Canna

Canna Latinsk navn : Canna indica Andre navn: Kanna, arrowroot Familie : Cannafamilien (ligger nært ingefær- og bananfamilien) Opprinnelse : Amerika Hardførhet : Overvintres inne Utseen…


Canna


Latinsk navn: Canna indica

Andre navn: Kanna, arrowroot

Familie: Cannafamilien (ligger nært ingefær- og bananfamilien)

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Overvintres inne

Utseende: Knollplante med brede blader som ligner en bananplante, høy blomsterstand med sterke farger


Plassering:

Canna dyrkes vanligvis i potte ute på samme måte som georginer og knollbegonia. Den elsker lys og kan gjerne stå i full sol ute. I sterk sol er det en god ide å skjerme potta litt, så det ikke blir alt for varmt i jorda. 

Den kan også dyrkes rett i bakken, og trenger da mindre vanning og gjødsel. Knollen er ikke vinterhardfør i Norge.

Vann og gjødsel:

Canna vokser kraftig og trenger mye vann og gjødsel. En kombinasjon av langtidsgjødsel og flytende gjødsel i den kraftigste vekstsesongen virker godt. Jorda må ikke stå våt, da kan knollen råtne.

Spesielle krav:

Knollen må overvintres inne. Neste års skudd vil komme fra den nye, lysere delen av knollen. Den mørke delen er et næringslager. 

Det beste er å lagre knollene som poteter: mørkt, kjølig og frostfritt. Det bør følge med litt jord. Luftfuktigheten bør ikke være for lav under lagring, mange pakker knollene inn i mose, sand e.l. for å bevare fuktigheten.

Formering:

Knollene setter sideknoller som kan deles. Canna kan også formeres med frø, og under gode forhold kan den blomstre allerede første året. Frøene har hardt skall. De spirer fortere om de før ligge i bløtt i et døgn. Noen filer et hull i frøskallet for at de skal spire lettere.

Sesong:

Sen vår-sommer. Det lønner seg å plante knollene inne tidlig på våren der sesongen er kort.

Diverse:

Den nære slektningen Canna achira er en rotgrønnsak, arrowroot, som har blitt brukt i Amerika siden forhistorisk tid. Også Canna indica er spiselig, men sortene som dyrkes her er avlet fram for utseendet, ikke for smaken eller næringsinnholdet.

Det latinske navnet Canna betyr "siv" eller "rør" og viser til den stive blomsterstengelen.

Canna indica er ikke i slekt med Cannabis indica, indisk hamp. "Indica" her henger sammen med "indianer" og andre gammeldagse uttrykk for Amerika.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger