Dracaena

Dracaena Latinsk navn : Dracaena Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : For det meste Afrika Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende : Smale blader i rosett med eller uten stamm…

Dracaena

Dracaena fragrans

Latinsk navn: Dracaena

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: For det meste Afrika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Smale blader i rosett med eller uten stamme. Mange typer har stripete blader.

De mest vanlige Dracaena som blir brukt som potteplanter er D.fragrans (brede blader) og D.marginata (smale blader).


Plassering: 

Dracaena stammer fra tropiske strøk, og liker lys og varme. Små planter kan gjerne stå i vinduet, store planter har det best på gulvet rett i nærheten av et vindu. Midt på sommeren bør den skjermes for det sterkeste sollyset.

Dracaena vil ikke vokse i temperaturer under 15 grader, så det er viktig at den ikke står i trekk. Blir det kaldere enn 8 grader kan planten fryse i hjel!

Vann og gjødsel:

Alle typer Dracaena tåler lett uttørking. Som de aller fleste andre planter, trenger de mindre vann i den mørke årstiden. Gjødselpinner kan brukes hele året, flytende gjødsel fra vår til høst.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav, trives under de fleste forhold inne så lenge som den får lys.

Formering:

Dracaena kan formeres med stiklinger. De bør få tørke til snittflaten har grodd litt før de stikkes i jorda. Mange arter av Dracaena er også lette å få røtter på i vann, det gjelder særlig D.sanderiana.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Alle typer Dracaena renser lufta. Dette ble bevist i en studie av NASA  

Det som kalles "lykkebambus" eller "Lucky Bamboo" er ikke bambus. Det er stiklinger av Dracaena sanderiana som står i vann. Får disse stå lenge nok, vil de lett rote seg og kan plantes i jord.

Det latinske navnet Dracaena betyr hunndrage. Noen arter har rød saft, som gamle grekere forbandt med drageblod.

For noen arter er det omdiskutert om de hører til slekten Dracaena eller Cordyline.


Kommentarer

 1. Hallo! Har du noe informasjon om hvorfor dracaena fragrans endret farge på bladene og hvordan (om mulig) jeg kan få de fine stripene tilbake? Fordi når jeg kjøpte den var bladene stripete, men nå har mesteparten blitt mørkegrønne. Den står rett ved et vindu på den siden der vi får mest sol, men siden den ikke tåler direkte sollys har jeg hatt (lette) gardiner igjen foran den. Har åpnet opp gardinene nå i håp om at bladene blir stripete igjen. Tror du det i det hele tatt er mulig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar, denne kom helt bort for meg.

   Blader som er helt grønne kan ikke bli stripete, men om det bare kommer mørkegrønne blader kan det bety at den har fått litt lite lys. Håper det vokser ut striper nå som det er lysere!

   Slett
 2. Hei. Jeg har en Dracaena Marginata som står like ved et vindu, og ca. 30 cm til siden for en radiator. Jeg har vært flink med å vanne den når jorden har vært tørr, samt dusje bladene med sprayflaske en gang i blant. I tillegg har jeg brukt gjødselpinne nå i høst- og vinterhalvåret. Jeg har oppdaget at planten har fått noen gule blader nederst på stammen, og at alle bladene har fått en tynn rødbrun kant som på en måte innrammer det grønne på bladene. Hva kan være årsaken til dette? Er redd for at den står for nært en varmekilde, eller at den får for lite sollys. Vinduet er nordvestvendt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er kantene tørre, eller kjennes de ut som resten av bladet? Mange sorter av Dracaena Marginata har rødbrune striper. Stripene kommer ikke ordentlig fram før det kommer nok lys på bladene mens de vokser. Det høres ut som det er helt normale striper du har.

   Det at de nederste bladene blir gule, er også helt normalt om vinteren. Planten kvitter seg med de eldste bladene, og får nye i toppen. Det er ikke noen grunn til bekymring, om det ikke faller av flere blader enn det vokser ut. Da er det vanligvis for lite lys som er synderen, som du sier.

   Står den for nært varmen, vil det vanligvis vise seg ved at bladspissene blir brune og tørker inn.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe!

   Slett
 3. Hei!
  Jeg har en Dracaena Marginata som er kanskje noen mnd gammel. Den har to stammer, hvorpå den korteste har mistet alt av blad, og stammen er myk. Regner med det er fordi den har fått litt for mye vann, men rart at det bare er den ene stammen som har blitt myk og mistet blader?
  Er det mulighet for at den stammen kan vokse ut igjen hvis man skjærer den ned eller noe, eller er den ødelagt? Kan jo fortsatt beholde den andre stammen, men litt rart at den andre stammen står igjen uten blader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Jeg tror nok at rota er død om stammen er myk. Om du drar den forsiktig opp av jorda, kommer sikkert alt opp med en gang om det er tilfelle. Det er typisk at de minste tåler minst, enten det er for mye eller for lite vann! Jeg ville bare ha tatt bort den minste stammen og latt den store stå igjen. :)

   For å unngå at dette skjer igjen fins det et enkelt triks: Løft på potta før hver vanning. Er det tung, trenger den ikke vann :)

   Slett
 4. Hei. Har en Dracaena Marginata som er over 2 år. Den lille planten/stammen har i perioder hvite flekker.. Det ser ut som hvit kritt som er strødd over bladene og stammen.. Det sitter fast. Hva er det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er vanskelig å si noe sikkert uten å ha sett det, men det kan være sopp(meldugg) eller ullus. Det kan også være mineraler som skilles ut av bladene, men det ser ut som bittesmå prikker oppå selve bladene.

   Slett
 5. Hei!
  Er Dracaena lager blomster?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Dracaena blomstrer sjeldent, men det kan skje. Jeg har hørt om Dracaena fragrans som har blomstret, men da må de være mange år gamle.

   Slett
 6. Hei, har en Dracaena Marginata med tre stammer, men desverre har to av stammene mistet bladene og stammen er død. Kan jeg kutte av den som er frisk for å plante den på nytt for seg selv. Har ikke gjort dette før evt kunne du fortalt hvordan jeg går fram?

  SvarSlett
 7. Hei, har en som jeg fikk av en som flytta for 6 - 7 år siden. Da hadde den normal vindusplante høyde, og var som en palme uten stamme, bladene kom liksom rett opp fra jorda. Men nå har den blitt høyere enn meg og står i stor potte på gulvet. Den har ikke sånn tjukk avkutta stamme, så den bukter seg av bladvekta og lener seg til vinduskarmen, for den har jo alltid bare vokst oppover, uten noe spesielt stell, unntatt for lys, vann og gjødsel, såklart. Og nå har jeg lyst til å 'gjøre noe' med den. Kan jeg bare kutte ivei, og helst lage flere? Isåfall, hvordan? Den har fått noen utstikkere med blader på langs sin tynne stamme nederst, og jeg lurer på om jeg kan kutte over der. Blir den stammen tjukkere etterhvert da? Skal jeg smøre på noe der stammen kuttes? Det har de man kjøper med tjukk stamme i butikken. Skal jeg ta av bladene på det jeg kutter over der, og plante disse, eller plante med bladene på? Skal de rett i jord, eller i vann først, eller tørkes før planting? Er så usikker, for den er jo flott nå også, men umulig å håndtere, for eksempel umulig å ta ut på verandaen eller i dusjen for dusjing (som jeg helst gjør innimellom) bare ikke med den lenger, da den er helt ute av stand til å holde seg selv oppe😂 Mvh usikker og spent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Dracaena har jeg best erfaring med å la bladene være på stiklingen, og sette den i vann. De roter seg lett.

   Kutter du over sideskuddene, vil disse vokse og bli nye "palmetopper". Det går an å smøre med voks, men om du bruker en ren, skarp kniv eller saks er det ikke helt nødvendig.

   Stammen blir tykkere, men det tar mange år. Plantene i butikken har enten blitt toppet mange ganger eller blitt tatt som stiklinger av gamle planter med tykk stamme.

   Har du vurdert å støtte opp med mosestokk? Da kan du beholde høyden, og planten vil bli mer håndterlig. Det høres ut som om det er en Dracaena marginata du har (den med smale blader) og de har tynne stammer i vill tilstand. De vokser tett inntil hverandre og støtter hverandre opp. :)

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe!

   Slett
 8. Hei! Jeg har en Dracaena Fragrans som krøller bladene sine, slik at den nå nærmest har "rør" som stikker ut fra stammen i stedetfor blader. Hva i all verden kommer dette av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette betyr vanligvis at den er tørst eller har hatt det for varmt. Nå som lyset er tilbake trenger plantene mer vann. Det kan også være et tegn på skadedyr. Prøv å løfte på potta regelmessig. Når den kjennes lett ut, trenger den vann. Skadedyr er vanligvis lettest å se under bladene, inni "røret".

   Slett
  2. Takk for svar! Da får jeg prøve å være Linn mer sjenerøs på vanningen fremover. Vil bladene som har krøllet seg rettes ut igjen, tror du?

   Slett
  3. Om det bare er litt for lite vann vil de kanskje rette seg ut, ja :)

   Slett
 9. Hei! Eg har eit Draketre som er 38 år og 4,5 meter høgt. Den har blomstra då den var 20 og 30 år. Ein klase med små kvite stjerner. Dei dufta sterkt mellom kl 18 og 06. No er der blad berre på høgste halva, og den er komen heilt i mønet på stovetaket. Har festa den i veggen på 3 plassar. No har eg tenkt å ta av toppen og plante den att. Lurer på om eg skal la den ligge å tørke litt før eg plantar den i vanleg blomsterjord? Sidan eg har hatt den så lenge så hadde det vore kjekt å kunna fått til ein ny plante av den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har best erfaring med å rote Dracaena i vann. De roter seg fortere i vann, og det er lettere å se når røttene kommer. Om du vil rote toppen i jord, sier den tradisjonelle metoden at den skal tørke akkurat så lenge at det danner seg ei hinne på snittflaten. Det går raskt, det er snakk om minutter. Dette er for å unngå råte. Moderne gartnere desinfiserer denne snittflaten med sprit eller andre hjelpemidler. Stiklinger som ikke har rotet seg skal ikke tørke ut.

   Om du velger å ta stiklinger av toppen, vil det sannsynligvis komme to-tre sideskudd på den store planten rett under der du kuttet av. Bare pass på at det står igjen minst halvparten av den gamle høyden. Det kommer lettere skudd på nyere vekst, og de vil helst være minst to meter lange før de blomstrer.

   Lykke til!

   Slett
  2. Ellers vil jeg også si at det er litt skummelt å klippe såpass gamle planter. Jeg har en Sanseviera og en Crassula som er omtrent på samme alder. Jeg har tatt stiklinger av begge, men har alltid latt mesteparten av morplanten stått igjen. Jeg ville ha klippet av bare en liten del av toppen heller enn å gjøre noe drastisk.

   Slett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 11. Hei! For ei perle på internett dette er!

  Jeg har arvet en Dracaena Fragrans som nå er blitt 15-20 år gammel. Den hadde litt utfordring med småfluer, men jeg planta om og la et lag sand på toppen, og det virker å ha gjort susen. Under omplantinga rydda jeg i røttene og spyla dem rene i dusjen, og har vært forsiktig med å ikke overvanne planten, som ikke står i direkte sollys.
  Likevel trives ikke planten: det kommer riktignok nye blader ytterst på de lange, tynne grenene, men det gulner og faller av vel så mange gamle, så det blir fort pistrete. Det kommer rotskudd, så ungdommen trår heldigvis til, men jeg kunne jo selvfølgelig tenke meg å få gamlefar staselig igjen :P
  Bør jeg klippe unna noen av grenene for å få nye skudd oppe i planten? Vil den i det hele tatt gi nye skudd?
  Kanskje trenger den mer lys?
  Glad for alle tips, da planten har affeksjonsverdi for meg og familien min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det samme skjer med min Dracaena marginata nå for tiden. Det er høst, det blir mindre og mindre lys, og da vokser plantene saktere. Det er helt normalt at det faller av blader nå, og i tillegg tar det litt tid før røttene er helt på topp igjen etter ompotting.

   Det går selvsagt an å klippe ned for å få nye skudd til å bryte fram lenger nede. Det vil i så fall skje rett under snittet, og jo nærmere toppen du klipper jo lettere kommer skuddene.

   På denne tiden av året ville jeg heller passet på lyset. Sett den rett ved vinduet om den ikke allerede står der, rett en spot mot den på dagtid, pass på at lyset står på noen timer hver dag. Sola er ikke farlig så seint på året. Da kan den heller klippes ned neste vår, når den kommer til å vokse fortere.

   Lykke til!

   Slett
 12. Hei
  Har en Dracaena som nå blomstrer for 2 gang.
  1.5 år siden sist

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott! Da må den ha det godt. Jeg har hørt at blomstene skal dufte kraftig?

   Slett
  2. Har veldig kraftig lukt spesielt om kvelden

   Slett
 13. Hei jeg har en dracaena, men på de to høyeste stammene på grenene på toppen så har den tørket inn og ser død ut, er det noe jeg kan gjøre? Kan man skjære av topp grenene eller skal jeg prøve å redde den minste stammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, om bare toppen er vissen så går det an å skjære av det som er stygt. Da vil det bryte ut nye skudd rett under snittet, så langt som stammen ellers er frisk. Dette går mye fortere om våren når det er mer lys.

   Den minste stammen ville jeg ikke ha rørt nå. Om de to største dør helt, er det bare å ta dem bort og beholde den minste. Det er best å forstyrre røttene minst mulig nå om vinteren, unntatt når det er helt nødvendig å potte om.

   Hvorfor har det gått galt med de to største? Har den fått for lite lys, eller feil vanning? Om det er snakk om skadedyr eller sykdom spørs det ikke om jeg ville ha pottet om og skiftet jord på den minste uansett.

   Lykke til! :)

   Slett
 14. Hei. Har en stor Dracaena fragrans Burely som har mistet de nederste bladene pga råte på røttene. Planten er dermed blitt tynn nederst og stammen vises,noe jeg ikke synes er pent på denne. Hvordan kan jeg på best mulig måte ta vare på den videre? Vurderer å kutte av toppen og forsøke å få røtter på denne delen. Noe jeg bør tenke på? Bør jeg sette den delen jeg kuttet av i vann? Noen måte jeg kan berge mer av planten på? På forhånd, takk for svar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! At Dracaena fragrans mister de nederste bladene og danner stamme er helt normalt. Det er slik denne planten vokser, og det faller av fortere om vinteren. Uansett hvordan du steller den, vil den få stamme om den vokser og trives. Slik som Burley vanligvis selges, er den en ung stikling som nettopp har blitt plantet!

   Dracaena roter seg lett i vann, men det går mye fortere om sommeren. Bunnen vil skyte nye skudd fra rett under der du tok stiklingen, om rota ellers er frisk.

   Slett
  2. Tusen takk for svar. Og jeg som har trodd det handlet om råte. Vil jeg ødelegge morplanten dersom jeg tar toppskudd, eller vil den klare å gro nye blad ut av såret?

   Slett
 15. Hei. Dracenaen min er ganske stor nå, men den blir skjevere og skjevere. Har du noen tips til hvordan jeg kan få den rettere? Den er nylig pottet om...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! I vill tilstand støtter Dracaena seg til trær eller til hverandre. I stua kan det hende at den må støttes litt opp, særlig om den ikke har fått rotet seg skikkelig fast i potta enda. Til og med trær som plantes ute må støttes den første tiden. Kan den støttes opp mot en vegg eller f.eks. med bambuspinner?

   Slett
 16. Hei! Har en Dracaena Marginata, som har slappe blader. Den står ved et vindu og ved ei lita lampe som er på hele tiden nå som det er mørkt ute. En periode fikk den brune tupper på bladene, og tenkte da at den fikk for lite vann. Siden da har jeg vannet den bitte litt hver 4. dag ca. Har prøvd gjødselpinner uten at det har hjulpet. Har virkelig lyst at bladene skal løfte seg, hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hvordan ser det ut nede i jorda? Er potta godt drenert? Hvor lenge har du hatt den, og hvor lenge er det evt siden den ble pottet om?

   Sånn ble nemlig min, og det viste seg at potta car helt fylt med røtter. Etter at den ble potta om, og dagslyset kom tilbake, begynte den å skyte nye skudd med stivere blader. De gamle bladene blir nok sannsynligvis hengende, det er slik de utvikler seg

   Brune tupper kommer oftere av for tørr luft enn for tørre røtter. Dracaena har godt av å tørke opp såpass at potta blir lett, og da få fylt lageret ved å drikke fra bunnen. Hver fjerde dag høres mye ut.

   Lykke til!

   Slett
 17. Hei, takk for svar! Det kan godt stemme at den må bli pottet om, ser den har tykke røtter som stikker ut på undersiden. Alder er ukjent, da jeg overtok den av et familiemedlem, men den er nok noen år gammel. Skal prøve å potte den om snarest, og vanne den sjeldnere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres ut som om det kan være lurt å potte om, ja. :) Det er viktig at den får nok lys etter ompotting. Det går fint å vente til uti januar når dagene blir litt lysere. Lykke til!

   Slett
 18. Kjøpte en dracanea marginalis for en måneds tid siden, som nå har begynt å henge i bladene med, med brunlig kanter. Jeg har passet på å slippe inn sollys, også med tanke på andre planter,spesielt i januar, men holder nå persiennene lukket med åpning for sollyset i justeringa. Kan det være at sollyset er for sterkt når det kommer? Eller er det mangel på lys? Leste også noe om at det kan ha noe med vanning å gjøre, kan det stemme? Kort fortalt. Hva skal jeg videre gjøre for at det skal se ut som den trives igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Sollys er ikke et problem i januar. Det er tvert imot viktig at plantene får alt lyset de kan få om vinteren. Først når sola blir sterk og begynner å varme skikkelig er det lurt å skjerme Dracaena så de ikke blir svidd.

   At bladene henger betyr ofte at planten har fått for lite lys, og da er det også svært lett å vanne for mye. De drikker ikke opp vannet fort nok når lyset er for svakt.

   Bladene som har blitt stygge vil nok falle av etter hvert, men om den får bedre lys og lov til å tørke opp mellom vanningen vil nok de nye bladene bli mye finere. :)

   Slett
 19. Hei! Våres er kjøpt for en måned tilbake. Vi har prøvd å sette den i sollys. Men mange av stilkene er brune/ hele veien. Altså ikke bare på tuppen og begynt å henge litt. Vi har prøvd å vanne 1 gang i uken.
  Kan virkes litt tørre. Noen av de nederste er helt brune og virker som de har falt helt om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan hende at det har blitt litt vel varmt i sola nå midt på sommeren. Dracaena har en uvane med å fort fylle opp potta helt med røtter, og når det da blir sol trenger de mer vann. Det er mye bedre å kjenne etter og vanne når det er tørt enn å ha en fast ukedag på denne type planter. :)

   Det er helt normalt at de nederste bladene faller av, så lenge det også kommer ut nye i toppen. Det er slik stammen vokser i lengden. Men at stammen blir myk og brun tyder på at noe er i veien. Hvordan er det med drenering i potta?

   Slett
  2. Vi hadde en potte som lakk vann, men det var fremdeles vann i potten så regner med at det går gjennom. Nå har vi planten ute på terasse. Vet ikke helt hva vi kan gjøre. De brune bladene henger veldig men spirer på toppen

   Slett
  3. At potta lekker vann gjør ingenting- det er meningen at vannet skal renne unna jorda fort! Det skal ikke bli liggende igjen vann i jorda. Jeg har gjort det til en regel å tømme ut vannet fra pyntepotta et kvarters tid etter vanning, uansett plante.

   Hva slags Dracaena er det dere har? Etter min erfaring tåler fragrans (brede blanke blader) mindre sol enn marginata (smale spisse blader) før den blir solbrent. Den tåler også mindre vær og vind ute. Det finnes også store sorter som nærmest ligner yuccapalmer, disse vil helst stå ute nå for å få nok lys.

   Jeg lurer på om den kan ha tatt skade av å ha vann stående oppi potta. Ellers kan det være at den største stammen rett og slett har konkurrert ut de minste. Det skjer, særlig i de med "tre etasjer" som egentlig er tre stiklinger i samme potta.

   Slett
 20. Hei. Jeg har en Draketre hvor bladene henger ned. Stort sett alle sammen. Fargen er grønn på samtlige blader. Den er plassert i nærheten av soveromsvindu så skjønner ikke hvordan det evt skyldes for lite lys?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   En meter fra vinduet slipper bare halvparten av lyset til. To meter fra vinduet får den bare en fjerdedel, osv. Kanskje kan den flyttes litt nærmere vinduet, om det er mulig?

   Kan den være overvannet? soverommet er vanligvis ikke det varmeste eller lyseste rommet i huset, og begge delene gjør at planter trenger mindre vann.

   Eventuelt kan du sjekke i potta. Dracaena har en egen evne til å fylle potta helt opp med røtter så jorda nærmest "spises opp". Kanskje trenger den mer jord?

   Slett
 21. Hei! Jeg har en Dracaena Fragrans. Ønsker å ta en stikling fra toppen på planten. Hvor mange blader bør det være på stiklingen som jeg skal skjære av? Hva skjer med morplanten der jeg har tatt av stikling? Vil den klare seg med nye skudd etter hvert?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vil gå bare bra med morplanten og det vil komme nye skudd. Det bør nok være en håndfull blader på stiklingen, og litt stamme som den kan rote seg fra. Morplanten må stå i godt lys etter å ha blitt klipt ned for å vokse fortest mulig. :)

   Slett
 22. Jeg har en neglisjert marginata som jeg håper jeg kan få til å trives igjen. Den er omtrent 1,6m høy, men blader kun på de øverste 20cm. Er det noe jeg kan gjøre for å holde høyda nede og kanskje gjøre den tettere lenger ned? Tenker da om det går an å toppe den? Kanskje sette noen stiklinger i samme potta for å gjøre planten mer fyldig og proposjonal? Men har ingen peiling på denne planten, så tar i mot råd med takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det er helt normalt at disse plantene danner stamme når de blir eldre. Nå som lyset er tilbake, skal det vanligvis gå bare bra å klippe den ned. Dracaena marginata roter seg lett i vann, så det går helt fint å rote toppen og plante den i samme potta etterpå. Det er vanlig i gartneriene å plante sammen to-tre stammer med forskjellig høyde, så planten skal se mer kompakt ut.

   Pass på at den får godt lys når den skal sette nye skudd fra stammen, ellers blir de tynne og bleke og kan få problemer med å holde seg oppreist senere. Lykke til! :)

   Slett
 23. Hei
  Planten min alle bladene er gul i tuppen.
  Den er 9 år gammel og er nesten 2 meter .
  Er det tegn på at den skal dø?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Når fikk den sist ny jord? Når mine Dracaenaer har begynt å sture sånn, har vanligvis potta vært helt full av røtter så det så å si ikke var noe jord igjen. Det kan hende at den trenger en ompotting.

   Ellers er gult i bladene ofte et tegn på for lite lys/for mye vann. Det kan også hende at den har blitt solbrent.

   Sitter den godt fast i jorda? Det kan være rotråte i verste fall, og da vil du merke at den løsner fra jorda. Dracaena setter fort nye røtter, men det som er råttent må da klippes bort med det samme du potter om, og om det da blir litt lite røtter igjen er det lurt å være nøye med vanningen i de første ukene etterpå. Husk at dreneringen må være god.

   Lykke til! :)

   Slett
 24. Min plante står ved vinduet. Den har det siste halve året fått ett og ett gult / brunt blad - starter i spissen og går innover. Jeg pottet om planten i fjor. Jeg vanner i toppen av bladene - kanskje en gang i måneden og ikke mye. Tusen takk for tips og råd 🌷😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det skal helst ikke vannes oppå bladene, det kan gjøre at det råtner i bladfestet om vannet ikke fordamper fort nok. At det starter i spissen betyr vanligvis at lufta er for tørr eller varm.

   Jeg ville heller ha vannet i jorda når potta kjennes lett ut. Hos meg tar det vanligvis rundt 3 uker om vinteren og 1 uke om sommeren. De liker å bli dusjet regelmessig på og under bladene, men det må ikke ligge igjen en "dam" av vann mellom bladene over tid.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger