Pachira

Pachira  Foto: Ryan Kitko Latinsk navn : Pachira aquatica Andre navn : Paraplytre, sabatre Familie : Kattostfamilien Opprinnelse : Mellom- og Sør-Amerika Hardførhet : Ikke under 12 g…

Pachira 

Pachira aquatica med flettet stamme
Foto: Ryan Kitko

Latinsk navn: Pachira aquatica

Andre navn: Paraplytre, sabatre

Familie: Kattostfamilien

Opprinnelse: Mellom- og Sør-Amerika

Hardførhet: Ikke under 12 grader

Utseende: Vanligvis oppstammet plante med "paraply"-blader. Stammen er tykkere nederst


Plassering:

Lunt og lyst, ikke ved tørre varmekilder som varmepumper. Kald trekk kan få bladene til å falle av. Ellers er dette en lettstelt og lite krevende plante.

Vann og gjødsel:

Pachira vil helst ha mye vann om sommeren og lite om vinteren. Denne planten tåler å stå i fuktig jord over litt tid uten at røttene tar skade. Jorda kan tørke såpass ut at potta blir lett å løfte opp.

Den trenger lite næring, men planter som har stått i den samme jorda i mer enn ett år bør gjødsles litt. Langtidsgjødsel passer godt, siden den trenger såpass mye mindre av både vann og næring om vinteren.

Spesielle krav:

Pachira er et løvfellende tre som kan miste noen blader om vinteren. Det kommer nye når lyset kommer tilbake.

Bladene kan gjerne dusjes.

Formering:

Pachira kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Roting i mose gir best resultat.

Sesong:

Hele året. Kan miste noen blader om vinteren.

Diverse:

Pachira er et populært hagetre i tropiske strøk. Blomstene er hvite og kan bli opptil 30 cm. Nøttene er spiselige og ligner kastanjer.

Kommentarer

 1. Hei!

  Jeg har et paraplytre kjøpt på plantasjen for ca 8 mnd siden, den hadde 3 stammer som var flettet sammen. For ca 3 uker siden så jeg at den ene stammen hadde blitt brun og var veldig myk.. Jeg klippet den av og flettet den ut. Men nå har det skjedd på en stamme til. De tre stammene som var igjen etter jeg klippet av den første viste ingen tegn til å råtne.. Så jeg skjønner ikke helt hva det er som skjer her? Jeg har ikke overvannet planten..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er ikke første gangen jeg hører om dette nå i høst. Jeg lurer på om stammene rett og slett er plantet litt for tett sammen, så de i midten blir kvalt mellom de andre når de vokser.

   Det kan også være et soppangrep i overgangen mellom stammen og rota. Dette skjer lettest om det er lite lys, høy fuktighet og ingen luftsirkulasjon.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger