Hvordan bli kvitt ullus

Hva er ullus? Hvor kommer de fra? Foto: Alexey Liapidevskyi Ullus er sugende insekter, i samme familie som skjoldlus, som skiller ut voksaktig "ull" på ryggen. De gjemmer seg inne i …

Hva er ullus? Hvor kommer de fra?

En ullus på en barnål av edelgran
Foto: Alexey Liapidevskyi

Ullus er sugende insekter, i samme familie som skjoldlus, som skiller ut voksaktig "ull" på ryggen. De gjemmer seg inne i ulldotten, som er vannavstøtende. Dette gjør det vanskelig å fjerne dem. Noen arter har ull bare på larvestadiet, andre hele livet.

I den norske naturen er ullus vanlig på trær, spesielt or og gran. Edelgran i plantefelt, for eksempel til juletrær, er svært utsatt. Det kan komme ullus in i huset med juletrær, både hogde og i potte.

Oftest foretrekker ullus planter med litt harde, saftige blader. Sukkulenter, Hoya og orkideer er utsatt. Kommer en smittet plante inn i huset, kan de spre seg til andre planter som står rett ved. Ullus kan ikke fly, men spesielt unge dyr kan krype.

Hvordan blir en kvitt dem?


For å bli kvitt ullus, er det viktig å trenge gjennom ulldotten. Den er vannavstøtende, så dusjing og spyling med vann eller insektsåpe har liten virkning. Derfor er første skritt alltid å skrape av så mye ull som mulig, og klippe av hardt angrepne plantedeler om det er mulig. Lusa sitter vanligvis i vinkelen mellom skudd og blader. På sukkulenter kan de også sitte helt nederst på stammen, der rota begynner.

Sprit har vist seg å være effektivt mot ullus. Ved mindre angrep virker det godt å pensle planten med sprit der lusene sitter. Det er viktig å treffe alle overflatene der det kan være igjen lus, spesielt i sprekker mellom blad og skudd. Rødsprit og antibac er effektivt. Ved store angrep på større planter kan antibac for overflater brukes, siden det kommer på dusjflaske. Behandlingen bør gjentas etter en ukes tid, fordi spriten ikke ødelegger egg.

Oppdatert 2020: På grunn av pandemien kan det bli mangel på desinfeksjonsmidler. Jeg anbefaler ikke at vi prioriterer å behandle planter over mennesker i en slik situasjon.

Insektsåpe kan være effektivt om ulla har blitt skrapet godt bort først. En blanding av grønnsåpe og matolje i vann har kvelende virkning. Mange blander rødsprit i såpevannet så det skal kunne trenge gjennom eventuelle ullrester. En vanlig oppskrift er:

En stor og flere små hvite ullus på en orkiderot
Denne typen ullus er vanlig på orkideer.
Foto: David Short
10 deler vann (Evt. 5 deler vann, 5 deler sprit)
2 deler matolje
1 del grønnsåpe

Neem-olje er giftig for ullus, og virker også systemisk. Det vil si at den trekker inn i planten og gjør den giftig for lusa. Oljen må blandes ut etter anvisning på pakken.

Marihøner, både larver og voksne, spiser ullus, bladlus og flere andre skadedyr.

Det finnes andre systemiske plantevernmidler, for eksempel pinner som stikkes i jorda. Selv om slike giftstoffer dreper lus, tar de ikke bort ulla. Derfor bør behandlingen kombineres med skraping.

Noen har hatt god virkning av kiselgur. Det er et fint pulver som strøes på planten og på jorda, og kveler insekter.  Dette er spesielt effektivt mot ullus på sukkulenter, der de gjerne sitter helt nederst rundt rota.

Hvordan kan ullus forebygges?


For at det ikke skal komme inn ullus utenfra, bør ikke potteplanter stå nært naturlige verter som or og gran. Nyinnkjøpte planter bør så stå for seg selv i ei ukes tid, slik at eventuelle skadedyr viser seg. Sukkulenter som har stått ute om sommeren bør også i karantene når de kommer inn.

Om angrepet har vært så omfattende at en har valgt å kaste plantene, må vinduet eller bordet der de har stått vaskes godt før det blir brukt til planter igjen. Sakser og kniver som har blitt brukt på angrepne planter må også vaskes, gjerne med klor eller sprit. Eggene klekkes etter 7-10 dager, så det er helt trygt for nye planter etter ca. to uker.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger