Polyscias

Polyscias Foto: Forest og Kim Starr Latinsk navn : Polyscias sp. P.scutellaria med runde blader er mest populær Familie : Bergflettefamilien Andre navn: Aralia, falsk aralia, mingaralia…

Polyscias

Foto: Forest og Kim Starr

Latinsk navn: Polyscias sp. P.scutellaria med runde blader er mest populær

Familie: Bergflettefamilien

Andre navn: Aralia, falsk aralia, mingaralia

Opprinnelse: Stillehavsøyer og Australia

Hardførhet: Romtemperatur, ikke under 15 grader

Utseende: Opprettvoksende busk med stive blader. Mange forskjellige former og fargemønster på bladene. Bladformen kan ligne Pelargonium-arter


Plassering:

Romtemperatur, trenger ikke å stå i vinduet. Polyscias er en lite lyskrevende plante, men alle planter trenger lys for å vokse og overleve. Det kan lønne seg å sette den i eller ved et vindu om vinteren.

Jorda må være godt drenert. Flere gartnere anbefaler leca i bunnen av potta, særlig i vårt forholdsvis mørke og kjølige klima.

Vann og gjødsel:

Polyscias er ikke glad i overraskelser, verken når det gjelder vanning eller temperatur. Jorda bør tørke lett ut. I vanlig romtemperatur uten direkte sol vil denne planten typisk trenge vann en gang i uka. Er potta tung, trenger den ikke vann. Planter som står svært lyst og varmt trenger mer.

Selvvanningspotter går også bra, så lenge det ikke er en type som holder jorda søkkvåt.

Dette er ikke en av de mest næringskrevende plantene, men den setter pris på gjødsel ca. en gang i måneden. Mange utenlandske bøker og sider hevder at den trenger mer, men de har mye mer sol og varme i de landene.

Spesielle krav:

Polyscias tåler å klippes ned.

Som andre planter i denne familien kan Polyscias få spinnmidd i tørr luft. Regelmessig dusjing hjelper til med å forebygge dette.

Polyscias selges ofte i "mini miks", i svært små potter. Noen ganger ligger det et plastbur eller netting rundt røttene på slike planter. Dette kan skade røttene over tid og bør fjernes .

Formering:

Formeres med stiklinger. Stiklingene bør taes av grønne greiner så de roter seg fortest mulig. Rotingen tar lang tid, opptil flere måneder, så det er kanskje best å overlate dette til profesjonelle.

Sesong:

Hele året. Dette er en tropisk plante som ikke trenger vinterhvile.

Diverse:

Det latinske navnet "Polyscias" betyr "mye skygge" og sier noe om hvordan denne planten liker å vokse.

Navnet aralia brukes på mange andre planter i samme familie.

Kommentarer

 1. Min plante har fått gule blader og faller av,har den fått for mye vann?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! vanligvis er dette grunnen, ja...også kombinert med for lite lys. :)

   Slett
  2. PS. Det lønner seg å sjekke i potta. Mange Polyscias har et "bur" rundt røttene som hindrer veksten. I så fall må det klippes av når du etter hvert potter den om.

   Slett
 2. Hei! På min plante har stammen begynt å rotne. Er det noe håp? Den ene «grenen» ser fortsatt frisk ut, men de andre ser ut til å være på dødleiet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette høres slett ikke bra ut. Har den kanskje fått for mye vann?

   Det går an å kutte av det som ikke er råttent, og sette det i vann. Denne planten er kjent for å rote seg sakte, det kan ta flere uker før røttene viser seg.

   Om det er frisk stamme under det råtne, kan det bryte nye skudd derfra etter du har klipt ned, om rota er frisk. Men om det er overvanning som er skyld i råten, kan det hende at røttene også er råtne.

   Jeg håper at du får til å redde den!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger