Hawaiirose

Hawaiirose Alternative navn:  Hibiskus, kinarose Latinsk navn : Hibiscus rosa-sinensis Familie : Kattostfamilien Opprinnelse : Asia Utseende: Blanke blader. Store blomster i rødt, r…

Hawaiirose
Hawaiirose, Hibiscus rosa-sinensis


Alternative navn: Hibiskus, kinarose

Latinsk navn: Hibiscus rosa-sinensis

Familie: Kattostfamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: Blanke blader. Store blomster i rødt, rosa eller gult.


Plassering: 

Hawaiiroser elsker sol, og vil stå så lyst som mulig. Den kan gjerne stå i et solfylt vindu, og er en av de ganske få plantene som vil trives i et sørvendt vindu hele året. Den kan stå i romtemperatur hele året, men overlever ned mot 10 grader.

Vann og gjødsel:

Hawaiiroser er tørste skapninger. Spesielt på sommeren, når sola er sterk, trenger den mye vann. Den kan gjerne stå i ei selvvanningspotte. For at knoppene ikke skal falle av, er det viktig at den får vann med en gang potta kjennes lett ut. Det kan lønne seg å dyppe hele potta i vann, holde den under til det slutter å boble, og la den få renne av seg etterpå. Få planter tåler å stå våte hele tiden, dette gjelder også hawaiiroser.

Gjødsel er viktig for at hawaiiroser skal få nye knopper, og den kan gjerne få blomstergjødsel hver uke. Gjødselpinner virker godt. Jeg har opplevd at gjødselpinnene ikke varer like lenge som det står på pakken, når de brukes i en plante som skal ha så mye vann som en hawaiirose.

Spesielle krav:

Mens planten står i knopp, liker den å stå i fred og ikke bli snudd på. Knoppene kan falle av om den må begynne å strekke seg mot lyset i en ny retning.

Spinnmidd er glad i hawaiiroser, men liker ikke vann. For å unngå spinn, er det en god ide å dusje bladene (ikke blomstene!) med lunkent vann innimellom.

Gamle planter som har blitt store kan klippes ned. Knoppene kommer på nye skudd.

Formering:

Hawaiiroser kan formeres med både frø og stiklinger. Frøplantene ligner som oftest ikke på morplanten. Stiklinger kan bruke lang tid på å rote seg.

Sesong:

Planten er flerårig, men det er vanligvis bare nok sol til at den kan blomstre i den lyse årstiden.

Diverse:

Hawaiirose har spiselige blomster. Blomstene blir brukt til å lage urtete, de er ofte tilsatt i for eksempel nypete for å gi en fin rødfarge. Siden planter fra en blomsterbutikk kan ha blitt sprøytet på et eller annet tidspunkt, bør en ikke spise planter som er kjøpt for mindre enn et halvt år siden.

Hawaiirosen er nasjonalblomst i Malaysia, Haiti og Hawaii. I tropiske strøk er den en busk, som er populær i hager og parker.

Kommentarer

 1. Tusen takk! Nå vet jeg at planten min skal stå inne hele året!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sett den i det lyseste vinduet :) Lykke til med hawaiirosa!

   Slett
 2. Ser at noen av bladene blir gule hva kommer d av

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, kan den ha fått for lite lys? Vi har litt få lystimer nå om vinteren, og hawaiiroser er veldig glade i lys. Om den ikke står i vinduet allerede, ville jeg ha flyttet den dit.

   Hawiiroser kan også få spinnmidd som gjør bladene gule. Det vises under bladene som et matt belegg og bittesmå prikker.

   Slett
 3. Ikke rart de mister alle knoppene når jeg flytter rundt på de hele tiden !!
  Kjøpe gjødselpinner imorgen og :)

  SvarSlett
 4. Hei jeg har fått hvite bittesmå hvite larversom lever i jorda som spiser opp bladene hva gjør jeg? Takknemlig for svar

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Hvordan ser de ut? Hvordan ser hullene i bladene ut? Jeg blir litt redd for snutebiller når jeg hører om hvite larver som spiser blader. Det fikk vi inn med en eller annen plante en gang, og vi måtte faktisk kaste de plantene som hadde sånne. Store hagesentere kan ha noe som heter nematoder, som blandes i vannet og dreper larvene. Det hadde dessverre ingen her.

   Det kan jo hende at det er noe mer uskyldig også. Har den stått ute?

   https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/biller/veksthussnutebille/

   Slett
 5. Hei! Jeg har en gul Hawaiirose som plutselig fikk en tofarget blomst. Den ble rosa og gul. Hva kan dette komme av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er en mutasjon. Om du hadde fått til å ta en avlegger av akkurat den lille delen av planten som har sånne blomster, ville den mest sannsynlig fått bare tofargete blomster. Det er ofte sånn nye fargevarianter avles fram!

   Slett
 6. Hawaiirosa mi står i et vindu med mye lys, likevell får den gule blader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor mye vann får den? Er det hull i bunnen av potta?

   Slett
 7. Kan man bli kvitt spinnmidden? Og i så fall hvordan?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går an å sprøyte. Midler som inneholder olje og/eller såpe er effektive mot spinnmidd, men det må brukes grundig så baksiden av alle bladene blir dekket. Spinnmidd sprer seg saktere i fuktig luft.

   Slett
 8. Hei. Har hatt en i to år, står i sørvendt vindu og er stor og frodig,men det kommer ikke roser på den. Hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Hva slags gjødsel får den? Om det er mye nitrogen (N-tall) i gjødselen kan det komme bare blader i stedet for knopper.

   Får den stå i fred? Det er typisk at de ikke blomstrer om de blir snudd mye på eller klippet ned. DetKDet samme gjelder også ompotting. Knoppene kanakan ogsåoogså falledfalle avrav omåom den rekkerbrekker å blifbli fortørr mellom vanningene.

   Slett
 9. Jeg har en hawairose som er ca 4- 5 år. Har hatt spinnmidd på den og "vasket" hele planten etter å ha fjernet jord og stygge blader. Videre vasket jeg den i grønnsåpe og litt salmiakk. Vokste godt med ny jord etterpå. Nå ha den desverre fått noen svarte bittesmå svarte udyr. Er det noen her som har tips/ råd mot dette. Jeg er veldig glad i denne planten som jeg fikk etter at min far hadde den og gikk bort i 2016. Pleace kan noen hjelpe meg???

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nå skal jeg ikke si det helt sikkert, men det høres ut som det kan være trips. Jeg har ikke noe bedre råd enn å sprøyte mot det, dessverre. Det trengs et sprøytemiddel som trenger inn i planten. Neem-olje har blitt populært, ellers fins det mer eller mindre giftige alternativer der ute. Jeg håper du blir kvitt dem!

   Slett
 10. Hei �� hvor knekker jeg av avleggeren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er greiest å ta et ganske nytt skudd i god vekst. Klipp (ikke knekk!) et par cm under et blad, ta bort det nederste bladet, og la stiklingen stå i vann. Vannet må stå over der som bladet var. Det kan ta flere uker å få røtter, så egentlig vil jeg anbefale å gjøre dette om våren. :)

   Slett
 11. Svar
  1. Hei! Ja, den bør pottes om når potta er full av røtter, helst om våren. :)

   Slett
 12. Hvilken årstid er best å ta stiklinger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er best å ta stiklinger om våren. Hawaiirose er vanskelig å få røtter på, så her er det enda mer viktig at det blir gjort når det er godt lys i flere uker framover.

   Slett
 13. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 14. Mine Hawaiiroser mister bladene sine nederst, og nå er det få blader på lange stengler.. men den blomstrer og setter knopper. Er det noe jeg kan gjøre for at det skal komme flere blader?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, disse plantene kan (og bør) klippes litt ned innimellom for å bli fyldigere, men det skal helst gjøres tidlig på våren når de ikke blomstrer. Klipper du ned nå, vil all næringen gå til å lage nye skudd i stedet for blomster.

   Jeg ville ha klipt av toppen på skudd uten knopper eller blomster. Det kan stimulere til sidegreiner lenger nede.

   Slett
 15. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 16. Hei , hvilken temperatur bør jeg vanne Hawaii rosen med?
  Har klippet av to topper fra planen for å prøve meg med stiklinger,må jeg gjøre noe med kuttene jeg påførte morsplanten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Vanlig romtemperatur eller litt lunkent er best. Etter min erfaring drikker de litt fortere om vannet er litt varmere.

   Om du har rotingshormon, kan du bruke det på stiklingene. Stiklinger av hawaiirose er vanskelige å få røtter på.

   Noen strør kanel på kuttene på morplanten, siden det dreper sopp. Men om du brukte skarp saks eller kniv, og de ser ut til å gro over fint uten å råtne, har det allerede gått bra. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger