Ballblom

Ballblom Latinsk navn : Trollius sp. Familie : Soleiefamilien Opprinnelse : Europa og Asia Hardførhet : H7-8 Utseende: Ganske høy staude med fylte, runde blomster i gult eller orans…

Ballblom


Latinsk navn: Trollius sp.

Familie: Soleiefamilien

Opprinnelse: Europa og Asia

Hardførhet: H7-8

Utseende: Ganske høy staude med fylte, runde blomster i gult eller oransje. 


Plassering: 

Ballblom kan spre seg kraftig, spesielt den gule T.europaeus. Derfor bør det tas hensyn til det ved planting, f.eks. ved at planten er omringet av plen som klippes. Trives i sol og skygge. Planter som står på et solrikt sted, blomstrer litt tidligere.

Jorda må ikke tørke helt ut, spesielt unge planter tåler tørke dårlig. Tåler litt konkurranse fra gress og andre stauder, men ikke kraftige trerøtter.

Vann og gjødsel:

Det er normalt ikke nødvendig å vanne eller gjødsle ballblom. Om det blir svært tørt om våren, bør det vannes såpass at røttene blir godt fuktige. Nyplantet ballblom må holdes fuktig.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav når planten først har fått etablert seg.

Formering:

Formeres med deling eller frø. Noen sorter setter frøplanter helt av seg selv.

Sesong:

De forskjellige artene har forskjellig blomstringstid. T.europaeus og asiaticus blomstrer seint på våren, T.chinensis rundt sankthans. Planter som står solrikt blomstrer tidligere enn planter som står i skyggen.

Diverse:

Den vanlige ballblomen, Trollius europaeus, vokser vill i Norge. Det finnes mange utenlandske arter og hybrider som dyrkes som stauder. Trollius chinensis er den mest vanlige av dem, men det dukker   opp nye sorter fra Russland og Asia.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger