Arecapalme

Arecapalme Latinsk navn : Dypsis lutescens Andre navn : Gullpalme, fjærpalme Familie : Palmefamilien Opprinnelse : Madagaskar Utseende: Palme med lysegrønne, fjærformete blader. Vanl…

Arecapalme


Latinsk navn: Dypsis lutescens

Andre navn: Gullpalme, fjærpalme

Familie: Palmefamilien

Opprinnelse: Madagaskar

Utseende: Palme med lysegrønne, fjærformete blader. Vanligvis mange skudd i samme potte. Får ikke stamme inne.

Plassering: 

Lyst, ikke i sterkt sollys, og ikke i for tørr luft. Små planter kan stå i vinduet så lenge det ikke er for sterk sol, store planter trives godt på gulvet foran et vindu.

Tropiske palmer vil helst ha jevne forhold året rundt. Det er viktig at den får nok lys og vann også om vinteren. En spot eller lignende som står på på dagtid hjelper mye i den mørke årstiden. Arecapalme er en tropisk plante, og må ikke utsettes for temperaturer under 15 grader.

Potta må være godt drenert, bruk gjerne leca i bunnen. Det bør være litt luft mellom pyntepotta og plastpotta.

Vann og gjødsel:

Jorda kan tørke lett opp mellom hver vanning, men planten må ikke stå tørr lenge. Den må vannes såpass at det blir fuktig hele veien gjennom rota. En grei måte å få til dette på er å la den drikke lunkent vann fra bunnen til potta blir tung. Det er viktig at jorda ikke står våt i lang tid.

Flytende gjødsel en gang i måneden i den lyse årstiden er nok. Langtidsgjødsel virker også godt, men det er viktig å ikke bruke høyere dose enn på pakken. På store planter er det også en god ide å skifte ut det øverste jordlaget hver vår.

Spesielle krav:

Alle palmer liker å dusjes på bladene. Vannet bør ha romtemperatur. Blir det liggende vanndråper på bladene i sterk sol, kan de få brune prikker. Tørre blader bør plukkes av.

Brune blader kommer av for tørr luft eller for mye sol. Gule blader kommer av for mye vann eller for lite lys.

Unge arecapalmer er ofte plantet alt for tett, med mange spirer i samme potta. Det er normalt at de svakeste skuddene tørker inn og dør etter hvert. Disse er det bare å dra rett opp. Når planten når gulvstørrelse, står det vanligvis igjen 5-10 stammer.

Formering:

Arecapalmer kan deles. Det er vanligvis mange skudd i potta. Hver del bør inneholde tre-fire skudd, så planten ikke skal bli for glissen.

Det går også an å så arecapalmer, men det er pr. 2019 ingen i Norge som selger frø. Frøene bør legges i bløtt over natta. Det kan ta opp til to måneder før de spirer. Til og med profesjonelle gartnere sår mange frø i samme potte, for å være sikker på at mange nok kommer opp.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Arecapalmer renser lufta. De er populære hageplanter i tropiske strøk, og kan bli over 10 meter høye.

Navnet Areca tilhører egentlig en annen, asiatisk palme. Areca er av et lokalt navn på denne palmen. Nøttene blir brukt sammen med tobakk av lokalbefolkningen.

Kommentarer

 1. Hei!
  Arecapalmen min har en del brune flekker på stammene. Mest på de nederste 15 centimeterne. Hva kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Om det er små prikker, er det mest sannsynlig en sopp som er vanlig på arecapalmer og ufarlig for planten. :)

   Slett
  2. Det er akkurat det det er! Takk skal du ha for svar :)

   Slett
  3. Hei. Jeg har samme problem, men de brune prikkene/flekkene går lenger opp enn 15 cm (ca 30 cm). Er dette ufarlig for planten?

   Slett
  4. Ja, det er ufarlig. Ni av ti arecapalmer har sånne prikker. :)

   Slett
  5. Tusen takk for raskt svar :)!

   Slett
  6. Hei igjen :). Kommer med et spørsmål til ang.de små brune prikkene. Jeg har oppdaget at de strekker seg hele veien opp til bladene. De er mange samlet (opp til ca. 30 cm) nederst på stangen, så blir det færre og færre lengere opp på baksiden av bladene. Er dette normalt?
   Også, jeg ser at tuppene på bladene er tørr. Palmen ligger i stuen, ikke i direkte lys, men den har lys hele dagen. Hva kan årsaken være? Hvis årsaken er tørrheten i luften, kan det hjelpe om jeg "sprøyter" bladene med litt vann av og til?

   Slett
 2. Hei! Jeg har ikke mange stenglene igjen. Kommer den med nye skudd? Og kan man legge tilrette for at den skal gjøre det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vet dessverre ikke om det går an. Det er helt vanlig at mange skudd dør ut. De er sådd tett i potta, og etter hvert vil de sterkeste skuddene overleve og de andre dø bort. Kanskje vil den få det bedre i ei litt større potte?

   Slett
 3. Planten har fått brune spisser på bladene, 2-3mm. Hva kommer det av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette kommer vanligvis av tørr inneluft om vinteren. Du kan prøve å øke luftfuktigheten ved å flytte den unna varmekilder, dusje eller sette den på fuktig leca e.l., men det er mye viktigere at den får skikkelig lys. Ikke flytt den unna vinduet. :)

   Det brune ytterst kan klippes av, og når lufta blir fuktigere og lyset blir bedre, vil det nok vokse ut finere blader.

   Slett
 4. Hei. Min arecapalme er blitt så sinnsykt stor.. Kan jeg dra ut noen stiklinger og plante de i en ny potte for å lage en palme til? I så tilfelle lurer jeg på hvordan og hvilken jord jeg burde bruke? ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går an, men jeg har ikke prøvd det selv. I teorien skal det jo gå bra, men det er alltid best å ta sånt om våren når det er godt lys og plantene vokser fort. Sånn generelt når en deler planter er det viktig at røttene ikke skades. Det er mye bedre å ta ut en klump med flere skudd i enn å dra dem opp ett og ett! Stiklingene bør ikke plantes i for stor potte etterpå.

   De fleste blomsterjordtypene er gode, men det har kommet en i det siste som heter torvfri jord, som er 100% kompost. Ikke bruk den. Den er for sterk. Er du i tvil kan du blande inn orkidejord, leca e.l. i jorda for å gjøre den luftigere.

   Slett
 5. Hei, en del av bladene har blitt brune, stive og litt trælete på en en måte. Er dette på grunn av for tørr luft evt. for lite vann? Og bør jeg bare ta dem ut eller er det en måte å redde dem på ? Takk for hjelpen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er typisk at spissene blir brune om lufta er tørr, og at hele bladet blir helt tørt og stivt om den får for lite vann eller lys. Om du har sånne helt harde blader på en liten plante, er det bare å dra dem rett opp. På en stor plante er det best å klippe den av. Jeg ville ikke ha tatt bort blader som ikke er helt døde, alt bidrar til å skaffe næring.

   Slett
 6. Hei! I jorden rundt arekapalmen min har det plutselig dukket opp en del knall-gule prikker, og for en stund siden stod det også en gul sopp(!) innimellom stammene. Er dette vanlig, og hva bør jeg evt gjøre med det? Takk for hjelpen! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er helt sikkert en gulfnokket parasollsopp. Den lever i blomsterjord og er ikke uvanlig. Soppvekst i jorda kan tyde på at det er for fuktig. Jeg anbefaler å vanne fra bunnen og sjekke regelmessig om potta er tung eller lett. :)

   Slett
 7. Hei =) Jeg er en ung voksen som akkurat har flytta ut fra mamma og inn til eget, haha! Er derfor ikke noe god på planter. Jeg har en sånn palme, men er det best å vanne den ovenifra eller under? Er det best å bare vanne den under? Også har jeg noen strå på planta jeg bare kan rive lett opp fra jorden, bør jeg være bekymret for hele planten da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er alltid best å vanne fra bunnen. Røtter vil helst vokse nedover. :) I tillegg er det alltid lurt å løfte på potta regelmessig. Når potta kjennes lett ut er det på tide å vanne.

   Det er dessverre helt normalt at noen av de minste skuddene dør etter hvert. Men om dette skjer mye, kan det være et tegn på feil vanning eller for lite lys.

   Lykke til! :)

   Slett
 8. Hei! Har også en slik palme! Den er veldig fin, og jeg trives å ha den her. Har akkurat klippet av brune tupper selv, men legger også merke til at det står på denne siden at man skal ha fuktig lecakuler i bunnen. Jeg har min inne (ved terrassevinduet) så det er ikke noe utslipp av vann o bunnen på grunn av at potta jo er tett. Hva gjør jeg da med dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg anbefaler leca i bunnen så det ikke skal samle seg vann rundt røttene på palmen. Det er ikke sunt at vannet ikke får renne av. Lecaen er ikke der for å øke fuktigheten (selv om palmer har godt av at lufta ikke blir altfor tørr) men for dreneringen. Vil du bruke leca for å fukte lufta, skal den stå på et fat under potta, så vanndampen får dunste opp på planten. Da har det ingenting å si om potta er tett eller ikke.

   Når du sier at potta er tett, mener du da at det står ei tett pyntepotte utenpå selve plastpotta som palmen er plantet i? I så fall er det viktig å helle ut vannet av denne etter at palmen har fått vann. Etter et kvarters tid har den vanligvis fått drukket opp det den trenger. Da vil du kjenne at innerpotta er tyngre, og det er trygt å helle av vannet.

   Eller er den plantet direkte i ei tett potte? I så fall er leca eller annen drenering helt nødvendig. Ellers vil vannet som blir stående i jorda lett drepe røttene.

   Slett
 9. HeiHei, jeg er på min andre slik palme!! og jeg har kjøpt en slik potte som bare dekker og ikke har noe form for drenering. og jeg har merket at jorden blir hvit på toppen og nå også innpå stammen, det er ikke før nå jeg har satt meg inn i det å funnet ut at jeg har vannet planten ca 0,5 lite hver gang uten å helle av. så jeg har nå for andre gang fått roten til å rotne. men er det noe mulighet for at jeg klarer å redde den siste jeg har kjøpt, er bare 2 mnd gammel. og til senere anledning er det vel bedre å kjøpe en potte med fat, legge lekakulter, fiberduk også plante den ned i. og så bare heller jeg på fatet under for å vatne? og tømmer det igjen etter en times tid?


  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det beste er ei potte med hull i bunnen. Er potta godt nok drenert med hull, er det bare å sette hele potta i vasken eller ei bøtte for å vanne. Da drikker palmen gjennom hullene så du merker at potta blir tyngre. De fleste fatene har ikke plass til nok vann til å dekke behovet. De er der mest for å fange dråpene son siver ut etter vanningen.

   Er det bare ett hull, er det en god ide å bruke leca som du beskriver. Men da må vannet stå såpass oppover potta når du vanner at vannet trekker opp i jorda, ikke bare lecaen. Det går også an å vanne oppi til det kommer vann ut av hullet under.

   Jeg håper det går bedre med den neste palmen! :)

   Slett
 10. Hei. vi har en sånn plante i stua. Den er ca 120 cm høy, ca 10-15 skudd. men... hvor stor blir detta beistet? Var jo bare en nusselig liten plante når vi fikk den i hus...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Denne palmen kan bli 2-3 meter høy, men det er sjeldent at den blir så stor innendørs. Det høres ut som dere har gjort alt rett! :)

   Slett
 11. Hei! Har hatt min arecapalme stående ute på sydvendt balkong med sol hele dagen, i tre-fire dager nå. Bladene har blitt nokså blasse og brune, selv om planten har fått nok vann i selvvanningspotte.
  Har satt planten inn igjen nå.
  Kommer den blasse, brune fargen til å gå tilbale til grønn, eller bør jeg klippe av de grenene det gjelder?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er litt vanskelig å si uten å ha sett den, men om bladene har tørket inn og blitt sprø blir de ikke grønne igjen. Har det vært under 15 grader? I så fall kan det være kuldeskade, spesielt om det har vært vind. Vind kan også gjøre sviskader fra sola verre.

   Jeg ville ha klippet av bare de delene av bladene som har blitt tørre og la resten stå igjen for å samle næring til nye, fine blader. :)

   Slett
 12. Hei, jeg lurer på hva slags jord Arecapalmen skal ha om jeg potter om? Det virker som den står i tung leirejord nå..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Arecapalmer vil ha godt drenert jord. Jeg anbefaler blomsterjord med leca, perlite, e.l. blandet inn. Tung leirjord er sikkert middelhavsjord. Palmer som kommer fra dette området vil trives i sånn jord. Arecapalmer er tropiske og vil ha lettere jord. :)

   Slett
 13. Hei. Min arekapalme har fått hvite prikker som er klissete. Og det brer seg oppover "stammene" og legger seg på undersiden av bladene. Hva er det og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar, jeg har vært på ferie. Dette høres ut som skadedyr av et eller annet slag, kanskje ullus. Jeg jobber med en løsning for å laste opp bilder, men har støtt på en liten teknisk utfordring. Kommer tilbake til det!

   Slett
  2. Nå går det an å laste opp bilder på http://forum.ceeia.net/viewtopic.php?f=11&t=151

   Slett
 14. Kan palmen plantes direkte i en terracotta potte eller må den i plaspotte? Jeg har lest at terracotta virker tørkende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan den nok, men den tørker fortere og trenger mer og oftere vann. Jeg pleier å vanne planter som står i sånne potter fra bunnen, med vannet et stykke oppover potta, så fuktigheten også trekker litt inn i potta. Så lenge det er hull i bunnen av potta går det nok bra.

   Slett
 15. Hei, min plante avgir væske fra bladene. Dvs at på gulvet rundt den blir det litt klissete/ et slags belegg etter en stund.. Har prøvd å flytte litt rundt på den uten hell. Hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det høres rart ut. Har du sjekket for bladlus? Ellers kan noen grønnplanter dryppe fra bladene om fuktigheten er høy. Dette er første gangen jeg hører om dette fra en palme.

   Slett
 16. Den har stått i nærheten av en varmepumpe, og vatnet ofte da den ble fort tørr. Kanskje det kan ha noe med det å gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan være overskuddsvann som har dryppet fra bladene. Jeg håper at palmen har fått nok lys når den står så varmt, for jo varmere det er, jo mer lys trenger den. :)

   Slett
 17. Hei! Du skriver den har sesong hele året. Betyr det at jeg kan potte den om hele året? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Sesong hele året betyr at den selges hele året, og ikke går i dvale eller visner ned om vinteren. Den vokser nok mye saktere når det er lite lys, og om det ikke er helt nødvendig så anbefaler jeg alltid å potte om når sola kommer tilbake. :)

   Slett
 18. Hei, jeg klipte av hele bladet når det var brunt. Skal jeg fjerne stilken og eller vil det vokse nye blader på stilken? Ser og det står at man kan klippe av visne tupper, men mener du da deler av bladet eller hele bladet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vil ikke komme nye blader på bladstilken. De nye bladene kommer ut midt i planten. Jeg er litt usikker på om du mener bladstilken eller stammen her. Om du mener bare den stilken som bladet sitter på, er det bare å klippe den bort. Om du mener stammen som fortsetter ned i jorda, må den få stå igjen om den ikke er helt inntørket.

   Jeg mente bladtuppene, ikke hele bladet. Den grønne delen av bladet bør få stå igjen, fordi den produserer næring. Om du klipper litt på skrå ser det naturlig ut.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger