Tornekrone

Tornekrone Foto: Pawel Czerwinski Latinsk navn : Euphorbia milii Andre navn: Kristi tornekrone, glansvortemelk, torneuphorbia Familie : Vortemelkfamilien Opprinnelse : Madagaskar …

Tornekrone

Tornekrone (Euphorbia milii)
Foto: Pawel Czerwinski

Latinsk navn: Euphorbia milii

Andre navn: Kristi tornekrone, glansvortemelk, torneuphorbia

Familie: Vortemelkfamilien

Opprinnelse: Madagaskar

Hardførhet: Ikke under 10 grader

Utseende: Buskformet plante med torner. Røde, rosa eller hvite blomster med to "kronblader". Noen ganger vokser det nye blomster opp gjennom en gammel.


Plassering:

Så lyst som mulig, tåler direkte sol. Dette er en av de få plantene som vil trives i et sørvendt vindu, men en plassering lenger inne i rommet går også bra så lenge lyset er godt.

Det er viktig at potta er godt drenert. Ved ompotting bør kaktusjord brukes, selv om dette ikke er en kaktus.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke mellom hver vanning. Det er greiest å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut, og vanne fra bunnen til potta blir litt tyngre. Det er viktig at den ikke får for mye vann på en gang, da bladene kan falle av. Dette trekket deler den med julestjerne, som også er en Euphorbia.

Dette er ikke en næringskrevende plante. Kaktusnæring passer godt. Tornekrone trenger ikke gjødsel i den mørke årstiden.

Spesielle krav:

Tornekrone reagerer lett på forandring ved å slippe blader. I vill tilstand er dette en løvfellende busk.

Saften inne i planten er giftig, særlig for slimhinner og øyne, og kan sette flekker som er vanskelig å få bort.

Kaktuser og sukkulenter slutter så å si å vokse når sola forsvinner. Da trenger de mindre vann. Tornekrone kan gjerne stå litt kjøligere om vinteren, ned mot 15 grader.

Formering:

Formeres med stiklinger. Melkesaften bør skylles av og snittflaten tørke litt før stiklingen plantes i jord.

Sesong:

Hele året. Blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Slekten Euphorbia er svært stor, og det finnes Euphorbia i så å si hver eneste vekstform en kan tenke seg i planteriket. Noen ligner kaktuser (cowboykaktus), andre er stauder eller busker. Blomsten er bare en liten klump, men den kan ha store fargerike høyblader som ligner kronblader. Julestjerne  er et eksempel på det. Felles for alle Euphorbia er den hvite saften inne i planten. Denne saften er mer eller mindre giftig. Noen arter kan gi kraftig reaksjon på huden.


Kommentarer

 1. Jeg har en Kristi tornekrone som har blitt neglisjert i vinter og mistet alle bladene. Jeg hadde den stående på et kjølig rom, og fikk nok for lite vann. Jeg tok den inn i stua og begynte å gi den litt mer vann, men den er antagelig død. Jeg klippet den ned nå og grenene virker hule og tørre. Har hatt den i mange år og dette skjedde i forbindelse med flytting og renovasjon så den ble litt glemt. Er det noe håp om at det kan være liv under rota?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Selv om denne planten går i "dvale" om vinteren er det nok en grense for hvor lenge næringslageret varer. Greiner som er hule og tørre er det ikke liv i. Det skal komme ut hvit saft om greinene er levende.

   Vekstpunktene som kan gi nye skudd ligger i stammen, ikke i rota. Det vil ikke komme rotskudd, men det kan jo hende at tørken ikke går hele veien ned stammen. Det går jo an å vente litt og se etter, men jeg tror nok at denne er død. :(

   Slett
 2. Tusen takk, da avventer jeg litt før jeg sjekker under jorda.

  SvarSlett
 3. Liker kristi tornekrone å dusjes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, denne er ikke noe glad i å bli våt på bladene.

   Slett
 4. Hei 😊 Når man tar stikkling, setter man stikkling i vann først? Eller rett i jorda? Tror min fikk for mye vann, så ene delen så ut som om den knakk. Jeg tok da planten ut av potten for å plante om og få den bedre ned i jorden, da jeg merket at den ene var helt myk ved rota. Jeg klippet av den delen, og det som var mykt. Så satte jeg den i vann for å se om jeg får røtter. Den andre plantet jeg ned igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Sukkulenter som denne bør ikke rotes i vann. De bør få ligge og tørke litt, så snittflaten gror, og så plantes rett i jord.

   Slett
  2. Hei 😃 Godt nyttår. Tusen takk for svar, hadde en mistanke om det, så tok den ut av vannet i dag og klippet av den litt til, det jeg klippet var mykt. Lot den ligge noen timer og plantet den ned, spennende å se om det går bra. Utrolig flott side du har, har lest masse her nå 🤩

   Slett
 5. Hvordan holde kristi tornekrone liten (lav)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Unnskyld seint svar, jeg hadde litt tekniske problemer i begynnelsen av mars.

   Det går helt greit å klippe den litt ned, helst nå om våren og mens den ikke blomstrer. Den tåler å klippes ned opptil halvparten av høyden. Alle slags Euphorbia setter lett sideskudd.

   Jeg anbefaler *sterkt* å bruke gode hansker om du klipper ned en slik plante. Ikke bare har den torner, safta inne i planten er giftig, og det vil lekke ut mye saft der det klippes.

   Ellers er det gjerne lyset som bestemmer. Jo sterkere lyset er, jo mindre vil den strekke seg. Får den stå litt kjølig om vinteren, strekker den heller seg ikke så mye.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger