Fiolinfiken

Fiolinfiken Foto: Severin Candrian Latinsk navn : Ficus lyrata Familie : Morbærfamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Romtemperatur, ikke under 10 grader Utseende: Grønn plante …

Fiolinfiken

Fiolinfiken, Ficus lyrata, i potte
Foto: Severin Candrian

Latinsk navn: Ficus lyrata

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Romtemperatur, ikke under 10 grader

Utseende: Grønn plante med store blader. Tydelige nerver. Alle Ficus har hvit saft. Denne planten kan bli svært stor.


Plassering:

Lyst og lunt. Sterkt, varmt sollys midt på sommeren kan svi bladene. Morgen- eller kveldssol er ikke noe problem. Aller helst vil en fiolinfiken ha høy luftfuktighet, men den tåler også perioder med tørrere luft.

Potta må være godt drenert.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke lett mellom hver vanning, såpass at potta blir litt lett å løfte på. Denne planten selges ofte i torv/kokosjord som i seg selv er lett, derfor er det alltid bra å bli kjent med hvor tung den er når den er nyvannet i forhold til når den trenger vann.

Om sommeren kan en fiolinfiken drikke store mengder vann. Derfor bør den få drikke vann fra bunnen i noen minutter til potta blir tyngre. Om vinteren trenger den en del mindre.

Som andre Ficus trenger fiolinfiken bare gjødsel i den lyse årstiden. Alle typer vanlig blomstergjødsel kan brukes. Det finnes spesialgjødsel for grønne planter, det passer også godt.

Spesielle krav:

Det kan være en god ide å snu planten innimellom så den vokser rett opp i stedet for å snu seg mot lyset. Mange Ficus-arter kan miste blader om de blir snudd og flyttet på, men det gjelder ikke denne.

De nederste bladene vil etter hvert falle av, siden dette er et tre som vil danne stamme. Det er normalt at det faller av noen blader om vinteren. Godt lys gjennom vinteren er viktig for at det skal falle av minst mulig.

Spinnmidd er det vanligste skadedyret på Ficus. Høy luftfuktighet kan forebygge dette.

Formering:

Kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Rotingshormon anbefales.

Sesong:

Hele året. Det kommer nye blader så langt det er lyst nok.

Diverse:

I naturen er fiolinfiken et stort tre som kan bli opptil 15 meter høyt og få frukter som ligner fiken. Fruktene er ikke spiselige.

Sorten 'Bambino' er mer kompakt og blir ikke flere meter høy. Sorten 'Variegata' er ganske sjelden, og har hvite tegninger på bladene.

Kommentarer

 1. Jeg har fått brune prikker på baksiden av bladene på min store Ficus Lyrata og den "lekker" bladsaft. Har dere noen tips til hva dette kan skyldes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bladsaften blir brun når den tørker, så det kan hende at det bare er små skader i bladene. Mange Ficus-typer kan skille ut mineraler fra jorda gjennom porer i bladene. Sitter prikkene i et regelmessig mønster, eller er de mer tilfeldig fordelt? Jeg ville nok sjekket godt for skjoldlus eller trips om de ikke har et tydelig mønster.

   Slett
 2. Hei,
  Har nettopp kjøpt et fiolinfiken tre hvor det viser seg at mange av bladene er harde og litt bøyde - noen er i tillegg litt brune/tørre i tuppene. Hva kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Denne typen blader er vanlig på noen sorter, spesielt den som heter "Bambino". Det kan være en reaksjon på at den har blitt litt for tørr på et tidspunkt. Om det bare er rødbrune prikker på de minste bladene, er det også ikke uvanlig. Det er et tegn på ujevn vanning, og det kan gå over. Brunt og tørt i tuppene kan skyldes tørr luft.

   Det er helt normalt at alle typer Ficus sturer litt rett etter at de har flyttet, spesielt m vinteren. Nå skal det straks komme mange nye skudd. :)

   Slett
 3. Jeg har en ganske middels stor plante som står litt inne i rommet med godt lys. Kjøpte den i 2018, og den har blitt ca dobbelt så høy siden da. Den har begynt å få nye blader i toppen nå i vår, mens noen av de store nederst har falt av. Bør den pottes om til en større potte nå? Er ca 10 cm fra nederste blad til jorda. Stengelen er ca 25 cm høy.

  SvarSlett
  Svar
  1. PS. Den jeg har er visst typen "Bambino".

   Slett
  2. Hei! Ja. det høres ut som om dette er rette tiden å potte om på. Det anbefales å gå opp en pottestørrelse av gangen, og Ficus vil ha luftig jord. Det er helt normalt at de nederste bladene faller av. Dette er egentlig et stort tre som vil lage stamme.

   Det går an å knipe av toppen når planten er høy nok, så vil det komme sideskudd. Bambino er tettere i veksten, og trenger ikke å toppes lite ofte som den "fullvoksne" typen.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger