Epiphyllum

Epiphyllum Latinsk navn : Epiphyllum sp. Andre navn : Bladkaktus, orkidekaktus Familie : Kaktusfamilien Opprinnelse : Mellom- og Sør-Amerika Hardførhet : Tåler ikke frost Utseende:…

Epiphyllum

Epiphyllum anguliger

Latinsk navn: Epiphyllum sp.

Andre navn: Bladkaktus, orkidekaktus

Familie: Kaktusfamilien

Opprinnelse: Mellom- og Sør-Amerika

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Hengende kaktus med flate skudd, få eller ingen torner. Vanligvis bølgete kant. Kan få store blomster


Plassering: 

Lunt og lyst, ikke i sterkt sollys. Epiphyllum er en skogkaktus, som trenger mindre sol enn de typiske ørkenkaktusene. Det er en fordel om forholdene er jevne, uten store svingninger i temperatur eller fuktighet. Under norske forhold vil de kunne trives i et øst- eller vestvendt vindu.

Epiphyllum trenger en kjølig periode (10-15 grader) for å blomstre. Det er ikke uvanlig å sette slike kaktuser ut i et par uker sent på sommeren. Er det fare for nattefrost, må den inn!

Det er vanlig å dyrke hengende kaktuser i ampler. Er denne tett i bunnen, er det svært viktig at det ikke blir liggende igjen vann i bunnen etter vanning.

Vann og gjødsel:

Epiphyllum vil helst være litt fuktig i jorda, men tåler å tørke litt ut. Det vil si at de må vannes oftere enn andre kaktuser, og ikke så mye om gangen. I ei norsk stue er lyset den største begrensningen, det er derfor bedre å vanne litt lite enn for mye. Kaktuser kan lett råtne om de står i våt jord.

Dette er ikke en næringskrevende plante. Kaktusgjødsel eller orkidegjødsel passer godt, eller vanlig blomstergjødsel i halv dose en gang i måneden. Den trenger ikke gjødsel om vinteren eller om den står ute for å få knopper.

Spesielle krav:

Må stå lyst og kjølig for å få knopper. Planten må få henge i fred mens den står i knopp. Blir den snudd på, kan knoppene falle av. Blomstene kommer ut fort og sitter bare på i et par dager. Det kan komme frukter etter blomstringen.

Kommer det tynne skudd uten "vinger" er det et tegn på for lite lys. Dette kan lett skje om vinteren.

Formering:

Kan formeres med frø, men det aller vanligste er å ta stiklinger. Stiklingene roter seg lett i jord. De bør tørke over natta før de plantes, så det danner seg en hinne på snittflaten. Det gjør ikke noe om det går flere dager før den plantes.

Sesong:

Som grønnplante hele året. I vill tilstand blomstrer de tidlig på våren, som stueplante blomstrer de lettest på høsten.

Diverse:

Epiphyllum har spiselige frukter. I tropiske strøk er den en populær hageplante.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger