Gloxinia

Gloxinia Latinsk navn : Sinningia speciosa Mange andre arter av Sinningia kan dyrkes som potteplanter, men de er ikke vanlige i handel. "Gloxinia" er et gammelt navn på Sinningia-ar…

Gloxinia

Latinsk navn: Sinningia speciosa

Mange andre arter av Sinningia kan dyrkes som potteplanter, men de er ikke vanlige i handel. "Gloxinia" er et gammelt navn på Sinningia-arter med knoller

Familie: Fagerblomstfamilien

Opprinnelse: Brasil

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Brede, hårete blader, store klokkeformete blomster i lilla, blått , rødt eller hvitt


Plassering: 

Lyst og lunt, ikke i det sterkeste sollyset. Gloxinia tåler litt sol, men det blir for varmt og tørt i et sørvindu. Akkurat som slektningen Saintpaulia, vil Gloxinia ha "akkurat så godt lys at den kaster skygge". Tåler ikke kald trekk.

I hvileperioden bør potta stå kjøligere (15-18 grader), og den trenger ikke lys før den begynner å spire.

Gloxinia har ganske grunne røtter, så potta bør ikke være for dyp.

Vann og gjødsel:

Vannes fra bunnen, eller om det ikke er mulig, i jorda ved pottekanten så vannet ikke legger seg oppå knollen. Som mange andre planter i fagerblomstfamilien tåler ikke Gloxinia å bli våt på bladene. Må ikke stå med våt jord, da knollen kan råtne. I hvileperioden trenger den ikke å vannes, men noen dusjer jorda innimellom så knollen ikke skrumper.

Gloxinia trenger god næring for å sette knopper. Vanlig blomstergjødsel hver 14.dag eller langtidsnæring for blomstrende planter passer godt. Trenger ikke gjødsel i hvileperioden.

Spesielle krav:

Etter blomstring vil planten visne ned. Bladene skal ikke fjernes før de visner, da de samler næring til knollen. Det er ikke nødvendig å ta knollen opp av jorda under hvileperioden, men den tåler litt lagring om den får ligge mørkt, ikke for tørt, og ikke utsettes for frost.

Knoller som har tørket bør legges i bløtt i et par timer før de plantes.

Formering:

Gloxinia selges som knoller som plantes i jorda. Det går an å så den, men det tar lang tid før planten blir stor nok til å blomstre. Knollen plantes med den flate siden opp, og ikke for dypt. Er det vanskelig å se forskjell på sidene, kan den plantes sidelengs.

Sesong:

Vokser og blomstrer i den lyse årstiden. De fleste legger hvileperioden til vinteren.

Diverse:

Det finnes mange arter av Sinningia som kan dyrkes som potteplanter. Disse er ikke vanlige i handelen, men de er ikke spesielt  vanskelige å få til. Noen av disse artene har ikke hvileperiode og skal stelles som Saintpaulia.


Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger