Ildtopp

Ildtopp Latinsk navn : Kalanchoe blossfeldiana Familie : Bergknappfamilien Opprinnelse : Afrika, Madagaskar Hardførhet : Tåler ikke frost Utseende : 5-30 cm høy med tykke blader som…

Ildtopp
Et hav av ildtopperLatinsk navn: Kalanchoe blossfeldiana

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Afrika, Madagaskar

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: 5-30 cm høy med tykke blader som sitter to og to, finnes i mange forskjellige farger med enkle eller doble blomster


Plassering: 

Nærmest hvor som helst. Ildtopp trives inne hele året, og ute så lenge det er minst 5 grader om natta. De holder seg best om de står lyst. Direkte sollys kan misfarge bladene.

Vann og gjødsel:

Ildtopp trenger lite vann og bør få tørke mellom hver vanning. Dette er spesielt viktig om den står i skyggen. Det letteste er å løfte på potta, og ikke gi den vann før potta kjennes lett ut.

I den lyse årstiden kan ildtopp få vanlig blomstergjødsel i svak blanding eller kaktusgjødsel. Gjødselpinner som slipper ut næringen litt etter litt virker veldig godt.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Ildtopp er veldig lettstelt. Det er nok å riste av visne blomster, siden den ofte kan sette nye knopper rett under de gamle. Jo lysere den står, jo mer tett og kompakt holder planten seg.

Ildtopp kan angripes av ullus. Dette ser ut som hvite bomullsdotter der bladene møter stammen. Spesielt om sommeren kan dette være et problem på planter som står ute eller i åpne vinduer. 

Formering:

Lett å formere ved stiklinger. De bør stikkes rett i jorda, ikke i vann først.

Sesong:

Hele året, så lenge det er lyst nok og ikke for varmt kan den sette nye knopper. Det er helt vanlig at de står grønne på vinteren.

Diverse:

Ildtopp

Ildtopp fåes i mange forskjellige størrelser og farger, med enkle eller doble blomster. Alle er like lettstelte. Det fins også flere andre arter i slekten Kalanchoe, som også trenger lite vann. Mange av dem er nærmest ørkenplanter.

Så lenge det ikke er fare for nattefrost, er ildtopp en holdbar og lettstelt sommerblomst ute. De står gjerne til langt utpå høsten.

Kommentarer

 1. Hvorfor får mine ildtopp myke og blasse blader

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar, da jeg er i utlandet.

   Myke og blasse blader er vanligvis et tegn paa for mye vann, eller for lite lys, eller oftest en kombinasjon av de to. Det er viktig for en ildtopp aa faa lov til aa bli toerst. Proev aa loefte paa potta neste gang du vurderer aa gi den vann. Er potta tung, trenger den ikke mer. :)

   Slett
 2. Hvorfor får mine ildtopp myke og blasse blader

  SvarSlett
 3. Hadde en veldig fin ildtopp, men i løpet av mørketiden ble alle bladene slappe og falt av. Nå som solen endelig er kommet tilbake håper jeg at planten og kan komme seg. Sitter nå igjen med en plante med flere lange stengler med 2-3 blader på hver stengel. Noe håp å få nye blader på stenglene jeg har? eller bør jeg klippe planten ned?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det går helt fint å klippe ned en ildtopp! Det høres ut som din har fått for mye vann/for lite lys. Det er veldig typisk at det er blad bare i enden av stilken om den ikke blir klipt ned. Pass på at potta blir helt lett før den får vann, sett den i vinduet, og det skal not gå bare bra! :) Etter min erfaring er det lettest å få nye knopper på den om den får stå ute på sommeren.

   Slett
  2. Takk for hjelpen, skal prøve å klippe den ned. Hvor langt ned klipper du den? Tror nok det er for lite lys 4 måneder uten sol var nok ikke bra for den. Siden vi og ofte har dager med snø/frost på sommeren tror jeg at jeg skal holde den inne.

   Slett
  3. Jeg klipper vanligvis ned mine såpass at det står igjen 3-4 blader på skuddene. Litt usikker på hvor mye den tåler om det ikke er igjen noen blader nedoverstilken...

   Slett
 4. Kan man plante ildtopp i blomsterkasse?

  SvarSlett
 5. Kan man plante ildtopp i blomsterkasse?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går helt fint. Den tåler ned til 4-5 grader om den får venne seg litt til det. Pass på at jorda er godt drenert.

   Slett
 6. Heihei��
  Jeg har en ildtopp som "vokser over alle vidder".... stengene er blitt så lange at de har vokst nedover potta og oppover igjen��
  Hva bør jeg gjøre?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det går helt fint å klippe den litt ned. De vokser ofte sånn om de får litt lite lys. Det går også an å ta stiklinger, bare stikk de toppene du klipper av i ei potte med jord!

   Slett
 7. Er Ildtopp giftig for katter

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vil anbefale å sjekke Giftinformasjonen eller en dyrlege for sånt. Her vet nok jeg like lite som deg. :)

   Slett
 8. Min ildtopp har fått blomsterknopper. Hva slags stell skal jeg gi den nå?

  SvarSlett
 9. Hvordan får ildtopp til å blomstre igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ildtopp bør ha en liten hvileperiode for å sette knopper, sånn at den tror det er vinter. Den bør stå kjøligere, få mindre vann, og ha det mørkt om natta i en måneds tid. Det som etter min erfaring har virket best, er å sette ildtoppen ut når det blir varmt nok. Om du har f.eks. et soveromsvindu eller et annet sted der det er mørkt og kjølig om natta, passer det også godt. Lykke til!

   Slett
 10. Hei, har nettopp kjøpt meg min første ildtopp. Skal den ut av den potten den ble kjøpt i eller kan den stå i den brune potten i potten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så lenge det ikke tyter ut røtter under plastpotta, er det greiest å la den være. Jeg pleier ikke å potte om mine mens de blomstrer. Det er så å si alltid nok jord i potta, og planter som står i knopp liker ikke å få røttene forstyrret. Da planter jeg dem heller om seinere, når de står grønne.

   Slett
 11. Hei, fikk en ildtopp av sønnen min i morsgave for 2 år siden, har ikke hjerte til å kvitte meg med den men den har vokst seg over alle nivåer av fint nå og ser man kan ta stiklinger :) Den ble dessverre solbrent tidligere i sommer, den ble veldig stygg etter det, men har kommet seg igjen nå. Men fortsatt mye blader som mangler. Lurer på, hvor langt ned fra toppen kan jeg ta stillingene :) kan jo lage noen nye av den jeg fikk så får jeg tatt vare på den på en måte <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har ikke hatt noe problem med å ta stiklinger av ildtopp, uansett hvor langt nede på stilken jeg har kuttet. De roter seg lett, bare det kommer godt lys på bladene og det er mørkt der røttene skal komme. Jeg tar vanligvis ca. 10 cm lange stiklinger, men det bør jo stå igjen en god del av morplanten også sånn at den kan bli fin igjen. :)

   Slett
 12. Hei - jeg fikk en nydelig rosa ildtopp for ca 3-4 mnd siden. Blomstene har falmet så mye - nå er de gulhvite. den står lyst og på vinterstid når sola er så lav kommer den rett på planten. Så jeg kaller det falming, men etter å ha lest her ovenfor lurer jeg på om dette også skyldes for mye vann?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er det de samme blomstene, eller er det de nye knoppene som kommer ut som er bleke? Om det er gamle blomster, er det helt normalt at de blir blasse.

   Om det er nye knopper, kan det være litt for lite lys (usannsynlig her) for mye vann eller for lite næring. Det siste kan komme av at den har fylt potta helt med røtter så det ikke er igjen jord. Dette ville også ha vært uvanlig etter såpass kort tid.

   Da er den hovedmistenkte sterk varme. En populær type ildtopp er i utgangspunktet kremfarget, men blir rosarød både i blomster og blader om den står kjølig og i sterk sol. Kanskje har den hatt slike forhold i drivhuset, og gått tilbake til den opprinnelige fargen inne i varmen. I så fall blir den rosa igjen om den får flytte ut nå det er varmt nok i været. ;)

   Slett
 13. Hei, jeg har en flott ildtopp som har fått masse hvite prikker som ligger løst oppå bladene. Det ser ikke ut som de lever. Hva kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan være skall etter bladlus som har skiftet hud mens de vokser, men det kan også være mineraler som skilles ut fra bladene, eller pollen. Om det er bladlus, vil du se dem på de nyeste skuddene øverst på planten, spesielt på stilkene under knoppene.

   Slett
 14. Det har mine også fått helt plutselig😳 det lever ikke.

  SvarSlett
 15. De får mye lys og varme,men knoppene tørker opp hele tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvordan er det med vanning? Ildtopp kan miste knoppene både av for lite og for mye vann.

   Slett
 16. Hei, jeg har kjøpt flere farger av ildutoppen, dessverre alle de først er syk og derreter dør. Den siste som varmet mine øye til nå også er syk og jeg er veldig lei av det. Hvordan kan jeg hjelpe min blomster?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger