Zamioculcas

Zamioculcas Zamioculcas Alternativt navn : Studentens trøst, smaragdpalme Latinsk navn : Zamioculcas zamiifolia Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Afrika Utseende: Tykke, b…

Zamioculcas

Zamioculcas er en særdeles hardfør plante
Zamioculcas

Alternativt navn: Studentens trøst, smaragdpalme

Latinsk navn: Zamioculcas zamiifolia

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Afrika

Utseende: Tykke, blanke blader, opptil en meter høy


Plassering: 

Hvor som helst, men grønnfargen blir dypere om den ikke blir utsatt for direkte sollys. Zamioculcas er glad i varme.

Vann og gjødsel:

Zamioculcas er en ørkenplante som trenger svært lite vann. Den kan lett overleve en måned uten vann. Den har rotknoller som kan råtne om de er våte over lang tid, derfor er det viktig at den får bli helt tørr.

Akkurat som en kaktus, trenger Zamioculcas lite gjødsel, og da bare på sommeren. Gjødselpinner virker godt, siden de skal ha vann så sjeldent.

Spesielle krav:

Zamioculcas liker å stå trangt i potta, og trenger ikke å pottes om før de bokstavelig talt truer med å sprenge potta. Om den må pottes om, bør den få godt drenert jord, for eksempel kaktusjord. Gamle, tunge blad kan legge seg utover, og kan støttes opp med en pinne eller lignende. Pass på at ikke pinnen stikkes inn i en knoll!

Formering:

Det er lett å dele Zamioculcas. Hver del må ha en knoll. Det er viktig at den ikke får vann på minst ei uke etter deling.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Som alle andre planter i myrkonglefamilien, er Zamioculcas litt giftig. Den inneholder oksalsyre som irriterer slimhinner.

Planten kan bli mange år gammel.

Kommentarer

 1. hvordan ser en knoll ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, knollene ser litt ut som poteter, med blankt, lysebrunt skall. De ligger ofte helt øverst i jorda. Om du skal dele planten, ser du dem tydelig.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hei! Har tatt av to nye små planter, men de knakk av "knollen". Det er ikke mulig at den gror ut nye knoller? Akkurat nå står de i vann... Det er bare stilkene, uten røtter eller knoll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bladene kan visstnok rote seg, men det går så sakte at det vanligvis går bedre i jord enn i vann. I vann kan de råtne før de får slått røtter. Nå har jeg ikke prøvd dette selv, jeg har bare hørt dette fra andre som har fått det til. Lykke til!

   Slett
  2. Takk for svar, jeg får prøve! Hadde vært gøy å få det til. Fin plante!

   Slett
 4. Håper du ser en ny kommentar til et gammelt innlegg. Jeg har nettopp delt en smaragdpalme som holdt på å sprenge seg ut av potta. Den hadde fire knoller, men bare ett eller to blader på hver knoll. Jeg har gitt dem en potte hver, men ikke alt for stor. Kanskje jeg heller burde satt to knoller sammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går sikkert bra, bare de ikke får for mye vann. Dette er en uvanlig hardfør plante! Grunnen til at den vil stå trangt er at når røttene fyller potta, kan den drikke opp alt vannet på en gang så det ikke blir liggende fuktig jord i potta.

   Slett
 5. Min blomstrer...det har jeg ikke sett før...er det skjeldent?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar. Det er ikke så sjeldent at de blomstrer, men de må ofte bli litt gamle først og fylle potta helt. Sånn som den blomsten ser ut, er det ofte at vi ikke legger merke til den. :)

   Slett
 6. Hei. Har en slik plante men stilken blir liksom så løs i jorden etterhvert. Faller over uten mot vegg, eller er bare å drage rett opp. Vanning x1 pr mnd. Hva gjør jeg? Mer jord for å tette/trykke ned stilkene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det hender at gamle planter vokser litt opp av jorda. Det kan hjelpe å potte den om så den får mer støtte, eller støtte den opp med pinner.

   Det at de kan draes rett opp høres litt skummelt ut. Det høres ut som det er litt lite røtter. Når du vanner, vanner du da oppi potta eller nede fra bunnen? Jeg vil anbefale å la planten få drikke vann fra bunnen når den får vann. Da vil røttene vokse nedover, og planten blir sterkere og mer stødig. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger