Dracaena

Dracaena Latinsk navn : Dracaena Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : For det meste Afrika Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende : Smale blader i rosett med eller uten stamm…

Dracaena

Dracaena fragrans

Latinsk navn: Dracaena

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: For det meste Afrika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Smale blader i rosett med eller uten stamme. Mange typer har stripete blader.

De mest vanlige Dracaena som blir brukt som potteplanter er D.fragrans (brede blader) og D.marginata (smale blader).


Plassering: 

Dracaena stammer fra tropiske strøk, og liker lys og varme. Små planter kan gjerne stå i vinduet, store planter har det best på gulvet rett i nærheten av et vindu. Midt på sommeren bør den skjermes for det sterkeste sollyset.

Dracaena vil ikke vokse i temperaturer under 15 grader, så det er viktig at den ikke står i trekk. Blir det kaldere enn 8 grader kan planten fryse i hjel!

Vann og gjødsel:

Alle typer Dracaena tåler lett uttørking. Som de aller fleste andre planter, trenger de mindre vann i den mørke årstiden. Gjødselpinner kan brukes hele året, flytende gjødsel fra vår til høst.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav, trives under de fleste forhold inne så lenge som den får lys.

Formering:

Dracaena kan formeres med stiklinger. De bør få tørke til snittflaten har grodd litt før de stikkes i jorda.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Alle typer Dracaena renser lufta. Dette ble bevist i en studie av NASA  

Kommentarer

 1. Hallo! Har du noe informasjon om hvorfor dracaena fragrans endret farge på bladene og hvordan (om mulig) jeg kan få de fine stripene tilbake? Fordi når jeg kjøpte den var bladene stripete, men nå har mesteparten blitt mørkegrønne. Den står rett ved et vindu på den siden der vi får mest sol, men siden den ikke tåler direkte sollys har jeg hatt (lette) gardiner igjen foran den. Har åpnet opp gardinene nå i håp om at bladene blir stripete igjen. Tror du det i det hele tatt er mulig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar, denne kom helt bort for meg.

   Blader som er helt grønne kan ikke bli stripete, men om det bare kommer mørkegrønne blader kan det bety at den har fått litt lite lys. Håper det vokser ut striper nå som det er lysere!

   Slett
 2. Hei. Jeg har en Dracaena Marginata som står like ved et vindu, og ca. 30 cm til siden for en radiator. Jeg har vært flink med å vanne den når jorden har vært tørr, samt dusje bladene med sprayflaske en gang i blant. I tillegg har jeg brukt gjødselpinne nå i høst- og vinterhalvåret. Jeg har oppdaget at planten har fått noen gule blader nederst på stammen, og at alle bladene har fått en tynn rødbrun kant som på en måte innrammer det grønne på bladene. Hva kan være årsaken til dette? Er redd for at den står for nært en varmekilde, eller at den får for lite sollys. Vinduet er nordvestvendt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er kantene tørre, eller kjennes de ut som resten av bladet? Mange sorter av Dracaena Marginata har rødbrune striper. Stripene kommer ikke ordentlig fram før det kommer nok lys på bladene mens de vokser. Det høres ut som det er helt normale striper du har.

   Det at de nederste bladene blir gule, er også helt normalt om vinteren. Planten kvitter seg med de eldste bladene, og får nye i toppen. Det er ikke noen grunn til bekymring, om det ikke faller av flere blader enn det vokser ut. Da er det vanligvis for lite lys som er synderen, som du sier.

   Står den for nært varmen, vil det vanligvis vise seg ved at bladspissene blir brune og tørker inn.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe!

   Slett
 3. Hei!
  Jeg har en Dracaena Marginata som er kanskje noen mnd gammel. Den har to stammer, hvorpå den korteste har mistet alt av blad, og stammen er myk. Regner med det er fordi den har fått litt for mye vann, men rart at det bare er den ene stammen som har blitt myk og mistet blader?
  Er det mulighet for at den stammen kan vokse ut igjen hvis man skjærer den ned eller noe, eller er den ødelagt? Kan jo fortsatt beholde den andre stammen, men litt rart at den andre stammen står igjen uten blader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Jeg tror nok at rota er død om stammen er myk. Om du drar den forsiktig opp av jorda, kommer sikkert alt opp med en gang om det er tilfelle. Det er typisk at de minste tåler minst, enten det er for mye eller for lite vann! Jeg ville bare ha tatt bort den minste stammen og latt den store stå igjen. :)

   For å unngå at dette skjer igjen fins det et enkelt triks: Løft på potta før hver vanning. Er det tung, trenger den ikke vann :)

   Slett
 4. Hei. Har en Dracaena Marginata som er over 2 år. Den lille planten/stammen har i perioder hvite flekker.. Det ser ut som hvit kritt som er strødd over bladene og stammen.. Det sitter fast. Hva er det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er vanskelig å si noe sikkert uten å ha sett det, men det kan være sopp(meldugg) eller ullus. Det kan også være mineraler som skilles ut av bladene, men det ser ut som bittesmå prikker oppå selve bladene.

   Slett
 5. Hei!
  Er Dracaena lager blomster?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Dracaena blomstrer sjeldent, men det kan skje. Jeg har hørt om Dracaena fragrans som har blomstret, men da må de være mange år gamle.

   Slett
 6. Hei, har en Dracaena Marginata med tre stammer, men desverre har to av stammene mistet bladene og stammen er død. Kan jeg kutte av den som er frisk for å plante den på nytt for seg selv. Har ikke gjort dette før evt kunne du fortalt hvordan jeg går fram?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger