10 planter for solvinduet

1. Ildtopp Ildtopper kan fortsette å vokse opp til 30 grader, og kan overleve enda høyere temperaturer i korte perioder. Akkurat det er det få blomstrende planter som får til. Ildtopp hører egentli…
Ildtopp, Kalanchoe blossfeldiana
1. Ildtopp
Ildtopper kan fortsette å vokse opp til 30 grader, og kan overleve enda høyere temperaturer i korte perioder. Akkurat det er det få blomstrende planter som får til. Ildtopp hører egentlig til en sukkulentfamilie som er tilpasset varme, tørre forhold. De tykke bladene lagrer vann, så det er ikke noe problem om jorda rekker å tørke.

Blir sola svært sterk, kan bladene skifte farge og bli rødaktige. Dette er ikke farlig, det er en naturlig solbeskyttelse. Ildtopper som står ute i sola får lett denne fargen.

Hawaiirose, Hibiscus
2. Hawaiirose
Hawaiiroser elsker sol og varme. De elsker også vann, så når det blir varmt om sommeren må de vannes ofte. Får de det de trenger av lys, vann og næring, kan de vokse seg store og bli fulle av store, fargerike blomster gjennom hele sommeren.

Hawaiiroser kan også gjerne stå ute om sommeren, når det er sol og varmt.

Crassula ovata
3. Crassula
Crassula kalles også pengetre eller tykkblad. Få planter tåler sola bedre. Crassula er en sukkulent, som kan vokse i sterk varme. Noen sorter får morsomme gule og røde farger i bladene om de får nok sol. Crassula kan bli mange år gamle, og får de stå lyst om sommeren og litt kjølig om vinteren, kan de til og med blomstre.

Alle typer Crassula trenger lite vann. Så lenge bladene ikke blir matte, slappe eller får små rynker, får den ikke for lite. Når den først får vann, bør den få trekke vann fra bunnen så vannlageret inne i bladene kan fylles opp.

En blomstrende kaktus, Mammillaria
4. Kaktus
Det finnes mange forskjellige kaktuser. Typiske ørkenkaktuser er runde eller søyleformete, og har pigger. De er tilpasset et tørt, solrikt klima med varme dager og kalde netter. Med andre ord vil de trives i et sørvendt vindu. Blir det litt kaldt der om vinteren, er det bare en fordel. Da kan de nemlig blomstre.

Sukkulenter
5. Echeveria (og sukkulentslektninger)
Disse plantene vokser i tørre og solrike områder, flere av dem på fjellet. Det blågrønne voksbelegget som ligger utenpå bladene til mange av disse sukkulentene er egentlig en form for solbeskyttelse. Inne i ei stue kan de så å si ikke få for mye lys. De kan vokse og trives i et sørvendt vindu.

Bladene på slike planter er fulle av vann. Når de får sol nok, kan de vokse overraskende fort og drikke en del vann. Det beste er om de får lov å drikke vann fra bunnen når de blir tørre, da de kan råtne eller få sviskader av vanndråper på bladene.

Rosa potterose
6. Potteroser
En advarsel er på sin plass her. Potteroser elsker vann og gjødsel! Det sies at potteroser er noe av det mest lyskrevende en gartner kan dyrke i drivhuset. Det er så å si umulig å få dem fine i Norge uten kunstig lys. Derfor er et solrikt vindu det beste om den først skal stå inne. Det aller beste er om vinduet også ikke får bli for varmt. Vær bare forberedt på å vanne den minst annenhver dag.

Kroton, Codiaeum variegatum
7. Kroton
Jo mer sol en kroton får, jo mer fargerike blir bladene. I skyggen blir bladene grønne og kjedelige. Kroton er en tropisk plante som elsker varme. Får den det den vil ha av sol og varme, trenger den også mye vann. Flere utenlandske bøker og nettsider påstår at kroton ikke vil ha direkte sol. Disse bøkene er ikke tilpasset norske forhold. Sola blir ikke sterk nok i Norge til å gjøre noen skade, så lenge planten får nok vann.

Sansevieria, også kalt svigermors tunge og bajonettplante, er egentlig lite nøye på hvor den blir plassert. Den er så hardfør at den klager ikke, verken i sol eller skygge. Disse plantene tåler varme godt, og tar ikke skade av å tørke helt ut i jorda. Sansevieria er rett og slett en av de mest hardføre stueplantene.

Yucca. Foto: Filip H. F. Slagter
9. Yucca
Yucca og slektningen elefantfot kommer begge fra Mexico, og er tilpasset et liv i sol og varme. De lagrer vann i stammen, og de harde og stive bladene tåler sol godt. Jo varmere det blir, jo mer lys vil disse plantene ha. Blir lufta svært tørr samtidig som det er varmt, kan elefantfot få brune bladspisser. For å unngå dette, bør den vannes mer i sommervarmen.

Pelargonium zonale
10. Pelargonium
Det sies ofte at pelargonium ikke tåler varme. Det er en halv sannhet. Pelargonium tåler ikke varme, om den ikke får nok lys og vann. Både stuepelargonium og hagepelargonium er svært glade i lys, og kan gjerne stå i et lyst vindu. Det aller beste er jo om de får stå ute, men akkurat som potteroser er det lyseste vinduet det nest beste. I sola vokser og blomstrer de fort, så det er viktig at de også får nok vann og gjødsel.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger