Nemesia

Nemesia Foto: MikeLMP Latinsk navn : Nemesia sp. (De som selges som sommerblomster er hybrider) Familie : Maskeblomstfamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Dyrkes som ettårig i N…

Nemesia

Foto: MikeLMP

Latinsk navn: Nemesia sp. (De som selges som sommerblomster er hybrider)

Familie: Maskeblomstfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Dyrkes som ettårig i Norge

Utseende: Sommerblomst med mange forskjellige farger og mønster. Blomstene kan minne om en orkide.

Plassering: 

Ute på et lyst sted. Nemesia trives både i potter og i bed. Det er viktig at jorda er godt drenert, så det ikke samler seg vann rundt røttene. Den kan plantes ut når det ikke er fare for frost; når dette er varierer fra sted til sted. Direkte sollys er ikke nødvendig, men planten blir finest i godt dagslys.

Vann og gjødsel:

Under normale norske forhold vil ikke en Nemesia i et bed trenge vanning. I ei potte eller en kasse bør den vannes når jorda er tørr. Selv om overflaten kjennes tørr ut, kan det være fuktig lenger ned. Derfor er det svært viktig med drenering.

Nemesia gjødsles med vanlig blomstergjødsel eller gjødsel for sommerblomster etter anvisning på pakken. I bed er det greiest med langtidsgjødsel i form av korn, pellets eller pinner, siden det ikke vaskes så lett bort.

Spesielle krav:

Visne blomster fjernes, så det ikke kommer frø som tar all næringen. Nemesia tåler å klippes ned om den blir stygg.

Mange sorter legger seg litt utover, derfor bør det beregnes god plass til planten. Slike sorter kan bli flotte i ei litt høy potte.

Formering:

Formeres vanligvis med frø. I norsk klima er det greiest å så den inne på et lyst og kjølig rom, og plante den ut når det ikke lenger er fare for frost. Før de plantes ut, bør plantene herdes ved å stå ute om dagen og inne om natta i noen dager. Rett etter at de små plantene er plantet ut, bør jorda vannes skikkelig så den legger seg godt rundt røttene.

Sesong:

Sommer og så langt utover høsten som det er frostfritt.

Diverse:

I Sør-Afrika, der Nemesia kommer fra, er den en staude. Vi har for lang vinter i Norge til at den kan overvintre ute, men det går kanskje an å overvintre dem i potter på et frostfritt sted. Om noen har erfaring med dette, setter jeg pris på en kommentar.

Det latinske navnet Nemesia kommer fra Nemesis, den greske gudinnen for hevn.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger