Gullranke

Gullranke Foto (c) Holy Win Latinsk navn : Epipremnum aureum Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Polynesia Utseende: Lange ranker, grønne blader med gult mønster. Denne p…

Gullranke
Gullranke
Foto (c) Holy Win
Latinsk navn: Epipremnum aureum

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Polynesia

Utseende: Lange ranker, grønne blader med gult mønster. Denne planten kan bli svært lang om den får vokse fritt.

Disse stelletipsene gjelder også for slekningene sølvranke (Scindapsus) og treklatrer (Philodendron)


Plassering: 

Så lenge den får romtemperatur og lys, er en gullranke ikke nøye på hvor den blir plassert. Den trenger ikke å henge i vinduet, men får mer gullmønster i bladene jo lysere den står. Sterkt sollys kan skade bladene.

Vann og gjødsel:

En gullranke er lite krevende, og tåler å tørke mellom hver vanning. Den kan stå i selvvanningspotte, men om den er konstant våt på røttene, vil den utvikle "vannrøtter" som ikke tåler tørke. Det er nok å gjødsle en gang i måneden. Planten kan gjerne få en dusj av og til.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Gullranke er en hardfør og lettstelt plante. Får den noe å klatre i, kan den bli veldig høy, men den trives også godt hengende.

Formering:

Gullranker formeres oftest med stiklinger, som enten settes i vann eller stikkes rett i jorda.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Gullranke er en av de grønnplantene som kan rense lufta. (Kilde: NASA)  Den kan bli mange år gammel, og opptil 20 meter lang.

Som alle andre planter i myrkonglefamilien, inneholder gullranke oksalsyre som er irriterende.

Kommentarer

 1. Hei! Har du noen erfaring med å klippe gullranken så den utvikler grener? Hvordan er det best å gjøre dette?

  SvarSlett
 2. Hei . Jeg har en gullranke som har lange ranker uten blader, bladene kommer på slutten. Så mye av tanken er bladløs. Har tatt avleggere ytterst. Hva skal jeg gjøre med de blad løse tankene innerst?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er det lenge siden du tok avleggerne? Det vil vanligvis komme ut nye skudd lenger ned etter at endene er klipt av, men det kan ta litt tid nå på høsten. :)

   Slett
 3. Hei!

  Jeg har pottet om min gullranke fordi den hadde fått for mye vann over lengre tid. Jeg fikk reddet to lengre grener med røtter som jeg pottet rett i jord, og to uten røtter som jeg har satt i vann. Bladene nederst på de som står i jord henger veldig, det samme gjør alle bladene på de som står i vann. Jeg har en annen gullranke som har det helt fint, men denne har jeg klart å rote til. Har du noe tips for å friske opp mine gullranker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Får de nok lys? Det kan ta litt tid å komme seg, og det er lyset som bestemmer veksten. Nå om vinteren roter stiklinger seg saktere, fordi det er så lite dagslys.

   At de nederste bladene henger trenger ikke å bety noe, så lenge det kommer nye friske blader. Jeg ville latt dem få vokse litt, og heller klippet dem litt ned til våren. Men pass på at de får godt lys. :)

   Slett
  2. Takk for svar ��de får ikke altfor mye lys, men ikke noe mindre enn min friske gullranke får. Da skal jeg ihvertfall se på mulighetene for en mer lyseksponert plass i leiligheten! Takk for gode tips!

   Slett
 4. Hei! Trenger man å potte gullranken om i større potte ofte, eller er det ikke så viktig å potte denne planten om siden den skal være så "hardfør"?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det passer å potte om når røttene begynner å tyte ut gjennom hullene under potta. Det vil vanligvis ta ca. 2 år. Den er hardfør, men blir mye finere om den får skikkelig næring. Siden dette er en plante som henger, vil det etter hvert bli upraktisk å gi den en enda større potte. Da er det nok å bytte ut de øverste par cm med jord hver vår, og husk gjødsel. :)

   Slett
 5. Kan denne planten trives inne på badet uten vanlig dagslys, kun lysrør som konstant er på? Der er det også varmt, og det blir fukt i lufta ved dusjing.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Om lysrørene er sterke nok, vil det nok gå bra. Det er litt vanskelig å se uten å ha sett det, men om lyset er sterkt nok til å kunne lese uten å anstrenge seg, vil såpass hardføre grønnplanter overleve. Om det er nok, vil vise seg etter litt tid. Er det for lite lys vil planten bruke opp energireservene sine, og nye skudd vil bli tynne og bleke.

   Varme og fuktighet er ikke noe problem om lyset er sterkt nok. Bare pass på å lufte ut, så det blir litt luftsirkulasjon. :)

   Slett
 6. Hei. Jeg har en nylig kjøpt gullranke. Jeg har særdeles ikke grønne fingre og det er kun kaktus som overlever her i huset. Gullranken jeg har begynner å miste bladene sine. De visner eller blir rynkete og stygg. Hva gjør jeg feil? Har ikke ompottet den fra da jeg kjøpte den for ca 1 mnd siden, men ser ut til at det ikke er dette som gjør det. Prøver å flytte den slik at den står lyst, men ikke i direkte sollys. Den klatrer på en mosestamme, må den også fuktes, eller holder det med å kun fukte jorda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Når du vanner den, fukter du da jorda oppi, eller får den drikke vann fra bunnen? Jeg vil sterkt anbefale det siste. Det er mange som også liker å dusje mosestokken. Det kan ha noe for seg med tanke på luftfuktighet.

   Vi har hatt en særdeles mørk vinter og vår i år. Jeg lurer på om det er lysmangel som har tatt knekken på mange grønnplanter. Om det er dette, og rota ikke er råtten, vil det nok vokse ut nye blader nå som den får lys.

   Slett
 7. Hei! Jeg ha fått flere gullrankestiklinger som jeg har plantet i samme potte. De hadde lange, fine røtter og hadde stått i 4-5 uker før jeg pottet de. Men nå ser de litt triste og "sprø" ut, og jeg blir redd for at leilighetens yngste tilskudd skal svinne hen før sin tid. Tips? De får indirekete sollys, og jeg ventet i minst en uke med å vanne de etter at jeg puttet de i potte, og da fikk de ikke for mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det tar litt tid før stiklinger med bare vannrøtter får tatt seg skikkelig opp i jord. Kan det hende at de faktisk har fått litt lite vann? Prøv å løfte på potta regelmessig. De trenger vann om potta er lett.

   Slett
 8. Har 2 store fine gullranker som nå har begynt å skille ut vanndråper fra bladene. Hva skyldes det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er helt normalt rett etter vanning og/eller ved høy luftfuktighet. :)

   Slett
 9. Hei. Jeg har kjøpt gullranke ca. 3 uker siden. Merker at noen blader begynner å få små brune flekker(som er tørre), på noen er det små huler. Oppdaget ingen insekt. Planten står i halvskygge. Hva kan det være? Takk

  SvarSlett
 10. Tåler gullranken å bli plassert ved siden av peisen eller varmepumpe?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Den vil ha høyere krav til lys og vanning på et så varmt sted, men jeg har selv hatt gullranke ganske nært en vedovn, og det har gått bare bra.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger