Fiolinfiken

Fiolinfiken Foto: Severin Candrian Latinsk navn : Ficus lyrata Familie : Morbærfamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Romtemperatur, ikke under 10 grader Utseende: Grønn plante …

Fiolinfiken

Fiolinfiken, Ficus lyrata, i potte
Foto: Severin Candrian

Latinsk navn: Ficus lyrata

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Romtemperatur, ikke under 10 grader

Utseende: Grønn plante med store blader. Tydelige nerver. Alle Ficus har hvit saft. Denne planten kan bli svært stor.


Plassering:

Lyst og lunt. Sterkt, varmt sollys midt på sommeren kan svi bladene. Morgen- eller kveldssol er ikke noe problem. Aller helst vil en fiolinfiken ha høy luftfuktighet, men den tåler også perioder med tørrere luft.

Potta må være godt drenert.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke lett mellom hver vanning, såpass at potta blir litt lett å løfte på. Denne planten selges ofte i torv/kokosjord som i seg selv er lett, derfor er det alltid bra å bli kjent med hvor tung den er når den er nyvannet i forhold til når den trenger vann.

Om sommeren kan en fiolinfiken drikke store mengder vann. Derfor bør den få drikke vann fra bunnen i noen minutter til potta blir tyngre. Om vinteren trenger den en del mindre.

Som andre Ficus trenger fiolinfiken bare gjødsel i den lyse årstiden. Alle typer vanlig blomstergjødsel kan brukes. Det finnes spesialgjødsel for grønne planter, det passer også godt.

Spesielle krav:

Det kan være en god ide å snu planten innimellom så den vokser rett opp i stedet for å snu seg mot lyset. Mange Ficus-arter kan miste blader om de blir snudd og flyttet på, men det gjelder ikke denne.

De nederste bladene vil etter hvert falle av, siden dette er et tre som vil danne stamme. Det er normalt at det faller av noen blader om vinteren. Godt lys gjennom vinteren er viktig for at det skal falle av minst mulig.

Spinnmidd er det vanligste skadedyret på Ficus. Høy luftfuktighet kan forebygge dette.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Rotingshormon anbefales.

Sesong:

Hele året. Det kommer nye blader så langt det er lyst nok.

Diverse:

I naturen er fiolinfiken et stort tre som kan bli opptil 15 meter høyt og få frukter som ligner fiken. Fruktene er ikke spiselige.

Sorten 'Bambino' er mer kompakt og blir ikke flere meter høy. Sorten 'Variegata' er ganske sjelden, og har hvite tegninger på bladene.

Kommentarer

  1. Jeg har fått brune prikker på baksiden av bladene på min store Ficus Lyrata og den "lekker" bladsaft. Har dere noen tips til hva dette kan skyldes?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Bladsaften blir brun når den tørker, så det kan hende at det bare er små skader i bladene. Mange Ficus-typer kan skille ut mineraler fra jorda gjennom porer i bladene. Sitter prikkene i et regelmessig mønster, eller er de mer tilfeldig fordelt? Jeg ville nok sjekket godt for skjoldlus eller trips om de ikke har et tydelig mønster.

      Slett
  2. Hei,
    Har nettopp kjøpt et fiolinfiken tre hvor det viser seg at mange av bladene er harde og litt bøyde - noen er i tillegg litt brune/tørre i tuppene. Hva kan dette være?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Denne typen blader er vanlig på noen sorter, spesielt den som heter "Bambino". Det kan være en reaksjon på at den har blitt litt for tørr på et tidspunkt. Om det bare er rødbrune prikker på de minste bladene, er det også ikke uvanlig. Det er et tegn på ujevn vanning, og det kan gå over. Brunt og tørt i tuppene kan skyldes tørr luft.

      Det er helt normalt at alle typer Ficus sturer litt rett etter at de har flyttet, spesielt m vinteren. Nå skal det straks komme mange nye skudd. :)

      Slett
  3. Jeg har en ganske middels stor plante som står litt inne i rommet med godt lys. Kjøpte den i 2018, og den har blitt ca dobbelt så høy siden da. Den har begynt å få nye blader i toppen nå i vår, mens noen av de store nederst har falt av. Bør den pottes om til en større potte nå? Er ca 10 cm fra nederste blad til jorda. Stengelen er ca 25 cm høy.

    SvarSlett
    Svar
    1. PS. Den jeg har er visst typen "Bambino".

      Slett
    2. Hei! Ja. det høres ut som om dette er rette tiden å potte om på. Det anbefales å gå opp en pottestørrelse av gangen, og Ficus vil ha luftig jord. Det er helt normalt at de nederste bladene faller av. Dette er egentlig et stort tre som vil lage stamme.

      Det går an å knipe av toppen når planten er høy nok, så vil det komme sideskudd. Bambino er tettere i veksten, og trenger ikke å toppes lite ofte som den "fullvoksne" typen.

      Slett
  4. Hei! Vi har ein fiolinfiken som har vokse seg ganske stor (3 meter høg). Frå jorda kjem det små, hvite fluger, som etter kvart veks til å bli på størrelse med ei lita, smal, husfluge (lys i fargen). Det har no vorte plagsomt mange av dei. Korleis blir vi best kvitt dei? Har prøvd å sette ei skål med eddik/zalo oppå jorda i potta.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette høres ekkelt ut. Eddikfeller tar noen, men limfeller er mye mer effektivt. Du kan bruke vanlig fluepapir, klippe det opp, og feste det til en liten pinne oppi jorda. Blomsterbutikker og f.eks. biltema har feller som er spesielt beregnet på bananfluer og hærmygg.

      For at ikke slike fluer skal kunne legge egg, er det viktig at jordoverflaten holdes tørr. Jeg skjønner at en slik plante er tung å løfte på, men det beste er faktisk å la den få drikke vann fra bunnen. Det er også viktig at det ikke blir liggende igjen vann nede i potta mellom hver vanning, der kan også fluene legge egg. Larvene spiser sopp og gjær som vokser i fuktig jord og skittent vann.

      Slett
  5. Jeg har en fiolinfiken som var rundt 2 meter høyt. Problemet var at den siste halve meteren på toppen bøyde seg som en banan nedover igjen. Jeg skulle potte den om og endte opp med å knekke banantoppen. Jeg klipte dermed rett under. Nå lurer jeg på om jeg har ødelagt planten med tanke på at jeg måtte klippe av det øverste? Den er barklagt på det som er igjen av den

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Nei, planten er ikke ødelagt. Det vil vokse ut nye skudd. Nå seint på høsten kan det ta litt lang tid, fordi fiolinfiken og andre fikentyper har en hvileperiode om vinteren.

      Da jeg var ung, var disse plantene svært populære. Det ble da anbefalt å klippe av toppen innimellom slik at de skulle forgreine seg. Det går nok bare bra. :)

      Slett
  6. Hvor høy bør fiolinfiken planten være. Før første gangs beskjæring av toppen? For å få finest mulig fasong forming av planten?
    Anbefaller dere kun en beskjæring om året?
    Og ca. i hvilken måned?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er du som bestemmer hvor høy du vil ha planten, og om du vil beskjære den hvert år. De vokser vanligvis ikke så kraftig i vårt klima at det er nødvendig med topping mer enn hver vår. Jeg gjør det vanligvis når de nærmer seg meteren. Det er bare "spissen" i toppen som skal bort.

      Greinene vil vanligvis komme ut rett under der du har kuttet, men det er ikke uvanlig at det også kommer ett eller to skudd lenger ned. Det er best å gjøre dette på våren, sånn ca rundt påske, for å få med seg mest mulig av den beste vekstsesongen.

      Slett
  7. Hei! Jeg har en fiolinfiken på ca 3meter, den har sturet fryktelig en stund og har mistet alle bladene på noen av grenene sine. Kutter jeg da bare av de tomme grenene? Eller kan det komme blader på de senere?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger