Streptocarpus

Plantenavn Latinsk navn : Streptocarpus sp. Familie : Fagerblomstfamilien Opprinnelse : Afrika Alternative navn : Vrifrukt Utseende : Lange, rynkete blader i rosett. Lilla, rosa elle…

Plantenavn
Streptocarpus i blomst


Latinsk navn: Streptocarpus sp.

Familie: Fagerblomstfamilien

Opprinnelse: Afrika

Alternative navn: Vrifrukt

Utseende: Lange, rynkete blader i rosett. Lilla, rosa eller hvite blomster

Plassering: 

Streptocarpus vil trives best i dagslys, men ikke i sterkt sollys. De vil vanligvis foretrekke et øst- eller vestvendt vindu. Sterkt sollys kan svi bladene, spesielt om det kommer vann på dem. 

Noen sorter Streptocarpus får svært lange blader som kan ta opp mye plass i vinduet. De kan også stå inne i rommet, om de får godt lys, f.eks. plantelys.

Vann og gjødsel:

De hårete bladene på Streptocarpus liker ikke å bli våte. Både kaldt vann og sollys gjennom vanndråper kan skade bladene. De fleste anbefaler å vanne fra bunnen, og planten tåler godt å tørke litt. Om den skulle bli så tørr at den bli slapp, vil den ta seg opp igjen når den får vann. Planten på bildet står i ei selvvanningspotte, og den trives godt i den så lenge den får gå tom for vann innimellom.

Streptocarpus er lite næringskrevende, men bør få litt blomsternæring i den lyse årstiden.

Spesielle krav:

Streptocarpus er lettstelt og har få krav, men den vil blomstre best under jevne temperatur- og lysforhold.

Formering:

Det er enkelt å formere Streptocarpus! Det er nok å skjære av et blad og stikke det i jorda. Det kan ta opp til en måned før det roter seg.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Det finnes flere tusen sorter Streptocarpus! Mange samler på dem. Mange moderne sorter har ikke så lange blader som eldre sorter.

Den duftende S.parfuflora  og flere andre, mer sjeldne arter har ett stort blad. 

Noen arter har blader som visner i to omganger: først ned til midten før en hvileperiode, så helt ned når bladet er gammelt.

Streptocarpella har krypende stengler.

Planten som kalles "Streptocarpus 'Pretty Turtle'" heter egentlig Primulina. Stellet er det samme som for Streptocarpus. 

Kommentarer

 1. Jeg har fått min plante stor og fin med masse blomster
  det jeg lurer på er om jeg kan sette den ut på balkongen.
  Selvfølgelig i skyggen og ved ca16-17+?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er ikke en plante jeg ville satt ut, da den er såpass følsom for forandringer i temperatur og klima. Bladene liker for eksempel ikke å bli våte. Det er mange andre planter som heller liker en tur ut! :)

   Slett
  2. Jeg har hatt min ute i hele sommer, i skygge og under tak. Den har likt seg kjempegodt og kommet med blomster.

   Slett
 2. Takk for gode råd! Jeg besøker ofte denne siden og har stor nytte av dine råd.

  SvarSlett
 3. Svar
  1. Streptocarpus er ikke spiselig, men heller ikke giftig. Navnet vrifrukt viser til en botanisk frukt, ikke en spiselig frukt. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger