Ficus Ginseng

Ficus Ginseng Latinsk navn : Ficus microcarpa 'Ginseng' Familie : Morbærfamilien Opprinnelse : Asia Utseende: Lite tre med blanke, grønne blader og tykk rot Ficus Gin…

Ficus Ginseng

Ficus microcarpa 'Ginseng'

Latinsk navn: Ficus microcarpa 'Ginseng'

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: Lite tre med blanke, grønne blader og tykk rot


Ficus Ginseng er det mest populære bonsaitreet som er i salg i Norge.

Plassering: 

Romtemperatur, ikke i sterkt sollys. Alle Ficus foretrekker jevne forhold uten store svingninger i lys eller temperatur. Et øst- eller vestvendt vindu er ideelt, men den kan venne seg til forskjellige forhold bare den får nok lys.

Vann og gjødsel:

Bonsaitrær dyrkes i små potter, med lite jord i forhold til de tette røttene. Derfor vil den drikke opp alt vannet i jorda fortere enn en plante i ei vanlig potte. Ficus Ginseng tåler å tørke litt mellom hver vanning, men den bør vannes grundig så alle røttene blir våte når den får vann. Det kan være en god ide å dyppe hele potta i vann og la den få renne av seg.

Poenget med bonsaitrær er at de skal holde seg små, derfor trenger de lite gjødsel. Svak gjødsel en gang i måneden er nok. Det finnes også spesiell langtidsgjødsel, som slipper næringen ut sakte.

Spesielle krav:

Ficus microcarpa, som er villformen av Ficus Ginseng, er et stort tre. For at den ikke skal bli for stor inne i stua, må den klippes ned. Grunnregelen for bonsaitrær er at en skal klippe bort det som ikke vokser i den retningen som du vil at treet skal vokse. Vanligvis vil det si at lange, tynne skudd i toppen klippes ned så det står igjen et par blader.

Planten kan gjerne dusjes, både på bladene og røttene. Dette forhindrer også angrep av spinnmidd.

Formering:

Ficus formeres med stiklinger eller avleggere, men bonsaitrær kjøpes ferdige i butikken. Det ligger mye arbeid bak et sånt tre, fordi de må formes gradvis.

Sesong:

Hele året. Det er normalt at treet feller noen blader om høsten og vinteren.

Diverse:

Jeg er ingen ekspert på bonsaitrær, men det finnes mye nyttig informasjon i bøker og på nettet.

Alle typer Ficus er giftige for hunder og katter.

Ficus Ginseng har fått navnet sitt på grunn av stammen, som ser ut som ei ginsengrot. For å få til dette, blir planten pottet om høyere og høyere, så mer og mer av rota kommer fram og blir til stamme. Ficus kan også lett få luftrøtter, som vokser nedover og setter seg fast i jorda. På denne måten kan til og med en ganske ung plante få tykk stamme.

Kommentarer

 1. Min Ficus Ginseng mistet absolutt ALLE bladene ganske fort etter at jeg kjøpte den. Er det noen sjans for at bladene kommer igjen til våren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er typisk for Ficus å få "sjokk" og miste blader når de blir flyttet på. Det er også helt vanlig at de "røyter" om vinteren, men de skal ikke miste alle. Kan det hende at din har tørket helt ut? Ficus Ginseng har vanligvis veldig lite jord i potta, så de bør få drikke godt når de får vann. Om greinene ikke har blitt tørre og sprø, vil nok bladene komme tilbake når den får skikkelig vann og lys.

   Slett
  2. Jeg har hatt samme problemet med min. Spray den med vann. Den elsker det! Min ble grønn og frodig og vokser som bare det etter kun et par uker. La gjerne jorden i potten bli helt tørr før du vanner den godt.

   Slett
 2. Hei! Kan det vokse ut nye grener på en Ficus som har fått alle grenene HELT kuttet av? Eller er den dødsdømt? Hilsen en som tror hun gjorde noe dumt..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett nye skudd bryte ut fra langt nede på stammen på andre typer Ficus, så det kan hende at det går bra. Det er vel bare å vente og se. :)

   Slett
 3. Bør man ta bort nye skudd som kommer fra stammen ? Hilsen nybegynner.:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Om skuddet vokser på en måte som forstyrrer formen på treet, eller det vokser fort og tar mye næring. Det er du som bestemmer hvordan treet ditt skal se ut, klipp bort det som ikke passer :)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Takk da lar jeg skuddene stå,de passer fint :) Veldig moro å være nybakt bonsaitre-eier...Rett etter at jeg tok det hjem fra butikken mistet det endel blad 🍃 men nå har det kommet maaange nye og det strutter frodig ! Tar det som et tegn på at bonsaitreet trives godt i stua vår ! Nå er det imidlertid en mørk (våt) flekk nederst på stammen. .håper ikke det har fått for mye vann? Jeg vanner godt en × pr.uke og dusjer bladene samtidig...

  SvarSlett
 6. Takk da lar jeg skuddene stå,de passer fint :) Veldig moro å være nybakt bonsaitre-eier...Rett etter at jeg tok det hjem fra butikken mistet det endel blad 🍃 men nå har det kommet maaange nye og det strutter frodig ! Tar det som et tegn på at bonsaitreet trives godt i stua vår ! Nå er det imidlertid en mørk (våt) flekk nederst på stammen. .håper ikke det har fått for mye vann? Jeg vanner godt en × pr.uke og dusjer bladene samtidig...

  SvarSlett
 7. Er denne planten giftig for små barn?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette er ikke jeg rett person til å svare på.

   Giftinformasjonen skriver på sidene sine:
   Ficus-arter
   De fleste planter er lite giftige og vil derfor ikke gi noen symptomer ved en liten smak. Ficus-arter (Ficus) er slike planter. Gi gjerne litt å drikke dersom barnet ditt har smakt på en ficus-art.

   https://helsenorge.no/Giftinformasjon/tema-planter-og-bar

   Slett
 8. Er det noen som vet hvor plantasjen importerer platen fra?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, unnskyld at denne kommentaren gikk rett forbi meg. De importeres vanligvis fra Nederland.

   Slett
 9. Skal disse ha samme jordtype som vanlig bonsai, med kattesand i? Bør de plantes om? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, om du har spesialjord for bonsai kan du gjerne bruke den, men en Ficus er ikke den mest kresne. Jeg har god erfaring med å blande vanlig blomsterjord med kokosfiber (fra f.eks. Clas Ohlson) Kokosfiberen gir veldig god drenering og inneholder nesten ikke næring. Du kan gjerne blande inn kattesand, perlite o.l, men det er ikke like viktig for ficus som for bonsai av typiske utetrær. Det er ikke nødvendig å potte om før potta er full av røtter, ca. annenhvert år, og helst om våren.

   Slett
  2. Tusen takk for svar!! Da skal jeg ordne litt for ficusen min :D

   Slett
 10. Heisan har en sånn FICUS MICROCARPA GINSENG hjemme og lurer bare på om jeg kan sette den ut nå som det ikke er så kaldet ute.
  Og kan den settes ut i sola en del timer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, den kan stå ute når det er over 15 grader. Den kan miste blader om det blir noe særlig under det. Jeg ville nok ha holdt den unna den sterkeste sola, fordi pottene de står i er veldig grunne og alt vannet fordamper på kort tid i sola.

   Slett
 11. Må det være en grunn og bred potte?

  SvarSlett
 12. Hei. takk for nyttige tips. Kjøpte til en til sønnen min i høst... - som ble svært glad. Fikk den i retur fordi den kasta for mye blader, og den er nå på helseopphold... for en lengre periode.... tror jeg.

  SvarSlett
 13. Hei Tante Rose...du virker som en interessant og kyndig person her... jeg har nettopp kjøpt en stor plante ficus micr ginseng og vil gjerne at den skal se mest mulig ut som et Banyontre i India med mange røtter som gror ned og trestammen blir mangfoldig av stammer som slynge seg rundt hverandre og gjør stammen tykk... er ikke spesielt opptatt av at den skal være liten og bonsaiaktig,.. tvert imot vil jeg heller ha nye røtter som gror ned og gjør den ennu større... kan jeg replante den i en mye støre "potte" (kanskje laget av tre med gummiduk i kanter og bunn?... vil at den skal bli veldig stor og hvertfall ha en "potte" som kanskje er ca 1,5 bred og noe smalere i dybden ca 1 meter kanskje..). Jeg har fått meninger om at man må replante den i kattesand...men da vokser den kanskje ikke? Eller kan jeg la den stå i den jorden jeg kjøpte den i og heller legge mer jord(eller kattesand) under og rundt den gamle jorden? Og vil det da gro nye røtter ned i kattesanden eller må det være jord for det? Håper på et godt faglig svar... er redd den skal rotne eller tørke ut eller dø... den kostet 3000 kroner på Plantasjen, minus noen prosenter, og er ekstrem fin nu..og stor...men vil gjerne ha den mye større...Takk for svar!!! beste Dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Her er jeg redd for at jeg ikke vet svaret helt sikkert. Jeg vet ikke sikkert hva som får fikentrær til å få luftrøtter.

   Kattesand går an, men bare kattesand er det for lite næring i. Bonsaitrær generelt trives best i uorganisk jord, men noen typer kattesand blir harde som sement etter at de har vært våte. Det vil jeg ikke anbefale!

   Jeg anbefaler deg å ta kontakt med Norsk Bonsaiselskap, eller å poste på Hageselskapets forum. Det er helt sikkert noen der ute som har erfaring med akkurat dette.

   Lykke til! :)

   Slett
 14. Hei Tante Rose. Vi kjøpte en Bonsaifiken på Plantasjen for noen mnd siden. Den ble litt tørr en gang vi var bortreist i 14 dager men har ellers blitt vannet en gang i uken og har dusjet den et par ganger. Den mistet noen få blad i begynnelsen som jeg har skjønt er vanlig når den bytter miljø. Da bladfallet økte flyttet jeg planten til en lysere plass, men som er 60 cm til side for Tv'n ikke foran. Har lurt på om det var en uheldig plass for nå mister den ca 10 blader i døgnet og flere blader kommer med sorte flekker og tørker. Ser og at det er åpne hull og sprekker i barken noen steder fra før som om noen skulle ha revet av nye skudd på stammen helt inne. Idag har jeg flyttet planten vekk fra Tv og satt den foran vinduet hvor den får greit med lys. Planten drysser friske blader om jeg rører ved den for å ta bort et dårlig blad el kommer forsiktig borti. Nå har flere av de små grenene blitt tomme for blad. Er det noen tanker du gjør deg om planten eller stellet den får, kan den være syk eller bare stått uheldig plassert? Er redd den skal bli "skallet" snart. Mvh. Finn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det er veldig typisk for alle slags Ficus at de mister blader om de ikke trives. Det høres ut som det har vært litt dårlig lys der ved TVen. Håper den vil trives bedre i vinduet. November er en vanskelig tid for plantene, det er lite dagslys, og lampelys kan de ikke utnytte like godt.

   Om greinene enda er friske (ikke knasetørre) kan det godt komme ut nye skudd og blader. De vokser ikke så fort nå som det er mørkt, men de kommer nok tilbake om planten ellers er frisk.

   Er du sikker på at den har fått nok vann? Det er veldig mye røtter i potta på de der, og det skal en del vann til for å trekke gjennom hele rota. Den må ha såpass at det begynner å renne ut vann under potta eller den kjennes tung ut når den har fått vann.

   Jeg håper det går bedre med den nå, lykke til! :)

   Slett
 15. Hei, har en bonsai fikus å jeg to den ut av potta jeg kjøpte den i å plantet den om i en større potte med mere jord. Jeg vannet den slik som de skal og sprayet med vann, men alle bladene har falt av og nå står bare den triste stammen igjen. Hva bør jeg gjøre for å kanskje få liv i den igjen? Bør jeg klippe de grenene bladene hang på? Sette den mørkt å kjølig? Eller lyst å varmt? Vanne mye/lite? Fikk den i innflytningsgave å skulle gjærne ha hatt den lengere enn bare noen måneder.... håper du kan hjelpe meg litt, virker som du har god peiling på planter ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, av en eller annen grunn hadde Blogger merket denne kommentaren som spam, så jeg så den ikke før nå. Beklager dette!

   Det er vanlig at blader faller av om vinteren, fordi det er så lite lys. Om alle sammen faller av, er det noe galt. Har den fått nok lys til å overleve? Om vinteren må den nesten stå i eller rett ved et vindu. Lampelys har litt feil farge, det er ikke like effektivt som dagslys.

   De kvistene som har blitt sprø går det an å klippe av, men ellers kan det komme nye skudd om ikke rota og stammen har dødd. Jeg vil anbefale å sette den så lyst som mulig for å få den til å vokse.

   Slett
 16. According to bonsaiempire.com Ficus Ginseng Bonsai plants are (sadly) poisonous for pets, and they can prove to be especially dangerous if the pets eat the leaves. So, there is only one solution: the trees should be placed out of the pets’ reach!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much for that information. I have added it to the article!

   Slett
 17. Heisann. Jeg har to Bonsai Fikener, som begge har begynt å miste veldig mange blader. Den ene har mistet nesten alle. Men, begge har fått en del nye skudd og blader og grener. Er dette et godt tegn, kommer de til å vokse tilbake igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det betyr at planten har det bra nå. Det er ikke uvanlig at alle typer fikener mister blader om vinteren. Vanligvis er det mangel på lys eller tørr luft som er synderen. Når det har kommet i god vekst igjen, ville jeg ha klippet bort de greinene som er helt døde (knastørre).

   Slett
 18. Hei! Jeg har prøvd å Google litt men finner ikke noen gode svar. Jeg kjøpte en stor bonsaifiken på plantasjen, og den trykker fælt på potta. Lurer på å plante den om. Men skal den da helst være i en grunn potte eller har dette lite betydning? Og skal hele rota dekkes med jord? Jeg ser mangle plasser at denne Ginseng lignende rota står naken over Jorda i flate Potter. Mens den jeg har kom i ei stor potte, hvor hele rota er under jorda. Og stammen er s-formet. Håper noen kanskje kan hjelpe en forvirret nybakt Bonsai mamma.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Regelen er at ingen planter skal pottes om i ei potte som er mye større enn den forrige, og at de skal plantes like dypt som de sto før. Det er ingen regel uten unntak: Ficus "Ginseng" har blitt pottet om grunnere og grunnere helt til deler av rota står over jorda. Plantasjen sin bonsaifiken er også Ficus microcarpa, men den er formet på en annen måte. Derfor ville jeg ha brukt samme form på den nye potta som på den gamle. :)

   Ellers skal den stelles på samme måte som Ginseng.

   P.S. Ikke bli redd om det faller av noen blader rett etter at den har kommet i hus. Alle Ficus gjør sånn, og det vokser ut igjen :)

   Slett
 19. Hei! Jeg har en Ginseng ficus plante, den har vokst kjempe bra og spirer med masse nye blader og stilker hele tiden!<3 Men, da en får ofte nye stilker så begynner en å bli ganske høy og sikkert tungt for noen stilker. Lurer derfor på om det går å kutte en stilk med blader å legge det i en ny potte hvor det da vil vokse en ny Ginseng? Eller bør jeg bare trimme den? (Har egentlig ikke lyst å trimme den mindre)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det mest vanlige er å trimme så de beholder formen. Om du er bekymret for at planten blir for topptung, men vil ikke klippe den ned, går det an å potte den om i ei litt større og tyngre potte. Greinene vil bli sterke nok så lenge det er nok lys.

   Det går an å ta stiklinger, men de roter seg svært sakte. Det kan ta flere måneder. Den nye planten vil ikke få den samme formen med tykk stamme og røtter før det har gått lang tid, og den må klippes ned regelmessig for å få så tykk rot uten å vokse i taket.

   Det høres ut som om planten din trives godt. Jeg ville ikke gjort noe som helst, så lenge planten har det bra! :)

   Slett
 20. Hei! Jeg har en liten ficus ginseng som jeg har hatt i ca 3 år. Den begynte smått å miste bladene i høst, og har nå vært helt naken i flere måneder. Jeg fortsetter å vanne den i håp om at den skal komme seg - men kjente i dag at "kroppen" er nokså porøs.... er det helt ute med min lille følgesvenn? Takk på forhånd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om greinene er sprø er det nok ikke håp. Det er helt normalt at det faller av blader om høsten og vinteren, men om alle faller av er det nok noe i veien. Har rota tørket inn?

   Slett
 21. Hei. Jeg fikk en Ficus Ginseng i gave for 2 mnd siden. Først mista den endel blader, som jeg har lest er ganske vanlig. Det kommer friske og fine skudd på endel av stilkene, mens andre ser ut som om de har tatt kvelden. Burde jeg klippe bort de som er døde? Den mister fortsatt noen store friske blader og har sett at de siste dagene så har det falt av et par blader som er litt gule og blitt brune i tuppen. Den står litt inn i stua ved verandaen min som har sol fra ettermiddag til kveld, får noe direkte lys iløpet av dagen , men det er ikke mye. Dusjer den innimellom og ser at jorda har blitt grå endel steder. Vet du hva dette kan være? Bor i Oslo 😊 håper på noen tips da jeg gjerne ikke vil ta livet av bursdagsgaven min!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Greiner som har blitt sprø er bare å klippe av. De er døde. Seige greiner kan det komme nye skudd på, så de bør få stå igjen.

   Grå jord kan være mugg. Hva slags potte står den i? Kan det hende at det har blitt litt for fuktig oppi der? Om pyntepotta er helt tett, og jorda ligger litt langt nede i potta, kan det fort bli litt for dårlig luftsirkulasjon.

   Det spørs om det ikke blir litt for lite lys inne i rommet. Kan du prøve å flytte den nærmere vinduet og se hva som skjer?

   Jeg håper at noe av dette vil hjelpe, lykke til :)

   Slett
 22. Hei kan ficus ginseng plante på et potte i gruppe

  SvarSlett
 23. Can ficus plant together in one bowl like 4pcs i ett potte ?

  SvarSlett
 24. Hei. Jeg har en flott Ficus microcarpa fra Plantasjen som i de siste fem månedene har blitt angrepet av irriterende småfluer (fungus gnats antar jeg). Jeg har forsøkt å bytte jord, potte, dusjing grønnsåpeblanding, neem olje, limfeller og til slutt permetrin… Ingenting hjelper. Jeg vurderer snart å kaste den! Noen råd? Er de også giftige? Tenkte jeg kunne prøve å sette den ut, men hvis den er giftig så er det vel ikke så smart med tanke på katter og hunder som er ute i bakgården?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det var rart at permetrin ikke tok dem, men det virker kanskje ikke på uklekkete egg. Det tar ei uke for et egg å utvikle seg til flue under helt perfekte forhold. Ficus er giftige for hunder, og dessuten dør ikke slike hærmygg av å være ute.

   Det aller første jeg alltid spør om er om plante har fått tørket opp skikkelig mellom hver vanning. Slik at jordoverflaten er helt tørr. Om du er redd for at den skal ta skade av tørken, kan den stå litt kjøligere og i skyggen (men ikke mørkt) mens den er tørrere. Larvene dør nemlig av tørst om jorda er tørr i minst ei uke.

   Kan det hende at det ligger igjen fukt i bunnen av potta, under potta, i skåla, e.l.? Er det noe annet sted inne som de kan formere seg i? Da tenker jeg på fukt generelt slik som selvvanningspotter, luftfuktere, sluk, tomflasker...

   Slett
 25. Hei! Vi har en ficus microcarpa som hadde store og mørke blader da vi kjøpte den, men nå opplever vi at alle bladene som var store har falt av og det som vokser ut er mye mindre og lysere. Bladene faller hypping av, men det vokser nye grener, blader og skudd. Vi vet ikke om den trives eller ikke, da bladene lever så kort og er mye mindre og lysere enn da vi fikk den i hus?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! At bladene er små og lyse er et typisk tegn på for lite lys. Nå er det i det hele tatt lite dagslys, og jeg anbefaler sterkt å bruke litt ekstra lys om vinteren. Om du bor i en del av landet der det er sol om vinteren, kan det hende at det er nok å sette den i vinduet.

   At det faller av blader om vinteren er normalt. Ficus er et delvis løvfellende tre; det faller av mange blader, men den skal ikke bli helt tom.

   Jeg håper dette hjelper! :)

   Slett
 26. Hei kan jeg bruke bladglans på Ficus ginseng?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, Ficus tåler så langt jeg vet bladglans.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger