Potterose

Potterose Latinsk navn : Rosa sp. Familie : Rosefamilien Opprinnelse : Moderne roser er hybrider, det vil si krysninger av rosearter fra hele verden Hardførhet: Varierer, de fleste er…

Potterose
Rosa potterose i blomst


Latinsk navn: Rosa sp.

Familie: Rosefamilien

Opprinnelse: Moderne roser er hybrider, det vil si krysninger av rosearter fra hele verden

Hardførhet: Varierer, de fleste er rundt H4

Utseende: Liten busk med torner og sammensatte blader, finnes i alle farger unntatt blått

Plassering: 

Roser er veldig glade i lys, men ikke spesielt glade i sterk varme. Egentlig er potteroser små busker, som nok ville ha foretrukket å stå ute om den hadde fått velge selv. Inne i varmen brukes de derfor mest som en "pottebukett".

Den beste plasseringen for potteroser er i et lyst vindu. Spesielt på vinteren, når det er få lystimer i døgnet, trenger de alt det dagslyset de kan få. Når sola blir sterkere, bør de skjermes for direkte sol. Oppvarming rett under vinduet går ut over holdbarheten.

Vann og gjødsel:

"Ja takk, begge deler!" Potteroser krever mye vann. Inne i ei varm stue, må de kanskje ha vann hver dag. Om de får bli for tørre, kan knoppene tørke inn og falle av. Selvvanningspotter egner seg godt til potteroser. Om de får trekke vann fra undersiden, blir røttene sterkere, men de skal ikke stå i vann hele tiden.

Som alle roser, er potteroser næringskrevende. Bruk vanlig blomstergjødsel i den doseringen som er anbefalt på pakken. I selvvanningspotter bør det blandes svakere. Gjødselpinner virker godt.

Spesielle krav:

Ta bort visne blomster etter hvert, så knoppene som venter kan komme ut.

Formering:

Potteroser kjøpes ferdig i butikken. Det går an å ta stiklinger, men det er vanskelig å få disse i blomst inne.

Sesong:

Hele året inne. Trives best ute så lenge nattetemperaturen er over 4-5 grader.

Diverse:

Selv om blomstringstiden inne ikke er så lang, går det an å ta vare på planten og plante den ut når det er mildt nok. Mange rosesorter er flerårige i store deler av landet.

Roser er ikke giftige. Roser som ikke har blitt sprøytet, er til og med spiselige.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger