Zamioculcas

Zamioculcas Zamioculcas Alternativt navn : Studentens trøst, smaragdpalme Latinsk navn : Zamioculcas zamiifolia Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Afrika Utseende: Tykke, b…

Zamioculcas

Zamioculcas er en særdeles hardfør plante
Zamioculcas

Alternativt navn: Studentens trøst, smaragdpalme

Latinsk navn: Zamioculcas zamiifolia

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Afrika

Utseende: Tykke, blanke blader, opptil en meter høy. 


Plassering: 

Hvor som helst, men grønnfargen blir dypere om den ikke blir utsatt for direkte sollys. Zamioculcas er glad i varme.

Vann og gjødsel:

Zamioculcas er en ørkenplante som trenger svært lite vann. Den kan lett overleve en måned uten vann. Den har rotknoller som kan råtne om de er våte over lang tid, derfor er det viktig at den får bli helt tørr.

Akkurat som en kaktus, trenger Zamioculcas lite gjødsel, og da bare på sommeren. Gjødselpinner virker godt, siden de skal ha vann så sjeldent.

Spesielle krav:

Zamioculcas liker å stå trangt i potta, og trenger ikke å pottes om før de bokstavelig talt truer med å sprenge potta. Om den må pottes om, bør den få godt drenert jord, for eksempel kaktusjord. Gamle, tunge blad kan legge seg utover, og kan støttes opp med en pinne eller lignende. Pass på at ikke pinnen stikkes inn i en knoll!

Formering:

Det er lett å dele Zamioculcas. Hver del må ha en knoll. Det er viktig at den ikke får vann på minst ei uke etter deling.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Som alle andre planter i myrkonglefamilien, er Zamioculcas litt giftig. Den inneholder oksalsyre som irriterer slimhinner. Universitetet i Bergen har gjort forsøk med denne planten, og funnet ut at den kan være mindre giftig enn først antatt.

Sorten 'Raven' får svarte blader.

Planten kan bli mange år gammel.

Kommentarer

 1. hvordan ser en knoll ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, knollene ser litt ut som poteter, med blankt, lysebrunt skall. De ligger ofte helt øverst i jorda. Om du skal dele planten, ser du dem tydelig.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hei! Har tatt av to nye små planter, men de knakk av "knollen". Det er ikke mulig at den gror ut nye knoller? Akkurat nå står de i vann... Det er bare stilkene, uten røtter eller knoll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bladene kan visstnok rote seg, men det går så sakte at det vanligvis går bedre i jord enn i vann. I vann kan de råtne før de får slått røtter. Nå har jeg ikke prøvd dette selv, jeg har bare hørt dette fra andre som har fått det til. Lykke til!

   Slett
  2. Takk for svar, jeg får prøve! Hadde vært gøy å få det til. Fin plante!

   Slett
 4. Håper du ser en ny kommentar til et gammelt innlegg. Jeg har nettopp delt en smaragdpalme som holdt på å sprenge seg ut av potta. Den hadde fire knoller, men bare ett eller to blader på hver knoll. Jeg har gitt dem en potte hver, men ikke alt for stor. Kanskje jeg heller burde satt to knoller sammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går sikkert bra, bare de ikke får for mye vann. Dette er en uvanlig hardfør plante! Grunnen til at den vil stå trangt er at når røttene fyller potta, kan den drikke opp alt vannet på en gang så det ikke blir liggende fuktig jord i potta.

   Slett
 5. Min blomstrer...det har jeg ikke sett før...er det skjeldent?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar. Det er ikke så sjeldent at de blomstrer, men de må ofte bli litt gamle først og fylle potta helt. Sånn som den blomsten ser ut, er det ofte at vi ikke legger merke til den. :)

   Slett
 6. Hei. Har en slik plante men stilken blir liksom så løs i jorden etterhvert. Faller over uten mot vegg, eller er bare å drage rett opp. Vanning x1 pr mnd. Hva gjør jeg? Mer jord for å tette/trykke ned stilkene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det hender at gamle planter vokser litt opp av jorda. Det kan hjelpe å potte den om så den får mer støtte, eller støtte den opp med pinner.

   Det at de kan draes rett opp høres litt skummelt ut. Det høres ut som det er litt lite røtter. Når du vanner, vanner du da oppi potta eller nede fra bunnen? Jeg vil anbefale å la planten få drikke vann fra bunnen når den får vann. Da vil røttene vokse nedover, og planten blir sterkere og mer stødig. :)

   Slett
 7. Hei, vår zamioculcas er mørk og har nå føtt skudd som har vokst seg kjempe lange. Men de er veldig lyse grønne. Blir de mørke til slutt eller er det strantende?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, de nye bladene er lysegrønne til å begynne med, og blir mørke når de er helt voksne. De må få skikkelig lys for å skifte farge. :)

   Slett
 8. Hei! Kjøpte en sånn her plante for ca fem dager siden på plantasjen men ser den har fått brune tupper på noen av bladene. Har ikke gitt den noe vann, for virker fortsatt litt fuktig, men er veldig usikker. Er det noen sannsynlig grunn til flekkene? Kan det bare være den ble litt kald på vegen hjem?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan hende at det bare er en liten reaksjon på transporten. Det KAN også være rotråte pga. for mye vann! Jeg ville fulgt med på den og tatt den med tilbake om flekkene vokser og bladene blir gule/løsner fra rota. At det er litt brunt på større grønnplanter er vanligvis uunngåelig med hvor mye transport de blir utsatt for, men om større deler av planten blir stygg er det noe galt.

   Slett
 9. Hei! Fikk akkurat en knoll med kjempelange stilker av venninnen min. Jeg vil helst ha den kortere men fyldigere. Hvordan går jeg det til? Altså... Kan jeg klippe av toppen til ønsket lengde? Og om jeg kan det, kan jeg da sette avklippene direkte i potta?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nei, det der går dessverre ikke an. "Stilkene" som kommer opp av jorda er egentlig blader. Det vil ikke komme røtter om du kutter av bladspissen, og det vil heller ikke komme sideskudd fra bladet. Hvert nye blad som kommer opp er gjerne litt høyere enn det forrige. Neste skudd vil komme fra knollen. Det er slik denne planten vokser.

   Det som trengs for å få en mindre glissen plante er godt lys og riktig vanning. Zamioculcas trenger skikkelig lys på dagtid, selv om den trives best skjermet for sollys. Det er like viktig at jorda får bli tørr mellom hver vanning, også under knollene der røttene er. Får den gode forhold, vil potta etter hvert fylles med nye, tette skudd.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe. Lykke til, og gratulerer med dagen!

   Slett
 10. Takk for mye fin info. Jeg har en jeg fikk for 2 år siden, vet ikke hvor gammel den er, men lengste stilk er 1m. Tidligere eier har klippet de tykkeste stilkene ca 10 cm opp og de står som grønne stubber uten blader. Tror du disse kan fjernes? Det ser ut som at de leder til en felles rot under bakken og denne "fellesroten" har andre stilker med blader.

  Jeg har også (med gode intensjoner) gitt den mye vann og sol etter ompotting, men ser det ikke er hva den vil. Takk for svar

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har helt rett. Stilkene kommer opp fra en knoll. Du kan klippe bort de tomme stilkene. Du har også helt rett i at den ikke vil ha mye vann og sol. Jeg tror den kommer til å få det godt hos deg. :)

   Slett
 11. Fikk en plante av svigermor, men dessverre druknet hun den for transport, så den gulnet og er ødelagt. Jeg klipte av to lange stilker/blader i håp om å kanskje redde disse. Men siden de ikke kn stå rett i vann, er det noe håp? Burde jeg ta vare på rota nedklipt eller er det lite håp for denne? 🙈

  SvarSlett
 12. Fikk en plante av svigermor, men dessverre druknet hun den for transport, så den gulnet og er ødelagt. Jeg klipte av to lange stilker/blader i håp om å kanskje redde disse. Men siden de ikke kn stå rett i vann, er det noe håp? Burde jeg ta vare på rota nedklipt eller er det lite håp for denne? 🙈

  SvarSlett
 13. Fikk en plante av svigermor, men dessverre druknet hun den for transport, så den gulnet og er ødelagt. Jeg klipte av to lange stilker/blader i håp om å kanskje redde disse. Men siden de ikke kn stå rett i vann, er det noe håp? Burde jeg ta vare på rota nedklipt eller er det lite håp for denne? 🙈

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ville ha tatt vare på begge. Siden denne artikkelen ble skrevet, har jeg sett et par eksempler på at blader har rotet seg i vann. Det er knollene som ikke tåler vann. Bladene kan fint stå i vann.

   Der denne planten kommer fra er den en staude. Det kan hende at det kommer opp nye skudd fra rota, om ikke alt er råttent. :)

   Slett
 14. Svar
  1. Ja, det går an å klippe bort stygge blader, så kommer det nye fra rota. Men det vil ikke komme nye skudd fra samme bladet om det klippes halvveis oppe på et blad.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger