Kannebærer

Kannebærer Foto: Steve Bidmead Latinsk navn : Nepenthes sp. Familie : Kannebærerfamilien Opprinnelse : Tropiske strøk i Asia Hardførhet : Ikke under 10 grader Utseende: Hengeplante…

Kannebærer

Kannebærer, Nepenthes
Foto: Steve Bidmead

Latinsk navn: Nepenthes sp.

Familie: Kannebærerfamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk i Asia

Hardførhet: Ikke under 10 grader

Utseende: Hengeplante med karakteristiske "kanner" i bladspissene


Plassering:

Lunt og lyst, ikke i sterk sol. Godt lys er helt nødvendig for at planten skal danne feller. Denne planten ønsker høy luftfuktighet.

Noen arter trives best på et sted hvor det blir litt kjøligere om natta, f.eks. i et vindu uten oppvarming rett ved. Alle artene av kannebærer er tropiske og tåler ikke kulde.

Vann og gjødsel:

Jorda bør holdes litt fuktig. Det kan være en god ide å dyppe potta i vann og la den renne av en til to ganger i uka. Her er det bedre å vanne litt ofte så lenge jorda ikke blir stående våt.

I områder med hardt vann bør planten vannes med regnvann. Kannebærere er svært følsomme for kalk og klor i vannet. Noen samler til og med opp vannet som kommer ut av kondenstørketromler til slikt bruk, siden det vannet er destillert og helt uten mineraler.

Kannebærere er surjordsplanter som vil ha næringsfattig jord. Orkidejord passer godt. Som de aller fleste andre kjøttetende planter trenger de ikke mye gjødsel.

Spesielle krav:

Kannebærere fanger små insekter i fellene som henger i bladspissene. De trenger ikke mye mat, men om de henger på et sted hvor det absolutt ikke er insekter kan de få en liten dose med orkidenæring innimellom. Det er i så fall viktig at næringen blandes ut enda svakere enn om den var til en orkide.

Væsken som skilles ut inne i kannene må få være i fred. Det nytter ikke å fylle på vann om væsken renner ut, da den er skilt ut spesielt for å fange og løse opp insekter,

Formering:

Nepenthes formeres med stiklinger i gartneriene, men dette er vanskelig å få til hjemme siden stiklingene krever spesielle forhold for å rote seg.

Sesong:

Hele året. Ekstra lys kan være nødvendig om vinteren.

Diverse:

Kannebærer er fredet i vill tilstand. Skulle en komme over en sånn plante på ferie, er det strengt forbudt å ta med seg planter eller frø! Frøene mister uansett spireevnen etter kort tid.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger