Hawaiirose

Hawaiirose Alternative navn:  Hibiskus, kinarose Latinsk navn : Hibiscus rosa-sinensis Familie : Kattostfamilien Opprinnelse : Asia Utseende: Blanke blader. Store blomster i rødt, r…

Hawaiirose
Hawaiirose, Hibiscus rosa-sinensis


Alternative navn: Hibiskus, kinarose

Latinsk navn: Hibiscus rosa-sinensis

Familie: Kattostfamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: Blanke blader. Store blomster i rødt, rosa eller gult.


Plassering: 

Hawaiiroser elsker sol, og vil stå så lyst som mulig. Den kan gjerne stå i et solfylt vindu, og er en av de ganske få plantene som vil trives i et sørvendt vindu hele året. Den kan stå i romtemperatur hele året, men overlever ned mot 10 grader.

Vann og gjødsel:

Hawaiiroser er tørste skapninger. Spesielt på sommeren, når sola er sterk, trenger den mye vann. Den kan gjerne stå i ei selvvanningspotte. For at knoppene ikke skal falle av, er det viktig at den får vann med en gang potta kjennes lett ut. Det kan lønne seg å dyppe hele potta i vann, holde den under til det slutter å boble, og la den få renne av seg etterpå. Få planter tåler å stå våte hele tiden, dette gjelder også hawaiiroser.

Gjødsel er viktig for at hawaiiroser skal få nye knopper, og den kan gjerne få blomstergjødsel hver uke. Gjødselpinner virker godt. Jeg har opplevd at gjødselpinnene ikke varer like lenge som det står på pakken, når de brukes i en plante som skal ha så mye vann som en hawaiirose.

Spesielle krav:

Mens planten står i knopp, liker den å stå i fred og ikke bli snudd på. Knoppene kan falle av om den må begynne å strekke seg mot lyset i en ny retning.

Spinnmidd er glad i hawaiiroser, men liker ikke vann. For å unngå spinn, er det en god ide å dusje bladene (ikke blomstene!) med lunkent vann innimellom.

Gamle planter som har blitt store kan klippes ned. Knoppene kommer på nye skudd.

Formering:

Hawaiiroser kan formeres med både frø og stiklinger. Frøplantene ligner som oftest ikke på morplanten. Stiklinger kan bruke lang tid på å rote seg.

Sesong:

Planten er flerårig, men det er vanligvis bare nok sol til at den kan blomstre i den lyse årstiden.

Diverse:

Hawaiirose har spiselige blomster. Blomstene blir brukt til å lage urtete, de er ofte tilsatt i for eksempel nypete for å gi en fin rødfarge. Siden planter fra en blomsterbutikk kan ha blitt sprøytet på et eller annet tidspunkt, bør en ikke spise planter som er kjøpt for mindre enn et halvt år siden.

Hawaiirosen er nasjonalblomst i Malaysia, Haiti og Hawaii. I tropiske strøk er den en busk, som er populær i hager og parker.

Kommentarer

 1. Tusen takk! Nå vet jeg at planten min skal stå inne hele året!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sett den i det lyseste vinduet :) Lykke til med hawaiirosa!

   Slett
 2. Ser at noen av bladene blir gule hva kommer d av

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, kan den ha fått for lite lys? Vi har litt få lystimer nå om vinteren, og hawaiiroser er veldig glade i lys. Om den ikke står i vinduet allerede, ville jeg ha flyttet den dit.

   Hawiiroser kan også få spinnmidd som gjør bladene gule. Det vises under bladene som et matt belegg og bittesmå prikker.

   Slett
 3. Ikke rart de mister alle knoppene når jeg flytter rundt på de hele tiden !!
  Kjøpe gjødselpinner imorgen og :)

  SvarSlett
 4. Hei jeg har fått hvite bittesmå hvite larversom lever i jorda som spiser opp bladene hva gjør jeg? Takknemlig for svar

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Hvordan ser de ut? Hvordan ser hullene i bladene ut? Jeg blir litt redd for snutebiller når jeg hører om hvite larver som spiser blader. Det fikk vi inn med en eller annen plante en gang, og vi måtte faktisk kaste de plantene som hadde sånne. Store hagesentere kan ha noe som heter nematoder, som blandes i vannet og dreper larvene. Det hadde dessverre ingen her.

   Det kan jo hende at det er noe mer uskyldig også. Har den stått ute?

   https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/biller/veksthussnutebille/

   Slett
 5. Hei! Jeg har en gul Hawaiirose som plutselig fikk en tofarget blomst. Den ble rosa og gul. Hva kan dette komme av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er en mutasjon. Om du hadde fått til å ta en avlegger av akkurat den lille delen av planten som har sånne blomster, ville den mest sannsynlig fått bare tofargete blomster. Det er ofte sånn nye fargevarianter avles fram!

   Slett
 6. Hawaiirosa mi står i et vindu med mye lys, likevell får den gule blader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor mye vann får den? Er det hull i bunnen av potta?

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger