Kalanchoe

Foto: Elsa Noblet Kalanchoe Latinsk navn : Kalanchoe sp, Bryophyllum sp, Cotyledon sp.  Andre navn:  Pandaplante, mor til tusen, klokkeildtopp, ørkenrose. Ildtopp hører også til denne slekten.  …

Kalanchoe tomentosa, pandaplante
Foto: Elsa Noblet
Kalanchoe


Latinsk navn: Kalanchoe sp, Bryophyllum sp, Cotyledon sp. 

Andre navn: Pandaplante, mor til tusen, klokkeildtopp, ørkenrose. Ildtopp hører også til denne slekten. 

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Sukkulent med blader i par, vanligvis med tagger eller bølger i kanten ytterst. Noen arter kan blomstre med klokke- eller stjerneformete blomster. Enkelte arter kan skyte avleggere fra bladkanten.


Plassering:

Lyst, særlig gjennom vinteren. Kalanchoe strekker seg lett og blir lang og tynn om den får for lite lys. De aller fleste artene er lite nøye på temperatur, og tåler både varme og kjølig trekk. Ingen tåler direkte frost. 

Ved ompotting er det best å velge kaktusjord, helst med litt ekstra grus, perlite, eller lignende blandet inn. Jord med mye torv holder for godt på vannet og kan føre til rotråte.

K. thyrsiflora, blossfeldiana (ildtopp) og beharensis kan stå ute om sommeren, så lenge det ikke blir kaldere enn 5 grader. Det er svært viktig at potta er godt drenert så den ikke regner full av vann.

Vann og gjødsel:

Vannes fra bunnen når jorda er tørr helt gjennom. Det lønner seg å løfte på potta regelmessig, og ikke vanne før den er lett. Disse plantene liker ikke å bli våte på bladene. 

Siden sukkulenter som Kalanchoe trives best i næringsfattig grusjord, bør de få en svak dose gjødsel en gang i måneden. De trenger ikke gjødsel om vinteren.

Spesielle krav:

Planter som har blitt lange og tynne gjennom vinteren bør klippes litt ned om våren. 

Noen arter kan bli solbrente i sterkt sollys. Bladene skifter farge og blir røde eller bronsebrune. Dette er ikke farlig, men det er et tegn på at sola kanskje er litt for sterk, og at planten kanskje bør skjermes litt. Dette utnyttes for å gi varianter av Kalanchoe thyrsiflora en sterkere rødfarge.

Formering:

Formeres enkelt med stiklinger.

Sesong:

Inne hele året, ute om sommeren. Flere arter blomstrer, gjerne på sensommeren eller høsten.

Diverse:

Kalanchoe (Bryophyllum) daigremontiana er et plagsomt ugress i blant annet USA, fordi den produserer store mengder avleggere fra bladene og sprer seg raskt. 

Kalanchoe har tilpasset stoffskiftet sitt til et varmt og tørt klima, og kan ta opp CO2 under forhold som er for utfordrende for mange andre planter. Slik kan de vokse og trives i temperaturer over 30 grader. 

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger