Hawaiirose

Hawaiirose Alternative navn:  Hibiskus, kinarose Latinsk navn : Hibiscus rosa-sinensis Familie : Kattostfamilien Opprinnelse : Asia Utseende: Blanke blader. Store blomster i rødt, r…

Hawaiirose
Hawaiirose, Hibiscus rosa-sinensis


Alternative navn: Hibiskus, kinarose

Latinsk navn: Hibiscus rosa-sinensis

Familie: Kattostfamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: Blanke blader. Store blomster i rødt, rosa eller gult.


Plassering: 

Hawaiiroser elsker sol, og vil stå så lyst som mulig. Den kan gjerne stå i et solfylt vindu, og er en av de ganske få plantene som vil trives i et sørvendt vindu hele året. Den kan stå i romtemperatur hele året, men overlever ned mot 10 grader.

Vann og gjødsel:

Hawaiiroser er tørste skapninger. Spesielt på sommeren, når sola er sterk, trenger den mye vann. Den kan gjerne stå i ei selvvanningspotte. For at knoppene ikke skal falle av, er det viktig at den får vann med en gang potta kjennes lett ut. Det kan lønne seg å dyppe hele potta i vann, holde den under til det slutter å boble, og la den få renne av seg etterpå. Få planter tåler å stå våte hele tiden, dette gjelder også hawaiiroser.

Gjødsel er viktig for at hawaiiroser skal få nye knopper, og den kan gjerne få blomstergjødsel hver uke. Gjødselpinner virker godt. Jeg har opplevd at gjødselpinnene ikke varer like lenge som det står på pakken, når de brukes i en plante som skal ha så mye vann som en hawaiirose.

Spesielle krav:

Mens planten står i knopp, liker den å stå i fred og ikke bli snudd på. Knoppene kan falle av om den må begynne å strekke seg mot lyset i en ny retning.

Spinnmidd er glad i hawaiiroser, men liker ikke vann. For å unngå spinn, er det en god ide å dusje bladene (ikke blomstene!) med lunkent vann innimellom. Hawaiiroser kan få bladlus, særlig om de har fått en tur ut om sommeren. Bladlus spyles lettest av med vann.

Gamle planter som har blitt store kan klippes ned. Knoppene kommer på nye skudd.

Formering:

Hawaiiroser kan formeres med både frø og stiklinger. Frøplantene ligner som oftest ikke på morplanten. Stiklinger kan bruke lang tid på å rote seg.

Sesong:

Planten er flerårig, men det er vanligvis bare nok sol til at den kan blomstre i den lyse årstiden.

Diverse:

Hawaiirose har spiselige blomster. Blomstene blir brukt til å lage urtete, de er ofte tilsatt i for eksempel nypete for å gi en fin rødfarge. Siden planter fra en blomsterbutikk kan ha blitt sprøytet på et eller annet tidspunkt, bør en ikke spise planter som er kjøpt for mindre enn et halvt år siden.

Hawaiirosen er nasjonalblomst i Malaysia, Haiti og Hawaii. I tropiske strøk er den en busk, som er populær i hager og parker.

Kommentarer

 1. Tusen takk! Nå vet jeg at planten min skal stå inne hele året!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sett den i det lyseste vinduet :) Lykke til med hawaiirosa!

   Slett
 2. Ser at noen av bladene blir gule hva kommer d av

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, kan den ha fått for lite lys? Vi har litt få lystimer nå om vinteren, og hawaiiroser er veldig glade i lys. Om den ikke står i vinduet allerede, ville jeg ha flyttet den dit.

   Hawiiroser kan også få spinnmidd som gjør bladene gule. Det vises under bladene som et matt belegg og bittesmå prikker.

   Slett
 3. Ikke rart de mister alle knoppene når jeg flytter rundt på de hele tiden !!
  Kjøpe gjødselpinner imorgen og :)

  SvarSlett
 4. Hei jeg har fått hvite bittesmå hvite larversom lever i jorda som spiser opp bladene hva gjør jeg? Takknemlig for svar

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Hvordan ser de ut? Hvordan ser hullene i bladene ut? Jeg blir litt redd for snutebiller når jeg hører om hvite larver som spiser blader. Det fikk vi inn med en eller annen plante en gang, og vi måtte faktisk kaste de plantene som hadde sånne. Store hagesentere kan ha noe som heter nematoder, som blandes i vannet og dreper larvene. Det hadde dessverre ingen her.

   Det kan jo hende at det er noe mer uskyldig også. Har den stått ute?

   https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/biller/veksthussnutebille/

   Slett
 5. Hei! Jeg har en gul Hawaiirose som plutselig fikk en tofarget blomst. Den ble rosa og gul. Hva kan dette komme av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er en mutasjon. Om du hadde fått til å ta en avlegger av akkurat den lille delen av planten som har sånne blomster, ville den mest sannsynlig fått bare tofargete blomster. Det er ofte sånn nye fargevarianter avles fram!

   Slett
 6. Hawaiirosa mi står i et vindu med mye lys, likevell får den gule blader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor mye vann får den? Er det hull i bunnen av potta?

   Slett
 7. Kan man bli kvitt spinnmidden? Og i så fall hvordan?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går an å sprøyte. Midler som inneholder olje og/eller såpe er effektive mot spinnmidd, men det må brukes grundig så baksiden av alle bladene blir dekket. Spinnmidd sprer seg saktere i fuktig luft.

   Slett
 8. Hei. Har hatt en i to år, står i sørvendt vindu og er stor og frodig,men det kommer ikke roser på den. Hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Hva slags gjødsel får den? Om det er mye nitrogen (N-tall) i gjødselen kan det komme bare blader i stedet for knopper.

   Får den stå i fred? Det er typisk at de ikke blomstrer om de blir snudd mye på eller klippet ned. DetKDet samme gjelder også ompotting. Knoppene kanakan ogsåoogså falledfalle avrav omåom den rekkerbrekker å blifbli fortørr mellom vanningene.

   Slett
 9. Jeg har en hawairose som er ca 4- 5 år. Har hatt spinnmidd på den og "vasket" hele planten etter å ha fjernet jord og stygge blader. Videre vasket jeg den i grønnsåpe og litt salmiakk. Vokste godt med ny jord etterpå. Nå ha den desverre fått noen svarte bittesmå svarte udyr. Er det noen her som har tips/ råd mot dette. Jeg er veldig glad i denne planten som jeg fikk etter at min far hadde den og gikk bort i 2016. Pleace kan noen hjelpe meg???

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nå skal jeg ikke si det helt sikkert, men det høres ut som det kan være trips. Jeg har ikke noe bedre råd enn å sprøyte mot det, dessverre. Det trengs et sprøytemiddel som trenger inn i planten. Neem-olje har blitt populært, ellers fins det mer eller mindre giftige alternativer der ute. Jeg håper du blir kvitt dem!

   Slett
 10. Hei �� hvor knekker jeg av avleggeren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er greiest å ta et ganske nytt skudd i god vekst. Klipp (ikke knekk!) et par cm under et blad, ta bort det nederste bladet, og la stiklingen stå i vann. Vannet må stå over der som bladet var. Det kan ta flere uker å få røtter, så egentlig vil jeg anbefale å gjøre dette om våren. :)

   Slett
 11. Svar
  1. Hei! Ja, den bør pottes om når potta er full av røtter, helst om våren. :)

   Slett
 12. Hvilken årstid er best å ta stiklinger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er best å ta stiklinger om våren. Hawaiirose er vanskelig å få røtter på, så her er det enda mer viktig at det blir gjort når det er godt lys i flere uker framover.

   Slett
 13. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 14. Mine Hawaiiroser mister bladene sine nederst, og nå er det få blader på lange stengler.. men den blomstrer og setter knopper. Er det noe jeg kan gjøre for at det skal komme flere blader?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, disse plantene kan (og bør) klippes litt ned innimellom for å bli fyldigere, men det skal helst gjøres tidlig på våren når de ikke blomstrer. Klipper du ned nå, vil all næringen gå til å lage nye skudd i stedet for blomster.

   Jeg ville ha klipt av toppen på skudd uten knopper eller blomster. Det kan stimulere til sidegreiner lenger nede.

   Slett
 15. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 16. Hei , hvilken temperatur bør jeg vanne Hawaii rosen med?
  Har klippet av to topper fra planen for å prøve meg med stiklinger,må jeg gjøre noe med kuttene jeg påførte morsplanten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Vanlig romtemperatur eller litt lunkent er best. Etter min erfaring drikker de litt fortere om vannet er litt varmere.

   Om du har rotingshormon, kan du bruke det på stiklingene. Stiklinger av hawaiirose er vanskelige å få røtter på.

   Noen strør kanel på kuttene på morplanten, siden det dreper sopp. Men om du brukte skarp saks eller kniv, og de ser ut til å gro over fint uten å råtne, har det allerede gått bra. :)

   Slett
 17. Hi, can I have my Hawaiian rose outside during the summer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, as long as it is warmer than 10 degrees. I always recommend that you place plants in the shade and away from the wind for the first couple of days, so it can build up some resistance to the weather. :)

   Slett
 18. Hei! Har en 40 år gammel hawaiirose som jeg endelig har klart å avle frem en stikling fra. Men. Hvordan skal jeg få den til å grene seg? Foreløpig er det bare en rett «stamme» med blader på 🤷🏼‍♀️

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er nok litt tidlig å få greiner på den enda. Kanskje kommer det noen av seg selv i løpet av sommeren.

   Den kan klippes litt ned, men først må den få vokse seg sterk gjennom sommeren, både i stammen og i røttene. Det anbefales ikke å klippe nå, fordi det kan ødelegge anlegg til knopper. Klipp heller tidlig neste vår, når det akkurat har blitt lyst nok til at det kommer nye lysegrønne blader. Du trenger bare å klippe av den ytterste skuddspissen da. Lykke til! :)

   Slett
 19. Hei. Kjøpte en oppstammet Hawaiirose for to uker siden.
  Da jeg kom hjem oppdaget jeg at det var misfarging, svart muggaktig belegg på blader. Det er i overgang stilk til bladet. Starter der og brer seg utover. Kniper av alle bladene med det på, så nå er det ikke så mange igjen. Det er ikke noen dyr av noe slag å se. Ringte gartneriet, men de ante ikke hva det var.
  Prøvd å google, men blir ikke klok. Det eneste jeg kan tenke er noe slags sykdom eller råte🥴 Hva tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det høres ut som sotsopp. Denne soppen spiser sukker, og den dukker typisk opp der det lekker plantesaft. Der det er bladlus er det ofte også sånn sopp...

   Slett
 20. Har en plante som er etterkommer av bestemors plante (jeg er 75 år) Har kommet roser hvert år om ikke mange! Jeg Har nå flyttet og har plantet den om! Har kommet lyse gule flekker på bladene! Har nå klippet den ned! Redd for å miste den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Stemmer det at dette startet etter ompotting? Hva slags jord har du brukt? Hva slags potte? Er det lenge siden du pottet om?

   Det kan hende at den har blitt litt sjokkskadet av ompottingen og trenger litt tid for å komme seg helt. Det kan også hende at det er noe med rota eller potta. Har den for eksempel hull i bunnen? (Det må den ha)

   Slett
 21. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hawaiirosa er egentlig en busk, som etter hvert vil danne stamme. Det er helt normalt at større, eldre planter blir litt snaue nederst. Så lenge det kommer minst like mange nye blader som det faller av, er ikke dette noe farlig.

   Gule blader kan både komme av for mye og for lite vann. Det er ikke sikkert at de to plantene har det samme vannbehovet. Det kan være forskjell på hvor mye røtter det er i potta, eller hvor store hullene er i bunnen. Jeg ville sjekket nøye; løftet på alle plantene en gang om dagen for å finne ut om den kanskje trenger mer eller mindre vann. :)

   Eventuelt kan det jo være skadedyr, særlig spinnmidd er plagsomt om sommeren, men etter min erfaring er det mer vanlig at det er noe med vanningen.

   Slett
 22. Jeg har en hawaiirose som ikke har blitt pottet om eller fått gjødning i det hele tatt. Har jeg hatt flaks? Den blomstrer og trives.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Hvor lenge har du hatt den? Hawaiiroser liker å stå i fred mens de har knopper :)

   Slett
 23. Hei. Vi har en tre år gammel plante. Den står i et sydvendt vindu. Vi plantet den om i vår, og den har vokst masse. Den har veldig mange knopper hele tiden. Noen får springer helt ut, men i det siste har de gitt seg før de skal folde seg ut. Hva kan være feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er vanskelig å si, men på mine hawaiiroser skjer dette om det har vært litt labert i været eller den har tørket ut litt vel mye. Eller har den kanskje blitt snudd på?

   Slett
 24. Hei 🌺 Har en nydelig og stor gul hawaiirose. Hva gjør man med knoppen som blir igjen når blomsten har blomstret ferdig? Skal de bare sitte på eller skal de klippes av? Det hender også at jeg får tofargede blomster. De blir gule og rosa, vet du hvordan det skjer?

  Hilsen Christel 🌺

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Unnskyld seint svar. Det er best å klippe dem av, så det ikke går med masse energi på å sette frø.

   De gule og rosa blomstene har en liten genfeil. Det er ikke skadelig, det er sånn nye sorter av prydplanter blir til noen ganger. Om ei hel gren har annerledes farge går det an å ta en stikling- og så har du en ny sort!

   Slett
 25. kjøpte en hawai rose på plantagen i våres. Planta ganske så sjappt om den. Nå har den mister den alle sine blader, er bare noen få igjen og blomsterknoppene faller bare av før de rekke å blomstre. (Skal også si at jeg før 2 uker siden også satte alle mine blomser i badekaret og dusja dem alle) Men hadde dette problemet også før den fikk denne dusj. Så hva kan jeg gjøre før at få tilbake blader og at den skal blomstre igjen, eller er det "a loste case"?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger