Zamioculcas

Zamioculcas Zamioculcas Alternativt navn : Studentens trøst, smaragdpalme, ZZ-plante Latinsk navn : Zamioculcas zamiifolia Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Afrika Utseende…

Zamioculcas

Zamioculcas er en særdeles hardfør plante, her plassert i en trappeoppgang
Zamioculcas

Alternativt navn: Studentens trøst, smaragdpalme, ZZ-plante

Latinsk navn: Zamioculcas zamiifolia

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Afrika

Utseende: Tykke, blanke blader, opptil en meter høy. 


Plassering: 

Hvor som helst, men grønnfargen blir dypere om den ikke blir utsatt for direkte sollys. Zamioculcas er glad i varme.

Vann og gjødsel:

Zamioculcas er en ørkenplante som trenger svært lite vann. Den kan lett overleve en måned uten vann. Den lagrer vann inne i rotknoller som kan råtne om de er våte over lang tid, derfor er det viktig at den får bli helt tørr.

Akkurat som en kaktus, trenger Zamioculcas lite gjødsel, og da bare på sommeren. Gjødselpinner virker godt, siden de skal ha vann så sjeldent.

Spesielle krav:

Zamioculcas tåler å stå trangt i potta, og trenger strengt tatt ikke å pottes om før de bokstavelig talt truer med å sprenge potta. Når den må pottes om, bør den få godt drenert jord, for eksempel kaktusjord. Det er viktig å gå opp med bare en pottestørrelse om gangen, siden det er lett å overvanne om det er mye ubrukt jord i potta.

Gamle, tunge blad kan legge seg utover, og kan støttes opp med en pinne eller lignende. Pass på at ikke pinnen stikkes inn i en knoll!

Formering:

Det er lett å dele Zamioculcas. Hver del må ha en knoll. Det er viktig at den ikke får vann på minst ei uke etter deling.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Som alle andre planter i myrkonglefamilien, er Zamioculcas litt giftig. Den inneholder oksalsyre som irriterer slimhinner. Universitetet i Bergen har gjort forsøk med denne planten, og funnet ut at den kan være mindre giftig enn først antatt.

Sorten 'Raven' får svarte blader.

Planten kan bli mange år gammel.

Kommentarer

 1. hvordan ser en knoll ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, knollene ser litt ut som poteter, med blankt, lysebrunt skall. De ligger ofte helt øverst i jorda. Om du skal dele planten, ser du dem tydelig.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hei! Har tatt av to nye små planter, men de knakk av "knollen". Det er ikke mulig at den gror ut nye knoller? Akkurat nå står de i vann... Det er bare stilkene, uten røtter eller knoll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bladene kan visstnok rote seg, men det går så sakte at det vanligvis går bedre i jord enn i vann. I vann kan de råtne før de får slått røtter. Nå har jeg ikke prøvd dette selv, jeg har bare hørt dette fra andre som har fått det til. Lykke til!

   Slett
  2. Takk for svar, jeg får prøve! Hadde vært gøy å få det til. Fin plante!

   Slett
 4. Håper du ser en ny kommentar til et gammelt innlegg. Jeg har nettopp delt en smaragdpalme som holdt på å sprenge seg ut av potta. Den hadde fire knoller, men bare ett eller to blader på hver knoll. Jeg har gitt dem en potte hver, men ikke alt for stor. Kanskje jeg heller burde satt to knoller sammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går sikkert bra, bare de ikke får for mye vann. Dette er en uvanlig hardfør plante! Grunnen til at den vil stå trangt er at når røttene fyller potta, kan den drikke opp alt vannet på en gang så det ikke blir liggende fuktig jord i potta.

   Slett
 5. Min blomstrer...det har jeg ikke sett før...er det skjeldent?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar. Det er ikke så sjeldent at de blomstrer, men de må ofte bli litt gamle først og fylle potta helt. Sånn som den blomsten ser ut, er det ofte at vi ikke legger merke til den. :)

   Slett
 6. Hei. Har en slik plante men stilken blir liksom så løs i jorden etterhvert. Faller over uten mot vegg, eller er bare å drage rett opp. Vanning x1 pr mnd. Hva gjør jeg? Mer jord for å tette/trykke ned stilkene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det hender at gamle planter vokser litt opp av jorda. Det kan hjelpe å potte den om så den får mer støtte, eller støtte den opp med pinner.

   Det at de kan draes rett opp høres litt skummelt ut. Det høres ut som det er litt lite røtter. Når du vanner, vanner du da oppi potta eller nede fra bunnen? Jeg vil anbefale å la planten få drikke vann fra bunnen når den får vann. Da vil røttene vokse nedover, og planten blir sterkere og mer stødig. :)

   Slett
 7. Hei, vår zamioculcas er mørk og har nå føtt skudd som har vokst seg kjempe lange. Men de er veldig lyse grønne. Blir de mørke til slutt eller er det strantende?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, de nye bladene er lysegrønne til å begynne med, og blir mørke når de er helt voksne. De må få skikkelig lys for å skifte farge. :)

   Slett
 8. Hei! Kjøpte en sånn her plante for ca fem dager siden på plantasjen men ser den har fått brune tupper på noen av bladene. Har ikke gitt den noe vann, for virker fortsatt litt fuktig, men er veldig usikker. Er det noen sannsynlig grunn til flekkene? Kan det bare være den ble litt kald på vegen hjem?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan hende at det bare er en liten reaksjon på transporten. Det KAN også være rotråte pga. for mye vann! Jeg ville fulgt med på den og tatt den med tilbake om flekkene vokser og bladene blir gule/løsner fra rota. At det er litt brunt på større grønnplanter er vanligvis uunngåelig med hvor mye transport de blir utsatt for, men om større deler av planten blir stygg er det noe galt.

   Slett
 9. Hei! Fikk akkurat en knoll med kjempelange stilker av venninnen min. Jeg vil helst ha den kortere men fyldigere. Hvordan går jeg det til? Altså... Kan jeg klippe av toppen til ønsket lengde? Og om jeg kan det, kan jeg da sette avklippene direkte i potta?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nei, det der går dessverre ikke an. "Stilkene" som kommer opp av jorda er egentlig blader. Det vil ikke komme røtter om du kutter av bladspissen, og det vil heller ikke komme sideskudd fra bladet. Hvert nye blad som kommer opp er gjerne litt høyere enn det forrige. Neste skudd vil komme fra knollen. Det er slik denne planten vokser.

   Det som trengs for å få en mindre glissen plante er godt lys og riktig vanning. Zamioculcas trenger skikkelig lys på dagtid, selv om den trives best skjermet for sollys. Det er like viktig at jorda får bli tørr mellom hver vanning, også under knollene der røttene er. Får den gode forhold, vil potta etter hvert fylles med nye, tette skudd.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe. Lykke til, og gratulerer med dagen!

   Slett
 10. Takk for mye fin info. Jeg har en jeg fikk for 2 år siden, vet ikke hvor gammel den er, men lengste stilk er 1m. Tidligere eier har klippet de tykkeste stilkene ca 10 cm opp og de står som grønne stubber uten blader. Tror du disse kan fjernes? Det ser ut som at de leder til en felles rot under bakken og denne "fellesroten" har andre stilker med blader.

  Jeg har også (med gode intensjoner) gitt den mye vann og sol etter ompotting, men ser det ikke er hva den vil. Takk for svar

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har helt rett. Stilkene kommer opp fra en knoll. Du kan klippe bort de tomme stilkene. Du har også helt rett i at den ikke vil ha mye vann og sol. Jeg tror den kommer til å få det godt hos deg. :)

   Slett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 13. Fikk en plante av svigermor, men dessverre druknet hun den for transport, så den gulnet og er ødelagt. Jeg klipte av to lange stilker/blader i håp om å kanskje redde disse. Men siden de ikke kn stå rett i vann, er det noe håp? Burde jeg ta vare på rota nedklipt eller er det lite håp for denne? 🙈

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ville ha tatt vare på begge. Siden denne artikkelen ble skrevet, har jeg sett et par eksempler på at blader har rotet seg i vann. Det er knollene som ikke tåler vann. Bladene kan fint stå i vann.

   Der denne planten kommer fra er den en staude. Det kan hende at det kommer opp nye skudd fra rota, om ikke alt er råttent. :)

   Slett
 14. Svar
  1. Ja, det går an å klippe bort stygge blader, så kommer det nye fra rota. Men det vil ikke komme nye skudd fra samme bladet om det klippes halvveis oppe på et blad.

   Slett
 15. Hei! Har fått mange nye skudd, men disse er brune på tuppene av bladene. Ut i fra andre kommentarer ser det ut som jeg gir den for mye vann? Jeg vanner den 1 gang i måneden. Den står på pulten min, er det bedre om jeg setter den i vinduet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan være litt lite lys som er problemet her. Planter trenger lys, i alle fall innimellom, for å bygge opp næringslagrene sine. Jeg ville ha satt den i vinduet gjennom vinteren.

   Slett
 16. Kjøpte meg en fantastisk stor og flott i sommer. Hadde det helt topp til jeg ble medlem i gruppen grønne planter på Facebook. Der ble det sagt at denne ikke var i rett klima nå så den trivdes ikke med å stå trangt å for lite vann. Hadde hatt den i et par mnd med å ikke gi mye vann. Men tenkte jeg har jo lite peiling. Men etter å følge anbefalingene der har den fått rotråte og er ikke helt fornøyd. Går tilbake til å gi den lite vann å la dem tørke opp å håper den vil skinne i mange år fremover.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er merkelig. Dette er da det stikk motsatte av det jeg alltid har lært. Denne trives med å stå trangt. Ikke fordi den liker at røttene blir klemt mot en litt for liten potte, men fordi det ikke er noe jord uten røtter i, hvor det kan bli liggende igjen vann. Når potta har røtter hele veien drikkes vannet opp kjapt, og det blir mindre sjanse for råte.

   Nå om vinteren er det spesielt viktig at den får lite vann! De som skriver sånne ting har kanskje vekstlys og drivhus og helt andre forhold enn vi har i ei gjennomsnittlig stue. Her blir det mørkt, og da blir det skummelt med for mye vann. Der Zamioculcas kommer fra er det regntid og tørketid. Den tåler begge...i afrikansk klima.

   Håper det går bedre med den etter hvert!

   Slett
 17. Det stemmer virkelig ikke at disse liker seg i en trang potte. Det de ikke liker er å bli vannet for mye. Det er lettest å få til hvis det ikke er mye jord i potta. Mine elsker sine store potter og jeg ser stor forskjell på de som står i trang potte i skyggen vs de som har god plass og sol. Dette burde dere rette opp og forklare bedre. Den i stor potte er fire ganger så stor som den andre, de er kjøpt samtidig like store.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette er nyttig informasjon! Dette med å ikke ha for stor potte er noe som gartnere har anbefalt i mange år for planter som skal ha lite vann, fordi det er så lett å overvanne en plante som har for mye jord i forhold til røttene. Alle de gamle bøkene mine sier dette.

   Nå i de seneste par årene har grønne planter blitt svært populært igjen, og kunnskapen er på vei oppover hos den generelle befolkningen. Det er kanskje på tide å gå over mange gamle råd på nytt.

   Slett
  2. Ja, det er nok et råd som har blitt forenklet og sagt så mange ganger at det til slutt har blitt feil. :-)
   De trives ikke i trang potte, (ingen planter gjør egentlig det) de bare overlever lettest fordi de ikke skal ha masse vann. De trives ikke i skyggen, de bare overlever det fordi de er hardføre og står i en trang potte og ikke blir overvannet.

   Man får ikke høre rett stell på disse noe sted, ikke på instruksjonene på potta engang. Disse elsker full sol, god plass i potta. I et varmt rom trenger de en del vann og gjødsel.

   Mine får ti liter vann i uka om sommeren. ;-)

   Slett
 18. Hei, takk for en veldig informativ side! Vi har en slik som er 15 år gammel, blomstrer og har hatt det greit. Men i det siste har stilkene fått riller som går opp langs stilken. Det er særlig de eldre stilkene som har det. Jeg har aldri sett dette før, heller ikke når stilkene dør. Hva kan det skyldes? Kan den være for tørr?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette vil ofte bety at vannlageret holder på å tømmes. Når ble den sist pottet om? Jeg lurer på om potta kanskje er så full av røtter at den trenger mer plass. Når det er fullt av røtter og lite jord i potta, vil vannet renne rett igjennom, og det trengs mer vann for å holde lagrene fulle.

   Det spørs om ikke løsningen er å enten potte om eller å vanne litt oftere. :)

   Slett
  2. Takk for svar! Tror det er noen år siden sist vi pottet om, så det er en mulighet. Men prøver med litt mer vann i første omgang.

   Slett
 19. Hei. Hvor dypt bør knollen/roten plantes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Like dypt som den sto før. Om det er en avlegger du har fått, vises det hvor stilken er hvit og hvor den er grønn, det hvite skal under jorda.

   Ellers er tommelfingerregelen for knoller og løker at det skal være dobbelt så mye jord oppå knollen som knollen er høy. Zamioculcas er lite nøye på dette, det er vanskelig å gjøre feil i ei vanlig blomsterpotte. :)

   Slett
 20. Hei!
  Fikk en slik plante i februar og hadde den først på badet hvor den stortrivdes. Flyttet den til stua og en stund etter begynte den å få gule/brune blader som falt av. Slik jeg forstod det skyldes dette enten at den var overvannet eller at røttene hadde det for trangt. Da det første etter min vurdering ikke var tilfelle, pottet jeg den om. Etter dette har planten forfalt mer og mer. Ukentlig forverring. Nå ser den meget så stusselig ut og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre- HJELP!!?

  Ps; har satt avkuttede stilker x flere i vann og fått røtter!

  Håper på plantereddende svar,
  Hilsen elizabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Disse er ganske enkle å overvanne, særlig om potta er litt for tett. Det kan faktisk gå opptil en måned mellom hver vanning i den mørke årstiden, om den står i vanlig blomsterjord. I godt drenert jord er det en god ide å vanne så fort potta blir lett å løfte på. Denne typen planter inneholder mye vann og trenger påfyll av vann og lys for å vokse.

   At planter sturer litt rett etter ompotting er vanlig, det kommer av små sår på røttene, men de skal ikke bli så stygge så lenge.

   Hva slags jord pottet du om i? Noen jordtyper er svært tette. Torvfri jord er en vanlig synder her. Slik jord holder alt for godt på vannet, og røttene vil råtne. Det er også svært viktig at potta er godt drenert nederst. Det må være flere huller i den. Om pyntepotta ligger helt tett mot plastpotta, vil det også lett samle seg vann oppi der.

   Hvordan er det med lys på stua? Det virker som om problemet begynte etter at planten ble flyttet. Zamioculcas bør ikke stå rett i sola, men den må ikke stå for mørkt heller, det er jo lyset plantene lager energien av. Blir det veldig varmt der? I så fall trenger planter mer vann. Er det dårlig med lys trenger de mindre vann. Da vil de også gå i "dvale" og vokse saktere.

   Der denne planten kommer fra er den en staude. Den mister blader når det er tørt i været, og kommer med nye skudd når regntiden kommer. Derfor kan det vært vanskelig å si om det er for mye eller for lite vann som er feilen. Å løfte regelmessig på potta er den beste måten å finne ut på.

   Lykke til, jeg håper at dette går bra!

   Slett
 21. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 22. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 23. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 24. Hei, ser ut som denne tråden fortsatt er aktiv, så prøver meg på et spørsmål :) Jeg har en smaragdpalme som jeg kjøpte for rundt 3 år siden. Jeg pottet den ikke om før nå i vår, da det ikke så ut som det var nødvendig. Den er veldig fin og får nye skudd innimellom, men stilkene henger så mye. Jeg har bundet dem opp med hyssing, men er det noe den savner av f.eks. næring eller andre ting som forårsaker at den henger? Eller er det rett og slett ikke så mye å gjøre med det? Den står nå i et lyst hjørne med store vinduer, men sto tidligere en lengre stund i en mørk gang uten tilgang på noe særlig lys.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   At stilkene (bladene) henger er Zamioculcas sin måte å si ifra på at det er noe den ikke er helt fornøyd med. Vanligvis er dette for mye vann, spesielt etter ompotting, eller for lite lys. Zamioculcas can tåle svært lite lys i perioder, men mens den står i skyggen tappes næringslagrene inni planten. Før eller senere trenger den skikkelig lys for å komme seg.

   Hvordan gjør du det med vanning? Det skal bli helt tørt i jorda mellom hver vanning, men det bør ikke gå mer enn tre-fire uker mellom hver gang om den står lyst. Helst vil den ha vann fra bunnen, det er der røttene er og planten blir sterkest om røttene må strekke seg nedover. Etter ompotting trenger den mindre vann, fordi det tar lenger tid før jorda tørker opp når den ikke lenger er helt full av røtter.

   At de eldre skuddene henger kan også komme av alt for lite vann eller for lite næring, men det ser vi helst om de har stått i den samme jorda i mer enn to år eller fått for lite vann over flere måneder.

   Jeg lurer på om den holder på å kvitte seg med de gamle skuddene fra da den ikke hadde det så bra, og fornye seg. :)

   Slett
 25. Håper du fortsatt er aktiv her :) Jeg har en Smaragdpalme, som var 135 cm sist jeg målte. Jeg potta den om for noen uker siden og nå ser jeg at bladene på noen stilker er gule/lys grønne. Bør jeg klippe/skjære de bort? Jeg har nok kanskje vært litt ivrig med vanning, for før jeg potta om, så var det lite jord i potta. Nå har den en stor potte med mye jord. Jeg måtte faktisk skjære opp den gamle potta, for å få den ut og den var ikke enkel å håndtere, siden den er så stor ;) Men jeg fikk det til. Den står innerst i stua sammen med sine to venner; to store fredsliljer. De 3 har et en spotlight over seg og de har stortrivdes der siden de flytta inn for 3 år siden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Joda, jeg er innom her nesten hver dag. :)

   Det er lett å overvanne når det er nettopp pottet om. Nå er det ekstra viktig at det får tørke opp mellom hver vanning. Noe av grunnen til at disse plantene ofte selges med nesten sprengt potte, er at det er vanskelig å gi dem for mye vann når det er så lite jord. Det er ikke ideelt for planten, men det tar bort en vanlig feilkilde.

   Jeg ville fulgt med de bladene, og tatt de bort om de ble helt stygge. Det kan også være at de har fått en liten skade under ompottingen. Når planten plutselig har fått det mye bedre, kan den finne på å kvitte seg med noen gamle blader samtidig som det kommer nye.

   Håper at noe av dette er til hjelp! :)

   Slett
 26. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 27. Hei moren min pottet om sin plante og fjernet noen gamle stilker. Planten hennes hadde tre sånne knoller og den ene hadde ingen stilker igjen. Jeg fikk denne og jeg har planter den, men vil det komme nye stilker fra denne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om det er en node på knollen, vil det etter hvert spire. Det tar vanligvis fra et par uker til en måned. Men det er ikke sikkert at det er en node om den er knekt av under vekstpunktet på rota. Det kan skje under ompotting.

   Slett
 28. Hei,
  Jeg har en flott smaragpalme som jeg kjøpte på IKEA for 10 år siden. For 1-2 år siden fikk den ny patte fir første gang og så ut til å stortrives. Det kom masse nye skudd og stilkene ble kraftigere.

  Nå har den plutselig tatt en negativ vending. Det er mulig jeg har vannet litt for mye de siste mnd, men noen av stilkene ser ut til å "skrumpe" litt, eller bli litt "rynkete". Jeg har også lurt på om det er en sykdom eller skadedyr på den, siden flere av bladfestene har fått en slags brun/grå "skorpe" som liksom spiser seg innover og til slutt faller dette bladet av.

  Noen av stilkene har også fått horisontale striper/riller oppover, som er av den samme typen som i bladfestene.

  Jeg oppdaget et hvitt litt sukrete belegg på noen av bladene. Det så nesten ut som vaskepulver som ikke var skylt ordentlig bort, hvis det gir mening. Jeg ga derfor planten en dusj med en mix av grønnsåpe, olivenolje og rødsprit blandet i vann. En mix jeg har brukt med hell på trips-angrep på andre planter.

  Har du noen ide om hva som kan være i veien?

  Mvh Tonje.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det du beskriver med rynkete stilker og striper som brer seg oppover, sammen med den brunfargen, er et helt klassisk tegn på overvanning. Begynner også bladene å løsne fra jorda? Noen ganger er det nesten som at bladstilkene kniper seg av i jordoverflaten når det blir sånn.

   Jeg så en Zamioculcas i et annet forum i dag som også så akkurat sånn ut. Der ble det vel slått fast at det var lysmangel som var synderen; det er nemlig lyset som trekker vannet opp fra rota. Blir det da vannet for mye blir det "aldri" tørt, og røttene får ikke puste.

   Hvitt sukrete belegg på sukkulenter generelt er vanligvis mineraler fra jorda som blir skilt ut. Kan den ha fått for mye gjødsel? Ellers kan det være sopp, som kan komme av overvanning/for lite luftsirkulasjon, eller ull-lus som ofte går på planter med tykke blader. Hvor satt dette belegget?

   Hva slags jord og potte brukte du? Såkalt torvfri jord er ofte sterk kompost, som er dødelig for planter som skal ha så lite vann. Får vannet renne ut gjennom bunnen av potta? Er det litt luft mellom pyntepotta og innerpotta?

   I verste fall må den pottes om på nytt og det råtne fjernes, men kanskje er det noe så enkelt som en annen plassering som er løsningen. :)

   Slett
 29. Hei!
  Jeg har hatt denne planten i ca. 5 år, og den ble plantet om for ca. 1 år siden. I går så jeg at bladene hadde små dråper på tuppen, dette har jeg aldri opplevd før. Det er ca. 2 uker siden jeg vannet den sist, kan det komme av for mye vann eller er slik "svetting" normalt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er nok helt normalt om fuktigheten er litt høy, enten i lufta eller i jorda. :)

   Slett
 30. Hel, jeg kjøpte nettopp denne planten fra mester grønn. Jeg valgte å vanne den samme dag siden jeg følte jorda var helt tørr og planten var lett når jeg løfta den. Men idag, altså to dager senere, ser jeg at noen av stilkene henger litt og har løsna litt fra jorda. Hva tror du er galt Og hva gjør jeg nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Litt sturing på en nyinnkjøpt plante er naturlig. De har blitt fraktet langt fra produsent til butikk, og så igjen fraktet fra butikken til deg. Det tar litt tid for en plante å venne seg til det nye hjemmet sitt.

   At stilker løsner fra jorda kan være et tegn på at jorda er for fuktig, eller det kan komme av for lite lys eller vann over lengre tid. Jeg går ut ifra at det var en av de som er på salg nå? De kan umulig ha stått lenge i butikken siden salget begynte denne uka. Hvordan er det med drenering i potta? Har det fått tørke opp igjen etter vanningen?

   PS: Disse plantene selges med potta helt full av røtter, såpass at potta ofte holder på å sprenges. Det kan være lurt å potte den om snart, og i så fall er det viktig å bruke godt drenert jord. :)

   Slett
  2. Hei, jeg kjøpte den på salg ja. Kjøpte den tirsdag 26. juli og vannet den samme dag siden den virket tørr og lett. Men nå bare 3 dager senere er den igjen tørr og lett. Kanskje jeg ikke burde vannet den da jeg kjøpte den? Er ikke så flink med store planter, alle jeg har hatt har dødd før det har gått ett år, så kjøpte denne siden den skulle bære lettstelt men forstår meg ikke på den. Tror ikke lenger stilkene har løsnet fra jorda, tror bare det ser sånn ut siden de er tunge og henger nå. Jeg bor dog i kjellerleilighet og det er ikke så mye lys inn. Mangler den lys eller har den fått for mye vann? Når jeg tar på jorda er den hard og tørr, så aner ikke om den er godt drenert?

   Slett
  3. Har lest at denne planten lagrer vann i røttene, er det kanskje derfor den virker tørr ? At den i realiteten er godt vannet men virker tørr siden vannet har gått ned til røttene og er lagra der? For da burde jeg ikke ha vannet den da jeg kjøpte den.

   Slett
  4. Hei!

   Unnskyld seint svar, jeg har vært på ferie.

   Med godt drenert mener jeg at vannet har en mulighet til å renne ut gjennom bunnen av potta. Det må være hull i bunnen av potta. Den vanligste løsningen er å ha ei drenert plastpotte oppi ei vanntett pyntepotte, og passe på at det ikke blir liggende vann i bunnen av denne. Du kan finne ut om jorda er godt drenert med å vanne godt en gang fra toppen. Vannet skal begynne å renne ut gjennom bunnen nesten med en gang. At jorda er lett på nytt tre dager etterpå tar jeg som et godt tegn, da er dreneringen sannsynligvis god.

   Det er vanskelig å si om den har fått nok lys når jeg ikke vet hvordan den står. Kjellerleiligheter har vanligvis svært lite dagslys. Jeg ville ha satt den rett ved et vindu eller rettet en spot e.l. mot den. Zamioculcas trenger ikke så mye lys som mange andre planter, men alle planter trenger nok lys for å produsere energi.

   Slett
 31. Hei, hva betyr det når tuppen av bladene begynner å bli brune?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det betyr mest sannsynlig at vannet på en eller annen måte ikke når de tuppene.

   Det kan skyldes rotråte, for lite lys, for lite vanning, eller feil temperatur. Har den kanskje stått rett i sola? Hvordan er dreneringen i potta? Disse plantene liker ikke tette potter.

   Slett
  2. Ble bare to blader så tror bare at den fikk for lite vann. Den slukte opp all vannet da jeg prøvde å helle vann i pyntepotten og planten oppi, så tror det var problemet. Men rart at mester grønn ikke hadde vannet den. Jeg kjøpte den tydeligvis heeelt tørr. Men hva burde gjeng gjøre med de to bladene med brune tupper? Vokser de ut igjen hvis jeg klipper dem av?

   Slett
  3. Nei, det vil ikke vokse ut igjen, men det vil jo komme nye, fine blader etter hvert. Jeg ville ha klippet av bare de to små bladdelene med brunt på, og la resten av bladet få stå.

   Det er ikke uvanlig at butikker ikke har hatt tid til å vanne opp alt som nettopp har kommet inn...og når det er travelt, så blir gjerne planter som Zamioculcas vannet sist, fordi de tåler det! :) Nå har det jo vært uvanlig varmt i Europa, og disse plantene kommer ofte fra Nederland eller Danmark, så det kan hende at de har hatt det litt varmt/tørt på veien også.

   Det aller beste nå framover er å fortsette sånn: å vanne godt fra bunnen når det er tørt, og la jorda få tørke opp mellom hver vanning. At det ble brunt i tuppen betydde nok at vannlageret i knollene holdt på å tømmes. I vill tilstand kan den visne ned om det blir tørke, og spire fra knollene når været blir godt igjen.

   Jeg håper du får masse glede av planten din :)

   Slett
 32. Hei, takk for info. For en uke siden kjøpte jeg en stor zamioculcas fra plantasje, fikk beskjed at den tåler og stå på baderommet med uten sollys.. fikk byttet Potter, men etter en uke da kommet noe brune farger på noe av bladene? Lure på om den tåler og være på baderommet hvor vi har også varme på hele tiden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, den tåler å stå uten sollys, men noe lys må den ha for å overleve. I et rom uten vindu må lyset stå på sammenhengende i flere timer på dagtid. I tillegg trenger alle planter mer lys jo varmere det er, så det kan hende at det er varmen som er synderen her.

   Det er ellers helt normalt at planter sturer litt rett etter ompotting. Vinteren er en lite gunstig tid for å potte om, fordi med så lite lys vil det ta lenger tid før planten tar seg opp igjen. Det vil nok komme nye skudd etter hvert om den får lys nok, disse plantene kan få en skikkelig vekstspurt når de får mer jord!

   Slett
 33. Jeg har en stor smaragdpalme som er 10-15 år. Har vært så uheldig å fått skjoldlus på den. Hvordan skal jeg bli kvitt dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff, så uheldig! Mot skjoldlus nytter det ikke å sprøyte utenpå, det går ikke gjennom skjoldet. Jeg har hatt god virkning av å skrape bort lusene (jeg brukte flekkfjerningssvamp) og sprøyte med antibac på sprayflaske. Det går også an å bruke systemiske gifter som provanto, men lusene vil fortsatt site fast på planten etter at de dør av det, så de bør fremdeles skrapes bort.

   Håper du blir kvitt dem! :)

   Slett
 34. Hei. Har overtatt en stor plante som mistrives hos forrige eier. Armene henger utover og et par armer er blitt lysegrønne/på vei til å visne? Jeg har pottet om med Perlite og lurer på: Skal jeg klippe bort de "slitne" armene eller vil disse komme seg igjen med godt stell? Tips på hva å bruke til å støtte opp armene? Ser det selges støttepinner/bambus men disse koster masse pr stk. Vil planten rette seg litt opp igjen når den begynner å trives eller er den for tung til det? Hvordan kan jeg aller best nå startbehandle denne flotte planten? Takk

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kommer an på hvorfor de er lysegrønne. Om det er ny vekst, kommer de til å stramme seg opp etter hvert om planten ellers har det bra. Om det er gamle blader, kommer de nok til å visne etter hvert som det kommer nye. Nå som du har fått ordnet opp i dreneringen, vil det nok fort komme nye skudd.

   Jeg har innimellom knytt et tau i sirkel rundt hele planten for å støtte opp slappe greiner. Da støtter de opp hverandre uten å bruke pinner.

   Dette er den beste tiden for å få planter til å komme seg på. Det er nok lys, uten at det blir alt for varmt. Nå vil den fylle opp reservene med lys og passelig med vann, så den tåler neste vinter. Bare sett den i dagslys og vann når potta blir lett, så går det nok bra! :)

   Slett
 35. Hei. Jeg har laget meg nye planter ved å sette stilker i vann. Tok lang tid før det ble røtter, men planten ble fin etter potting.

  SvarSlett
 36. Hei Vi kjøpte vår plante for ca en måned siden. Den står trangt (potten buler litt) og får lite vann. Den står lyst, men ikke i direkte sollys. Den ser veldig frisk ut. Bladene henger ikke. Men, på en av stengene har de fleste bladene fått brune flekker of deler av bladet har ramlet av. På samme stilk og også på en annen stilk har bladene små runde hull med brun kant. Det virker som om hullene blir større. Jeg legger også merke til at noen av stengene har hvite vertikale striper (5-10 striper nær hverandre) og nesten alle stengene har sorte flekker. Jeg vet ikke om det er slik stengene skal se ut.. Takknemlig for hjelp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   De svarte flekkene på stilken er normalt, det samme er det at potta buler ut. Potta blir slik når det er på tide med ompotting. Hvite striper kan være strekkmerker om bladene har snudd seg mye etter lyset.

   Bladflekkene derimot, klarer jeg ikke å finne ut av. Jeg har ikke vært borti dette før. Er det på gamle eller nye blader? Det *kan* dreie seg om en mekanisk skade, f.eks. fra transport, som vises seg seinere. Eller er det et gammelt blad, som planten er i ferd med å kvitte seg med? I så fall kommer det gjerne nye skudd fra bunnen samtidig.

   Ellers ville jeg ha sjekket nøye for skadedyr. Skadene ligner ikke noe dyr jeg har vært borti, men det kan jo hende at det gjemmer seg f.eks. skjoldlus under bladene?

   Slett
 37. Hei!
  Jeg hadde en plante som jeg skulle støtte opp med pinner, og uviten som jeg var greide jeg selvsagt å stikke i knollene. Men jeg klippet av en liten stilk før den tok kvelden, og satte i vann. Etter laaang tid fikk den røtter og nå står den alene i en minipotte og har fått sin egen knoll :D

  Den har stått i potten i ca ett år, men vokser ingenting og bladene er veldig matte. Den ser ellers helt lik ut som da jeg klippet den. Er ca 10 cm høy. Den får lite/passelig med vann og litt gjødsel i blant nå på sommeren. Den får masse lys, litt av det som direkte sollys. Har også forsøkt å ha den lengre bort fra vinduer for å se om det hjalp. Det gjorde ingen forskjell.

  Har du noen tanker om hvordan den kan få det bedre, vokse og få blanke blader? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Usj da, så kjedelig. Sånn har jeg også gjort med en sansevieria. Zamioculcas er ganske lik i vekstform, selv om de ellers ikke er i slekt. Sansevieriaen sturet også i nesten ett år før den endelig har begynt å skyte fra rota. Det tar nok litt tid å danne anlegg til nye skudd. Kanskje har det noe å gjøre med årstider. I vill tilstand er jo Zamioculcas en staude som visner ned og kommer opp en gang i året...

   Slett
 38. Min smaragdpalme har fått to nye skudd nylig, så jeg har antatt den trives. Men ser nå den har svarte/brune flekker på flere av «stammene», hva kan dette skyldes?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger