Pachira

Pachira  Foto: Ryan Kitko Latinsk navn : Pachira aquatica Andre navn : Paraplytre, sabatre Familie : Kattostfamilien Opprinnelse : Mellom- og Sør-Amerika Hardførhet : Ikke under 12 g…

Pachira 

Pachira aquatica med flettet stamme
Foto: Ryan Kitko

Latinsk navn: Pachira aquatica

Andre navn: Paraplytre, sabatre

Familie: Kattostfamilien

Opprinnelse: Mellom- og Sør-Amerika

Hardførhet: Ikke under 12 grader

Utseende: Vanligvis oppstammet plante med "paraply"-blader. Stammen er tykkere nederst


Plassering:

Lunt og lyst, ikke ved tørre varmekilder som varmepumper. Kald trekk kan få bladene til å falle av. Ellers er dette en lettstelt og lite krevende plante.

Vann og gjødsel:

Pachira vil helst ha mye vann om sommeren og lite om vinteren. Denne planten tåler å stå i fuktig jord over litt tid uten at røttene tar skade. Jorda kan tørke såpass ut at potta blir lett å løfte opp.

Den trenger lite næring, men planter som har stått i den samme jorda i mer enn ett år bør gjødsles litt. Langtidsgjødsel passer godt, siden den trenger såpass mye mindre av både vann og næring om vinteren.

Spesielle krav:

Pachira er et løvfellende tre som kan miste noen blader om vinteren. Det kommer nye når lyset kommer tilbake.

Bladene kan gjerne dusjes.

Formering:

Pachira kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Roting i mose gir best resultat.

Sesong:

Hele året. Kan miste noen blader om vinteren.

Diverse:

Pachira er et populært hagetre i tropiske strøk. Blomstene er hvite og kan bli opptil 30 cm. Nøttene er spiselige og ligner kastanjer.

Kommentarer

 1. Hei!

  Jeg har et paraplytre kjøpt på plantasjen for ca 8 mnd siden, den hadde 3 stammer som var flettet sammen. For ca 3 uker siden så jeg at den ene stammen hadde blitt brun og var veldig myk.. Jeg klippet den av og flettet den ut. Men nå har det skjedd på en stamme til. De tre stammene som var igjen etter jeg klippet av den første viste ingen tegn til å råtne.. Så jeg skjønner ikke helt hva det er som skjer her? Jeg har ikke overvannet planten..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er ikke første gangen jeg hører om dette nå i høst. Jeg lurer på om stammene rett og slett er plantet litt for tett sammen, så de i midten blir kvalt mellom de andre når de vokser.

   Det kan også være et soppangrep i overgangen mellom stammen og rota. Dette skjer lettest om det er lite lys, høy fuktighet og ingen luftsirkulasjon.

   Slett
 2. Hei, jeg har også det samme problemet med min. Hatt den i 2 år nå.. Er det noe man kan gjøre for å redde den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette hører jeg dessverre mye om i år. Lurer på om stammene kveler hverandre når de vokser. Jeg ville ha forsiktig tatt bort det som er stygt og latt resten stå igjen.

   Slett
 3. Kan en klippe ned denne planten? Har en gren som har vokst seg mye høyere enn de andre. 2 av stammene er blitt brune og mistet alle grenene sine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, den kan klippes ned. Mange gartnerier klipper dem ned et lite stykke over fletta for at de skal få fin krone. Det er viktig at det står igjen noen blader og at den får godt lys etterpå, ellers blir det nye skuddet fort like langt og tynt.

   At en eller to stammer dør er dessverre et utbredt problem. Jeg har hørt mye mer om dette i år, kanskje er det rett og slett fordi disse plantene har blitt mye mer populære?

   Slett
 4. Hei. Jeg kjøpte meg en slik plante nå i januar. Den ser ut til å trives foreløpig, men jeg stusser over at enkelte av bladene utvikler hull enkelte steder. Hva kan dette komme av? Noen blader ser ut som en sveitserost innimellom. Gule som utvikler hull, er heller ikke gule, men noen av bladene virker litt bløtere i de områdene der hullene er.

  Har granska planten for skadedyr, og jeg finner ikke noe. Hva kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er rart. Dette har jeg ikke vært borti. En gang hadde jeg store runde hull i min, men det viste seg at den hadde kommet borti spotter og blitt svidd av varmen. Kan det være en eller annen skade?

   Slett
 5. Hei, jeg har en slik plante. Den blir bare lengre og lengre, måtte klippe av toppen på den for den begynte å henge. Satt den delen jeg klippet av i vann men så ser de øverste bladene ut til å visne litt...tror du den vil komme seg og at det blir røtter på den slik at jeg kan plante den i jord ? I såfall hvor lang tid tror du det vil ta før det er litt røtter på den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Denne er litt vanskelig å rote i vann. Den danner røtter sakte. I jord eller mose tar det visstnok en måned. Jeg har aldri tatt stiklinger selv, jeg har bare tatt vare på hovedplanten og latt den danne nye skudd.

   Utenlandske sider anbefaler å bruke rotingshormon og rote i jord. Det er ikke umulig at det går i vann, og du taper jo ingenting på å prøve om du fremdeles har hovedplanten. :)

   Slett
  2. Hei! Jeg vet ikke om du har allerede funnet en måte å rote den på. Jeg også hadde samme ønske og gjorde et forsøk ved å rote i vann. Jeg tok et blad og la den i vann som et forsøk. Det stemmer, den danner røtter sakte og før de blir synlige. Akkurat nå venter jeg på at røttene blir lengere og sterkere før jeg planter den i jord. Det blir spennende å se om den klarer seg gjennom vinteren.

   Slett
 6. Har samme problem som noen over her. Hadde plutselig hele potta full av sopp og fjernet for noen mnd. siden så godt som all jord og én stamme. Denne var myk og morken, men de andre var helt fine. Nå har det gått et par nye mnd. planten vokser og ser flott ut, men soppen er tilbake. Den står lyst, blir gjennomvannet for så å tørke godt opp. Noen som har en trylleformel til meg, nekter å se den dø 🤞

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan bli gode forhold for sopp om det er litt dårlig luftsirkulasjon rundt jorda, eller om jorda er så tung at den ikke tørker fort nok. Torvfri jord har ofte dette problemet, men det kan torvjord også ha! Om innerpotta står litt langt nede i pyntepotta, kan det være nok til at det blir mugg.

   Du kan prøve med noe som dreper sopp. Kanel oppå jorda eller syltepulver(Atamon) er populære råd.

   Slett
 7. Tusen takk for lynraskt og informativt svar. Da skal innerpotten heves litt, og syltepulver kjøpes inn. Kanel er allerede på plass 😀 Så er det bare å vente i spenning...

  SvarSlett
 8. Hei, har denne og plages av flekker på bladene, som blir gule. Samt at den skaper dråper av noe seigt som drypper av den. Hva er galt? :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Sjekk nøye under bladene og på de nyeste skuddene. Her tror jeg det bor noen. :(

   Slett
  2. Dette startet etter jeg hadde to Chilli planter i samme vindu som ble full av bladlus. Kan den ha reagert sånn av at noen av de kom over? Har blitt kvitt de nå da 🤔 Skal sjekke ekstra nøye. Takk for svar :)

   Slett
  3. Ja, dette er veldig typisk for bladlus. Jeg håper du blir kvitt dem! Sånne bladlus er ganske enkle å spyle bort fra grønne planter, eventuelt kan du sprøyte med 1 ss matolje og 1 ss grønnsåpe i 1 dl vann. :)

   Slett
 9. Hei! Fått et halvannet meter tre og en litt mindre flettet busk av en nabo. De ble levert i IKEA-pose, så skal potte dem i morgen. Lurer på hvilken jord disse liker. Vil den trives i vanlig plantejord iblandet litt perelitt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det høres bra ut. En fjerdedel perlitt er passe, om det ikke er blandet inn noe grus, leca e.l. i jorda fra før av. Dette varierer veldig fra merke til merke.

   Slett
  2. Takk for hjelpen :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger