Gjødsel som er spesielt tilpasset grønnplanter passer godt.

Spesielle krav:

Det vil vokse ut luftrøtter oppover stammen som ikke bør plukkes av. Den liker godt å bli dusjet på luftrøttene. I naturen klatrer planten oppover trestammer. I stua bør den få noe å klatre opp etter, f. eks. en mosestokk eller en snor.

Det går bare bra å klippe av toppen om planten blir for stor. I naturen kan et vindusblad bli flere meter høy, og jeg har sett planter som går helt opp til taket inne.

Formering:

Det er lettest å formere vindusblad med stiklinger. Er det luftrøtter nederst på stiklingen, vil den rote seg med en gang. Ellers kan den få stå i vann fram til røttene har begynt å komme fram. Nye stiklinger bør få stå i lett fuktig jord.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

I de strøkene der vindusblad kan stå ute, vil den få blomster og frukt. Blomsten ligner litt på en fredslilje, og frukten ligner på en ananas og er spiselig. Resten av planten er helt uspiselig, den inneholder oksalsyre som er irriterende for slimhinner.

Vindusblad er kanskje den eneste planten som vokser mot mørket som ung spire. Den gjør det for å finne seg en trestamme å vokse oppover.

31 kommentarer:

 1. Hei. Min monstera har vært fin i hele vinter, men nå som sommeren har kommet er den utrolig slapp og ser nesten deprimert ut, jeg har prøvd å dusje den, og gi den næring, uten at det har blitt for mye vann for den (bladene er fortsatt helt grønne) Jeg finner ingen steder noe om denne type "lidelse". Har du noen idé?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hvor står den? Grønnplanter trenger mer vann om sommeren når det er varmt og lyst. Monstera stammer fra skogen, så den vil ikke trives i sterkt sollys. Da bruker den opp vannet fortere enn den klarer å suge det opp.

   Jeg syns det er greiest å løfte på potta når jeg skal sjekke om en plante har passe med vann. Er potta helt lett, trenger den mer. Er potta tung som et fullt glass, har den for mye. Det kan hende at din trenger litt mer. :)

   Slett
 2. Hei! Eg kjøpte meg Monstera i dag. Den har ingen stamme i potta å klatre til, har du noken ideer til kva som er best for den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monstera får gjerne større og større blader etter som den vokser og blir tung i toppen, derfor liker jeg best tykke stammer f.eks. de med kokosfiber. Bambus går sikkert bra også om potta er dyp. Den store vi hadde før fikk et tau som var knytt fast i kroker i veggen.

   Det er veldig greit at om du bruker tråd eller snøre for å surre den fast med, bør det ikke være for stramt og skarpt. Jeg har vært uheldig og ødelagt planter med nylontråd.

   Slett
 3. Min Monstera 'drypper' fra bladene, ikke så lurt for parkettgulvet...
  Vet noen hva det kommer av ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt normalt at de gjør sånn om de har fått mye vann. Det er overskuddsvann som kommer ut. Sånn kan f.eks. gullranker også finne på. Kanskje hjelper det om den får litt mindre vann?

   Slett
 4. Hei! Jeg har nettopp skaffet meg en monstera, den er ganske liten (max 15 cm høy) og lurer derfor på om du har noen tips til når jeg burde begynne å binde den opp og hvor stor den burde være første gang man potter den om?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Jeg har sett en del bitte små monstera rundt omkring i det siste, de står i ei potte som er ca. like stor som en kaffekopp. Er det en sånn du har? Det går sikkert bare bra å potte om nå, men vanligvis er det best å gjøre det om våren når de vokser fortere. Den trenger ikke å pottes om før potta er full av røtter, det ser du under plastpotta når røttene begynner å komme ut av hullene.

   Det er ikke nødvendig å binde opp før de har blitt minst en halvmeter høye og fått store blader. Jeg anbefaler en tykk stamme og myk tråd, ikke tynn nylon.

   Slett
 5. Hei! Har du noen gode råd for flytting av en relativt stor monstera? Den har stått i et hjørne ved et vindu i flere måneder og luftrøttene har grodd langs veggene i metervis! Jeg har bundet den med myk tråd. Ønsker å flytte den både fordi jeg skal møblere om stuen og fordi jeg vil få planten til å vende seg i motsatt retning mot lyset slik at den blir jevnere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det skal ikke være noe i veien for å flytte den, tvert imot har jeg norn ganger snudd den så den har fått støtte seg opp mot veggen. Det er viktig at den får nok lys på den nye plassen og at den ikke står rett ved en varmeovn e.l. Det høres ut som du har en stor og flott plante, du har helt sikkert vært snill med den! :)

   Slett
  2. Tusen takk for svar! Ja, jeg har grodd den selv fra en avlegger med bare ett eneste blad! Legger jeg bare alle luftrøttene mot veggen der jeg plasserer den og så vil de finne sin plass av seg selv?

   Slett
 6. Kan eg klippe av luftrøttene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, luftrøttene er en naturlig del av planten og den bruker dem til å trekke til seg fuktighet med, i tillegg bruker den luftrøttene til å klatre og holde seg fast med. De liker å bli dusjet på luftrøttene! Klippes de av vil det jo bli et åpent sår der det kan komme inn sykdom. Er de tørre og "tomme" inni er det bare å klippe av.

   Slett
 7. Hei! Hva betyr det når noen av bladene er tynne og slappe? De er ganske lysegrønne i forhold til de andre, så regner med at de er "nye". Stilken står rakt opp, men bladet bare henger.

  Det er også noen av bladene som har fått noen stygge brune flekker. Hva kommer det av? og kan det fikses?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, lysegrønne slappe blader er vanligvis bare ikke helt voksne enda. De vil komme seg etter hvert, så lenge de får skikkelig lys.

   Brune flekker kan komme av veldig tørr luft, sterk sol, sterk gjødsel eller at planten har fått bli veldig tørr en gang.

   Om de nye bladene blir vasne i stedet for å vokse, kan det bety for mye vann og/eller for lite lys.

   Slett
 8. Hei. Jeg har en monstera som har blitt stor og jeg ønsker å ta en stikling eller to. Hvordan går jeg frem? Kan jeg kutte av hvor som helst? Anne ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er lettest å få stiklinger til å rote seg om den har luftrøtter. Luftrøttene vil bli til røtter når de kommer ned i jorda :)

   Slett
 9. Hei, jeg har dyrket frem en monstrera fra ett blad. Den har en tykk stilk med flere blader oppover og masse luftrøtter. Hvordan kan jeg få en plante som ligner de man kjøper-tette og med flere stilker opp fra jorden? Har en kokos-stokk og har begynt å lage en ny stikling for å plante i samme potte for å prøve å få en tettere plante, er det en ok ide eller har du andre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, på planter i butikken er det ofte flere skudd i ei potte, ja. Det er også viktig at de får godt nok lys for å bli kompakte og gjødsel for å få store, fine blader. Kokos-stokk er bra. Lykke til :)

   Slett
  2. Ok, takk for svar, da fortsetter jeg med det, skal passe på lyset. Bruker min egen bokashi jord og gjødsel. Gleder meg til å se hvordan det går :)

   Slett
 10. Hei! Jeg har nylig skaffet meg en monstera som er ganske stor, med noen riktig lange luftrøtter. En del av planten har en ganske snodig vinkel, og jeg kunne tenkt meg å ta stiklinger av den. Har lest endel, og de to bladene som sitter på det ytterste leddet ser egentlig ut som et flott eksemplar (vel og merke ganske store, emn det gjør vel ikke noe?). Det eneste som kommer i veien er luftroten som henger på leddet, som kanskje er 20 cm lang og stikker oppover, som gjør at når den skal settes i jord vil stå opp fra jorda. Som jeg har skjønt det er det jo fra den at det skal utvikle seg jordrøtter? Kan jeg klippe den av før jeg setter stiklingene i vann? Eller egner den seg ikke særlig som stikling? Evt. hva burde jeg gjøre?

  På forhånd takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er ikke dette noe jeg har prøvd selv (å klippe vekk luftrøtter fra en stikling) men det skal visst gå an, så lenge den klumpete delen av stemmen der luftrøttene kommer ut får stå under vann. De roter seg bare saktere uten luftrota.

   Dessuten roter alt seg mye saktere nå når det er så lite dagslys. Personlig ville jeg venta til våren.

   Det kommer så mye spørsmål om dette at jeg kommer til å skrive en egen artikkel om det. Det tar bare litt tid å få tatt skikkelige bilder :)

   Slett
 11. Ella med plantedilla17. november 2017 kl. 05:19

  Hei!

  Jeg kjøpte en monstera for halvannen-to måneder siden, og det har allerede kommet fire nye flotte blader og luftrøtter har begynt å vokse ut her og der.

  Men jeg synes potta virker litt liten, da det har vokst et par røtter ut under potta. Og det ser rett og slett ut som jorda er presset litt sammen oppi der.

  Så spørsmålet er; Kan jeg potte den om nå? Eller bør jeg vente til våren?
  Og da tenker jeg i en potte som er 1,5 cm større bare. Og bør jeg da putte lecakuler i bånn når det ikke har vært det tidligere? Planten er foreløpig i en liten potte på ca 12cm på tross av en høyde på en meter. Kan det være en ide og potte den om nå uten lecakuler, men eventuelt putte leca kuler i dersom den vokser så kraftig at den trenger større potte til våren?

  Takk for gode råd og tips på siden din forresten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, om planten er i vekst (at det kommer lysegrønne blad i toppen) går det bare bra å potte om. Det er ikke nødvendig med lecakuler i ei så liten potte, om den ellers er godt drenert. Regner med at plastpotta har hull i bunnen.

   Jeg ville heller ha potta om nå enn å risikere at den blir for topptung og tipper over. :)

   Slett
  2. Takk :) var litt det jeg tenkte og. Jeg prøver jeg!

   Slett
 12. Hei.
  Min Monstera er fra høsten 1960 (evt våren 1961) og kjøpt hos gartner Moen på Borgenhaugen. Jeg fraktet den hjem (en mils vei) på motorsykkeltanken. Det siste tiåret har den stått i en kjeller - litt halvglemt - men nå skal den igjen få en hedersplass i peisstuen min.
  Og ja, det er en utrolig roobust og fin plante.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fantastisk! Den er helt sikkert stor og flott!

   Slett
 13. Ikke spesielt, men det kommer av at jeg har delt den noen ganger og redusert den - men det er den opprinnelige rota. Jeg har selvsagt beholdt den pga det nostalgiske. Moen-butikken er borte - vi har flyttet (med Monstera'en) 4-5 ganger og "husfruen" har ikke vært så veldig interessert - men jeg har jo et litt spesielt forhold til den, siden det antageligvis var første plante jeg kjøpte noen gang og siden den har sin spesielle forhistorie.
  Men nå skal den bli fin - har plantet om i fin potte med god "støttestokk" i midten og den skal pleies etter beste evne.
  Mange hilsen til deg - og takk for en fin side.

  SvarSlett
 14. Hei,

  Jeg har fått store sorte/brune flekker på bladene. Hva er dette? Dusjer planten ofte og den får vann ca en gang i uken. Please Help...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Har du dusjet med kaldt vann?

   Har den stått i sola med vann på bladene?

   Kan den ha fått for sterk gjødsel? (Dette har jeg spesielt erfart med enkelte typer gjødselpinner, særlig om vinteren)

   Står den rett ved varmeovn/varmepumpe?

   Disse er vanlige grunner til sånne flekker. Det kan også hende at den rett og slett får for lite lys nå om vinteren. Da bruker den vann og næring mye saktere, og kan få stygge blader som faller av. Får den ellers nye skudd og blader?

   Slett
 15. Hei, min monstera har jeg hatt i ett halvår nå, den er ganske stor og har vokst meget bra inntil jul da den ble glemt av min roomie som ikke vannet den.. nå har den fått gule blader og brune flekker på noen av de gule bladene og jorden blir ikke ordentlig tørr. Jeg vannet den ca 2 ganger og dusjer den ofte, den har kanskje fått litt for lite lys også. Hva må jeg gjøre for at den skal bli lykkelig igjen?? Plis hjelp??

  SvarSlett