Polyscias

Polyscias Foto: Forest og Kim Starr Latinsk navn : Polyscias sp. P.scutellaria med runde blader er mest populær Familie : Bergflettefamilien Andre navn: Aralia, falsk aralia, mingaralia…

Polyscias

Foto: Forest og Kim Starr

Latinsk navn: Polyscias sp. P.scutellaria med runde blader er mest populær

Familie: Bergflettefamilien

Andre navn: Aralia, falsk aralia, mingaralia

Opprinnelse: Stillehavsøyer og Australia

Hardførhet: Romtemperatur, ikke under 15 grader

Utseende: Opprettvoksende busk med stive blader. Mange forskjellige former og fargemønster på bladene. Bladformen kan ligne Pelargonium-arter


Plassering:

Romtemperatur, trenger ikke å stå i vinduet. Polyscias er en lite lyskrevende plante, men alle planter trenger lys for å vokse og overleve. Det kan lønne seg å sette den i eller ved et vindu om vinteren.

Jorda må være godt drenert. Flere gartnere anbefaler leca i bunnen av potta, særlig i vårt forholdsvis mørke og kjølige klima.

Vann og gjødsel:

Polyscias er ikke glad i overraskelser, verken når det gjelder vanning eller temperatur. Jorda bør tørke lett ut. I vanlig romtemperatur uten direkte sol vil denne planten typisk trenge vann en gang i uka. Er potta tung, trenger den ikke vann. Planter som står svært lyst og varmt trenger mer.

Selvvanningspotter går også bra, så lenge det ikke er en type som holder jorda søkkvåt.

Dette er ikke en av de mest næringskrevende plantene, men den setter pris på gjødsel ca. en gang i måneden. Mange utenlandske bøker og sider hevder at den trenger mer, men de har mye mer sol og varme i de landene.

Spesielle krav:

Polyscias tåler å klippes ned.

Som andre planter i denne familien kan Polyscias få spinnmidd i tørr luft. Regelmessig dusjing hjelper til med å forebygge dette.

Polyscias selges ofte i "mini miks", i svært små potter. Noen ganger ligger det et plastbur eller netting rundt røttene på slike planter. Dette kan skade røttene over tid og bør fjernes .

Formering:

Formeres med stiklinger. Stiklingene bør taes av grønne greiner så de roter seg fortest mulig. Rotingen tar lang tid, opptil flere måneder, så det er kanskje best å overlate dette til profesjonelle.

Sesong:

Hele året. Dette er en tropisk plante som ikke trenger vinterhvile.

Diverse:

Det latinske navnet "Polyscias" betyr "mye skygge" og sier noe om hvordan denne planten liker å vokse.

Navnet aralia brukes på mange andre planter i samme familie.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger