Gullranke

Foto: Holy Win Gullranke Latinsk navn : Epipremnum aureum Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Polynesia Utseende: Lange ranker, grønne blader med gult mønster. Denne planten k…

Gullranke med lange ranker i potte
Foto: Holy Win
Gullranke
Latinsk navn: Epipremnum aureum

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Polynesia

Utseende: Lange ranker, grønne blader med gult mønster. Denne planten kan bli svært lang om den får vokse fritt.

Disse stelletipsene gjelder også for slekningene sølvranke (Scindapsus) og treklatrer (Philodendron)


Plassering: 

Så lenge den får romtemperatur og lys, er en gullranke ikke nøye på hvor den blir plassert. Den trenger ikke å henge i vinduet, men får mer gullmønster i bladene jo lysere den står. Sterkt sollys kan skade bladene.

Vann og gjødsel:

En gullranke er lite krevende, og tåler å tørke mellom hver vanning. Den kan stå i selvvanningspotte, men om den er konstant våt på røttene, vil den utvikle "vannrøtter" som ikke tåler tørke. Det er nok å gjødsle en gang i måneden. Planten kan gjerne få en dusj av og til.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Gullranke er en hardfør og lettstelt plante. Får den noe å klatre i, kan den bli veldig høy, men den trives også godt hengende. Gullranker tåler godt å klippes ned.

Gullranke er sjeldent utsatt for sykdom eller skadedyr, men i de siste årene har en type trips som går på denne typen planter blitt mer og mer vanlig. Det er alltid en god ide å la nye planter og stiklinger få stå litt unna andre planter til å begynne med.

Formering:

Gullranker formeres oftest med stiklinger, som enten settes i vann eller stikkes rett i jorda.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Gullranke er en av de grønnplantene som kan rense lufta. (Kilde: NASA)  Den kan bli mange år gammel, og opptil 20 meter lang.

Som alle andre planter i myrkonglefamilien, inneholder gullranke oksalsyre som er irriterende.
Kommentarer

 1. Hei! Har du noen erfaring med å klippe gullranken så den utvikler grener? Hvordan er det best å gjøre dette?

  SvarSlett
 2. Hei . Jeg har en gullranke som har lange ranker uten blader, bladene kommer på slutten. Så mye av tanken er bladløs. Har tatt avleggere ytterst. Hva skal jeg gjøre med de blad løse tankene innerst?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er det lenge siden du tok avleggerne? Det vil vanligvis komme ut nye skudd lenger ned etter at endene er klipt av, men det kan ta litt tid nå på høsten. :)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 3. Hei!

  Jeg har pottet om min gullranke fordi den hadde fått for mye vann over lengre tid. Jeg fikk reddet to lengre grener med røtter som jeg pottet rett i jord, og to uten røtter som jeg har satt i vann. Bladene nederst på de som står i jord henger veldig, det samme gjør alle bladene på de som står i vann. Jeg har en annen gullranke som har det helt fint, men denne har jeg klart å rote til. Har du noe tips for å friske opp mine gullranker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Får de nok lys? Det kan ta litt tid å komme seg, og det er lyset som bestemmer veksten. Nå om vinteren roter stiklinger seg saktere, fordi det er så lite dagslys.

   At de nederste bladene henger trenger ikke å bety noe, så lenge det kommer nye friske blader. Jeg ville latt dem få vokse litt, og heller klippet dem litt ned til våren. Men pass på at de får godt lys. :)

   Slett
  2. Takk for svar ��de får ikke altfor mye lys, men ikke noe mindre enn min friske gullranke får. Da skal jeg ihvertfall se på mulighetene for en mer lyseksponert plass i leiligheten! Takk for gode tips!

   Slett
 4. Hei! Trenger man å potte gullranken om i større potte ofte, eller er det ikke så viktig å potte denne planten om siden den skal være så "hardfør"?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det passer å potte om når røttene begynner å tyte ut gjennom hullene under potta. Det vil vanligvis ta ca. 2 år. Den er hardfør, men blir mye finere om den får skikkelig næring. Siden dette er en plante som henger, vil det etter hvert bli upraktisk å gi den en enda større potte. Da er det nok å bytte ut de øverste par cm med jord hver vår, og husk gjødsel. :)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 5. Kan denne planten trives inne på badet uten vanlig dagslys, kun lysrør som konstant er på? Der er det også varmt, og det blir fukt i lufta ved dusjing.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Om lysrørene er sterke nok, vil det nok gå bra. Det er litt vanskelig å se uten å ha sett det, men om lyset er sterkt nok til å kunne lese uten å anstrenge seg, vil såpass hardføre grønnplanter overleve. Om det er nok, vil vise seg etter litt tid. Er det for lite lys vil planten bruke opp energireservene sine, og nye skudd vil bli tynne og bleke.

   Varme og fuktighet er ikke noe problem om lyset er sterkt nok. Bare pass på å lufte ut, så det blir litt luftsirkulasjon. :)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 6. Hei. Jeg har en nylig kjøpt gullranke. Jeg har særdeles ikke grønne fingre og det er kun kaktus som overlever her i huset. Gullranken jeg har begynner å miste bladene sine. De visner eller blir rynkete og stygg. Hva gjør jeg feil? Har ikke ompottet den fra da jeg kjøpte den for ca 1 mnd siden, men ser ut til at det ikke er dette som gjør det. Prøver å flytte den slik at den står lyst, men ikke i direkte sollys. Den klatrer på en mosestamme, må den også fuktes, eller holder det med å kun fukte jorda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Når du vanner den, fukter du da jorda oppi, eller får den drikke vann fra bunnen? Jeg vil sterkt anbefale det siste. Det er mange som også liker å dusje mosestokken. Det kan ha noe for seg med tanke på luftfuktighet.

   Vi har hatt en særdeles mørk vinter og vår i år. Jeg lurer på om det er lysmangel som har tatt knekken på mange grønnplanter. Om det er dette, og rota ikke er råtten, vil det nok vokse ut nye blader nå som den får lys.

   Slett
 7. Hei! Jeg ha fått flere gullrankestiklinger som jeg har plantet i samme potte. De hadde lange, fine røtter og hadde stått i 4-5 uker før jeg pottet de. Men nå ser de litt triste og "sprø" ut, og jeg blir redd for at leilighetens yngste tilskudd skal svinne hen før sin tid. Tips? De får indirekete sollys, og jeg ventet i minst en uke med å vanne de etter at jeg puttet de i potte, og da fikk de ikke for mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det tar litt tid før stiklinger med bare vannrøtter får tatt seg skikkelig opp i jord. Kan det hende at de faktisk har fått litt lite vann? Prøv å løfte på potta regelmessig. De trenger vann om potta er lett.

   Slett
 8. Har 2 store fine gullranker som nå har begynt å skille ut vanndråper fra bladene. Hva skyldes det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er helt normalt rett etter vanning og/eller ved høy luftfuktighet. :)

   Slett
 9. Hei. Jeg har kjøpt gullranke ca. 3 uker siden. Merker at noen blader begynner å få små brune flekker(som er tørre), på noen er det små huler. Oppdaget ingen insekt. Planten står i halvskygge. Hva kan det være? Takk

  SvarSlett
 10. Tåler gullranken å bli plassert ved siden av peisen eller varmepumpe?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Den vil ha høyere krav til lys og vanning på et så varmt sted, men jeg har selv hatt gullranke ganske nært en vedovn, og det har gått bare bra.

   Slett
  2. Gullrankene mine er de eneste som overlever nær varmepumpen min. Den står midt i trekken og stor trives. Eneste jeg må gjøre er å vanne den to ganger i uken og spraye den en gang i uken. De er noen skikkelige tøffinger. Eføy derimot, overlevde fint med romtemperert trekk fra varmepumpe i sommer, men i vinter måtte jeg flytte den da den var svært misfornøyd. Skal ta avlegger til våre og ha kun Gullranker der, da de tåler alt, utenom overvanning.

   Slett
 11. Hei! Jeg har kjøpt en gullranke for ca. to måneder siden, og nå som det har blitt kaldere inne har den begynte å henge en del og flere blader blir helt gule og stygge. Den vannes en gang i uken og sprayes annenhver dag. Den står også like ved et vindu der den får nok sollys, men ikke helt direkte. Vanner jeg den for mye eller er det for kaldt? Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre for å redde den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg gjetter på at den får for mye vann. Alle planter trenger mindre når det er kaldt. Prøv å løfte på potta regelmessig. Den kjennes tydelig lett ut når det er på tide å vanne. Om den har blitt veldig stygg kan den klippes litt tilbake, men det er best å vente med til våren.

   Hvor kaldt blir det? Om det er under 15 grader i lengre tid er det skadelig. Litt trekk fra lufting nå å da er ikke farlig.

   Slett
 12. Hei!
  Jeg har en gullranke som har fått lange svarte streker på seg.. hva kan dette komme av? Jeg vanner den ca 1 gang i uken og lar litt vann renne gjennom før jeg setter den tilbake i potten? Er dette for mye?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan kanskje være litt mye. Svart belegg kan ofte være soppvekst. Noen skadedyr skiller også ut sukkerholdig væske som det kan vokse svart sopp i.

   Passer du på at potta er lett å løfte på før du vanner?

   Eller er det kantene på bladstilkene som blir svarte? Det har jeg sett innimellom, uten at det ellers har vært noe galt med planten.

   Lykke til! :)

   Slett
 13. Hei! Jeg har fått en gullranke av ei på jobben, og den vokste litt utover høsten, men så klarte samboeren min å støvsuge enden... Har klippet den etter dette, men den virker bare å visne i enden der jeg har klippet - ikke å vokse ut igjen. Jeg prøvde derfor å klippe av et par cm til, men samme resultat. Må jeg bare være veldig tålmodig eller er den tapt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Planter vokser sakte om vinteren. Det lønner seg helt sikkert å være litt tålmodig og vente til våren. Det kan komme ut nye skudd fra helt snaue stilker, så lenge det er noder på dem og de er grønne. :) Det er ikke nødvendig å klippe ned grønne stilker!

   Slett
 14. Hei. Jeg har skiftet jord på gullrankene mine, også noen andre planter, men de har begynt å fått gule blader. Dette skjer med alle plantene jeg skiftet jord på. Noen som har en mening om dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er vanlig, og det har to grunner.

   Når planter pottes om, kommer det små sår på røttene. Det er normalt å sture litt mens dette gror.

   Om potta er mye større, er det nå mye jord i potta som ikke er bebodd av røtter. Vannet i denne jorda drikkes ikke opp, og det gjør at det blir mye lettere å overvanne! Gule blader på en gullranke er ofte et tegn på overvanning eller for lite lys. Jeg anbefaler alltid å løfte på potta før vanning, og ikke vanne før den er lett. :)

   Slett
 15. Hei. Min far døde nylig. Noe av det siste han bad meg om var å ta vare på kjempe gullranken hans. Så jeg har tatt denne med meg hjem. Og satt den i ny potte og bundet den opp. Den var 3-4 meter. Men jeg tror jeg har klart å drepe den. Og det ville være forferdelig trist. Får ikke helt til å vikle den ut nederst, så jeg tror det er et brudd der. Så nå lurer jeg på om jwg klipper av ved et bladfeste og setter i vann, vil den få røtter der?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Først og fremst, så trist med din far. Du har min dypeste medfølelse.

   Ja, den vil få røtter. Jeg anbefaler å ta av det nederste bladet på stiklingen, fordi det må stå vann over det punktet hvor bladet satt fast i stammen. Altså å klippe et par cm under et bladfeste så vannet står over det.

   3-4 meter er en stor plante, og det er ikke sikkert at hele vil klare seg på denne måten, siden den nye rota vil være liten i forhold til resten av planten. Det kan hende at det kan visne ned noe i toppen. Uansett vil det komme nye skudd om rotingen går bra, og avhengig av hvor langt nede på planten bruddet er, kan det komme skudd under det også.

   Lykke til! Jeg håper virkelig at dette går bra!

   Slett
  2. Hei! Jeg er nysgjerrig på hvordan dette gikk. Jeg håper det gikk bra?

   Slett
 16. Hei! Jeg lurer på om Gullranke liker at det er trangt i potta eller ikke?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er ikke en av de plantene som vil ha det trangt i potta. Det er mest blomstrende planter og sukkulenter som liker det. Likevel er det viktig at det ikke er for mye ubrukt jord (uten røtter) i potta, da det lett blir surt der vannet ikke blir drukket opp. Det er derfor det anbefales å gå opp en pottestørrelse av gangen.

   Slett
 17. Hei :) Jeg elsker gullrankene mine, som jeg vil gjette er blitt rundt 6-8 meter etter tre år. Den har mistet nesten alle bladene de første meterne på stilkene. Kan jeg kappe de av og sette tuppene i vann. Vil den da kunne slå rot på ny, eller trenger den røttene siden den er blitt så stor? Kan jeg kappe hvor som helst? Håper du skjønner spørsmålet? Liker bloggen din veldig godt. Takk for gode tips hittil :) Mvh El

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går helt fint å klippe av tuppene og sette dem i vann. Jeg anbefaler å lage stiklinger med 2-3 blader på, og vannet må stå over minst en node. Noder er punktene der bladene sitter fast i hovedstammen. Røttene vil vokse ut rett under bladfestet.

   Når en plante mister en del, slik som røtter eller skudd, vil den prøve å erstatte den manglende delen så fort som mulig. Derfor roter stiklinger seg, og delen som står igjen i potta vil få nye skudd. Det kan hende at de nye bladene vil være enda større og kraftigere enn de gamle, siden rota nå er større i forhold til resten av planten.

   Lykke til!

   Slett
 18. Hei! Er en student som har hatt en gullranke i snart tre måneder nå, i desember så skal jeg reise hjem å har ikke mulighet til å ta den med siden jeg reiser med tog. Vil den tåle å ikke få vann i 20 dager?

  SvarSlett
 19. Hei! Jeg har en gullranke som ikke trivdes 2 uker uten varme på. De fleste bladene ble gule og de har jeg plukket av. Nå har jeg lange grener på rundt 5 meter som er helt nakne, Må jeg klippe ned grenene eller vil det komme nye blader etterhvert ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er vanskelig å si. Det vil ikke komme blader på de nakne greinene, men det kan komme nye sideskudd på dem Vanligvis vil det skje lettere om du klipper av spissen på greinene, over det nyeste bladet. Det er viktig at det kommer lys på greinene for at det skal komme ut nye skudd.

   Lykke til!

   Slett
 20. Hei, hva skjer med "morplante" når ein tek stikling? kvar kjem nye blad frå osv. Eg har kun ein gullrankestikling eg har grodd, og lurer på å ta stiklinger av den å setje i same potte for å få fyldigere plante. men lurer da på korleis morplante vil vokse vidare og om den vil vokse vidare?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Morplanten vil sette nye skudd, vanligvis fra den øverste noden under der stiklingen ble tatt. Siden rota nå er tilpasset en større plante enn det som står igjen, får dette nye skuddet gjerne litt større blader enn vanlig. Gartnere klipper ned gullranker hele tiden, så de skal bli tette og fine. :)

   Slett
  2. Hei,

   Jeg har en liten gullranke som jeg har plassert i vinduskarmen. Og jeg lurer på om den kan stå over panelovnen. Og om varmen vil ødelegge bladene ? Det er ikke så kaldt i vinduskarmen. Når den vokser seg stor så skal jeg flytte den til et bedre sted. Så det jeg lurer på er om kulden fra vinduet og varmen fra ovnen vil gjøre at gullranken ikke trives der den står.

   Slett
  3. Hei! Jeg har hatt gullranke i lignende forhold selv, og det har gått bare bra. Jeg lurer faktisk på om det var de kalde nettene som reddet den gjennom mørketiden! Så lenge det er lyst når det er varmt og mørkt når det er kaldt, vil den få det den trenger. Husk at den vil trenge en del mer vann om det blir varmt.

   Nå har jeg flyttet og det står gullranker rundt omkring i forskjellige rom med forskjellige lys- og varmeforhold. Jeg kommer til å oppdatere etter vinteren. :)

   Slett
  4. Ok, takk for svar! Det høres ut som plantene mine vil trives godt i vinduskarmen. Jeg skal følge litt med mot vinteren. Og kjenne etter hvor mye vann de da trenger. Jeg har også begynt å spraye bladene med litt vann. Håper de klarer seg! :)

   Slett
 21. Hei!
  Jeg har en sølvranke som er rundt 6 måneder fra jeg tok den som stikling. Det er 4 blader på den. Men nå har den ikke vokst i det hele tatt. Den står i et vindu med mye lys, men ikke direkte lys. Vanner den når det trengs. Sjekker potten så jeg ikke overvanner den. Hva gjør jeg feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er helt normalt at de tar en liten pause i veksten når det er vinter. Det er for få lystimer, og da produserer de ikke nye blader. Nå blir det lysere og lysere, og forhåpentligvis kommer det nye skudd snart! :)

   Slett
 22. Hei! Vi har en gullranke som vi har hatt 1,5 år stående i nærheten av en terrassedør med moderate lysforhold og har 5 lange grener cirka 3-4 meter. Vannes cirka ukentlig. I høst opplevde vi at ytterste del av grenene ble svarte, men vokser nå som normalt igjen, mulig litt saktere. Aktuelle området er svart, ytterst grønt igjen (grenene). Normale blader hele veien. Burde vi gjøre noe? Er det fornuftig å kutte av grenen fra der det er svart (altså kun grønnlig igjen)? Andre råd? På forhånd takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Om greinene føles faste og bladene ellers er normale, gjør dette ingen skade. Det kan for eksempel hende at bladslirene ikke har falt ordentlig av, men har blitt liggende igjen utenpå greinene og blitt svarte.

   Om de føles innskrumpete der det er svart, må det kuttes av for at det som ligger over den skadete delen skal overleve. De ytterste grønne greinene kan i så fall settes i vann, så roter de seg fort. :)

   Slett
 23. Hei! Jeg har en nydelig gullranke på et par meter som produserer nye blader som bare det. Problemet er at bladene på toppen blir gule så jeg knepper de av. Nå er det nesten ingen blader igjen på toppen?
  Den står rett ved et 2,4m stort vindu mot vest, den får kun vann når potta er lett, og den skal ha ok plass i potta si. Det virker jo som den trives siden den gir så mange skudd nederst? Hva kan jeg gjøre? Ser så stygt ut med grener uten blad på toppen :-(
  Tusen takk på forhånd!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det er et kjent problem med gamle gullranker at de slutter å produsere blader på eldre ranker. Er det kanskje litt mindre lys på den delen der bladene faller av? Eller begynner det kanskje å bli litt vel langt mellom rota og skuddspissen?

   Det kan hjelpe å knipe av den ytterste spissen på ranken som har blitt snau, så det kan begynne å utvikle seg sideskudd av nodene. Om det er vanntrykket som er problemet, kan det hjelpe å dusje evt. luftrøtter bortover den tomme stammen regelmessig.

   Vokser den forresten oppover eller nedover? Jeg har en gullranke på et par år som har blitt helt snau på den eldste delen av stammen. Her løser jeg problemet ved å ta en stikling og plante den i samme potta, slik at den kan dekke over den tomme stammen når den vokser seg til.

   Lykke til! :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger