Hvordan bli kvitt spinnmidd

Hva er spinnmidd? Hvor kommer de fra? Spinnmidd er små dyr som hører til samme klasse som flått, støvmidd, jordmidd og mange andre bittesmå dyr. Spinnmidd er så små at de nesten ikke er synlige fo…

Hva er spinnmidd? Hvor kommer de fra?


Spinnmidd er små dyr som hører til samme klasse som flått, støvmidd, jordmidd og mange andre bittesmå dyr. Spinnmidd er så små at de nesten ikke er synlige for oss.

Spinnmidd trives i varm, tørr luft. Før i tiden, da husene våre ikke var så tørre og tette, fantes de nesten bare i drivhus. Spinnmidd tåler sterk varme godt. Denne studien viser at de formerer seg raskest ved 30 grader. Frost tar livet av dem, men noen egg kan overleve.

Vanligvis lever spinnmidd på undersiden av bladene, der huden er tynnest. De lever av plantesaft som de suger ut av bladene. Dette vises først ved at bladene får et "matt" eller "støvete" utseende og bittesmå lyse prikker på oversiden. Senere vil også spinnet vises under bladene, og ved store angrep vil det komme spinn i vinklene mellom bladene og stilken. Spinnmidd spinner ikke på jordoverflaten.


Agurkplante med kraftig angrep av spinnmidd. Bladene har blitt matte og lyse
Denne agurkplanten har fått den matte, prikkete bladoverflaten som er typisk for spinnmidd.
Foto: Rasbak

Planten taper mye næring og vann på denne måten, og det er typisk at nye blader blir små og forkrøplete.

Det er typisk at spinnmidd blir med inn i huset med nye planter og stiklinger. Særlig eføy som har vært dyrket i drivhus er utsatt. Tomatplanter, paprika-og chiliplanter og noen typer Ficus er også utsatt. Spinnmidd forekommer så å si aldri på uteplanter som ikke står i drivhus.

Det finnes en type vill spinnmidd i Norge som lever og overvintrer på gran. Andre typer lever på nesler, men det er mer usikkert om disse klarer den norske vinteren.

Hvordan blir en kvitt dem?


Det er tre hovedmåter å bli kvitt spinnmidd på: systemisk behandling, overflatebehandling og biologisk plantevern.

Systemisk behandling vil si at planten behandles med et giftstoff som trekker inn i planten. Når spinnmidden suger saft fra den, får den i seg giften og dør. Slike sprøytemidler er også svært giftige for insekter, og må derfor kun brukes innendørs. Slikt får en kjøpt på hagesenter og byggvarebutikker. Felleskjøpet har lov å selge alt fra insektsåpe til de aller sterkeste sprøytemidlene.

Profesjonelle gartnere advarer mot å bruke sterke sprøytemidler mot spinnmidd, da de lett utvikler resistens.

Neem-olje har blitt populært i det siste, og har både overflatevirkning og systemisk virkning. Neem er fremdeles under vurdering for godkjenning som plantevernmiddel, og vil sikkert bli mer tilgjengelig etter som godkjenningen kommer i orden.

Overflatebehandling kan foregå med olje, såpe, sprit eller rett og slett vann under trykk. Det er vanlig å sprøyte med en blanding av olje og såpe i gartnerier som dyrker eføy. 2 deler olje og 1 del grønnsåpe til 10 deler vann er en vanlig oppskrift. Noen tilsetter også sprit i blandingen, men det er sannsynligvis mer effektivt å vaske bladene med sterk sprit (antibac e.l.) før en sprøyter med dette.

Spyling med kaldt vann kan raskt fjerne størstedelen av middene og spinnet. Det er viktig å treffe under bladene med vannet. Dette dreper ikke egg, så behandlingen må gjentas ofte, eller kombineres med annen behandling.

Biologisk plantevern er mye brukt i kommersielle gartnerier, da det ikke skader nyttedyr i det hele tatt.

Det vanligste er å sette ut rovmidd som spiser spinnmidd. Nå og da kan det følge med slike rovmidd i planter som er helt nye i butikken. De er små som spinnmidd. Larvestadiet er hvitt og har seks bein, det voksne stadiet er mer oransje og har åtte. Begge spiser spinnmidd.

Marihøner er også vanlige. De spiser både spinnmidd og bladlus. Rovmidd spiser de ikke.

Om planten tåler ei frostnatt ute, vil det hjelpe. Spinnmidden fryser ihjel.

Sitrontre angrepet av spinnmidd, spinnet ligger mellom stilken og bladene
Kraftig angrepet sitrontre.
Foto: Paramecium

Hvordan kan spinnmidd forebygges?


For at spinnmidd skal kunne formere seg, trenger de varme og tørr luft. Under 20 grader formerer de seg sakte. Regelmessig dusjing gjør livet vanskelig for midden, særlig om det dusjes med kaldt vann under bladene. Ikke alle planter liker dette, men på eføy og aralia går det bra.

Det er alltid en god ide å holde nyanskaffete planter litt unna de andre før det er klart om det er skadedyr på dem. Spinnmidd er små, og kan smitte før angrepet er lett å se.

En plante som ellers er sterk og i god vekst er i det hele tatt mindre mottakelig for skadedyr og sykdom. Det er viktig at planter får godt lys, riktig vanning og gjødsling, og skjermes for stresskilder som trekk og varmepumper. Spør gjerne om stell på butikken når du kjøper planten!Kommentarer

 1. Takk for god info! Ja, jeg kjenner til problemet, for det meste av grlnne inneplanter kan få spinnmidd. Eføy er en av de som omtrent får spinnmidd bare de kommer i hus. Jeg har nettopp kjøpt en plante på Kiwi av alle steder som jeg hadde for lenge siden, og den ble kastet pga. spinn. Phoenix canariensis har sykt lett for å få spinn, og jeg har opodaget at den må vannes annenhver dag. Den står i hagestuen, og der blir det varmt. Så den må oasses på hvis jeg skal unngå spinn på den. Jeg har kjøpt neem olje, men har aldri prøvd den. Har ikke fått spinn på noen stueplanter enda, men jeg får sikkert prøvd oljen før eller senere.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har hatt samme erfaring med eføy.

   Vi hadde en gang en sånn palme. Den sto i en lys, litt kjølig gang i et gammelt hus. Der fikk den ikke spinn. Jeg tror det er mer vanlig nå som vi bruker mer varmepumper og sånt.

   Takk i like måte! Det blir ei travel arbeidshelg her.

   Slett
 2. Hej Tante Rose!
  Tack, vilket bra inlägg. Har i år fått det på en gurkplanta som jag slängde ut från växthuset. Några paprikaplantor som stått i närheten tappade sina blad. Får se till att göra rent väldigt noggrant i växthuset, när jag tömmer. Vatten och såpa brukar jag använda till bladlöss och tvestjärtar. Brukar fungera bra.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, dette er en plage i drivhus. Jeg vet dessverre ikke hvordan vi blir kvitt eggene. Takk i like måte!

   Slett
 3. Hei Tante Rose! Takk for innlegget, det var til god hjelp. Jeg var ganske sikker på at det var spinnmidd mine planter hadde fått da beskrivelsen og bilder passer nøyaktig, bortsatt fra at jeg også har fått noe spinn på jordoverflaten. Vet du hvilket skadedyr det da kan være snakk om, som også lager spinn på jordoverflaten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan være så enkelt som en liten edderkopp. De kan eksistere samtidig som spinnmidd. Jeg har også vært borti noen svarte larver som spinner oppå jorda, men det var et engangstilfelle og kom nok fra gartneriet. Håper du blir kvitt spinnet, olje/såpe i vann virker vanligvis godt. Lykke til!

   Slett
 4. Har en stor, fin rosa Margerit ute. Stadig vekk blir kronbladene spist opp. Er det snegl, eller kan det være noe flygende små dyr?

  SvarSlett
 5. Jeg endte med å bli kvitt spinnmidd ved bruk av kiselgur etter å ha prøvd utallige andre råd.

  SvarSlett
 6. Hei. Hva slags olje blir brukt sammen med grønnsåpe mot spinn midd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det virker uansett olje, jeg syns solsikkeolje stinker minst, ,men om du har tilgang på neemolje er den aller mest effektiv.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger