Arecapalme

Arecapalme Latinsk navn : Dypsis lutescens Andre navn : Gullpalme, fjærpalme Familie : Palmefamilien Opprinnelse : Madagaskar Utseende: Palme med lysegrønne, fjærformete blader. Vanl…

Arecapalme


Latinsk navn: Dypsis lutescens

Andre navn: Gullpalme, fjærpalme

Familie: Palmefamilien

Opprinnelse: Madagaskar

Utseende: Palme med lysegrønne, fjærformete blader. Vanligvis mange skudd i samme potte. Får ikke stamme inne.

Plassering: 

Lyst, ikke i sterkt sollys, og ikke i for tørr luft. Små planter kan stå i vinduet så lenge det ikke er for sterk sol, store planter trives godt på gulvet foran et vindu.

Tropiske palmer vil helst ha jevne forhold året rundt. Det er viktig at den får nok lys og vann også om vinteren. En spot eller lignende som står på på dagtid hjelper mye i den mørke årstiden. Arecapalme er en tropisk plante, og må ikke utsettes for temperaturer under 15 grader. 

Om sommeren kan den få en tur ut, men da er det viktig at den står i skyggen og i le for vinden.

Potta må være godt drenert, bruk gjerne leca i bunnen. Det bør være litt luft mellom pyntepotta og plastpotta.

Vann og gjødsel:

Jorda kan tørke lett opp mellom hver vanning, men planten må ikke stå tørr lenge. Den må vannes såpass at det blir fuktig hele veien gjennom rota. En grei måte å få til dette på er å la den drikke lunkent vann fra bunnen til potta blir tung. Det er viktig at jorda ikke står våt i lang tid.

Flytende gjødsel en gang i måneden i den lyse årstiden er nok. Langtidsgjødsel virker også godt, men det er viktig å ikke bruke høyere dose enn på pakken. På store planter er det også en god ide å skifte ut det øverste jordlaget hver vår.

Spesielle krav:

Alle palmer liker å dusjes på bladene. Vannet bør ha romtemperatur. Blir det liggende vanndråper på bladene i sterk sol, kan de få brune prikker. Tørre blader bør plukkes av.

Brune blader kommer av for tørr luft eller for mye sol. Gule blader kommer av for mye vann eller for lite lys.

Unge arecapalmer er ofte plantet alt for tett, med mange spirer i samme potta. Det er normalt at de svakeste skuddene tørker inn og dør etter hvert. Disse er det bare å dra rett opp. Når planten når gulvstørrelse, står det vanligvis igjen 5-10 stammer.

Palmer er utsatt for angrep av skjoldlus og ullus. Slikt kan behandles med sprit, oljeblandinger eller sterkere sprøytemidler som kun må brukes innendørs.

Formering:

Arecapalmer kan deles. Det er vanligvis mange skudd i potta. Hver del bør inneholde tre-fire skudd, så planten ikke skal bli for glissen.

Det går også an å så arecapalmer, men det er pr. 2019 ingen i Norge som selger frø. Frøene bør legges i bløtt over natta. Det kan ta opp til to måneder før de spirer. Til og med profesjonelle gartnere sår mange frø i samme potte, for å være sikker på at mange nok kommer opp.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Arecapalmer renser lufta. De er populære hageplanter i tropiske strøk, og kan bli over 10 meter høye.

Navnet Areca tilhører egentlig en annen, asiatisk palme. Areca er av et lokalt navn på denne palmen. Nøttene blir brukt sammen med tobakk av lokalbefolkningen.

Kommentarer

  1. Hei!
    Arecapalmen min har en del brune flekker på stammene. Mest på de nederste 15 centimeterne. Hva kan dette være?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Om det er små prikker, er det mest sannsynlig en sopp som er vanlig på arecapalmer og ufarlig for planten. :)

      Slett
    2. Det er akkurat det det er! Takk skal du ha for svar :)

      Slett
    3. Hei. Jeg har samme problem, men de brune prikkene/flekkene går lenger opp enn 15 cm (ca 30 cm). Er dette ufarlig for planten?

      Slett
    4. Ja, det er ufarlig. Ni av ti arecapalmer har sånne prikker. :)

      Slett
    5. Tusen takk for raskt svar :)!

      Slett
    6. Hei igjen :). Kommer med et spørsmål til ang.de små brune prikkene. Jeg har oppdaget at de strekker seg hele veien opp til bladene. De er mange samlet (opp til ca. 30 cm) nederst på stangen, så blir det færre og færre lengere opp på baksiden av bladene. Er dette normalt?
      Også, jeg ser at tuppene på bladene er tørr. Palmen ligger i stuen, ikke i direkte lys, men den har lys hele dagen. Hva kan årsaken være? Hvis årsaken er tørrheten i luften, kan det hjelpe om jeg "sprøyter" bladene med litt vann av og til?

      Slett
    7. Hei! Da kan det hende at det faktisk er skjoldlus. :( De helt ufarlige prikkene stikker ikke ut fra stammen, og holder seg vanligvis nede ved stammen. Skjoldlus stikker litt ut, så de kan føles.

      Slett
  2. Hei! Jeg har ikke mange stenglene igjen. Kommer den med nye skudd? Og kan man legge tilrette for at den skal gjøre det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg vet dessverre ikke om det går an. Det er helt vanlig at mange skudd dør ut. De er sådd tett i potta, og etter hvert vil de sterkeste skuddene overleve og de andre dø bort. Kanskje vil den få det bedre i ei litt større potte?

      Slett
  3. Planten har fått brune spisser på bladene, 2-3mm. Hva kommer det av?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, dette kommer vanligvis av tørr inneluft om vinteren. Du kan prøve å øke luftfuktigheten ved å flytte den unna varmekilder, dusje eller sette den på fuktig leca e.l., men det er mye viktigere at den får skikkelig lys. Ikke flytt den unna vinduet. :)

      Det brune ytterst kan klippes av, og når lufta blir fuktigere og lyset blir bedre, vil det nok vokse ut finere blader.

      Slett
  4. Hei. Min arecapalme er blitt så sinnsykt stor.. Kan jeg dra ut noen stiklinger og plante de i en ny potte for å lage en palme til? I så tilfelle lurer jeg på hvordan og hvilken jord jeg burde bruke? ��

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det går an, men jeg har ikke prøvd det selv. I teorien skal det jo gå bra, men det er alltid best å ta sånt om våren når det er godt lys og plantene vokser fort. Sånn generelt når en deler planter er det viktig at røttene ikke skades. Det er mye bedre å ta ut en klump med flere skudd i enn å dra dem opp ett og ett! Stiklingene bør ikke plantes i for stor potte etterpå.

      De fleste blomsterjordtypene er gode, men det har kommet en i det siste som heter torvfri jord, som er 100% kompost. Ikke bruk den. Den er for sterk. Er du i tvil kan du blande inn orkidejord, leca e.l. i jorda for å gjøre den luftigere.

      Slett
  5. Hei, en del av bladene har blitt brune, stive og litt trælete på en en måte. Er dette på grunn av for tørr luft evt. for lite vann? Og bør jeg bare ta dem ut eller er det en måte å redde dem på ? Takk for hjelpen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er typisk at spissene blir brune om lufta er tørr, og at hele bladet blir helt tørt og stivt om den får for lite vann eller lys. Om du har sånne helt harde blader på en liten plante, er det bare å dra dem rett opp. På en stor plante er det best å klippe den av. Jeg ville ikke ha tatt bort blader som ikke er helt døde, alt bidrar til å skaffe næring.

      Slett
  6. Hei! I jorden rundt arekapalmen min har det plutselig dukket opp en del knall-gule prikker, og for en stund siden stod det også en gul sopp(!) innimellom stammene. Er dette vanlig, og hva bør jeg evt gjøre med det? Takk for hjelpen! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er helt sikkert en gulfnokket parasollsopp. Den lever i blomsterjord og er ikke uvanlig. Soppvekst i jorda kan tyde på at det er for fuktig. Jeg anbefaler å vanne fra bunnen og sjekke regelmessig om potta er tung eller lett. :)

      Slett
  7. Hei =) Jeg er en ung voksen som akkurat har flytta ut fra mamma og inn til eget, haha! Er derfor ikke noe god på planter. Jeg har en sånn palme, men er det best å vanne den ovenifra eller under? Er det best å bare vanne den under? Også har jeg noen strå på planta jeg bare kan rive lett opp fra jorden, bør jeg være bekymret for hele planten da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er alltid best å vanne fra bunnen. Røtter vil helst vokse nedover. :) I tillegg er det alltid lurt å løfte på potta regelmessig. Når potta kjennes lett ut er det på tide å vanne.

      Det er dessverre helt normalt at noen av de minste skuddene dør etter hvert. Men om dette skjer mye, kan det være et tegn på feil vanning eller for lite lys.

      Lykke til! :)

      Slett
  8. Hei! Har også en slik palme! Den er veldig fin, og jeg trives å ha den her. Har akkurat klippet av brune tupper selv, men legger også merke til at det står på denne siden at man skal ha fuktig lecakuler i bunnen. Jeg har min inne (ved terrassevinduet) så det er ikke noe utslipp av vann o bunnen på grunn av at potta jo er tett. Hva gjør jeg da med dette?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg anbefaler leca i bunnen så det ikke skal samle seg vann rundt røttene på palmen. Det er ikke sunt at vannet ikke får renne av. Lecaen er ikke der for å øke fuktigheten (selv om palmer har godt av at lufta ikke blir altfor tørr) men for dreneringen. Vil du bruke leca for å fukte lufta, skal den stå på et fat under potta, så vanndampen får dunste opp på planten. Da har det ingenting å si om potta er tett eller ikke.

      Når du sier at potta er tett, mener du da at det står ei tett pyntepotte utenpå selve plastpotta som palmen er plantet i? I så fall er det viktig å helle ut vannet av denne etter at palmen har fått vann. Etter et kvarters tid har den vanligvis fått drukket opp det den trenger. Da vil du kjenne at innerpotta er tyngre, og det er trygt å helle av vannet.

      Eller er den plantet direkte i ei tett potte? I så fall er leca eller annen drenering helt nødvendig. Ellers vil vannet som blir stående i jorda lett drepe røttene.

      Slett
  9. HeiHei, jeg er på min andre slik palme!! og jeg har kjøpt en slik potte som bare dekker og ikke har noe form for drenering. og jeg har merket at jorden blir hvit på toppen og nå også innpå stammen, det er ikke før nå jeg har satt meg inn i det å funnet ut at jeg har vannet planten ca 0,5 lite hver gang uten å helle av. så jeg har nå for andre gang fått roten til å rotne. men er det noe mulighet for at jeg klarer å redde den siste jeg har kjøpt, er bare 2 mnd gammel. og til senere anledning er det vel bedre å kjøpe en potte med fat, legge lekakulter, fiberduk også plante den ned i. og så bare heller jeg på fatet under for å vatne? og tømmer det igjen etter en times tid?


    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det beste er ei potte med hull i bunnen. Er potta godt nok drenert med hull, er det bare å sette hele potta i vasken eller ei bøtte for å vanne. Da drikker palmen gjennom hullene så du merker at potta blir tyngre. De fleste fatene har ikke plass til nok vann til å dekke behovet. De er der mest for å fange dråpene son siver ut etter vanningen.

      Er det bare ett hull, er det en god ide å bruke leca som du beskriver. Men da må vannet stå såpass oppover potta når du vanner at vannet trekker opp i jorda, ikke bare lecaen. Det går også an å vanne oppi til det kommer vann ut av hullet under.

      Jeg håper det går bedre med den neste palmen! :)

      Slett
  10. Hei. vi har en sånn plante i stua. Den er ca 120 cm høy, ca 10-15 skudd. men... hvor stor blir detta beistet? Var jo bare en nusselig liten plante når vi fikk den i hus...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Denne palmen kan bli 2-3 meter høy, men det er sjeldent at den blir så stor innendørs. Det høres ut som dere har gjort alt rett! :)

      Slett
  11. Hei! Har hatt min arecapalme stående ute på sydvendt balkong med sol hele dagen, i tre-fire dager nå. Bladene har blitt nokså blasse og brune, selv om planten har fått nok vann i selvvanningspotte.
    Har satt planten inn igjen nå.
    Kommer den blasse, brune fargen til å gå tilbale til grønn, eller bør jeg klippe av de grenene det gjelder?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er litt vanskelig å si uten å ha sett den, men om bladene har tørket inn og blitt sprø blir de ikke grønne igjen. Har det vært under 15 grader? I så fall kan det være kuldeskade, spesielt om det har vært vind. Vind kan også gjøre sviskader fra sola verre.

      Jeg ville ha klippet av bare de delene av bladene som har blitt tørre og la resten stå igjen for å samle næring til nye, fine blader. :)

      Slett
  12. Hei, jeg lurer på hva slags jord Arecapalmen skal ha om jeg potter om? Det virker som den står i tung leirejord nå..

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Arecapalmer vil ha godt drenert jord. Jeg anbefaler blomsterjord med leca, perlite, e.l. blandet inn. Tung leirjord er sikkert middelhavsjord. Palmer som kommer fra dette området vil trives i sånn jord. Arecapalmer er tropiske og vil ha lettere jord. :)

      Slett
  13. Hei. Min arekapalme har fått hvite prikker som er klissete. Og det brer seg oppover "stammene" og legger seg på undersiden av bladene. Hva er det og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Beklager seint svar, jeg har vært på ferie. Dette høres ut som skadedyr av et eller annet slag, kanskje ullus. Jeg jobber med en løsning for å laste opp bilder, men har støtt på en liten teknisk utfordring. Kommer tilbake til det!

      Slett
    2. Nå går det an å laste opp bilder på http://forum.ceeia.net/viewtopic.php?f=11&t=151

      Slett
  14. Kan palmen plantes direkte i en terracotta potte eller må den i plaspotte? Jeg har lest at terracotta virker tørkende.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det kan den nok, men den tørker fortere og trenger mer og oftere vann. Jeg pleier å vanne planter som står i sånne potter fra bunnen, med vannet et stykke oppover potta, så fuktigheten også trekker litt inn i potta. Så lenge det er hull i bunnen av potta går det nok bra.

      Slett
  15. Hei, min plante avgir væske fra bladene. Dvs at på gulvet rundt den blir det litt klissete/ et slags belegg etter en stund.. Har prøvd å flytte litt rundt på den uten hell. Hva kan jeg gjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, det høres rart ut. Har du sjekket for bladlus? Ellers kan noen grønnplanter dryppe fra bladene om fuktigheten er høy. Dette er første gangen jeg hører om dette fra en palme.

      Slett
  16. Den har stått i nærheten av en varmepumpe, og vatnet ofte da den ble fort tørr. Kanskje det kan ha noe med det å gjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan være overskuddsvann som har dryppet fra bladene. Jeg håper at palmen har fått nok lys når den står så varmt, for jo varmere det er, jo mer lys trenger den. :)

      Slett
  17. Hei! Du skriver den har sesong hele året. Betyr det at jeg kan potte den om hele året? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Sesong hele året betyr at den selges hele året, og ikke går i dvale eller visner ned om vinteren. Den vokser nok mye saktere når det er lite lys, og om det ikke er helt nødvendig så anbefaler jeg alltid å potte om når sola kommer tilbake. :)

      Slett
  18. Hei, jeg klipte av hele bladet når det var brunt. Skal jeg fjerne stilken og eller vil det vokse nye blader på stilken? Ser og det står at man kan klippe av visne tupper, men mener du da deler av bladet eller hele bladet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det vil ikke komme nye blader på bladstilken. De nye bladene kommer ut midt i planten. Jeg er litt usikker på om du mener bladstilken eller stammen her. Om du mener bare den stilken som bladet sitter på, er det bare å klippe den bort. Om du mener stammen som fortsetter ned i jorda, må den få stå igjen om den ikke er helt inntørket.

      Jeg mente bladtuppene, ikke hele bladet. Den grønne delen av bladet bør få stå igjen, fordi den produserer næring. Om du klipper litt på skrå ser det naturlig ut.

      Slett
  19. Hei. Jeg har en Arekapalme i stuen. Jeg er usikker på om jeg pleier den riktig da jeg har lagt merke til at bladene på noen av sidene «henger» seg nedover, i tillegg virker noen av bladene litt tørre selv om de fortsatt er grønne og fine. Jeg har ingen plantelys, men er det nødvendig om planten sånn ellers får dagslys og i tillegg lar gulvlyset stå på om natten, rett mot planten? Eller klarer planten seg selv om jeg slår av lyset og det blir helt mørkt i stuen?
    Jeg pleier også å la balkongdøra stå åpen en stund hver dag for å lufte leiligheten, er det til skade for planten?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Tiden vi går inn i nå er vanskelig for mange planter. Det er mye mindre lys, og da reagerer de med å bli stygge i gamle blader. Når sola kommer tilbake, blir de finere igjen.

      Det er ikke nødvendig å ha lyset på om natta. Står det på i 12 timer daglig, er det nok for 99% av alle potteplanter, så lenge det er sterkt nok.

      Tørre bladspisser er et typisk tegn på for tørr luft. Det er nesten ikke til å unngå om vinteren når vi har varmen på, men det kan hjelpe å øke luftfuktigheten litt akkurat rundt planten.

      I tillegg er arekapalmer oftest plantet alt for tett i potta av gartneriene. Det er svært mange stammer i samme potta, og da vil de sterkeste rett og slett utkonkurrere de minste over tiden.

      Slett
  20. Jeg ser du har henvist til en bildetråd. I tråden ligger det noen bilder av palmer med hvite flekker, men kan ikke se noe svar på hva man kan gjøre med det. Jeg har samme problem. Hva kan jeg gjøre med dette?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er skjoldlus på bildene. Det øverste bildet er et mildt angrep, det nederste er kraftig.

      Sånt må bekjempes med plantevernmidler, helst kombinert med å skrape av synlige lus eller ta bort blader som er så hardt angrepet som det nederste. Enten må det brukes et kvelende middel som dekker *alle* lusene, eller et middel som trekker inn i planten og forgifter dem innefra. Et hagesenter eller f.eks. Felleskjøpet vet hva dette er.

      Slett
  21. Hei :) Jeg har hatt min pante siden oktober 2018, og den ser ut til å trives godt. Men i det siste ser det ut som det kommer en del "tomme" stilker ut, det er altså ikke blader bare den stilken i midten (som bladene kommer ut fra). Vet du hva som er greia, og hva jeg skal gjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette høres rart ut. Kan det være at de nye bladene ikke folder seg skikkelig ut? Det kan være lite lys eller litt vel mye vann som er synderen i så fall. Eller er det små sideskudd nederst på stammen? I så fall er det helt normalt. :)

      Slett
  22. Hei, det er hvite flekker på det øverste laget på jorda. Hva kan det være? Og er det farlig? Er det viktig å få det fjernet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er sannsynligvis muggsopp som finnes naturlig i jorda. Det er ikke farlig, men det kan tyde på at jorda er litt vel fuktig eller at luftsirkulasjonen er dårlig. Det forsvinner om du skraper litt på jorda og/eller strør på kanel.

      Slett
  23. Hei.
    Er denne planten giftig? Har en katt som smaker på det meste...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Så langt som jeg kan finne ut, er den ikke giftig. Men jeg anbefaler å kontakte giftinformasjonen. De er eksperter på dette, det er ikke jeg.

      Slett
  24. Hei! Jeg har kjøpt en "arekapalme mini" og jeg lurer på om den vokser og blir stor, eller om den er liten for alltid:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Den kan bli stor, men da må den pottes om :) Sjekk om det ligger noe rundt røttene som begrenser veksten.

      Slett
  25. Hei! Pga ombygging, ble vår arekapalme stående i en garasje i 3,5 mnd. Den gikk i en slags dvale og hverken vokste eller tok til seg noe særlig vann. Men bladene så fine ut. Temperaturen var rundt 10 grader. Når den ble flyttet inn, tørket veldig mange av bladene nesten helt. Jeg har klippet bort det meste av dette. Det ser ut til å komme noen skudd, men det går sakte. Vil den redde seg inn? Hva kan vi gjøre for å eventuelt hjelpe den? Den får relativt mye sollys, og står nære en luftfukter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Lys, varme og fuktighet er akkurat det den trenger. Det kan hende at de minste stammene brukte opp næringsreservene sine mens den sto i dvale og vil visne, men så lenge det kommer nye skudd blir det nok bra igjen.

      Det går sakte i begynnelsen, men jo mer lys det er, jo fortere vil den vokse. Det går nok bra!

      Slett
  26. Hei,
    Jeg er blitt så glad i disse plantene og vil at de skal leve lenge lenge. Når bør jeg potte om til større potte, og hva bør jeg tenke på når jeg gjør det? Takk

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! De bør pottes om når potta er full av røtter. Arecapalmer trenger ikke å pottes om ofte, det kan gjerne gå tre-fire år mellom hver ompotting. Dette er fordi de lett sturer litt etter at røttene har blitt forstyrret, og trenger litt tid for å gro seg til igjen.

      Disse palmene vil ha torvjord. Vanlig blomsterjord er faktisk perfekt for dem, så lenge potta er godt drenert. Det kan lønne seg å blande inn litt leca eller perlite om blomsterjorda ikke allerede inneholder dette.

      Slett
  27. Hei. Vår palme henger veldig. Prøver å rett den opp med gjerde, men virker dårlig. Noen tips for å kunne rette den opp? Den står i indirekte lys og ser ellers meget frisk ut. På forhånd. Takk for svar

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, dette er dessverre et vanlig tegn på overvanning. Kan det hende at det er så vått nederst i jorda at røttene ikke utvikler seg der nede? Løfter dere på potta før dere vanner? Er det litt luft mellom innerpotta og ytterpotta, slik at røttene får puste?

      Eventuelt kan det være at det rett og slett er så mange skudd oppi potta at de største har begynt å konkurrere ut de minste. Da løsner de fra jorda og vil lett falle ned.

      Lykke til! :)

      Slett
  28. Hei, den ene "stilken" på planten min har falt av, men den har ett nytt skudd på seg. Er det mulig å redde det nye skuddet og hvordan gjør jeg det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det finnes dessverre ikke noder, anlegg til røtter, over jorda på palmer. Jeg har aldri hørt om at noen har fått røtter på et slikt skudd. Om det bare har løsnet fra jorda slik at røttene sitter igjen på skuddet, går det sikkert an å plante dette i jord.

      Slett
  29. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  30. Hei. Det har vokst sopp i jorda på arekapalmen min. Altså, ordentlig sopp - og det virker som det skal vokse mer.

    Hva er årsaken til det? Er dette farlig? Og hvordan kan jeg fjerne det? Planten er ellers fin.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette er ikke farlig. Sopp er en naturlig nedbryter i jorda. Det er sikkert snakk om en gulfnokket paraplyhatt, som er vanlig i blomsterjord.

      Det kan jo hende at det er litt vel fuktig og tett oppi den potta. Er det luft mellom innerpotta og pyntepotta?

      Slett
    2. Jeg skjønner, ja det kan være mulig. Hvordan kan jeg få det bort?

      Slett
  31. Hei, kan den stå ute ca mai-august, hvilke vind, sol og skygge forhold? Østlandet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, denne palmen vil stå lunt. Den liker ikke vind og trives best i skyggen ute, og den sturer under 15 grader. Et litt beskyttet inngangsparti eller terrasse med levegger passer, og den må inn om det blir kaldt. :) Jeg ville ikke ha latt den stå ute sammenhengende, da det vil sannsynligvis bli dårlig vær før eller senere.

      Slett
  32. Hei, er det bra å dusje planten, isåfall hvor ofte? Bør den da stå og tørke litt i dusjen før jeg setter den tilbake i potten? Jeg har vannet min en gang i uken, men det virker for lite. Hvor ofte og hvor mye bør man vanne planten?

    SvarSlett
  33. Hei, er det bra å dusje planten, isåfall hvor ofte? Bør den da stå og tørke litt i dusjen før jeg setter den tilbake i potten? Jeg har vannet min en gang i uken, men det virker for lite. Hvor ofte og hvor mye bør man vanne planten?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! En gang i uka er nok litt for lite om sommeren. Den må ha vann når potta blir lett å løfte på, og den skal ha såpass med vann at potta blir merkbart tyngre. Jeg liker å sette den oppi ei bøtte, og la den stå med vann nederst i bøtta i ca. fem minutter. Om jorda er svært tørr, tømmer jeg litt vann oppå også.

      Dusjing er bra. Om du bruker dusjen på badet, er det lurt å passe på at jorda får renne av seg før du setter den på plass.

      Slett
    2. Hei, takk for svar! Er det bra å vanne en liter vann av gangen? Eller mindre hvis jeg må vanne den 2-3 ganger i uka? Takk!

      Slett
    3. Hei! Det kommer helt an på hvor fort planten din drikker. I sommervarmen må den nok ha ca. 2 ganger i uka, men da er det viktig at potta er drenert sånn at den ikke blir stående i vann. Jeg anbefaler sterkt å løfte på potta hver dag til å begynne med, så lærer du hvor mange dager det vanligvis går før den blir lett!

      Hvor mye vann den vil ha kommer også helt an på størrelsen. En liter er OK i ei 20-25 cm potte. Ei mindre potte har plass til mye mindre vann. Du skal kjenne at potta blir tyngre, men den skal ikke stå søkk våt.

      Slett
  34. Hei.
    Jeg har hatt Arecapalmen min i ca 2 år. Den vokser godt og er grønn og fin. Den står lyst, men ikke i direkte sollys. Innimellom får den mye hvitt, tørt belegg (som prikker) på stammen (kommer ikke fra jorden) - ser ut som hvit kalk. Den får det også oppover stilkene mot bladene. Jeg tar da og dusjer den godt og gnir av det hvite, men det kommer stadig igjen. Glad for om du kan hjelpe meg med tips om hva kan det være og hva bør jeg gjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg er redd for at dette kan være ullus. Palmer er utsatt for ullus og skjoldlus. Brune prikker på stammen er normalt, men hvite høres skumlere ut...

      Slett
  35. Hei! Min areka Palme får mange nye utskudd, men de blir nesten som stilker. Bladene folder seg liksom ikke helt ut. Hva kan det være? De er liksom klistret til hverandre. Har prøvd og klemme dem litt utover så de blir flat og litt større. Er det riktig?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Får den nok lys og vann? Det er ikke uvanlig at bladene stopper i utviklingen om de ikke får helt nok energi under veksten.

      Ellers er en slik utvikling et klassisk tegn på næringsmangel hos palmer, spesielt er det mangel på mikronæringsstoffer som kan få bladene til å oppføre seg slik. Det kan hende at en dose gjødsel med mikronæring (pass på at den inneholder bor) hjelper.

      Slett
  36. Hei, er det bra å dra ut tørka stilker eller bør man vente til de faller ut selv?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er bra å ta dem ut om de er helt tørre og løsner, så det ikke blir bakterie- eller soppvekst i dem. Om de ikke løsner lett er det bedre å klippe dem av så røttene ikke blir forstyrret. :)

      Slett
  37. Hei. Har plantet om min for andre gang den er nå over 1, 30 m høy og nye skudd var på vei, men opplever nå at de har stagnert og grenene folder seg ikke ut. Ved skifte av potte så jeg at røttene er blitt ekstremt lange og har naturlig nok lagt seg i sirkel. Kan man klippe de? Den står i en emaljert terrakotta potte med leca kuler i bunnen med duk over. Vann nedenifra er ikke en opsjon per se.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi, denne kommentaren så jeg ikke. Palmer dør ikke av å klippe litt røtter, men det vil ødelegge for veksten i ganske lang tid framover mens røttene vokser ut igjen. Når det allerede er problemer med veksten, ville jeg ikke ha gjort dette. Det er bedre å røske litt opp i dem så klumpen ikke blir fullt så kompakt.

      At bladene ikke folder seg ut betyr at den ikke får nok energi, og da er det enten lyset eller næringen i jorda det er for lite av. Slik du beskriver røttene er det nok det siste. Håper at den har fått det mye bedre nå etter ompottingen. :)

      Slett
  38. Hei, kan disse få trips? har fått det i stua på andre planter. lurer på om jeg må kaste denne og?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, de kan få trips! Trips er ikke like gale etter palmer som de er etter aroider (monstera, philodendron...) men de kan gå på dem om de får muligheten. Jeg ville flyttet palmen langt unna de andre og fulgt nøye med. Tripsegg ser vi som du sikkert vet ikke...

      Slett
  39. Hei. Vi har hatt vår palme i 5 år nå. Den har vært kjempefin inntil siste måned. Nå kommer det ikke flere stilker opp og den har blitt veldig " tynn" og puslete. Har også dratt opp noen stilker som virker å være bløte i rota. Burde vi plante den om eller hvordan skal vi redde denne planten?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Stammene står ofte veldig tett i potta på disse plantene, og etter hvert som de vokser er det normalt og naturlig at noen av de minste taper konkurransen og dør bort. Så lenge de store er i orden er det ingen grunn til bekymring.

      Ellers er det vanligvis overvanning som er synderen når rota løsner, spesielt i kombinasjon med lite lys. Arecapalmer krever godt lys året rundt. Har dere hatt spesielt mørkt vær denne vinteren?

      Slett
  40. Hei. Jeg har nettopp flytta ut og fått meg en sånn palme som første plante. Nå har vi hatt den i et halvt år, vannet den 1 gang i uka- annenhver uke med en liter vann om gangen. Jorda er alltid våt, har aldri sett den tørr liksom. Planten er skikkelig tørr, skal jeg klippe/dra ut det tørr blir det ikke mye igjen assa. I tillegg merker jeg sorte prikker på stammen og litt på stilkene. Er dette farlig? Kan det reddes? Bladene er gråaktige, ikke tydelig brune eller gule. Hva skal jeg gjøre og hvordan bør jeg vanne den? Aner ikke hvordan potte jeg har engang, pleier å bare helle vann oppi. Er det skikkelig feil?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      De svarte prikkene er ufarlige. Det er en sopp, som vokser på palmer, og gjør ingen skade. Så å si alle palmer har dette.

      At jorda alltid er våt kan tyde på at det har vært for mørkt. Det må få tørke opp mellom hver vanning, ellers råtner røttene, og da løsner stammene så de blir bare å dra ut som du sier. Det er lyset planter får energi fra. Får de ikke nok lys, har de ikke nok energi til å drikke vannet i jorda. Da tørker det ikke opp. Arecapalmer er spesielt lyskrevende. Jeg vet ikke hvor i landet du bor, men her i nord er det rett og slett ikke nok dagslys om vinteren- slike planter må nok ha en spot e.l. i tillegg.

      Knaser de grå bladene når du tar på dem? I så fall er de døde. Levende blader er myke og grønne. Det er ganske typisk for palmeblader at de blir grå når de tørker inn.

      Arecapalme er ikke en plante jeg vanligvis anbefaler for begynnere, nettopp fordi den er såpass lyskrevende. Den trenger så godt lys at den blir tørst, og *da* vil den vannes godt. Gjerne både fra toppen og bunnen samtidig, fordi jorda de kommer i er lett og blir fort tørr.

      Drenering er svært viktig for alle planter. De puster faktisk med røttene også, og om røttene står under vann drukner planten. Om potta er tett, og det hele tiden blir tømt vann i den, skjer dette lett. Det lønner seg å se oppi potta et kvarters tid etter vanning, og helle ut vannet som eventuelt ligger igjen.

      Jeg håper dette kan hjelpe! :)

      Slett
  41. Bladene på min acea see friske og fine ut, men har begynt å henge litt og noen blader knekker midt på stilken selv om de er grønne og fine. Planten ser litt tynn ut etterhvert som jeg klipper de av. Den har ikke fått mye gjødsel og står i et lyst rom med lite direkte sol der den har trivdes i mange år. Har den direkte i stor terrakottapotte med fat under. Er redd for at for mye gjødsling svir av røttene.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger