Nye funn om plantelys

Vi har lange, mørke vintre i Norge. Dette skrives i november, i Nordland. Sola har gått ned for vinteren, men snøen har ikke lagt seg enda. Det er sannsynligvis ikke noen tid på året som er mørkere e…
Grantre av LED-lys i Bodø sentrumVi har lange, mørke vintre i Norge. Dette skrives i november, i Nordland. Sola har gått ned for vinteren, men snøen har ikke lagt seg enda. Det er sannsynligvis ikke noen tid på året som er mørkere enn det er nå.

Det er vanskelig å gi plantene nok lys nå. Dagslyset er begrenset til tre-fire timer midt på dagen, og når det regner, er lyset grått og svakt. Vi mennesker tenner lamper. Øynene våre ser godt i det gulaktige lampelyset. Plantene våre, derimot, vil helst ha et helt annet lys.

Det grønne klorofyllet i bladene klarer ikke å utnytte grønt og gult lys så godt, har vi lært. Grønt lys blir reflektert, mens rødt og blått lys blir brukt opp. Derfor er lyset i drivhus vanligvis oransje med litt blåskjær, eller i nyere tid rosa. Rosa lys er så effektivt at plantene ser nesten svarte ut under det. Alt blir brukt.

Jeg har tenkt litt på å skaffe meg et sånt rosa plantelys til å bruke i minidrivhuset. Jeg har bladd gjennom forskjellige nettbutikker som selger elektronikk, på jakt etter det billigste, mest effektive lyset. Det er en jungel der ute. Forskjellige kilder anbefaler vilt forskjellige lysstyrker til innedyrking. For minidrivhuset mitt, anbefales det fra 600 til over 3000 lumen! Jeg går sterkt ut ifra at det inkluderer dagslyset som allerede kommer inn. Å ha ei rosa lampe på 3000 lumen i et hjørne av stua ville vært mildt sagt irriterende. (Det er fire ganger så sterkt lys som i en vanlig spot)

Under jakta kom jeg over denne artikkelen i Washington Post, om hvordan LED-lys i drivhus gjør det mulig å dyrke lokalprodusert mat hele året på et lite areal. LED-lampene avgir så lite varme at det er mulig å dyrke i flere etasjer inne i drivhuset, noe som gir en stor fordel i byområder der eiendomsprisene er høye.

Her står det også om forsøk som er gjort ved universitetet i Michigan. Forskerne har dyrket salat under lys med forskjellige farger. Det viste seg at det aller mest effektive plantelyset var en blanding av rødt og grønt! Det vanlige, rosa lyset ga mindre salathoder enn det rødgrønne. Fargen var derimot sterkere. Det som slår meg med bildene fra forsøket, er hvordan fargen på salathodene forandrer seg i takt med fargen på lyset. Sånn enkelt kan jeg si at rødt lys gir røde blader, grønt lys gir grønne blader og rosa lys gir lilla blader. Da forskerne la til mørkerødt, nesten infrarødt lys til det røde, kom grønnfargen fram igjen.

Jeg tror ikke det er så enkelt for alle slags planter. Salat vokser fort, og spises etter kort tid. Andre forsøk gjort ved det samme universitetet har vist at noen planter trenger det blå lyset for å utvikle skikkelig farge på bladene, og ikke minst alle næringsstoffene. Salaten som fikk blått lys, inneholdt mer vitaminer.

Spirer under blått lys viser farger på bladene
I artikkelen kommer det også fram at gartnere i Nederland eksperimenterer med forskjellige farger på lyset for å få plantene til å blomstre tidligere og bli mer kompakte. Jeg har lagt merke til at fargen på noen snittblomster, for eksempel roser, kan variere med årstiden. Det er mer rødskjær i fargen midt på sommeren når sola er sterkest. Det begynner å komme fram at LED-lys kan faktisk være enda mer effektivt enn dagslys for noen planter, fordi det går an å stille inn fargen til akkurat det som passer best, uten at det blir for varmt i drivhuset.

Det finnes tabeller for gartnere, som viser hvilken temperatur som er best for spiring, bladvekst og blomstring. Kanskje vil vi snart se tabeller for lysfarge også. Jeg er fristet til å legge inn en stripe med RGB-LED i drivhuset og se selv.

Kommentarer

  1. Det er utrolig hvor mye de kan finne ut gjennom forskning. Spennende info!
    Her er det også grått og trist. November er en tung måned uten noe snø.
    Ønsker deg en fin førjulstid :)

    SvarSlett
  2. Jeg orker rett og slett ikke å sette meg inn i jungelen av info angående plantelys. Vanlige lysrør har holdt liv i plantene mine gjennom hele vinteren i mange år. Litt blomstring blir det faktisk også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har brukt et lysrør beregnet på planteakvarier i alle år. Det er ikke for grelt, og det er lett å få tak i. Nå begynner dessverre armaturen å bli slitt...

      Slett
  3. Ofrer nok ikke stuefreden for noen grelle plantelys.
    Men skal i gang med dyrking av salat, spirer og urter i en sånn innretning med undervanning og lysrør i "taket" og en annen med undervarme. Det gikk kjempefint i fjor. Blei så grønt og fint atte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres spennende ut! Mannen her har lekt litt med tanken om å sette opp noe sånt i kjellerboden.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger