Syngonium

Syngonium Foto: Anshul Sharma Latinsk navn : Syngonium podophyllum. Andre arter er sjeldne Andre navn: Pilblad, gåsefot Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Tropiske strøk i A…

Syngonium

Syngonium podophyllum, flere planter sammen
Foto: Anshul Sharma

Latinsk navn: Syngonium podophyllum. Andre arter er sjeldne

Andre navn: Pilblad, gåsefot

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk i Amerika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Pilformede blader med mønster i grønt, rosa, rødlig  eller hvitt, kan etter hvert legge seg utover som en gullranke eller philodendron. Kan stammes opp på f.eks. en mosestokk.

Plassering: 

Denne planten er ikke nøye på plassering, den tåler både sol og skygge. Likevel må den få godt lys på dagtid. Jo mer lys den får, jo mer markerte blir tegningene på bladene.

Jorda må være godt drenert. Kan gjerne stå i en blanding av blomsterjord og orkidejord, som slektningen Philodendron. Syngonium er også en av de få plantene som kan stå i bare vann over lengre tid.

Tåler ikke frost og bør ikke stå i kald trekk eller sterk varme.

De fleste Syngonium kan enten klatre, henge, eller klippes ned så de holder seg buskaktige.

Vann og gjødsel:

Bør tørke litt opp mellom hver vanning, såpass at potta kjennes litt lett ut. Liker å bli dusjet på bladene og stammen om lufta er tørr. I skygge vokser den sakte og trenger ganske lite vann.

Syngonium er en surjordsplante. Vanlig blomstergjødsel eller gjødsel beregnet på grønnplanter kan brukes. Langtidsgjødsel passer godt, siden denne planten trenger mye mer vann om sommeren enn om vinteren. Det er viktig at gjødselen ikke blir blandet for sterkt.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav, tåler å klippes ned om den blir lang og stygg.

Formering:

Formeres lett med stiklinger. De fleste setter flere stiklinger i samme potte for å få en tett og kompakt plante. De roter seg i vann, jord eller mose.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Om en Syngonium får vokse seg riktig stor, kan den få flikete blader som ligner en stor eføy eller aralia. De blir sjeldent så store innendørs. Enkelte sorter har fliker allerede som unge.

Syngonium er giftig. Den inneholder kalsiumoksalat, som irriterer slimhinner.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger