Arecapalme

Arecapalme Latinsk navn : Dypsis lutescens Andre navn : Gullpalme, fjærpalme Familie : Palmefamilien Opprinnelse : Madagaskar Utseende: Palme med lysegrønne, fjærformete blader. Vanl…

Arecapalme


Latinsk navn: Dypsis lutescens

Andre navn: Gullpalme, fjærpalme

Familie: Palmefamilien

Opprinnelse: Madagaskar

Utseende: Palme med lysegrønne, fjærformete blader. Vanligvis mange skudd i samme potte. Får ikke stamme inne.

Plassering: 

Lyst, ikke i sterkt sollys, og ikke i for tørr luft. Små planter kan stå i vinduet så lenge det ikke er for sterk sol, store planter trives godt på gulvet foran et vindu.

Tropiske palmer vil helst ha jevne forhold året rundt. Det er viktig at den får nok lys og vann også om vinteren. En spot eller lignende som står på på dagtid hjelper mye i den mørke årstiden. Arecapalme er en tropisk plante, og må ikke utsettes for temperaturer under 15 grader.

Potta må være godt drenert, bruk gjerne leca i bunnen. Det bør være litt luft mellom pyntepotta og plastpotta.

Vann og gjødsel:

Jorda kan tørke lett opp mellom hver vanning, men planten må ikke stå tørr lenge. Den må vannes såpass at det blir fuktig hele veien gjennom rota. En grei måte å få til dette på er å la den drikke lunkent vann fra bunnen til potta blir tung. Det er viktig at jorda ikke står våt i lang tid.

Flytende gjødsel en gang i måneden i den lyse årstiden er nok. Langtidsgjødsel virker også godt, men det er viktig å ikke bruke høyere dose enn på pakken. På store planter er det også en god ide å skifte ut det øverste jordlaget hver vår.

Spesielle krav:

Alle palmer liker å dusjes på bladene. Vannet bør ha romtemperatur. Blir det liggende vanndråper på bladene i sterk sol, kan de få brune prikker. Tørre blader bør plukkes av.

Brune blader kommer av for tørr luft eller for mye sol. Gule blader kommer av for mye vann eller for lite lys.

Unge arecapalmer er ofte plantet alt for tett, med mange spirer i samme potta. Det er normalt at de svakeste skuddene tørker inn og dør etter hvert. Disse er det bare å dra rett opp. Når planten når gulvstørrelse, står det vanligvis igjen 5-10 stammer.

Formering:

Arecapalmer kan deles. Det er vanligvis mange skudd i potta. Hver del bør inneholde tre-fire skudd, så planten ikke skal bli for glissen.

Det går også an å så arecapalmer, men det er pr. 2019 ingen i Norge som selger frø. Frøene bør legges i bløtt over natta. Det kan ta opp til to måneder før de spirer. Til og med profesjonelle gartnere sår mange frø i samme potte, for å være sikker på at mange nok kommer opp.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Arecapalmer renser lufta. De er populære hageplanter i tropiske strøk, og kan bli over 10 meter høye.

Kommentarer

 1. Hei!
  Arecapalmen min har en del brune flekker på stammene. Mest på de nederste 15 centimeterne. Hva kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Om det er små prikker, er det mest sannsynlig en sopp som er vanlig på arecapalmer og ufarlig for planten. :)

   Slett
  2. Det er akkurat det det er! Takk skal du ha for svar :)

   Slett
 2. Hei! Jeg har ikke mange stenglene igjen. Kommer den med nye skudd? Og kan man legge tilrette for at den skal gjøre det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vet dessverre ikke om det går an. Det er helt vanlig at mange skudd dør ut. De er sådd tett i potta, og etter hvert vil de sterkeste skuddene overleve og de andre dø bort. Kanskje vil den få det bedre i ei litt større potte?

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger