Fiolinfiken

Fiolinfiken Foto: Severin Candrian Latinsk navn : Ficus lyrata Familie : Morbærfamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Romtemperatur, ikke under 10 grader Utseende: Grønn plante …

Fiolinfiken

Foto: Severin Candrian

Latinsk navn: Ficus lyrata

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Romtemperatur, ikke under 10 grader

Utseende: Grønn plante med store blader. Tydelige nerver. Alle Ficus har hvit saft. Denne planten kan bli svært stor.


Plassering:

Lyst og lunt. Sterkt, varmt sollys midt på sommeren kan svi bladene. Morgen- eller kveldssol er ikke noe problem. Aller helst vil en fiolinfiken ha høy luftfuktighet, men den tåler også perioder med tørrere luft.

Potta må være godt drenert.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke lett mellom hver vanning, såpass at potta blir litt lett å løfte på. Denne planten selges ofte i torv/kokosjord som i seg selv er lett, derfor er det alltid bra å bli kjent med hvor tung den er når den er nyvannet i forhold til når den trenger vann.

Om sommeren kan en fiolinfiken drikke store mengder vann. Derfor bør den få drikke vann fra bunnen i noen minutter til potta blir tyngre. Om vinteren trenger den en del mindre.

Som andre Ficus trenger fiolinfiken bare gjødsel i den lyse årstiden. Alle typer vanlig blomstergjødsel kan brukes. Det finnes spesialgjødsel for grønne planter, det passer også godt.

Spesielle krav:

Det kan være en god ide å snu planten innimellom så den vokser rett opp i stedet for å snu seg mot lyset. Mange Ficus-arter kan miste blader om de blir snudd og flyttet på, men det gjelder ikke denne.

De nederste bladene vil etter hvert falle av, siden dette er et tre som vil danne stamme. Det er normalt at det faller av noen blader om vinteren. Godt lys gjennom vinteren er viktig for at det skal falle av minst mulig.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Rotingshormon anbefales.

Sesong:

Hele året. Det kommer nye blader så langt det er lyst nok.

Diverse:

I naturen er fiolinfiken et stort tre som kan bli opptil 15 meter høyt og få frukter som ligner fiken. Fruktene er ikke spiselige.

Sorten 'Bambino' er mer kompakt og blir ikke flere meter høy. Sorten 'Variegata' er ganske sjelden, og har hvite tegninger på bladene.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger