Alocasia

Alocasia Foto: Huy Phan Latinsk navn : Alocasia sp. (A. amazonica og A.zebrina er mest vanlig) Andre navn : Elefantøre, taro Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Tropiske strø…

Alocasia

Foto: Huy Phan

Latinsk navn: Alocasia sp. (A. amazonica og A.zebrina er mest vanlig)

Andre navn: Elefantøre, taro

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk i Asia og Australia

Utseende: Store, blanke blader som kan ha mønster i grønt og hvitt. Den mest vanlige sorten, Alocasia 'Polly', har mørkegrønne blader med hvite striper. Andre arter har grønne blader med eller uten mønster.


Plassering: 

Lunt, lyst, men ikke i sterkt sollys. Alocasia er en tropisk plante, og trives best i vanlig romtemperatur. Det må ikke bli kaldere enn 15 grader. Potta bør være godt drenert, det er en fordel om det er litt luft mellom plastpotta og pyntepotta.

Alocasia liker ikke tørr luft, og bør ikke stå rett ved ei varmepumpe eller en varmeovn.

Vann og gjødsel:

Alle arter av Alocasia vil bli litt tørre før de får vann. Trikset med å løfte på potta og ikke vanne før den kjennes lett ut passer godt også her. Det er greiest å vanne dem fra bunnen av, da de kan råtne i overgangen mellom rota og bladene om de er konstant fuktige her. Mange arter har også knoller som kan råtne om de står våte.

Alocasia er ikke den mest næringskrevende planten, men vokser hele året og bør få litt gjødsel regelmessig.

Spesielle krav:

Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann, og den liker å bli tørket støv av med en fuktig klut.

Når det kommer nye blader, er det vanlig at et gammelt blad visner rett etterpå.

Formering:

Store planter kan deles. Er knollen stor, kan den deles så det er minst ett skudd pr. del.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Alle arter av Alocasia inneholder kalsiumoksalat, som er sterkt irriterende. Planten bør ikke stå innen rekkevidde av små barn eller dyr.

Selv om planten er giftig, blir den brukt som mat i noen steder i verden. Da blir den spesialbehandlet for å bli kvitt giften.

Slektningene Colocasia, Xanthosoma og Homalomena skal ha samme stell. Navnet Alocasia kommer av et gammelt gresk ord for lotusrot.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger