Frø i august og et lite monster

Det er den tiden på året igjen. Frø, frukt, bær og grønnsaker modnes, og jeg har ferie. Dette året ser ut til å bli uvanlig godt for alle slags frø og frukter. Bærbuskene har aldri vært så fulle før.…
Det er den tiden på året igjen. Frø, frukt, bær og grønnsaker modnes, og jeg har ferie. Dette året ser ut til å bli uvanlig godt for alle slags frø og frukter. Bærbuskene har aldri vært så fulle før. Bortsatt fra noe irriterende ripsrust ser det bra ut.

Frøstand av seiersløk
Jeg prøver å få plukket mest mulig frø i år, da det ser ut til å bli så mye. Flere har ønsket seg frø av seiersløk, men de er ikke ferdige enda. Seiersløken står såpass i skyggen at det går tregere med den enn de andre Alliumene.

Modne frø av perleblomst, hånd som målestokk
Perleblomstene har fine, modne frø. Det har jeg aldri prøvd å så før, men det er verdt å prøve det som et eksperiment. Jeg fant disse ved en tilfeldighet mens jeg plukket stemorfrø. Dessuten har jeg fått enorme mengder med frø fra en av verdens aller fineste blomster, Trollius 'Golden Queen'. Det er så mye at jeg sender gjerne til de som vil ha.

Umodne frøkapsler av blå valmuesøster
Er dette verdt et forsøk også, tro? Blå valmuesøster er beryktet for å være vanskelig. Jeg skal iallfall knipe av et par når de akkurat er modne. Det er vel det samme her som på valmuer, at de modnes når det rasler inni?

Peperomia tetraphylla, skudd med fasciasjon
Foto: Filip H.F. Slagter
Det har dukket opp en ny beboer i huset. Dette er egentlig en Peperomia tetraphylla 'Hope'. Noen av skuddene på den har mutert og blitt flate. I stedet for en krans av fire blader, spruter det ut en hel ring av blader fra hvert ledd. Dette er en mutasjon som kalles "fasciasjon". Det er vanlig i mange kaktuser og i Celosia.

Stikling av Peperomia tetraphylla står til roting i vann
Jeg har tatt en stikling av et av skuddene som ser ut sånn. Om jeg er virkelig heldig, vil den vokse opp til en plante som bare får sånne flate skudd. Kanskje har jeg en hel familie av dem om noen måneder!

Liten plante av Rhipsalis paradoxa
Denne er også ny. Den heter Rhipsalis paradoxa. Denne er såpass sjelden at det blir forhåpentligvis noen stiklinger av den også, når den får vokst seg litt til under plantelyset.

Ha en fortsatt fin august!

Kommentarer

  1. Jeg har også sett frø etter perleblomstene her, men det er vanskelig å si om det har blitt noe ut av de. Men i teorien bør det jo utvikle seg en løk :)
    Spennende peperomia plante.

    Ha en fin august!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger