Om selsnepe og tyrihjelm

Det har blitt spredd rundt på Facebook i sommer flere advarsler om planten selsnepe, og hvor giftig den er. Dette har spredd skrekk, da det fra noen av disse postene kan høres ut som om den dødelige …
Det har blitt spredd rundt på Facebook i sommer flere advarsler om planten selsnepe, og hvor giftig den er. Dette har spredd skrekk, da det fra noen av disse postene kan høres ut som om den dødelige planten vokser i hver hage og hver veikant. Jeg får stadig spørsmålet "Er dette selsnepe?" om alt fra hundekjeks til skvallerkål.

Ikke selsnepe, men en skjermplante.
Nå er det helt rett å advare mot selsnepe. Giften kan drepe på minutter, og det finnes ikke motgift mot den! Giften i selsnepe overbelaster nervesystemet så dyr eller mennesker som spiser den får kramper og dør. Det det ikke står noe om er hvor den vokser.

Både selsnepe og de fleste andre dødelig giftige skjermplantene vokser på våte steder: i myrer, i vannkanten, ved bekker, grøfter, eller der det har stått vann i jorda en gang i løpet av året. Rota løsner lett og flyter opp, og kan drive med vannet et godt stykke. Når den da blir skylt i land kan den ligne på ei nepe eller en pastinakk.

Her i Norge finnes denne planten på Østlandet og opp i dalene, noen steder på Vestlandet, noen steder på kysten av Trøndelag, og ett sted i Finnmark. I Nordland der jeg bor finnes den ikke, derfor har jeg ikke bilde av den.

Det er uansett lurt å la skjermplanter stå i fred. Mange av dem er giftige, og det er vanskelig å se forskjell på artene, mens det er lett å se hva som er skjermplanter. Bare et par arter inneholder nervegift, men f.eks. tromsøpalmer kan gi brannskader.

Tyrihjelm
Tyrihjelm er en langt vanligere plante, og det virker som om det er mindre kjent hvor giftig den er. En dødelig dose kan være så lite som 2 gram! Giften i tyrihjelm virker ved å lamme nervesystemet, så det blir umulig å puste. Jeg har hørt en historie, jeg vet ikke hvor sann den er, om en gartner i England som døde etter å hadde luket tyrihjelm i en hage. Giften kan trenge gjennom huden!

Tyrihjelm vokser vanligvis sammen med andre høye villblomster som hundekjeks, mjødurt, vendelrot og store bregner. Den hører naturlig til i skogkanten, men kan sprette opp i hvilken som helst veikant eller hage, særlig der det er skog i nærheten. Den har også to slektninger, storhjelm og prakthjelm, som er vanlige stauder i hager, særlig i Nord-Norge. De har bredere blomster og mindre, blankere blader, men samme gift. Før de blomstrer, er det egentlig umulig å se forskjell på dem.

Prakthjelm eller storhjelm
Det påstås på et par nettsider at det går an å bruke tyrihjelm mot myggstikk. Det vil jeg sterkt advare mot. Denne planten er livsfarlig, og giften kan som sagt gå gjennom huden. Det sier litt at den ble brukt til å forgifte ulver med i gamle dager, derfor har den fått navn som "ulvebane" på flere språk. (Takk Marit og Kathrine!)Uansett, om et menneske eller et dyr har fått i seg noe som kan være giftig: Ikke spør meg eller andre hobbynettsider. Kontakt legevakt, eller Giftinformasjonen. Har noen fått i seg tyrihjelm eller selsnepe, ring 113!

Kommentarer

 1. Tyrihjelm har også blitt kalt ulvebane, vargdreper o.l. i gamle dager har jeg lest om. Den er veldig giftig, men det er mange som ikke kjenner til den, ja. Selsnepe er vanskeligere å kjenne igjen, ja.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var ikke klar over hvor giftig tyrihjelmen egentlig var før det kom små i familien og jeg begynte å lese meg opp på giftige planter. Her var det jo storhjelm på flere steder i hagen! De er borte nå...

   Slett
 2. Som Marit skriver over her, ble hjelm brukt i åte til ulv for å drepe den før i tiden.
  Jeg har noen hjelmer jeg skal fjerne, ikke for de de er giftige, men blomstene er bare stygge hele tiden.
  I England finnes det en botanisk hage med bare giftige planter i, The Alnwick Garden. Syns det er spennende med disse plantene.
  Riktig god helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres interessant ut!

   Jeg syns ikke de er så stygge egentlig, men de er fæle til å legge seg ned i vinden. Og vind har vi rikelig av.

   God helg til deg også!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger