Gullranke

Gullranke Foto (c) Holy Win Latinsk navn : Epipremnum aureum Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Polynesia Utseende: Lange ranker, grønne blader med gult mønster. Denne p…

Gullranke
Gullranke
Foto (c) Holy Win
Latinsk navn: Epipremnum aureum

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Polynesia

Utseende: Lange ranker, grønne blader med gult mønster. Denne planten kan bli svært lang om den får vokse fritt.

Disse stelletipsene gjelder også for slekningene sølvranke (Scindapsus) og treklatrer (Philodendron)


Plassering: 

Så lenge den får romtemperatur og lys, er en gullranke ikke nøye på hvor den blir plassert. Den trenger ikke å henge i vinduet, men får mer gullmønster i bladene jo lysere den står. Sterkt sollys kan skade bladene.

Vann og gjødsel:

En gullranke er lite krevende, og tåler å tørke mellom hver vanning. Den kan stå i selvvanningspotte, men om den er konstant våt på røttene, vil den utvikle "vannrøtter" som ikke tåler tørke. Det er nok å gjødsle en gang i måneden. Planten kan gjerne få en dusj av og til.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Gullranke er en hardfør og lettstelt plante. Får den noe å klatre i, kan den bli veldig høy, men den trives også godt hengende.

Formering:

Gullranker formeres oftest med stiklinger, som enten settes i vann eller stikkes rett i jorda.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Gullranke er en av de grønnplantene som kan rense lufta. (Kilde: NASA)  Den kan bli mange år gammel, og opptil 20 meter lang.

Som alle andre planter i myrkonglefamilien, inneholder gullranke oksalsyre som er irriterende.

Kommentarer

 1. Hei! Har du noen erfaring med å klippe gullranken så den utvikler grener? Hvordan er det best å gjøre dette?

  SvarSlett
 2. Hei . Jeg har en gullranke som har lange ranker uten blader, bladene kommer på slutten. Så mye av tanken er bladløs. Har tatt avleggere ytterst. Hva skal jeg gjøre med de blad løse tankene innerst?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er det lenge siden du tok avleggerne? Det vil vanligvis komme ut nye skudd lenger ned etter at endene er klipt av, men det kan ta litt tid nå på høsten. :)

   Slett
 3. Hei!

  Jeg har pottet om min gullranke fordi den hadde fått for mye vann over lengre tid. Jeg fikk reddet to lengre grener med røtter som jeg pottet rett i jord, og to uten røtter som jeg har satt i vann. Bladene nederst på de som står i jord henger veldig, det samme gjør alle bladene på de som står i vann. Jeg har en annen gullranke som har det helt fint, men denne har jeg klart å rote til. Har du noe tips for å friske opp mine gullranker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Får de nok lys? Det kan ta litt tid å komme seg, og det er lyset som bestemmer veksten. Nå om vinteren roter stiklinger seg saktere, fordi det er så lite dagslys.

   At de nederste bladene henger trenger ikke å bety noe, så lenge det kommer nye friske blader. Jeg ville latt dem få vokse litt, og heller klippet dem litt ned til våren. Men pass på at de får godt lys. :)

   Slett
  2. Takk for svar ��de får ikke altfor mye lys, men ikke noe mindre enn min friske gullranke får. Da skal jeg ihvertfall se på mulighetene for en mer lyseksponert plass i leiligheten! Takk for gode tips!

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger