Alocasia

Alocasia Foto: Huy Phan Latinsk navn : Alocasia sp. (A. amazonica og A.zebrina er mest vanlig) Andre navn : Elefantøre, taro Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Tropiske strø…

Alocasia

Foto: Huy Phan

Latinsk navn: Alocasia sp. (A. amazonica og A.zebrina er mest vanlig)

Andre navn: Elefantøre, taro

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk i Asia og Australia

Utseende: Store, blanke blader som kan ha mønster i grønt og hvitt. Den mest vanlige sorten, Alocasia 'Polly', har mørkegrønne blader med hvite striper. Andre arter har grønne blader med eller uten mønster.


Plassering: 

Lunt, lyst, men ikke i sterkt sollys. Alocasia er en tropisk plante, og trives best i vanlig romtemperatur. Det må ikke bli kaldere enn 15 grader. Potta bør være godt drenert, det er en fordel om det er litt luft mellom plastpotta og pyntepotta.

Alocasia liker ikke tørr luft, og bør ikke stå rett ved ei varmepumpe eller en varmeovn.

Vann og gjødsel:

Alle arter av Alocasia vil bli litt tørre før de får vann. Trikset med å løfte på potta og ikke vanne før den kjennes lett ut passer godt også her. Det er greiest å vanne dem fra bunnen av, da de kan råtne i overgangen mellom rota og bladene om de er konstant fuktige her. Mange arter har også knoller som kan råtne om de står våte.

Alocasia er ikke den mest næringskrevende planten, men vokser hele året og bør få litt gjødsel regelmessig.

Spesielle krav:

Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann, og den liker å bli tørket støv av med en fuktig klut.

Når det kommer nye blader, er det vanlig at et gammelt blad visner rett etterpå.

Formering:

Store planter kan deles. Er knollen stor, kan den deles så det er minst ett skudd pr. del.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Alle arter av Alocasia inneholder kalsiumoksalat, som er sterkt irriterende. Planten bør ikke stå innen rekkevidde av små barn eller dyr.

Selv om planten er giftig, blir den brukt som mat i noen steder i verden. Da blir den spesialbehandlet for å bli kvitt giften.

Slektningene Colocasia, Xanthosoma og Homalomena skal ha samme stell. Navnet Alocasia kommer av et gammelt gresk ord for lotusrot.

Kommentarer

 1. min alocasia zebrina vokser ett nytt blad, men så har bladet og stilken plutselig snudd halveis på vei ut, og begynt å vokse nedover. som en omvendt U. hva kan være problemet her ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig rart! Vanligvis er det de gamle bladene på Alocasia som begynner å henge når det kommer ut nye. Dette har jeg faktisk ikke sett før. Får den nok lys? Det er naturlig for planter å strekke seg etter lyset.

   Dette har jeg litt lyst til å forhøre meg om på noen større planteforum. :)

   Slett
  2. Den står ved vinduet. vinduet er ligger mot vest riktig nok, så lyset er begrenset. Men jeg har nå plasert den under et vekstlys hvor den har stått i 2 dager. Stilken har fortsatt denne "krøllen" på seg, og bladet har fortsatt ikke åpnet seg. Merkelig greier.

   Slett
  3. Hei, nå har jeg vært og gravd litt på forumer for Alocasia. Zebrina er visstnok en av de mest lyskrevende artene, og den er i tillegg svært følsom for overvanning. Det kan hende at den har fått et lite sjokk akkurat da den var i ferd med å danne det nye bladet, og at stilken har stivnet i denne stillingen. Om det har gått riktig galt kan planten finne på å kvitte seg med det dårlige bladet og heller sende ut nye når det nå blir lyst nok.

   Jeg ville ha ventet, og gitt den tid til å komme seg under det nye lyset. Ikke bli skremt om det plutselig faller av flere blader når de nye begynner å komme. Det er helt normalt, disse plantene fornyer seg selv. :)

   Slett
 2. Har fått blomst på min A.Zebra. Det anbefales å skjære dem bort siden planten bruker så mye energi på å blomstre. Kan noen fortelle meg hvordan jeg skal gjøre dette? Vil ikke skade planten min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! De skal klippes av nært der de kommer ut av resten av planten, men ikke *helt* inntil. Dette er for å ikke skade vekstpunktet. Bruk en skarp kniv (jeg liker å bruke tapetkniv)eller saks, og helt for sikkerhets skyld kan du sprite saksa eller kniven først. Plantesafta er giftig, så det er lurt å bruke hansker.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger