Gloxinia

Gloxinia Foto: alia1906 Latinsk navn : Sinningia speciosa Mange andre arter av Sinningia kan dyrkes som potteplanter, men de er ikke vanlige i handel. "Gloxinia" er et gammel…

Gloxinia

Foto: alia1906

Latinsk navn: Sinningia speciosa

Mange andre arter av Sinningia kan dyrkes som potteplanter, men de er ikke vanlige i handel. "Gloxinia" er et gammelt navn på Sinningia-arter med knoller

Familie: Fagerblomstfamilien

Opprinnelse: Brasil

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Brede, hårete blader, store klokkeformete blomster i lilla, blått , rødt eller hvitt


Plassering: 

Lyst og lunt, ikke i det sterkeste sollyset. Gloxinia tåler litt sol, men det blir for varmt og tørt i et sørvindu. Akkurat som slektningen Saintpaulia, vil Gloxinia ha "akkurat så godt lys at den kaster skygge". Tåler ikke kald trekk.

I hvileperioden bør potta stå kjøligere (15-18 grader), og den trenger ikke lys før den begynner å spire.

Gloxinia har ganske grunne røtter, så potta bør ikke være for dyp.

Vann og gjødsel:

Vannes fra bunnen, eller om det ikke er mulig, i jorda ved pottekanten så vannet ikke legger seg oppå knollen. Som mange andre planter i fagerblomstfamilien tåler ikke Gloxinia å bli våt på bladene. Må ikke stå med våt jord, da knollen kan råtne. I hvileperioden trenger den ikke å vannes, men noen dusjer jorda innimellom så knollen ikke skrumper.

Gloxinia trenger god næring for å sette knopper. Vanlig blomstergjødsel hver 14.dag eller langtidsnæring for blomstrende planter passer godt. Trenger ikke gjødsel i hvileperioden.

Spesielle krav:

Etter blomstring vil planten visne ned. Bladene skal ikke fjernes før de visner, da de samler næring til knollen. Det er ikke nødvendig å ta knollen opp av jorda under hvileperioden, men den tåler litt lagring om den får ligge mørkt, ikke for tørt, og ikke utsettes for frost.

Knoller som har tørket bør legges i bløtt i et par timer før de plantes.

Formering:

Gloxinia selges som knoller som plantes i jorda. Det går an å så den, men det tar lang tid før planten blir stor nok til å blomstre. Knollen plantes med den flate siden opp, og ikke for dypt. Er det vanskelig å se forskjell på sidene, kan den plantes sidelengs.

Sesong:

Vokser og blomstrer i den lyse årstiden. De fleste legger hvileperioden til vinteren.

Diverse:

Det finnes mange arter av Sinningia som kan dyrkes som potteplanter. Disse er ikke vanlige i handelen, men de er ikke spesielt  vanskelige å få til. Noen av disse artene har ikke hvileperiode og skal stelles som Saintpaulia.


Kommentarer

  1. Hvor får man kjøpt knoller av gloxsinia

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er et par firmaer som selger over nett. Det latinske navnet på gloxinia er Sinningia. Om du googler dette, kommer det sikkert opp noen. Jeg så voksne planter til salgs på en lokal blomsterbutikk rett etter påske, men jeg har ikke sett knoller hos noen her i byen i år.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger