tirsdag 1. november 2016

Vindusblad (Monstera)

Vindusblad

Foto: Stock by Kai

Latinsk navn: Monstera deliciosa

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Store grønne blader med avlange hull i. Denne planten kan bli svært stor.


Plassering: 

Romtemperatur, lyst, men helst ikke rett i sola. Planten vil overleve i skyggen, men bladene vil bli mye større og få flere hull i godt lys. Som med de aller fleste andre grønnplanter bør den stå rett ved et vindu eller få ekstra lys i den mørke årstiden.

Vindusblad tåler ikke kald trekk, den må ha minst 10 grader. Store planter bør bindes opp.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke opp mellom hver vanning. Det greieste er å løfte på potta og vanne først når den kjennes lett ut, men det er ikke alltid like lett å få til med en så stor plante. Derfor bør jorda være godt drenert, Et lag med lecakuler nederst i potta er en god ide. Denne planten liker også å bli dusjet, og jeg kjenner til og med noen som tørker av bladene med en fuktig klut.

Planten blir fort stor i forhold til potta, og vil ha næring med mye nitrogen, men ikke i store mengder. Det holder å gjødsle en gang i måneden om ikke jorda er gammel. Gjødsel som er spesielt tilpasset grønnplanter passer godt.

Spesielle krav:

Det vil vokse ut luftrøtter oppover stammen som ikke bør plukkes av. Den liker godt å bli dusjet på luftrøttene. I naturen klatrer planten oppover trestammer. I stua bør den få noe å klatre opp etter, f. eks. en mosestokk eller en snor.

Det går bare bra å klippe av toppen om planten blir for stor. I naturen kan et vindusblad bli flere meter høy, og jeg har sett planter som går helt opp til taket inne. Legg merke til at nye blader utvikler seg inni bladstilken til det forrige bladet, så om et stygt blad må klippes bort fra enden av planten, kan
det være lurt å klippe litt høyt opp om det neste bladet ikke har kommet ut.

Formering:

Det er lettest å formere vindusblad med stiklinger. Er det luftrøtter nederst på stiklingen, vil den rote seg med en gang. Ellers kan den få stå i vann fram til røttene har begynt å komme fram. Nye stiklinger bør få stå i lett fuktig jord.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

I de strøkene der vindusblad kan stå ute, vil den få blomster og frukt. Blomsten ligner litt på en fredslilje, og frukten ligner på en ananas og er spiselig. Resten av planten er helt uspiselig, den inneholder oksalsyre som er irriterende for slimhinner.

Vindusblad er kanskje den eneste planten som vokser mot mørket som ung spire. Den gjør det for å finne seg en trestamme å vokse oppover.

74 kommentarer:

 1. Hei. Min monstera har vært fin i hele vinter, men nå som sommeren har kommet er den utrolig slapp og ser nesten deprimert ut, jeg har prøvd å dusje den, og gi den næring, uten at det har blitt for mye vann for den (bladene er fortsatt helt grønne) Jeg finner ingen steder noe om denne type "lidelse". Har du noen idé?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hvor står den? Grønnplanter trenger mer vann om sommeren når det er varmt og lyst. Monstera stammer fra skogen, så den vil ikke trives i sterkt sollys. Da bruker den opp vannet fortere enn den klarer å suge det opp.

   Jeg syns det er greiest å løfte på potta når jeg skal sjekke om en plante har passe med vann. Er potta helt lett, trenger den mer. Er potta tung som et fullt glass, har den for mye. Det kan hende at din trenger litt mer. :)

   Slett
 2. Hei! Eg kjøpte meg Monstera i dag. Den har ingen stamme i potta å klatre til, har du noken ideer til kva som er best for den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monstera får gjerne større og større blader etter som den vokser og blir tung i toppen, derfor liker jeg best tykke stammer f.eks. de med kokosfiber. Bambus går sikkert bra også om potta er dyp. Den store vi hadde før fikk et tau som var knytt fast i kroker i veggen.

   Det er veldig greit at om du bruker tråd eller snøre for å surre den fast med, bør det ikke være for stramt og skarpt. Jeg har vært uheldig og ødelagt planter med nylontråd.

   Slett
 3. Min Monstera 'drypper' fra bladene, ikke så lurt for parkettgulvet...
  Vet noen hva det kommer av ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt normalt at de gjør sånn om de har fått mye vann. Det er overskuddsvann som kommer ut. Sånn kan f.eks. gullranker også finne på. Kanskje hjelper det om den får litt mindre vann?

   Slett
 4. Hei! Jeg har nettopp skaffet meg en monstera, den er ganske liten (max 15 cm høy) og lurer derfor på om du har noen tips til når jeg burde begynne å binde den opp og hvor stor den burde være første gang man potter den om?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Jeg har sett en del bitte små monstera rundt omkring i det siste, de står i ei potte som er ca. like stor som en kaffekopp. Er det en sånn du har? Det går sikkert bare bra å potte om nå, men vanligvis er det best å gjøre det om våren når de vokser fortere. Den trenger ikke å pottes om før potta er full av røtter, det ser du under plastpotta når røttene begynner å komme ut av hullene.

   Det er ikke nødvendig å binde opp før de har blitt minst en halvmeter høye og fått store blader. Jeg anbefaler en tykk stamme og myk tråd, ikke tynn nylon.

   Slett
 5. Hei! Har du noen gode råd for flytting av en relativt stor monstera? Den har stått i et hjørne ved et vindu i flere måneder og luftrøttene har grodd langs veggene i metervis! Jeg har bundet den med myk tråd. Ønsker å flytte den både fordi jeg skal møblere om stuen og fordi jeg vil få planten til å vende seg i motsatt retning mot lyset slik at den blir jevnere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det skal ikke være noe i veien for å flytte den, tvert imot har jeg norn ganger snudd den så den har fått støtte seg opp mot veggen. Det er viktig at den får nok lys på den nye plassen og at den ikke står rett ved en varmeovn e.l. Det høres ut som du har en stor og flott plante, du har helt sikkert vært snill med den! :)

   Slett
  2. Tusen takk for svar! Ja, jeg har grodd den selv fra en avlegger med bare ett eneste blad! Legger jeg bare alle luftrøttene mot veggen der jeg plasserer den og så vil de finne sin plass av seg selv?

   Slett
 6. Kan eg klippe av luftrøttene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, luftrøttene er en naturlig del av planten og den bruker dem til å trekke til seg fuktighet med, i tillegg bruker den luftrøttene til å klatre og holde seg fast med. De liker å bli dusjet på luftrøttene! Klippes de av vil det jo bli et åpent sår der det kan komme inn sykdom. Er de tørre og "tomme" inni er det bare å klippe av.

   Slett
 7. Hei! Hva betyr det når noen av bladene er tynne og slappe? De er ganske lysegrønne i forhold til de andre, så regner med at de er "nye". Stilken står rakt opp, men bladet bare henger.

  Det er også noen av bladene som har fått noen stygge brune flekker. Hva kommer det av? og kan det fikses?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, lysegrønne slappe blader er vanligvis bare ikke helt voksne enda. De vil komme seg etter hvert, så lenge de får skikkelig lys.

   Brune flekker kan komme av veldig tørr luft, sterk sol, sterk gjødsel eller at planten har fått bli veldig tørr en gang.

   Om de nye bladene blir vasne i stedet for å vokse, kan det bety for mye vann og/eller for lite lys.

   Slett
 8. Hei. Jeg har en monstera som har blitt stor og jeg ønsker å ta en stikling eller to. Hvordan går jeg frem? Kan jeg kutte av hvor som helst? Anne ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er lettest å få stiklinger til å rote seg om den har luftrøtter. Luftrøttene vil bli til røtter når de kommer ned i jorda :)

   Slett
 9. Hei, jeg har dyrket frem en monstrera fra ett blad. Den har en tykk stilk med flere blader oppover og masse luftrøtter. Hvordan kan jeg få en plante som ligner de man kjøper-tette og med flere stilker opp fra jorden? Har en kokos-stokk og har begynt å lage en ny stikling for å plante i samme potte for å prøve å få en tettere plante, er det en ok ide eller har du andre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, på planter i butikken er det ofte flere skudd i ei potte, ja. Det er også viktig at de får godt nok lys for å bli kompakte og gjødsel for å få store, fine blader. Kokos-stokk er bra. Lykke til :)

   Slett
  2. Ok, takk for svar, da fortsetter jeg med det, skal passe på lyset. Bruker min egen bokashi jord og gjødsel. Gleder meg til å se hvordan det går :)

   Slett
 10. Hei! Jeg har nylig skaffet meg en monstera som er ganske stor, med noen riktig lange luftrøtter. En del av planten har en ganske snodig vinkel, og jeg kunne tenkt meg å ta stiklinger av den. Har lest endel, og de to bladene som sitter på det ytterste leddet ser egentlig ut som et flott eksemplar (vel og merke ganske store, emn det gjør vel ikke noe?). Det eneste som kommer i veien er luftroten som henger på leddet, som kanskje er 20 cm lang og stikker oppover, som gjør at når den skal settes i jord vil stå opp fra jorda. Som jeg har skjønt det er det jo fra den at det skal utvikle seg jordrøtter? Kan jeg klippe den av før jeg setter stiklingene i vann? Eller egner den seg ikke særlig som stikling? Evt. hva burde jeg gjøre?

  På forhånd takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er ikke dette noe jeg har prøvd selv (å klippe vekk luftrøtter fra en stikling) men det skal visst gå an, så lenge den klumpete delen av stemmen der luftrøttene kommer ut får stå under vann. De roter seg bare saktere uten luftrota.

   Dessuten roter alt seg mye saktere nå når det er så lite dagslys. Personlig ville jeg venta til våren.

   Det kommer så mye spørsmål om dette at jeg kommer til å skrive en egen artikkel om det. Det tar bare litt tid å få tatt skikkelige bilder :)

   Slett
 11. Ella med plantedilla17. november 2017 kl. 05:19

  Hei!

  Jeg kjøpte en monstera for halvannen-to måneder siden, og det har allerede kommet fire nye flotte blader og luftrøtter har begynt å vokse ut her og der.

  Men jeg synes potta virker litt liten, da det har vokst et par røtter ut under potta. Og det ser rett og slett ut som jorda er presset litt sammen oppi der.

  Så spørsmålet er; Kan jeg potte den om nå? Eller bør jeg vente til våren?
  Og da tenker jeg i en potte som er 1,5 cm større bare. Og bør jeg da putte lecakuler i bånn når det ikke har vært det tidligere? Planten er foreløpig i en liten potte på ca 12cm på tross av en høyde på en meter. Kan det være en ide og potte den om nå uten lecakuler, men eventuelt putte leca kuler i dersom den vokser så kraftig at den trenger større potte til våren?

  Takk for gode råd og tips på siden din forresten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, om planten er i vekst (at det kommer lysegrønne blad i toppen) går det bare bra å potte om. Det er ikke nødvendig med lecakuler i ei så liten potte, om den ellers er godt drenert. Regner med at plastpotta har hull i bunnen.

   Jeg ville heller ha potta om nå enn å risikere at den blir for topptung og tipper over. :)

   Slett
  2. Takk :) var litt det jeg tenkte og. Jeg prøver jeg!

   Slett
 12. Hei.
  Min Monstera er fra høsten 1960 (evt våren 1961) og kjøpt hos gartner Moen på Borgenhaugen. Jeg fraktet den hjem (en mils vei) på motorsykkeltanken. Det siste tiåret har den stått i en kjeller - litt halvglemt - men nå skal den igjen få en hedersplass i peisstuen min.
  Og ja, det er en utrolig roobust og fin plante.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fantastisk! Den er helt sikkert stor og flott!

   Slett
 13. Ikke spesielt, men det kommer av at jeg har delt den noen ganger og redusert den - men det er den opprinnelige rota. Jeg har selvsagt beholdt den pga det nostalgiske. Moen-butikken er borte - vi har flyttet (med Monstera'en) 4-5 ganger og "husfruen" har ikke vært så veldig interessert - men jeg har jo et litt spesielt forhold til den, siden det antageligvis var første plante jeg kjøpte noen gang og siden den har sin spesielle forhistorie.
  Men nå skal den bli fin - har plantet om i fin potte med god "støttestokk" i midten og den skal pleies etter beste evne.
  Mange hilsen til deg - og takk for en fin side.

  SvarSlett
 14. Hei,

  Jeg har fått store sorte/brune flekker på bladene. Hva er dette? Dusjer planten ofte og den får vann ca en gang i uken. Please Help...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Har du dusjet med kaldt vann?

   Har den stått i sola med vann på bladene?

   Kan den ha fått for sterk gjødsel? (Dette har jeg spesielt erfart med enkelte typer gjødselpinner, særlig om vinteren)

   Står den rett ved varmeovn/varmepumpe?

   Disse er vanlige grunner til sånne flekker. Det kan også hende at den rett og slett får for lite lys nå om vinteren. Da bruker den vann og næring mye saktere, og kan få stygge blader som faller av. Får den ellers nye skudd og blader?

   Slett
 15. Hei, min monstera har jeg hatt i ett halvår nå, den er ganske stor og har vokst meget bra inntil jul da den ble glemt av min roomie som ikke vannet den.. nå har den fått gule blader og brune flekker på noen av de gule bladene og jorden blir ikke ordentlig tørr. Jeg vannet den ca 2 ganger og dusjer den ofte, den har kanskje fått litt for lite lys også. Hva må jeg gjøre for at den skal bli lykkelig igjen?? Plis hjelp??

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Den kommer seg nok nå som det blir lysere. Det er lyset som trekker vannet oppover i plantene, så det er nok der problemet ligger. Pass på at den får litt skikkelig dagslys på seg, så den kan vokse og ta igjen det tapte. Det som er stygt er bare å klippe vekk når den kar kommet i skikkelig vekst igjen. Lykke til! :)

   Slett
 16. Heija, har hatt min monstrea i kanskje en måned nu og den har en brun flekk på en sidestilk som er vokser på en voksen stilk. Det virker som den skulle bli en ny stilk med blad men er ikke så sikker nå lengre. Hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, har monsteraen din fått nok lys? Det kan hende at nye skudd tørker inn og blir brune om de får for lite lys eller for lite vann, eller om noe har kommet borti og skadet skuddet.

   Ellers kan det hende at det ikke er et nytt skudd, men ei luftrot. De er grønne til å begynne med, og skifter farge til brunt etter hvert!

   Slett
 17. Hei!
  Jeg må klippe bort noen av mine blader pga misfarge og svarte flekker (har fått noen tips ettter å ah lest dine svar på kommentarene). Lurer da på om det er noe jeg må tenke på når jeg klipper? Hvor langt ned kan jeg klippe osv.
  Jeg er temmelig fersk med planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg ville ha klipt ned til rett over der bladet sitter fast i resten av planten om hele bladet er stygt. Om det er bare en flekk, går det bare bra å klippe bort bare den stygge delen.

   Slett
  2. Hei igjen og takk for raskt svar!
   Noen av flekkene sitter midt på bladet, og jeg må såfall klippe et hull midt i bladet. Kommer dette hullet til å bli mindre? Sorry for dumme spørsmål, som sagt VELDIG fersk med planter haha :)

   Slett
  3. Nei, blader som er fullt utvokste kan ikke vokse mer. Det går ikke an at bladet kan vokse innover i hullet. Om det bare er en tørr flekk som ikke sprer seg, trenger den egentlig ikke å klippes bort. Det må jo stå igjen nok blad til å ta imot lyset. Kan det hende at det er sopp eller en annen sykdom, ville jeg ha tatt bort hele bladet.

   Slett
 18. Hei! Noen av bladene på min Monstera har fått en markant brun kant som vokser seg innover bladet. Hva gjør jeg med dette? Bør jeg fjerne disse bladene? Planten står i østvendt vindu med en panelovn under. Kan varmen fra panelovnen ha påvirket bladene? Planten ser forøvrig fin ut ellers.

  Setter stor pris på svar.

  Mvh
  Christine

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kan veldig godt hende at det er ovnen som er synderen her, ja. Lufta blir veldig tørr rett over en ovn, og det kan skade bladene. Dette er veldig vanlig om vinteren! Er det gamle blader som blir brune, eller nye? Det går bra å ta bort gamle blader om det ellers er godt med friske blader igjen.

   Slett
  2. Tusen takk for svaret ditt! Det er kun eldre blader som har blitt brune i kantene, de nye som vokser ut er friske og fine. Dersom jeg skal fjerne de brune bladene, skal jeg kun klippet av bladet eller skal jeg klippe hele stilken? Er det forresten mulig å bare klippe av den brune kanten, eller skader jeg bare bladet da? Igjen, tusen takk for svar!

   Slett
 19. Det går bare bra å klippe av den brune kanten, men det blir ofte ikke så veldig fint når det gror. Ellers er det vanskelig å si uten å ha sett planten. Det er alltid viktig at det blir igjen nok grønne blader, brun kant eller ikke. :)

  Når jeg tar bort et blad, klipper jeg nederst på bladstilken. Om den tomme stilken blir stående igjen, blir den bare brun etterpå.

  SvarSlett
 20. Hei, jeg har en fin monstera som har vokst et par år, og fått mange store blader. Jeg har lyst til å binde den opp på en mosestokk, men klarer ikke å finne ut hvor man kan kjøpe selve stokken. Er det noen som vet hvor man får kjøpt noe sånt? Eller er det noe man må lage selv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg ville ha prøvd på en litt stor blomsterbutikk eller hagesenter. De var lettere å finne før, jeg har ikke sett noen her omkring som har hatt det i det siste. "Mosen" på slike stokker er egentlig kokosfiber, det kan godt hende at det går an å lage selv også. :)

   Slett
  2. Takk for raskt svar! Jeg har spurt flere hagesentre og butikker etter mosestokker, uten å få hjelp. Men nå ser jeg jo at Plantasjen har plantestøtter med kokos! https://www.plantasjen.no/plantestotte-kokos-o4-5x90-cm-200023240-no

   Slett
 21. Hei! Fantastisk at man kan stille spørsmål her, og så har du raske gode svar! Min monstera ser litt deprimert ut. Blandene er det lite futt i, og de er mørkegrønne... Ingen med hull i... Den vannes en gang i uka, og sjeldent en tur i dusjen. Følte ikke at å spraye med vann en gang i uka hjelp noe på humøret heller. Har du gode råd? Jeg har så lyst til å gi den et bedre liv, hehe...

  SvarSlett
 22. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 23. Hjelp!

  Min store vakre Monstera har fått noen bittesmå hvite avlange kryp oppå bladene! De formerer seg raskt. Har også sett på undersiden av bladene at de har begynt å miste grønnfargen sin.

  Hva slags skadedyr er det, og hva gjør jeg for å redde den??
  Tørket over alle blader med en fuktig klut igår, men så at noen har kommet tilbake...

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, det høres virkelig ikke bra ut! Det er vanskelig å si noe uten å ha sett det, men det høres ut som trips. Det er vanskelig å bli kvitt, men neem-olje skal visstnok ta dem. Vann er ikke nok, de trenger noe oljeaktig som legger seg utenpå huden og kveler.

   Lykke til!

   Slett
 24. Hei! Jeg kjøpte en Monstera på Plantasjen for ca 2 uker siden. Jeg har allerede satt den i en større potte og den har utviklet seg voldsomt (nye skudd). De nye skuddene ser ikke ut til å få nok sol, da de store dekker over... Jeg er ganske sikker på at det er plantet flere eksemplarer i samme potte. Hvordan går jeg fram for å dele planten, uten å skade den? Vil den utvikle seg bedre med større plass eller skal jeg la den stå som den er nå, og satse på at det går bra? Mvh

  SvarSlett
 25. Heisann. Har en monstera jeg har hatt siden i fjord sommer nå. Den er grønn og fin, og står i et nordvendt vindu, så den får ikke særlig direkte sollys. Det er heller ingen varmeovn under. Når det kommer nye stilker opp av jorden ender disse opp som små gule og slappe blader som ikke vokser særlig. Tidligere har jeg bare fjernet dem av estetiske grunner, men er det noe jeg kan gjøre for å få dem grønne? Jeg syna kanskje planten kunne vært noe tettere, og det kommer ikke særlig med nye skudd fra de eksisterende stammene. Gjødsler med pinner, vanner den når jeg føler det trengs og skal bli enda flinkere på å spraye den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan forøvrig legge til at jeg for et par mnd siden pottet den om til en større potte (mulig litt for stor), men uten lecakuler. Vurderer å ta ut planten og legge i litt kuler for bedre drenering.

   Slett
  2. Om nye blader blir gule, høres det ut som om den får for mye vann. Vokser den fra de andre skuddene? Nye blader er veldig tynne og myke, og lysegrønne. Om den vokser godt i toppen, kan det rett og slett være at de største skuddene stikker av med all næringen. Det er helt naturlig.

   Den nye potta har forhåpentligvis hull i bunnen? Å plante rett i ei pyntepotte uten drenering er snarveien til sur jord og gule blader. Leca nederst høres uansett ut som en god ide. Lykke til! :)

   Slett
  3. De nye bladene som kommer fra eksisterende stilker er grønne og fine, men de er ganske få. De jeg snakker om er helt nye avleggere(?) som dukker opp av jorda. De ble gule selv etter en periode med lite vanning, da jeg også fryktet at det kunne være overvanning. Tror kanskje heller på at det er "hovedplanten" som tar all næringen som du sier. Er dette noe som kan gjøres noe med?

   Potten jeg pottet over i er en terracottapotte fra plantasjen med dreneringshull.

   Slett
 26. Hei! Jeg kom tilfeldig over denne siden og fant masse nyttig her. Det jeg lurer på er hvordan man binder opp monstera? Har aldri gjort det før. Har prøvd å se på youtube, men fant ingenting om det der. Min står i vinduskarmen, og lener seg mot vindusglasset på den ene siden, mens den henger ned mot gulvet på den andre siden. Noen stilker med blader ligger også bare flat på selve vinduskarmen. Ser ikke veldig bra ut.

  SvarSlett
 27. Nå håper jeg ikke kommentaren min kommer mange ganger her, men jeg prøver igjen ��

  Hsr to monsteraplanter som har trivdes kjempegodt hos oss. Problemet kom da de ble så store at de veltet og knakk noen flotte blader. Jeg bestemte meg for å plante de om.

  Jeg tok av plastpotten de kom i og plasserte de i hver sin potte som var dekket med plast inni. Hadde lecakuler i bunn og fylte med ny jord.

  Første feilen jeg gjorde var å gi for mye gjødsel da jeg målte feil. Flere av de middels store bladene er blitt helt gule, og samtidlige blader er lysegrønne og slappe.

  Føler meg som den morderen her. Er det noe jeg kan gjøre for å redde plantene?

  SvarSlett
 28. Her var det mange flotte tips som jeg lette etter.. det jeg lurer på er følgende..
  jeg lurer på om jeg har grid å ødelegge min monstrea nå? Jeg har blitt fortalt tidligere att luftrøret ikke skal vokse ned i jorden da dette er skadelig for planten.. Så jeg har klippet disse av. Hva kan skje med min plante nå? Den ser foreløpig fin ut.

  SvarSlett
 29. Hei,

  Jeg har en Monstera fra IKEA, som over de siste 6 månedene har vokst seg utrolig stor og fin. Den har nærmest doblet seg i størrelse siden den kom i hus. Men - oftere og oftere så ser jeg at det ligger små mørke ormer rundt monsteraen. Trodde først at det ikke var noe levende, men så i dag at en av de snodde seg rundt som en liten orm / mark. Hva kan dette komme av? Det er ingenting på selve bladene eller stilkene - og monsteraen vokser godt. Men jeg kan jo ikke ha en plante i hus som produserer små mark til å krype rundt. De aller fleste ser ut til å dø i det de treffer gulvet og stivner på gulvet. Jeg har ikke sett selve prosessen med at de havner på gulvet, virker som dette skjer over natten. Har googlet meg ihjel på å finne svar - så krysser fingrene for at dette kanskje er noe du vet noe om :)

  SvarSlett
 30. Hei! Jeg har prøvd å både lese meg opp og se videoer av hvordan man tar vare på en monstera. Jeg har hatt min i ett år, og den har blitt kjempestor. Har akkurat pottet den om, men jeg forstår ikke helt det her med en bambusstokk i potta? Jeg har latt min stå inntil en vegg rett ved vinduet, men med en gang jeg flytter den faller den ned og blir helt flatliggende på gulvet. Det ser også ut som bladene har vridd seg i forskjellige retninger. De tre store stilkene som er blader på ligger ganske spredt i potta, det er et stort åpenrom i midten, men der er liksom «foten» til planten om det her i det hele tatt skulle være forståelig. Jeg vil jo gjerne at den skal røyse seg å vokse oppover istedet for utover..? Skal man bare presse en slags trestamme ned i potta, så gjør planten jobben selv, eller..?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Meningen er at stokken skal stå støtt i potta, så det går an å binde fast planten i stokken. Etter hvert som den står bundet opp, vil luftrøttene ofte feste seg av seg selv, men den trenger ekstra støtte i begynnelsen. Jeg liker å binde fast med sånn bast som de binder buketter med i blomsterbutikker, men alt som ikke er for tynt og skarpt kan brukes.

   Er planten stor og tung, går det an å bruke tre bambusstokker som knytes sammen i toppen. Da står de stødigere i potta.

   Jeg håper dette hjelper. :)

   Slett
 31. Hei.
  En stor plante skal flyttes mellom øst og vest i varebil. Over fjellet tar turen 6-7 timer, men det er litt lave temperaturer på snaufjellet akkurat nå og jeg har ikke mulighet til å temperere varerommet. Går det an å pakke inn med tepper for å motvirke lavere temp akkurat over fjellet eller anbefales det å kjøre kysten med høyere temperaturer selv om dette tar mye lenger tid?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Planter produserer ikke varme selv, så om det går lang nok tid vil kulden før eller senere gå gjennom, uansett hvor godt de er isolert. Med avispapir og foret pose tar det rundt en times tid rundt null grader og 10-15 minutter ved -10... Nå vet jeg ikke hvor kaldt det blir der, og om det er over 10 grader skal det nok ikke være noe problem.

   Når varmekjære planter transporteres fra gartneri til butikk, er det vanligvis 18 grader inne i bilen de kjøres med. De er pakket inn i bobleplast, men det beskytter bare under trilleturen inn i butikken. De aller fleste plantene tåler mye lavere temperaturer over kort tid, men blir det frost blir det farlig.

   Har bilen baksete, eller er det ren varebil? Går det an å åpne mellom kupeen og lasterommet så det blir varmere? Helt ideelt ville jeg ha lagt den i baksetet.

   Når store planter skal flyttes, liker jeg å pakke en plastpose rundt potta og knyte igjen nederst på stammen. Da faller ikke jorda ut om den må legges litt ned.

   Slett
  2. Takk for raskt svar! Det er varebil ja. Jeg lager en hengekøye til grener og blader.

   Slett
  3. Hei.
   Turen med planten gikk over alle forventning. Det som var utfordrende var innlasting og utlasting. Hengekøye til de lengste grenene fungerte bra og det ble hengt opp flytte tepper for å isolere planten fra skroget på bilen. Samtidig fikk vi rutet endel av varmen fra kupeen over til varerommet. Overvåket temperatur ved potte konstant og hadde minimum 11 grader. Skulle ønske jeg kunne postet et bilde her vel fremme hos kunde for dette er virkelig en stor Monstera på over 2.5 m og den er 17 år gammel.

   Slett
  4. Det er godt å høre at det gikk bare bra :) Ser for meg at det er en flott plante!

   Slett
  5. Det er det. Jeg fikk med meg to stiklinger av eier og har satt disse med luftrøtter i vann i en stor vase. Nå kunne jeg tenkt meg litt kyndig veiledning om hvordan jeg skal gå videre.

   Slett
 32. Hei!

  Jeg har hatt en Monsteraplante i vel et år, i begynnelsen kom det nye skudd og bladene så friske og fine ut, det har også vokst ut to luftrøtter, men den siste tiden har bladene begynt å bøye/krølle seg og bladene henger ned.
  Planten står i godt lys og jeg vanner ca. 1 gang i uka.


  Hva kan være årsaken til at bladene krøller seg og at de henger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Har du veldig varm/tørr luft der de står? Varmepumper er den store synderen her i mange stuer, de sender ut luft som er alt for tørr for grønne planter.

   Skadedyr kan få bladene til å krølle seg, og det første jeg tenker på da er spinnmidd. Spinnmidd gjør bladene gulaktige og "matte", og etter hvert blir det synlig et tynt spindelvev på undersiden av bladene.

   Hva slags potte står den i? Om potta er helt tett, altså at det ikke er hull under den, kan jorda bli sur. Da kan planter også reagere sånn.

   Jeg håper at noe av dette hjelper! :)

   Slett
 33. Vi har ikke varmepumpe, men planten har stått ved siden av en varmeovn. Har flyttet den nå.
  Bladene er grønne og sånn sett fine, men de henger altså veldig.

  Den står i en plastpotte med hull, som så står i en tett potte, Hmm.
  Leste at man bør putte lecakuler nederst i potta, for å ha en luftlomme mellom plastpotte og den ytterste potten.

  Skal prøve meg litt frem.
  Takk for hjelp. :-)


  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lecakuler er lurt! Spørs om ikke ovnen er synderen. Jeg håper det vil gå bedre nå! :)

   Slett
 34. Hei! Lurer på hvorfor monsteraen min har så få hull? For lite lys?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det er vanligvis for lite lys som har skylden for det. :)

   Slett
 35. Hei! Eg har monsterablad i vaser med vann. Mange utvikler fine røtter. Det eg lurer på er om eg kan ha de stående i vaser med vann eller om de bør plantast i jord? De ser ut til å trivast enn så lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, de må nok over i jord etter hvert. Det er ikke nok næring i vannet, om du ikke bruker helt spesiell gjødsel for vannkultur. Noen uker eller måneder går bra, men de må nok ha mer næring når de vokser :)

   Slett