Saintpaulia

Saintpaulia Alternative navn : St.paulia, Pauli øye, Usambarafiol Latinsk navn : Saintpaulia ionantha Familie : Fagerblomstfamilien Opprinnelse : Tanzania og Kenya Utseende: Lav ro…

Saintpaulia
SaintpauliaAlternative navn: St.paulia, Pauli øye, Usambarafiol


Latinsk navn: Saintpaulia ionantha

Familie: Fagerblomstfamilien

Opprinnelse: Tanzania og Kenya

Utseende: Lav rosett av hårete blader, 1-3 cm store blomster i lilla, blått, rosa eller hvitt med gule støvbærere


Plassering: 

Lunt og lyst, men ikke i direkte sollys. Noen sier at saintpaulia skal stå akkurat så lyst at de ikke kaster skygge. De må ikke utsettes for kald trekk.

Vann og gjødsel:

Saintpaulia foretrekker å bli vannet fra bunnen av med lunkent vann. De liker ikke å bli våte på bladene og knoppene. Planten må ikke stå i vann, det beste er å helle av vannet etter 10 minutter.  Potta bør få bli litt lett mellom hver vanning.

Mens den blomstrer og i den lyse årstiden vil den ha vanlig blomstergjødsel, enten blandet ut i vann eller som gjødselpinner.

Spesielle krav:

Kaldt vann, direkte sollys, bladglans og insektmidler kan gi skader på bladene. Visne blomster bør plukkes av, så det kommer lys ned til knoppene.

Formering:

Saintpaulia er lett å formere med bladstiklinger, Det er nok å plukke av et enkelt blad og stikke det i jorda. Plantene kan også deles.

Sesong:

Hele året, men det er helt vanlig at den står grønn mens det er lite dagslys.

Diverse:

Saintpaulia er flerårig, i Afrika der den kommer fra er den en staude. Den kan blomstre mange ganger. I mange land er saintpaulia en klassisk morsdagsgave.

Kommentarer

 1. Bladene blir helt gule og nesten hvite , hva er galt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har det kommet vann på bladene? Har den stått i sola?

   Det kan også hende, om det er en gammel plante, at den har stått for lenge i jord som har blitt utarmet. Da er det på tide å potte om, eller fornye planten ved å ta bladstiklinger.

   Slett
 2. hvite små prikker på blomstene og bladene??

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan de børstes bort eller sitter de fast? Ca en halv mm store, hvite fnugg kan dessverre være tomme skall fra bladlus...

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger