Tornekrone

Tornekrone Foto: Pawel Czerwinski Latinsk navn : Euphorbia milii Andre navn: Kristi tornekrone, glansvortemelk, torneuphorbia Familie : Vortemelkfamilien Opprinnelse : Madagaskar …

Tornekrone

Foto: Pawel Czerwinski

Latinsk navn: Euphorbia milii

Andre navn: Kristi tornekrone, glansvortemelk, torneuphorbia

Familie: Vortemelkfamilien

Opprinnelse: Madagaskar

Hardførhet: Ikke under 10 grader

Utseende: Buskformet plante med torner. Røde, rosa eller hvite blomster med to "kronblader". Noen ganger vokser det nye blomster opp gjennom en gammel.


Plassering:

Så lyst som mulig, tåler direkte sol. Dette er en av de få plantene som vil trives i et sørvendt vindu, men en plassering lenger inne i rommet går også bra så lenge lyset er godt.

Det er viktig at potta er godt drenert. Ved ompotting bør kaktusjord brukes, selv om dette ikke er en kaktus.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke mellom hver vanning. Det er greiest å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut, og vanne fra bunnen til potta blir litt tyngre. Det er viktig at den ikke får for mye vann på en gang, da bladene kan falle av. Dette trekket deler den med julestjerne, som også er en Euphorbia.

Dette er ikke en næringskrevende plante. Kaktusnæring passer godt. Tornekrone trenger ikke gjødsel i den mørke årstiden.

Spesielle krav:

Tornekrone reagerer lett på forandring ved å slippe blader. I vill tilstand er dette en løvfellende busk.

Saften inne i planten er giftig, særlig for slimhinner og øyne, og kan sette flekker som er vanskelig å få bort.

Kaktuser og sukkulenter slutter så å si å vokse når sola forsvinner. Da trenger de mindre vann. Tornekrone kan gjerne stå litt kjøligere om vinteren, ned mot 15 grader.

Formering:

Formeres med stiklinger. Melkesaften bør skylles av og snittflaten tørke litt før stiklingen plantes i jord.

Sesong:

Hele året. Blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Slekten Euphorbia er svært stor, og det finnes Euphorbia i så å si hver eneste vekstform en kan tenke seg i planteriket. Noen ligner kaktuser (cowboykaktus), andre er stauder eller busker. Blomsten er bare en liten klump, men den kan ha store fargerike høyblader som ligner kronblader. Julestjerne  er et eksempel på det. Felles for alle Euphorbia er den hvite saften inne i planten. Denne saften er mer eller mindre giftig. Noen arter kan gi kraftig reaksjon på huden.


Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger