Dracaena

Dracaena Latinsk navn : Dracaena Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : For det meste Afrika Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende : Smale blader i rosett med eller uten stamm…

Dracaena

Dracaena fragrans

Latinsk navn: Dracaena

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: For det meste Afrika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Smale blader i rosett med eller uten stamme. Mange typer har stripete blader.

De mest vanlige Dracaena som blir brukt som potteplanter er D.fragrans (brede blader) og D.marginata (smale blader).


Plassering: 

Dracaena stammer fra tropiske strøk, og liker lys og varme. Små planter kan gjerne stå i vinduet, store planter har det best på gulvet rett i nærheten av et vindu. Midt på sommeren bør den skjermes for det sterkeste sollyset.

Dracaena vil ikke vokse i temperaturer under 15 grader, så det er viktig at den ikke står i trekk. Blir det kaldere enn 8 grader kan planten fryse i hjel!

Vann og gjødsel:

Alle typer Dracaena tåler lett uttørking. Som de aller fleste andre planter, trenger de mindre vann i den mørke årstiden. Gjødselpinner kan brukes hele året, flytende gjødsel fra vår til høst.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav, trives under de fleste forhold inne så lenge som den får lys.

Formering:

Dracaena kan formeres med stiklinger. De bør få tørke til snittflaten har grodd litt før de stikkes i jorda. Mange arter av Dracaena er også lette å få røtter på i vann, det gjelder særlig D.sanderiana.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Alle typer Dracaena renser lufta. Dette ble bevist i en studie av NASA  

Det som kalles "lykkebambus" eller "Lucky Bamboo" er ikke bambus. Det er stiklinger av Dracaena sanderiana som står i vann. Får disse stå lenge nok, vil de lett rote seg og kan plantes i jord.

Det latinske navnet Dracaena betyr hunndrage. Noen arter har rød saft, som gamle grekere forbandt med drageblod.

For noen arter er det omdiskutert om de hører til slekten Dracaena eller Cordyline.


Kommentarer

 1. Hallo! Har du noe informasjon om hvorfor dracaena fragrans endret farge på bladene og hvordan (om mulig) jeg kan få de fine stripene tilbake? Fordi når jeg kjøpte den var bladene stripete, men nå har mesteparten blitt mørkegrønne. Den står rett ved et vindu på den siden der vi får mest sol, men siden den ikke tåler direkte sollys har jeg hatt (lette) gardiner igjen foran den. Har åpnet opp gardinene nå i håp om at bladene blir stripete igjen. Tror du det i det hele tatt er mulig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar, denne kom helt bort for meg.

   Blader som er helt grønne kan ikke bli stripete, men om det bare kommer mørkegrønne blader kan det bety at den har fått litt lite lys. Håper det vokser ut striper nå som det er lysere!

   Slett
 2. Hei. Jeg har en Dracaena Marginata som står like ved et vindu, og ca. 30 cm til siden for en radiator. Jeg har vært flink med å vanne den når jorden har vært tørr, samt dusje bladene med sprayflaske en gang i blant. I tillegg har jeg brukt gjødselpinne nå i høst- og vinterhalvåret. Jeg har oppdaget at planten har fått noen gule blader nederst på stammen, og at alle bladene har fått en tynn rødbrun kant som på en måte innrammer det grønne på bladene. Hva kan være årsaken til dette? Er redd for at den står for nært en varmekilde, eller at den får for lite sollys. Vinduet er nordvestvendt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er kantene tørre, eller kjennes de ut som resten av bladet? Mange sorter av Dracaena Marginata har rødbrune striper. Stripene kommer ikke ordentlig fram før det kommer nok lys på bladene mens de vokser. Det høres ut som det er helt normale striper du har.

   Det at de nederste bladene blir gule, er også helt normalt om vinteren. Planten kvitter seg med de eldste bladene, og får nye i toppen. Det er ikke noen grunn til bekymring, om det ikke faller av flere blader enn det vokser ut. Da er det vanligvis for lite lys som er synderen, som du sier.

   Står den for nært varmen, vil det vanligvis vise seg ved at bladspissene blir brune og tørker inn.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe!

   Slett
 3. Hei!
  Jeg har en Dracaena Marginata som er kanskje noen mnd gammel. Den har to stammer, hvorpå den korteste har mistet alt av blad, og stammen er myk. Regner med det er fordi den har fått litt for mye vann, men rart at det bare er den ene stammen som har blitt myk og mistet blader?
  Er det mulighet for at den stammen kan vokse ut igjen hvis man skjærer den ned eller noe, eller er den ødelagt? Kan jo fortsatt beholde den andre stammen, men litt rart at den andre stammen står igjen uten blader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Jeg tror nok at rota er død om stammen er myk. Om du drar den forsiktig opp av jorda, kommer sikkert alt opp med en gang om det er tilfelle. Det er typisk at de minste tåler minst, enten det er for mye eller for lite vann! Jeg ville bare ha tatt bort den minste stammen og latt den store stå igjen. :)

   For å unngå at dette skjer igjen fins det et enkelt triks: Løft på potta før hver vanning. Er det tung, trenger den ikke vann :)

   Slett
 4. Hei. Har en Dracaena Marginata som er over 2 år. Den lille planten/stammen har i perioder hvite flekker.. Det ser ut som hvit kritt som er strødd over bladene og stammen.. Det sitter fast. Hva er det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er vanskelig å si noe sikkert uten å ha sett det, men det kan være sopp(meldugg) eller ullus. Det kan også være mineraler som skilles ut av bladene, men det ser ut som bittesmå prikker oppå selve bladene.

   Slett
 5. Hei!
  Er Dracaena lager blomster?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Dracaena blomstrer sjeldent, men det kan skje. Jeg har hørt om Dracaena fragrans som har blomstret, men da må de være mange år gamle.

   Slett
 6. Hei, har en Dracaena Marginata med tre stammer, men desverre har to av stammene mistet bladene og stammen er død. Kan jeg kutte av den som er frisk for å plante den på nytt for seg selv. Har ikke gjort dette før evt kunne du fortalt hvordan jeg går fram?

  SvarSlett
 7. Hei, har en som jeg fikk av en som flytta for 6 - 7 år siden. Da hadde den normal vindusplante høyde, og var som en palme uten stamme, bladene kom liksom rett opp fra jorda. Men nå har den blitt høyere enn meg og står i stor potte på gulvet. Den har ikke sånn tjukk avkutta stamme, så den bukter seg av bladvekta og lener seg til vinduskarmen, for den har jo alltid bare vokst oppover, uten noe spesielt stell, unntatt for lys, vann og gjødsel, såklart. Og nå har jeg lyst til å 'gjøre noe' med den. Kan jeg bare kutte ivei, og helst lage flere? Isåfall, hvordan? Den har fått noen utstikkere med blader på langs sin tynne stamme nederst, og jeg lurer på om jeg kan kutte over der. Blir den stammen tjukkere etterhvert da? Skal jeg smøre på noe der stammen kuttes? Det har de man kjøper med tjukk stamme i butikken. Skal jeg ta av bladene på det jeg kutter over der, og plante disse, eller plante med bladene på? Skal de rett i jord, eller i vann først, eller tørkes før planting? Er så usikker, for den er jo flott nå også, men umulig å håndtere, for eksempel umulig å ta ut på verandaen eller i dusjen for dusjing (som jeg helst gjør innimellom) bare ikke med den lenger, da den er helt ute av stand til å holde seg selv oppe😂 Mvh usikker og spent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Dracaena har jeg best erfaring med å la bladene være på stiklingen, og sette den i vann. De roter seg lett.

   Kutter du over sideskuddene, vil disse vokse og bli nye "palmetopper". Det går an å smøre med voks, men om du bruker en ren, skarp kniv eller saks er det ikke helt nødvendig.

   Stammen blir tykkere, men det tar mange år. Plantene i butikken har enten blitt toppet mange ganger eller blitt tatt som stiklinger av gamle planter med tykk stamme.

   Har du vurdert å støtte opp med mosestokk? Da kan du beholde høyden, og planten vil bli mer håndterlig. Det høres ut som om det er en Dracaena marginata du har (den med smale blader) og de har tynne stammer i vill tilstand. De vokser tett inntil hverandre og støtter hverandre opp. :)

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe!

   Slett
 8. Hei! Jeg har en Dracaena Fragrans som krøller bladene sine, slik at den nå nærmest har "rør" som stikker ut fra stammen i stedetfor blader. Hva i all verden kommer dette av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette betyr vanligvis at den er tørst eller har hatt det for varmt. Nå som lyset er tilbake trenger plantene mer vann. Det kan også være et tegn på skadedyr. Prøv å løfte på potta regelmessig. Når den kjennes lett ut, trenger den vann. Skadedyr er vanligvis lettest å se under bladene, inni "røret".

   Slett
  2. Takk for svar! Da får jeg prøve å være Linn mer sjenerøs på vanningen fremover. Vil bladene som har krøllet seg rettes ut igjen, tror du?

   Slett
  3. Om det bare er litt for lite vann vil de kanskje rette seg ut, ja :)

   Slett
 9. Hei! Eg har eit Draketre som er 38 år og 4,5 meter høgt. Den har blomstra då den var 20 og 30 år. Ein klase med små kvite stjerner. Dei dufta sterkt mellom kl 18 og 06. No er der blad berre på høgste halva, og den er komen heilt i mønet på stovetaket. Har festa den i veggen på 3 plassar. No har eg tenkt å ta av toppen og plante den att. Lurer på om eg skal la den ligge å tørke litt før eg plantar den i vanleg blomsterjord? Sidan eg har hatt den så lenge så hadde det vore kjekt å kunna fått til ein ny plante av den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har best erfaring med å rote Dracaena i vann. De roter seg fortere i vann, og det er lettere å se når røttene kommer. Om du vil rote toppen i jord, sier den tradisjonelle metoden at den skal tørke akkurat så lenge at det danner seg ei hinne på snittflaten. Det går raskt, det er snakk om minutter. Dette er for å unngå råte. Moderne gartnere desinfiserer denne snittflaten med sprit eller andre hjelpemidler. Stiklinger som ikke har rotet seg skal ikke tørke ut.

   Om du velger å ta stiklinger av toppen, vil det sannsynligvis komme to-tre sideskudd på den store planten rett under der du kuttet av. Bare pass på at det står igjen minst halvparten av den gamle høyden. Det kommer lettere skudd på nyere vekst, og de vil helst være minst to meter lange før de blomstrer.

   Lykke til!

   Slett
  2. Ellers vil jeg også si at det er litt skummelt å klippe såpass gamle planter. Jeg har en Sanseviera og en Crassula som er omtrent på samme alder. Jeg har tatt stiklinger av begge, men har alltid latt mesteparten av morplanten stått igjen. Jeg ville ha klippet av bare en liten del av toppen heller enn å gjøre noe drastisk.

   Slett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 11. Hei! For ei perle på internett dette er!

  Jeg har arvet en Dracaena Fragrans som nå er blitt 15-20 år gammel. Den hadde litt utfordring med småfluer, men jeg planta om og la et lag sand på toppen, og det virker å ha gjort susen. Under omplantinga rydda jeg i røttene og spyla dem rene i dusjen, og har vært forsiktig med å ikke overvanne planten, som ikke står i direkte sollys.
  Likevel trives ikke planten: det kommer riktignok nye blader ytterst på de lange, tynne grenene, men det gulner og faller av vel så mange gamle, så det blir fort pistrete. Det kommer rotskudd, så ungdommen trår heldigvis til, men jeg kunne jo selvfølgelig tenke meg å få gamlefar staselig igjen :P
  Bør jeg klippe unna noen av grenene for å få nye skudd oppe i planten? Vil den i det hele tatt gi nye skudd?
  Kanskje trenger den mer lys?
  Glad for alle tips, da planten har affeksjonsverdi for meg og familien min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det samme skjer med min Dracaena marginata nå for tiden. Det er høst, det blir mindre og mindre lys, og da vokser plantene saktere. Det er helt normalt at det faller av blader nå, og i tillegg tar det litt tid før røttene er helt på topp igjen etter ompotting.

   Det går selvsagt an å klippe ned for å få nye skudd til å bryte fram lenger nede. Det vil i så fall skje rett under snittet, og jo nærmere toppen du klipper jo lettere kommer skuddene.

   På denne tiden av året ville jeg heller passet på lyset. Sett den rett ved vinduet om den ikke allerede står der, rett en spot mot den på dagtid, pass på at lyset står på noen timer hver dag. Sola er ikke farlig så seint på året. Da kan den heller klippes ned neste vår, når den kommer til å vokse fortere.

   Lykke til!

   Slett
 12. Hei
  Har en Dracaena som nå blomstrer for 2 gang.
  1.5 år siden sist

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott! Da må den ha det godt. Jeg har hørt at blomstene skal dufte kraftig?

   Slett
  2. Har veldig kraftig lukt spesielt om kvelden

   Slett
 13. Hei jeg har en dracaena, men på de to høyeste stammene på grenene på toppen så har den tørket inn og ser død ut, er det noe jeg kan gjøre? Kan man skjære av topp grenene eller skal jeg prøve å redde den minste stammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, om bare toppen er vissen så går det an å skjære av det som er stygt. Da vil det bryte ut nye skudd rett under snittet, så langt som stammen ellers er frisk. Dette går mye fortere om våren når det er mer lys.

   Den minste stammen ville jeg ikke ha rørt nå. Om de to største dør helt, er det bare å ta dem bort og beholde den minste. Det er best å forstyrre røttene minst mulig nå om vinteren, unntatt når det er helt nødvendig å potte om.

   Hvorfor har det gått galt med de to største? Har den fått for lite lys, eller feil vanning? Om det er snakk om skadedyr eller sykdom spørs det ikke om jeg ville ha pottet om og skiftet jord på den minste uansett.

   Lykke til! :)

   Slett
 14. Hei. Har en stor Dracaena fragrans Burely som har mistet de nederste bladene pga råte på røttene. Planten er dermed blitt tynn nederst og stammen vises,noe jeg ikke synes er pent på denne. Hvordan kan jeg på best mulig måte ta vare på den videre? Vurderer å kutte av toppen og forsøke å få røtter på denne delen. Noe jeg bør tenke på? Bør jeg sette den delen jeg kuttet av i vann? Noen måte jeg kan berge mer av planten på? På forhånd, takk for svar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! At Dracaena fragrans mister de nederste bladene og danner stamme er helt normalt. Det er slik denne planten vokser, og det faller av fortere om vinteren. Uansett hvordan du steller den, vil den få stamme om den vokser og trives. Slik som Burley vanligvis selges, er den en ung stikling som nettopp har blitt plantet!

   Dracaena roter seg lett i vann, men det går mye fortere om sommeren. Bunnen vil skyte nye skudd fra rett under der du tok stiklingen, om rota ellers er frisk.

   Slett
  2. Tusen takk for svar. Og jeg som har trodd det handlet om råte. Vil jeg ødelegge morplanten dersom jeg tar toppskudd, eller vil den klare å gro nye blad ut av såret?

   Slett
 15. Hei. Dracenaen min er ganske stor nå, men den blir skjevere og skjevere. Har du noen tips til hvordan jeg kan få den rettere? Den er nylig pottet om...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! I vill tilstand støtter Dracaena seg til trær eller til hverandre. I stua kan det hende at den må støttes litt opp, særlig om den ikke har fått rotet seg skikkelig fast i potta enda. Til og med trær som plantes ute må støttes den første tiden. Kan den støttes opp mot en vegg eller f.eks. med bambuspinner?

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger