Hvordan bli kvitt "blomsterfluer"

Hva er "blomsterfluer"? Hvor kommer de fra? Foto: xpda De små svarte fluene som svermer rundt potteplantene kan være plagsomme og irriterende. Det er typisk at de kommer inn i huset…

Hva er "blomsterfluer"? Hvor kommer de fra?

Foto: xpda
De små svarte fluene som svermer rundt potteplantene kan være plagsomme og irriterende. Det er typisk at de kommer inn i huset med en ny plante, særlig løkplanter som amaryllis.  Egentlig er ikke disse fluer, men hærmygg. De legger egg i jorda, og larvene vokser og utvikler seg i fuktig jord. Disse larvene er gjennomsiktige, og for små til at vi kan se dem. Når larvene er ferdig utviklet, etter et par uker, forpupper de seg og kommer opp som voksne "fluer". De er ikke så veldig flinke til å fly, så de vil "sjangle" rundt i lufta som små irriterende støvdotter. En flue lever i ca. ei uke.

Disse insektene er ikke bare irriterende, de kan også spre plantesykdommer. Spesielt små stiklinger eller frøplanter er følsomme for soppangrep som kan bli spredd av "blomsterfluer".

Er fluene brune, er det derimot bananfluer eller eddikfluer. Disse tiltrekkes av overmoden frukt, gjæring, råtnende plantemateriale, og lignende. Det er lurt å vaske matavfallsdunken og kaste ut eventuelle tomflasker om fluene ser slik ut. Bananfluer gjør ingen skade på planter.

Hvordan blir en kvitt dem?


Tørk dem ut
Siden "blomsterfluer" trenger fuktig jord for å formere seg, er det enkleste rådet å sørge for at de ikke har noe fuktig jord å legge egg i. De fleste vanlige potteplanter tåler å tørke skikkelig en gang imellom. Det er ikke nok at det kjennes tørt ut i jordoverflaten, det må bli helt tørt, gjennom hele jordklumpen. Den letteste måten å sjekke dette på er å løfte på planten. Det er ikke tørt før planten kjennes lett ut.

Ikke alle planter tåler å tørke ut. Av de mest vanlige potteplantene, gjelder det disse:
Bekjemp dem med gift
Vanlig fluespray tar livet av voksne hærmygg, men den når ikke eggene og larvene i jorda. Det kan være en god ide å sprøyte med fluespray o.l. samtidig som jorda får tørke. Plantevernmidler som trekker inn i planten kan virke bedre, siden larvene kan spise av planterøttene, men disse tar heller ikke eggene. Etter min erfaring virker det mye bedre med gift som vannes ut i jorda. Det fins pinner og tabletter å få kjøpt, som sprer gift i jorda hver gang planten vannes. Dette kan virke godt på f.eks. hortensia, siden de trenger vann ofte. Neemolje har blitt populært, og er et lite giftig alternativ. Jeg har også hørt om dem som har vannet med maurmiddel og blitt kvitt fluene.

Få noe til å spise dem
Profesjonelle gartnere bruker ofte nyttedyr til å bli kvitt skadedyr på planter. Det fins to typer nyttedyr som tar hærmygg: nematoder og rovmidd.

Nematoder blandes ut med vann, og denne blandingen må hver enkelt plante vannes med. Eggene i pulveret utvikler seg til en parasitt som bare spiser hærmygglarver. Større hagesenter har solgt dette før. Nematoder har så kort holdbarhet at det kan være vanskelig å få tak i.

Rovmidd kommer som små papirbiter eller "teposer" som settes oppi planten. Det går an å kjøpe sånt på nettet, men jeg har ikke prøvd det selv siden disse nettstedene retter seg mer mot profesjonelle.

Diverse "kjerringråd"
Det er mange forskjellige tips der ute for å bli kvitt "blomsterfluer":
 • Legg appelsin/klementinskall oppå jorda. Sitrusolje er dødelig for fluer.
 • Stikk en fyrstikk ned i jorda. (Dette har ikke virket for meg)
 • Vann med grønnsåpe/eddik blandet i vannet. 
 • Tobakk/tobakksaske oppå jorda om det er en røyker i familien. Nikotin dreper de fleste insekter.
 • Fluepapir i vinduet. Dette tar bare voksne fluer, så jorda må fortsatt tørke godt ut for å drepe larver.
 • Eddikvann med en dråpe Zalo i. (Dette har tatt bananfluer hos meg, men ikke hærmygg)

Kommentarer

 1. Klementinskal har ikke virket veldig bra her, desverre...

  SvarSlett
 2. Det har nok virket som om de har flyttet på problemet mer enn å løse det, ja Selvvanningspotter kan være rene fluefabrikker, og jeg lurer på om det kan være lurt å vaske dem med eddik eller klor i tillegg.

  SvarSlett
 3. Ang fyrstikker i jorda er dette en ypperlig kur. Men det holder ikke med en fyrstikk. Det må ca ti fyrstikker i potta (med hodet ned), flere om potten er stor, og disse må byttes ut når det ikke er mer svovel igjen på pinnen. Sjekkes ved å løfte opp og se. Husk at alle potter i huset må behandles samtidig. Et par/tre runder med fyrstikker har fjernet flueproblemer hos meg, helt uten gift.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det produseres ikke lenger fyrstikker med svovel i Norge, det har ikke eksistert på veldig mange år. Så det er nok noe annet som tar livet av fluene i ditt tilfelle.

   Slett
 4. Hei! Jeg har prøvd fyrstikker i et par uker nå, og har ikke merket forskjell. Hørte også nå nylig at det ikke lenger produseres fyrstikker med svovel, så da er vel dette forsøket forgjeves?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fortsatt svovel I fyrstikker, og og som Siri skrev, det må minst 10 fyrstikker til for at det skal virke, eller fler for større Potter.

   Slett
 5. hørt at hvitløk i molda kan hjelpe. Noen som har hørt det??

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hørt det, men ikke prøvd det. Hvitløk skal virke avskrekkende på andre insekter, så det kan være verdt et forsøk.

   Slett
 6. En 10 liter med propan,samt blåsetut, rett flammen mot sentrum av planten i ca 3 minutter,dette virker faktisk, har prøvd det på alle mine nye adresser...

  SvarSlett
  Svar
  1. Du ligger litt i forkant; artikkelen om ugressbekjempelse er ikke ferdig enda :) God sommer!

   Slett
 7. Dekk jorden med noe tørt, slik at fluene ikke kommer til å legge egg. Akvariesand, grus fra stranden (salt må skylles ut) eller glassperler er fint, holder på fukten, lager bra mikroklima og er fint å se på.

  SvarSlett
 8. Elektrisk innsektfanger (mygg fanger) som eneste lyskilde på natten er super til å fange disse irriterende krypene 😉

  SvarSlett
 9. Jeg har kjøpt neemolje fra iherb som ikke bare skal være bra for planten, men lager også er miljø fluene ikke trives i. Etter et par vanninger med dette er nesten alle fluene borte.

  Jeg tror fluene kommer fra en jordsekk jeg har kjøpt på plantasjen. Denne jordsekken har stått ute i er halvt år. Kan jeg bruke denne jorden, eller vil jeg få en ny fluekoloni i hus da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Neemolje er bra. Det er noen planter som ikke tåler neem, dette holder jeg på å finne ut av og kommer til å skrive om det når jeg vet nok. :)

   Jeg vet faktisk ikke om disse dyrene tåler frost. Det er svært mulig at de gjør det. Har du mulighet til å tørke jorda godt før du bruker den?

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger