Aralia

Aralia Foto: Jeremy Lee Latinsk navn : Fatsia japonica Andre navn: Japansk aralia, stuearalia, papirplante Familie : Eføyfamilien Opprinnelse : Japan Hardførhet : Overvintres inne…

Aralia

Aralia, Fatsia japonica
Foto: Jeremy Lee

Latinsk navn: Fatsia japonica

Andre navn: Japansk aralia, stuearalia, papirplante

Familie: Eføyfamilien

Opprinnelse: Japan

Hardførhet: Overvintres inne

Utseende: Stor plante, håndformete blader med 5-9 fliker. Noen typer har hvitt mønster i bladene


Plassering:

Helst ikke i direkte sol, ellers er denne planten lite nøye på plassering. Aralia er en av de plantene som tåler best å stå inne i rommet. Den tåler noe trekk og kulde, så lenge det ikke blir direkte frost. Aralia kan stå ute om sommeren, men bør beskyttes mot sola. Om vinteren trenger den mindre vann.

Vann og gjødsel:

Aralia er en stor plante som trenger en del vann. Det beste er å la planten få drikke fra bunnen når potta kjennes lett ut. Det kan bli vanskelig å sjekke på denne måten etter som planten vokser seg stor, men det er viktig at det ikke konstant ligger vann i jorda.

Aralia kan gjerne dusjes.

Alle typer gjødsel for inneplanter passer til aralia. Den bør gjødsles gjennom den lyse årstiden, med den doseringen som står på pakken.

Spesielle krav:

Aralia tåler godt å klippes ned. Noen foretrekker å toppe planten en gang i året for at den skal holde seg tett og kompakt. Uten topping og under gode forhold kan planten vokse seg flere meter høy.

Spinnmidd kan dukke opp på alt i araliafamilien. for å forebygge angrep av spinnmidd, bør ikke lufta bli for tørr. Det hjelper å dusje, spesielt om det også blir vått under bladene.

Formering:

Formeres med stiklinger.

Sesong:

Hele året, tåler ikke direkte frost

Diverse:

Flere andre planter i denne familien er populære og lettstelte stueplanter. Fingeraralia (Dizygotheca) og Polyscias trenger litt mer lys. Fatshedera vil ha samme forhold som stuearalia og eføy.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger