Vindusblad (Monstera)

Vindusblad Foto: Stock by Kai Latinsk navn : Monstera deliciosa Andre arter : Artikkel her Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Amerika Utseende: Store grønne blader med av…

Vindusblad

Monstera deliciosa, store hullete blader
Foto: Stock by Kai

Latinsk navn: Monstera deliciosa

Andre arter: Artikkel her

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Store grønne blader med avlange hull i. Denne planten kan bli svært stor.


Plassering: 

Romtemperatur, lyst, men helst ikke rett i sola. Planten vil overleve i skyggen, men bladene vil bli mye større og få flere hull i godt lys. Som med de aller fleste andre grønnplanter bør den stå rett ved et vindu eller få ekstra lys i den mørke årstiden.

Vindusblad tåler ikke kald trekk, den må ha minst 10 grader. Store planter bør bindes opp.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke opp mellom hver vanning. Det greieste er å løfte på potta og vanne først når den kjennes lett ut, men det er ikke alltid like lett å få til med en så stor plante. Derfor bør jorda være godt drenert, Et lag med lecakuler nederst i potta er en god ide. Denne planten liker også å bli dusjet, og jeg kjenner til og med noen som tørker av bladene med en fuktig klut.

Planten blir fort stor i forhold til potta, og vil ha næring med mye nitrogen, men ikke i store mengder. Det holder å gjødsle en gang i måneden om ikke jorda er gammel. Gjødsel som er spesielt tilpasset grønnplanter passer godt.

Spesielle krav:

Det vil vokse ut luftrøtter oppover stammen som ikke bør plukkes av. Den liker godt å bli dusjet på luftrøttene. I naturen klatrer planten oppover trestammer. I stua bør den få noe å klatre opp etter, f. eks. en mosestokk eller en snor.

Det går bare bra å klippe av toppen om planten blir for stor. I naturen kan et vindusblad bli flere meter høy, og jeg har sett planter som går helt opp til taket inne. Legg merke til at nye blader utvikler seg inni bladstilken til det forrige bladet, så om et stygt blad må klippes bort fra enden av planten, kan
det være lurt å klippe litt høyt opp om det neste bladet ikke har kommet ut.

Det er ganske sjeldent at det kommer skadedyr på Monstera, men trips er en gjenganger, særlig i somre der det er mye av dem ute. Trips er vanskelig å behandle, så det er alltid en god ide å la nye planter få stå litt for seg selv.

Formering:

Det er lettest å formere vindusblad med stiklinger. Er det luftrøtter nederst på stiklingen, vil den rote seg med en gang. Ellers kan den få stå i vann fram til røttene har begynt å komme fram. Nye stiklinger bør få stå i lett fuktig jord.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

I de strøkene der vindusblad kan stå ute, vil den få blomster og frukt. Blomsten ligner litt på en fredslilje, og frukten ligner på en ananas og er spiselig. Resten av planten er helt uspiselig, den inneholder oksalsyre som er irriterende for slimhinner.

Vindusblad er kanskje den eneste planten som vokser mot mørket som ung spire. Den gjør det for å finne seg en trestamme å vokse oppover.

I det siste har det kommet en sort på markedet som har hvite felter på bladene. Denne kalles 'Variegata', og vil ha litt mer lys enn den helt grønne. Får den for lite lys, vil ikke mønsteret i bladene komme fram.

Denne artikkelen har blitt populær, og det kommer flere spørsmål enn det er plass til her. En lengre, mer utfyllende artikkel finnes her: Monstera deliciosa og andre monstre

Kommentarer

 1. Hei. Min monstera har vært fin i hele vinter, men nå som sommeren har kommet er den utrolig slapp og ser nesten deprimert ut, jeg har prøvd å dusje den, og gi den næring, uten at det har blitt for mye vann for den (bladene er fortsatt helt grønne) Jeg finner ingen steder noe om denne type "lidelse". Har du noen idé?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hvor står den? Grønnplanter trenger mer vann om sommeren når det er varmt og lyst. Monstera stammer fra skogen, så den vil ikke trives i sterkt sollys. Da bruker den opp vannet fortere enn den klarer å suge det opp.

   Jeg syns det er greiest å løfte på potta når jeg skal sjekke om en plante har passe med vann. Er potta helt lett, trenger den mer. Er potta tung som et fullt glass, har den for mye. Det kan hende at din trenger litt mer. :)

   Slett
  2. En ide kan være å potte om plante i god næringsrik jord, da den ofte står i torv da den kommer fra butikken som er lite næringsrik og givende for en plante! Henter gode tips fra plantepodden :)

   Slett
 2. Hei! Eg kjøpte meg Monstera i dag. Den har ingen stamme i potta å klatre til, har du noken ideer til kva som er best for den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monstera får gjerne større og større blader etter som den vokser og blir tung i toppen, derfor liker jeg best tykke stammer f.eks. de med kokosfiber. Bambus går sikkert bra også om potta er dyp. Den store vi hadde før fikk et tau som var knytt fast i kroker i veggen.

   Det er veldig greit at om du bruker tråd eller snøre for å surre den fast med, bør det ikke være for stramt og skarpt. Jeg har vært uheldig og ødelagt planter med nylontråd.

   Slett
 3. Min Monstera 'drypper' fra bladene, ikke så lurt for parkettgulvet...
  Vet noen hva det kommer av ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt normalt at de gjør sånn om de har fått mye vann. Det er overskuddsvann som kommer ut. Sånn kan f.eks. gullranker også finne på. Kanskje hjelper det om den får litt mindre vann?

   Slett
  2. Kan si at også syngonium drypper fra bladene om den har fått litt for mye vann 👍

   Slett
 4. Hei! Jeg har nettopp skaffet meg en monstera, den er ganske liten (max 15 cm høy) og lurer derfor på om du har noen tips til når jeg burde begynne å binde den opp og hvor stor den burde være første gang man potter den om?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Jeg har sett en del bitte små monstera rundt omkring i det siste, de står i ei potte som er ca. like stor som en kaffekopp. Er det en sånn du har? Det går sikkert bare bra å potte om nå, men vanligvis er det best å gjøre det om våren når de vokser fortere. Den trenger ikke å pottes om før potta er full av røtter, det ser du under plastpotta når røttene begynner å komme ut av hullene.

   Det er ikke nødvendig å binde opp før de har blitt minst en halvmeter høye og fått store blader. Jeg anbefaler en tykk stamme og myk tråd, ikke tynn nylon.

   Slett
 5. Hei! Har du noen gode råd for flytting av en relativt stor monstera? Den har stått i et hjørne ved et vindu i flere måneder og luftrøttene har grodd langs veggene i metervis! Jeg har bundet den med myk tråd. Ønsker å flytte den både fordi jeg skal møblere om stuen og fordi jeg vil få planten til å vende seg i motsatt retning mot lyset slik at den blir jevnere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det skal ikke være noe i veien for å flytte den, tvert imot har jeg norn ganger snudd den så den har fått støtte seg opp mot veggen. Det er viktig at den får nok lys på den nye plassen og at den ikke står rett ved en varmeovn e.l. Det høres ut som du har en stor og flott plante, du har helt sikkert vært snill med den! :)

   Slett
  2. Tusen takk for svar! Ja, jeg har grodd den selv fra en avlegger med bare ett eneste blad! Legger jeg bare alle luftrøttene mot veggen der jeg plasserer den og så vil de finne sin plass av seg selv?

   Slett
 6. Kan eg klippe av luftrøttene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, luftrøttene er en naturlig del av planten og den bruker dem til å trekke til seg fuktighet med, i tillegg bruker den luftrøttene til å klatre og holde seg fast med. De liker å bli dusjet på luftrøttene! Klippes de av vil det jo bli et åpent sår der det kan komme inn sykdom. Er de tørre og "tomme" inni er det bare å klippe av.

   Slett
 7. Hei! Hva betyr det når noen av bladene er tynne og slappe? De er ganske lysegrønne i forhold til de andre, så regner med at de er "nye". Stilken står rakt opp, men bladet bare henger.

  Det er også noen av bladene som har fått noen stygge brune flekker. Hva kommer det av? og kan det fikses?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, lysegrønne slappe blader er vanligvis bare ikke helt voksne enda. De vil komme seg etter hvert, så lenge de får skikkelig lys.

   Brune flekker kan komme av veldig tørr luft, sterk sol, sterk gjødsel eller at planten har fått bli veldig tørr en gang.

   Om de nye bladene blir vasne i stedet for å vokse, kan det bety for mye vann og/eller for lite lys.

   Slett
 8. Hei. Jeg har en monstera som har blitt stor og jeg ønsker å ta en stikling eller to. Hvordan går jeg frem? Kan jeg kutte av hvor som helst? Anne ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er lettest å få stiklinger til å rote seg om den har luftrøtter. Luftrøttene vil bli til røtter når de kommer ned i jorda :)

   Slett
 9. Hei, jeg har dyrket frem en monstrera fra ett blad. Den har en tykk stilk med flere blader oppover og masse luftrøtter. Hvordan kan jeg få en plante som ligner de man kjøper-tette og med flere stilker opp fra jorden? Har en kokos-stokk og har begynt å lage en ny stikling for å plante i samme potte for å prøve å få en tettere plante, er det en ok ide eller har du andre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, på planter i butikken er det ofte flere skudd i ei potte, ja. Det er også viktig at de får godt nok lys for å bli kompakte og gjødsel for å få store, fine blader. Kokos-stokk er bra. Lykke til :)

   Slett
  2. Ok, takk for svar, da fortsetter jeg med det, skal passe på lyset. Bruker min egen bokashi jord og gjødsel. Gleder meg til å se hvordan det går :)

   Slett
 10. Hei! Jeg har nylig skaffet meg en monstera som er ganske stor, med noen riktig lange luftrøtter. En del av planten har en ganske snodig vinkel, og jeg kunne tenkt meg å ta stiklinger av den. Har lest endel, og de to bladene som sitter på det ytterste leddet ser egentlig ut som et flott eksemplar (vel og merke ganske store, emn det gjør vel ikke noe?). Det eneste som kommer i veien er luftroten som henger på leddet, som kanskje er 20 cm lang og stikker oppover, som gjør at når den skal settes i jord vil stå opp fra jorda. Som jeg har skjønt det er det jo fra den at det skal utvikle seg jordrøtter? Kan jeg klippe den av før jeg setter stiklingene i vann? Eller egner den seg ikke særlig som stikling? Evt. hva burde jeg gjøre?

  På forhånd takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er ikke dette noe jeg har prøvd selv (å klippe vekk luftrøtter fra en stikling) men det skal visst gå an, så lenge den klumpete delen av stemmen der luftrøttene kommer ut får stå under vann. De roter seg bare saktere uten luftrota.

   Dessuten roter alt seg mye saktere nå når det er så lite dagslys. Personlig ville jeg venta til våren.

   Det kommer så mye spørsmål om dette at jeg kommer til å skrive en egen artikkel om det. Det tar bare litt tid å få tatt skikkelige bilder :)

   Slett
 11. Ella med plantedilla17. november 2017 kl. 05:19

  Hei!

  Jeg kjøpte en monstera for halvannen-to måneder siden, og det har allerede kommet fire nye flotte blader og luftrøtter har begynt å vokse ut her og der.

  Men jeg synes potta virker litt liten, da det har vokst et par røtter ut under potta. Og det ser rett og slett ut som jorda er presset litt sammen oppi der.

  Så spørsmålet er; Kan jeg potte den om nå? Eller bør jeg vente til våren?
  Og da tenker jeg i en potte som er 1,5 cm større bare. Og bør jeg da putte lecakuler i bånn når det ikke har vært det tidligere? Planten er foreløpig i en liten potte på ca 12cm på tross av en høyde på en meter. Kan det være en ide og potte den om nå uten lecakuler, men eventuelt putte leca kuler i dersom den vokser så kraftig at den trenger større potte til våren?

  Takk for gode råd og tips på siden din forresten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, om planten er i vekst (at det kommer lysegrønne blad i toppen) går det bare bra å potte om. Det er ikke nødvendig med lecakuler i ei så liten potte, om den ellers er godt drenert. Regner med at plastpotta har hull i bunnen.

   Jeg ville heller ha potta om nå enn å risikere at den blir for topptung og tipper over. :)

   Slett
  2. Takk :) var litt det jeg tenkte og. Jeg prøver jeg!

   Slett
 12. Hei.
  Min Monstera er fra høsten 1960 (evt våren 1961) og kjøpt hos gartner Moen på Borgenhaugen. Jeg fraktet den hjem (en mils vei) på motorsykkeltanken. Det siste tiåret har den stått i en kjeller - litt halvglemt - men nå skal den igjen få en hedersplass i peisstuen min.
  Og ja, det er en utrolig roobust og fin plante.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fantastisk! Den er helt sikkert stor og flott!

   Slett
 13. Ikke spesielt, men det kommer av at jeg har delt den noen ganger og redusert den - men det er den opprinnelige rota. Jeg har selvsagt beholdt den pga det nostalgiske. Moen-butikken er borte - vi har flyttet (med Monstera'en) 4-5 ganger og "husfruen" har ikke vært så veldig interessert - men jeg har jo et litt spesielt forhold til den, siden det antageligvis var første plante jeg kjøpte noen gang og siden den har sin spesielle forhistorie.
  Men nå skal den bli fin - har plantet om i fin potte med god "støttestokk" i midten og den skal pleies etter beste evne.
  Mange hilsen til deg - og takk for en fin side.

  SvarSlett
 14. Hei,

  Jeg har fått store sorte/brune flekker på bladene. Hva er dette? Dusjer planten ofte og den får vann ca en gang i uken. Please Help...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Har du dusjet med kaldt vann?

   Har den stått i sola med vann på bladene?

   Kan den ha fått for sterk gjødsel? (Dette har jeg spesielt erfart med enkelte typer gjødselpinner, særlig om vinteren)

   Står den rett ved varmeovn/varmepumpe?

   Disse er vanlige grunner til sånne flekker. Det kan også hende at den rett og slett får for lite lys nå om vinteren. Da bruker den vann og næring mye saktere, og kan få stygge blader som faller av. Får den ellers nye skudd og blader?

   Slett
 15. Hei, min monstera har jeg hatt i ett halvår nå, den er ganske stor og har vokst meget bra inntil jul da den ble glemt av min roomie som ikke vannet den.. nå har den fått gule blader og brune flekker på noen av de gule bladene og jorden blir ikke ordentlig tørr. Jeg vannet den ca 2 ganger og dusjer den ofte, den har kanskje fått litt for lite lys også. Hva må jeg gjøre for at den skal bli lykkelig igjen?? Plis hjelp??

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Den kommer seg nok nå som det blir lysere. Det er lyset som trekker vannet oppover i plantene, så det er nok der problemet ligger. Pass på at den får litt skikkelig dagslys på seg, så den kan vokse og ta igjen det tapte. Det som er stygt er bare å klippe vekk når den kar kommet i skikkelig vekst igjen. Lykke til! :)

   Slett
 16. Heija, har hatt min monstrea i kanskje en måned nu og den har en brun flekk på en sidestilk som er vokser på en voksen stilk. Det virker som den skulle bli en ny stilk med blad men er ikke så sikker nå lengre. Hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, har monsteraen din fått nok lys? Det kan hende at nye skudd tørker inn og blir brune om de får for lite lys eller for lite vann, eller om noe har kommet borti og skadet skuddet.

   Ellers kan det hende at det ikke er et nytt skudd, men ei luftrot. De er grønne til å begynne med, og skifter farge til brunt etter hvert!

   Slett
 17. Hei!
  Jeg må klippe bort noen av mine blader pga misfarge og svarte flekker (har fått noen tips ettter å ah lest dine svar på kommentarene). Lurer da på om det er noe jeg må tenke på når jeg klipper? Hvor langt ned kan jeg klippe osv.
  Jeg er temmelig fersk med planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg ville ha klipt ned til rett over der bladet sitter fast i resten av planten om hele bladet er stygt. Om det er bare en flekk, går det bare bra å klippe bort bare den stygge delen.

   Slett
  2. Hei igjen og takk for raskt svar!
   Noen av flekkene sitter midt på bladet, og jeg må såfall klippe et hull midt i bladet. Kommer dette hullet til å bli mindre? Sorry for dumme spørsmål, som sagt VELDIG fersk med planter haha :)

   Slett
  3. Nei, blader som er fullt utvokste kan ikke vokse mer. Det går ikke an at bladet kan vokse innover i hullet. Om det bare er en tørr flekk som ikke sprer seg, trenger den egentlig ikke å klippes bort. Det må jo stå igjen nok blad til å ta imot lyset. Kan det hende at det er sopp eller en annen sykdom, ville jeg ha tatt bort hele bladet.

   Slett
 18. Hei! Noen av bladene på min Monstera har fått en markant brun kant som vokser seg innover bladet. Hva gjør jeg med dette? Bør jeg fjerne disse bladene? Planten står i østvendt vindu med en panelovn under. Kan varmen fra panelovnen ha påvirket bladene? Planten ser forøvrig fin ut ellers.

  Setter stor pris på svar.

  Mvh
  Christine

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kan veldig godt hende at det er ovnen som er synderen her, ja. Lufta blir veldig tørr rett over en ovn, og det kan skade bladene. Dette er veldig vanlig om vinteren! Er det gamle blader som blir brune, eller nye? Det går bra å ta bort gamle blader om det ellers er godt med friske blader igjen.

   Slett
  2. Tusen takk for svaret ditt! Det er kun eldre blader som har blitt brune i kantene, de nye som vokser ut er friske og fine. Dersom jeg skal fjerne de brune bladene, skal jeg kun klippet av bladet eller skal jeg klippe hele stilken? Er det forresten mulig å bare klippe av den brune kanten, eller skader jeg bare bladet da? Igjen, tusen takk for svar!

   Slett
 19. Det går bare bra å klippe av den brune kanten, men det blir ofte ikke så veldig fint når det gror. Ellers er det vanskelig å si uten å ha sett planten. Det er alltid viktig at det blir igjen nok grønne blader, brun kant eller ikke. :)

  Når jeg tar bort et blad, klipper jeg nederst på bladstilken. Om den tomme stilken blir stående igjen, blir den bare brun etterpå.

  SvarSlett
 20. Hei, jeg har en fin monstera som har vokst et par år, og fått mange store blader. Jeg har lyst til å binde den opp på en mosestokk, men klarer ikke å finne ut hvor man kan kjøpe selve stokken. Er det noen som vet hvor man får kjøpt noe sånt? Eller er det noe man må lage selv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg ville ha prøvd på en litt stor blomsterbutikk eller hagesenter. De var lettere å finne før, jeg har ikke sett noen her omkring som har hatt det i det siste. "Mosen" på slike stokker er egentlig kokosfiber, det kan godt hende at det går an å lage selv også. :)

   Slett
  2. Takk for raskt svar! Jeg har spurt flere hagesentre og butikker etter mosestokker, uten å få hjelp. Men nå ser jeg jo at Plantasjen har plantestøtter med kokos! https://www.plantasjen.no/plantestotte-kokos-o4-5x90-cm-200023240-no

   Slett
 21. Hei! Fantastisk at man kan stille spørsmål her, og så har du raske gode svar! Min monstera ser litt deprimert ut. Blandene er det lite futt i, og de er mørkegrønne... Ingen med hull i... Den vannes en gang i uka, og sjeldent en tur i dusjen. Følte ikke at å spraye med vann en gang i uka hjelp noe på humøret heller. Har du gode råd? Jeg har så lyst til å gi den et bedre liv, hehe...

  SvarSlett
  Svar
  1. Opps...denne kommentaren fikk jeg ikke varsel om. :(

   Monstera trenger mye lys for å få huller i bladene. Det at de er helt mørkegrønne tyder også på at den får litt vel mye skygge. Prøv å sett den rett foran vinduet. :)

   Slett
 22. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 23. Hjelp!

  Min store vakre Monstera har fått noen bittesmå hvite avlange kryp oppå bladene! De formerer seg raskt. Har også sett på undersiden av bladene at de har begynt å miste grønnfargen sin.

  Hva slags skadedyr er det, og hva gjør jeg for å redde den??
  Tørket over alle blader med en fuktig klut igår, men så at noen har kommet tilbake...

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, det høres virkelig ikke bra ut! Det er vanskelig å si noe uten å ha sett det, men det høres ut som trips. Det er vanskelig å bli kvitt, men neem-olje skal visstnok ta dem. Vann er ikke nok, de trenger noe oljeaktig som legger seg utenpå huden og kveler.

   Lykke til!

   Slett
 24. Hei! Jeg kjøpte en Monstera på Plantasjen for ca 2 uker siden. Jeg har allerede satt den i en større potte og den har utviklet seg voldsomt (nye skudd). De nye skuddene ser ikke ut til å få nok sol, da de store dekker over... Jeg er ganske sikker på at det er plantet flere eksemplarer i samme potte. Hvordan går jeg fram for å dele planten, uten å skade den? Vil den utvikle seg bedre med større plass eller skal jeg la den stå som den er nå, og satse på at det går bra? Mvh

  SvarSlett
 25. Heisann. Har en monstera jeg har hatt siden i fjord sommer nå. Den er grønn og fin, og står i et nordvendt vindu, så den får ikke særlig direkte sollys. Det er heller ingen varmeovn under. Når det kommer nye stilker opp av jorden ender disse opp som små gule og slappe blader som ikke vokser særlig. Tidligere har jeg bare fjernet dem av estetiske grunner, men er det noe jeg kan gjøre for å få dem grønne? Jeg syna kanskje planten kunne vært noe tettere, og det kommer ikke særlig med nye skudd fra de eksisterende stammene. Gjødsler med pinner, vanner den når jeg føler det trengs og skal bli enda flinkere på å spraye den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan forøvrig legge til at jeg for et par mnd siden pottet den om til en større potte (mulig litt for stor), men uten lecakuler. Vurderer å ta ut planten og legge i litt kuler for bedre drenering.

   Slett
  2. Om nye blader blir gule, høres det ut som om den får for mye vann. Vokser den fra de andre skuddene? Nye blader er veldig tynne og myke, og lysegrønne. Om den vokser godt i toppen, kan det rett og slett være at de største skuddene stikker av med all næringen. Det er helt naturlig.

   Den nye potta har forhåpentligvis hull i bunnen? Å plante rett i ei pyntepotte uten drenering er snarveien til sur jord og gule blader. Leca nederst høres uansett ut som en god ide. Lykke til! :)

   Slett
  3. De nye bladene som kommer fra eksisterende stilker er grønne og fine, men de er ganske få. De jeg snakker om er helt nye avleggere(?) som dukker opp av jorda. De ble gule selv etter en periode med lite vanning, da jeg også fryktet at det kunne være overvanning. Tror kanskje heller på at det er "hovedplanten" som tar all næringen som du sier. Er dette noe som kan gjøres noe med?

   Potten jeg pottet over i er en terracottapotte fra plantasjen med dreneringshull.

   Slett
 26. Hei! Jeg kom tilfeldig over denne siden og fant masse nyttig her. Det jeg lurer på er hvordan man binder opp monstera? Har aldri gjort det før. Har prøvd å se på youtube, men fant ingenting om det der. Min står i vinduskarmen, og lener seg mot vindusglasset på den ene siden, mens den henger ned mot gulvet på den andre siden. Noen stilker med blader ligger også bare flat på selve vinduskarmen. Ser ikke veldig bra ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Opps, unnskyld seint svar! Det vanligste er å stikke en mosestokk eller bambuspinner ned i jorda, og binde greinene forsiktig fast i dem. Jeg foretrekker å bruke sånn bast som blomsterdekoratører binder buketter med, men alt som ikke er for skarpt kan brukes. Mange bruker fiskesnøre, men jeg har opplevd at det skjærer seg inn i stammen.

   Den vi hadde var så stor at vi måtte binde den opp fra kroker som var skrudd inn i veggen. Den nådde opp til taket.

   Slett
 27. Nå håper jeg ikke kommentaren min kommer mange ganger her, men jeg prøver igjen ��

  Hsr to monsteraplanter som har trivdes kjempegodt hos oss. Problemet kom da de ble så store at de veltet og knakk noen flotte blader. Jeg bestemte meg for å plante de om.

  Jeg tok av plastpotten de kom i og plasserte de i hver sin potte som var dekket med plast inni. Hadde lecakuler i bunn og fylte med ny jord.

  Første feilen jeg gjorde var å gi for mye gjødsel da jeg målte feil. Flere av de middels store bladene er blitt helt gule, og samtidlige blader er lysegrønne og slappe.

  Føler meg som den morderen her. Er det noe jeg kan gjøre for å redde plantene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Æsj, ser at det kom mange kommentarer mens jeg lå på sykehuset i fjor, og jeg så dem ikke før nå!

   Jeg ville rett ög slett ha skiftet jord på nytt om det var mine monstera, og ikke gjødslet på nytt på en måned.

   Er det forresten hull i plasten inni den potta? Det er ikke bra om det er helt lufttett.

   Jeg håper det gikk bra med plantene dine :)

   Slett
 28. Her var det mange flotte tips som jeg lette etter.. det jeg lurer på er følgende..
  jeg lurer på om jeg har grid å ødelegge min monstrea nå? Jeg har blitt fortalt tidligere att luftrøret ikke skal vokse ned i jorden da dette er skadelig for planten.. Så jeg har klippet disse av. Hva kan skje med min plante nå? Den ser foreløpig fin ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, unnskyld seint svar. Jeg var på sykehuset da denne kommentaren kom.

   Det ødelegger ikke planten om luftrøttene vokser ned i jorda. Da blir de bare til ordentlige røtter. Det som ikke er bra, er om den blir pottet om så dypt at alle luftrøttene blir dekket av jord. Luftrøttene vokser ut av en grunn, jeg tror nok den har det bedre med alle røttene sine i behold. :) Jeg håper at det har gått bra med planten din!

   Slett
 29. Hei,

  Jeg har en Monstera fra IKEA, som over de siste 6 månedene har vokst seg utrolig stor og fin. Den har nærmest doblet seg i størrelse siden den kom i hus. Men - oftere og oftere så ser jeg at det ligger små mørke ormer rundt monsteraen. Trodde først at det ikke var noe levende, men så i dag at en av de snodde seg rundt som en liten orm / mark. Hva kan dette komme av? Det er ingenting på selve bladene eller stilkene - og monsteraen vokser godt. Men jeg kan jo ikke ha en plante i hus som produserer små mark til å krype rundt. De aller fleste ser ut til å dø i det de treffer gulvet og stivner på gulvet. Jeg har ikke sett selve prosessen med at de havner på gulvet, virker som dette skjer over natten. Har googlet meg ihjel på å finne svar - så krysser fingrene for at dette kanskje er noe du vet noe om :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff, dette har jeg ikke hørt om heller. Det høres ut som det kommer fra jorda? Jeg ville ha byttet jord!

   Slett
 30. Hei! Jeg har prøvd å både lese meg opp og se videoer av hvordan man tar vare på en monstera. Jeg har hatt min i ett år, og den har blitt kjempestor. Har akkurat pottet den om, men jeg forstår ikke helt det her med en bambusstokk i potta? Jeg har latt min stå inntil en vegg rett ved vinduet, men med en gang jeg flytter den faller den ned og blir helt flatliggende på gulvet. Det ser også ut som bladene har vridd seg i forskjellige retninger. De tre store stilkene som er blader på ligger ganske spredt i potta, det er et stort åpenrom i midten, men der er liksom «foten» til planten om det her i det hele tatt skulle være forståelig. Jeg vil jo gjerne at den skal røyse seg å vokse oppover istedet for utover..? Skal man bare presse en slags trestamme ned i potta, så gjør planten jobben selv, eller..?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Meningen er at stokken skal stå støtt i potta, så det går an å binde fast planten i stokken. Etter hvert som den står bundet opp, vil luftrøttene ofte feste seg av seg selv, men den trenger ekstra støtte i begynnelsen. Jeg liker å binde fast med sånn bast som de binder buketter med i blomsterbutikker, men alt som ikke er for tynt og skarpt kan brukes.

   Er planten stor og tung, går det an å bruke tre bambusstokker som knytes sammen i toppen. Da står de stødigere i potta.

   Jeg håper dette hjelper. :)

   Slett
 31. Hei.
  En stor plante skal flyttes mellom øst og vest i varebil. Over fjellet tar turen 6-7 timer, men det er litt lave temperaturer på snaufjellet akkurat nå og jeg har ikke mulighet til å temperere varerommet. Går det an å pakke inn med tepper for å motvirke lavere temp akkurat over fjellet eller anbefales det å kjøre kysten med høyere temperaturer selv om dette tar mye lenger tid?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Planter produserer ikke varme selv, så om det går lang nok tid vil kulden før eller senere gå gjennom, uansett hvor godt de er isolert. Med avispapir og foret pose tar det rundt en times tid rundt null grader og 10-15 minutter ved -10... Nå vet jeg ikke hvor kaldt det blir der, og om det er over 10 grader skal det nok ikke være noe problem.

   Når varmekjære planter transporteres fra gartneri til butikk, er det vanligvis 18 grader inne i bilen de kjøres med. De er pakket inn i bobleplast, men det beskytter bare under trilleturen inn i butikken. De aller fleste plantene tåler mye lavere temperaturer over kort tid, men blir det frost blir det farlig.

   Har bilen baksete, eller er det ren varebil? Går det an å åpne mellom kupeen og lasterommet så det blir varmere? Helt ideelt ville jeg ha lagt den i baksetet.

   Når store planter skal flyttes, liker jeg å pakke en plastpose rundt potta og knyte igjen nederst på stammen. Da faller ikke jorda ut om den må legges litt ned.

   Slett
  2. Takk for raskt svar! Det er varebil ja. Jeg lager en hengekøye til grener og blader.

   Slett
  3. Hei.
   Turen med planten gikk over alle forventning. Det som var utfordrende var innlasting og utlasting. Hengekøye til de lengste grenene fungerte bra og det ble hengt opp flytte tepper for å isolere planten fra skroget på bilen. Samtidig fikk vi rutet endel av varmen fra kupeen over til varerommet. Overvåket temperatur ved potte konstant og hadde minimum 11 grader. Skulle ønske jeg kunne postet et bilde her vel fremme hos kunde for dette er virkelig en stor Monstera på over 2.5 m og den er 17 år gammel.

   Slett
  4. Det er godt å høre at det gikk bare bra :) Ser for meg at det er en flott plante!

   Slett
  5. Det er det. Jeg fikk med meg to stiklinger av eier og har satt disse med luftrøtter i vann i en stor vase. Nå kunne jeg tenkt meg litt kyndig veiledning om hvordan jeg skal gå videre.

   Slett
 32. Hei!

  Jeg har hatt en Monsteraplante i vel et år, i begynnelsen kom det nye skudd og bladene så friske og fine ut, det har også vokst ut to luftrøtter, men den siste tiden har bladene begynt å bøye/krølle seg og bladene henger ned.
  Planten står i godt lys og jeg vanner ca. 1 gang i uka.


  Hva kan være årsaken til at bladene krøller seg og at de henger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Har du veldig varm/tørr luft der de står? Varmepumper er den store synderen her i mange stuer, de sender ut luft som er alt for tørr for grønne planter.

   Skadedyr kan få bladene til å krølle seg, og det første jeg tenker på da er spinnmidd. Spinnmidd gjør bladene gulaktige og "matte", og etter hvert blir det synlig et tynt spindelvev på undersiden av bladene.

   Hva slags potte står den i? Om potta er helt tett, altså at det ikke er hull under den, kan jorda bli sur. Da kan planter også reagere sånn.

   Jeg håper at noe av dette hjelper! :)

   Slett
 33. Vi har ikke varmepumpe, men planten har stått ved siden av en varmeovn. Har flyttet den nå.
  Bladene er grønne og sånn sett fine, men de henger altså veldig.

  Den står i en plastpotte med hull, som så står i en tett potte, Hmm.
  Leste at man bør putte lecakuler nederst i potta, for å ha en luftlomme mellom plastpotte og den ytterste potten.

  Skal prøve meg litt frem.
  Takk for hjelp. :-)


  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lecakuler er lurt! Spørs om ikke ovnen er synderen. Jeg håper det vil gå bedre nå! :)

   Slett
 34. Hei! Lurer på hvorfor monsteraen min har så få hull? For lite lys?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det er vanligvis for lite lys som har skylden for det. :)

   Slett
 35. Hei! Eg har monsterablad i vaser med vann. Mange utvikler fine røtter. Det eg lurer på er om eg kan ha de stående i vaser med vann eller om de bør plantast i jord? De ser ut til å trivast enn så lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, de må nok over i jord etter hvert. Det er ikke nok næring i vannet, om du ikke bruker helt spesiell gjødsel for vannkultur. Noen uker eller måneder går bra, men de må nok ha mer næring når de vokser :)

   Slett
 36. Hei!

  Jeg har en monstera jeg har hatt i et års tid nå, som er relativt stor. Den har stått i et vindu i stuen og når jeg nå skulle flytte la jeg merke til at den rett og slett har lent seg på vinduet og "faller" ut av potten når jeg løfter den. Den sitter ogås veldig løst i jorden og jeg lurer på om jeg burde a) fått tak i en bambusstokk og b) plante den om til en større potte? Satt den nylig i en potte uten hull og innser at det kanskje er litt dumt?

  På forhånd takk for svar!

  Liva

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Ja, du har rett i at potter uten hull ikke er så lure. Det er vanskelig å vanne rett i sånne potter, og jorda kan fort bli sur. Jeg ville nok ha gitt den ny potte, som du sier. Dette er det beste tiden å potte om planter på!

   Slett
 37. Hei! Jeg kjøpte en monstera for drøyt en mnd siden. Flere av bladene har nå fått brune flekker (ser ut som om bladene har tørket) og når jeg fjerner bladene nå ser jeg at det er små hvite prikker på flere av de brune bladene! Hva har skjedd her? :-(

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Den aller vanligste grunnen til brunt på bladene er tørr/varm luft, men her kan det hende at det er sykdom eller skadedyr. Ull-lus er dessverre ikke så uvanlig. Jeg ville ha tatt med et av de bladene og vist det fram i butikken der du kjøpte Monsteraen. Om den ikke er kjøpt på en blomsterbutikk, ville jeg tatt bilde av prikkene og lagt ut på et blomsterforum/Facebookgruppe. Egentlig skulle jeg ønske at det gikk an å legge ut bilder her.

   Slett
 38. Hei! Hvilken jord egner seg best til monstera?
  Skal potte på nytt, har lecakuler, men aner ikke hva type som passer best? Torv, kaktus, blomst og vanlig plantejord, ah er mange alternativer hehe.
  Har funnet lite informasjon om jord på internet så langt, så håper du kan hjelpe meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, gartneriene bruker vanligvis torvjord eller jordblandinger med kokosfiber i til Monstera og andre tropiske skogplanter. Det aller viktigste er at jorda er godt drenert. Jeg ville ikke brukt kaktusjord eller såjord, de er for findelte og blir fort tunge.

   Slett
 39. Hei!
  Jeg har overtatt et par monstera-stiklinger for et par uker siden, og bladene har nå begynt å henge med hodet og bli gule.
  Hva gjør jeg feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det høres ut som for mye vann, for lite lys, for tett potte eller en kombinasjon av dette. Hvor står de, og hva slags potte står de i?

   Slett
 40. Hei og hopp. Har en Monstera som står ved vindu og siden mot vindu er blitt fantastisk fin og stor. Den andre siden ser man tydlelig at ikke har stått mot vindu og sol. Er det lurt/skadelig å snu den f.eks hver måned så alle sider får vinduslys en gang i blandt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er en god ide å snu på den! Den tar ikke skade av å bli snudd på, den vil bare bli jevnere i formen. :)

   Slett
 41. Hei! :) Min flotte monstera har begynt og få gule blader nederst på planten.. Den får fortsatt nye skudd som ser fine ut, men jeg er bekymret for at det er noe galt. Jeg tror ikke jeg har vannet den for mye, og den har godt med lys.
  Noe jeg kan gjøre, eller ikke gjøre?
  Håper den overlever!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er helt normalt at de nederste bladene blir gule og faller av. Det er de eldste bladene, også lenge det kommer nye blader i den andre enden går det bare bra. :)

   Slett
 42. Hei.
  Jeg hsr tatt med meg to monstera avlehgere hjem. De står i vann. Jeg har lyst til å plante de i jord med en gang men det er kanskje ikke så lurt. ? Bør jeg vente til det kommer røtter på stilkene. Mvh Charlotte

  SvarSlett
  Svar
  1. Opps, denne så jeg ikke. Jeg synes det er lettest å få røtter på dem i vann. Er det luftrøtter på avleggerne, eller er det bare en stamme?

   Slett
  2. Det er bare en stamme. Jeg har to avleggere de har stått i vann en uke. De har ikke fått røtter enda. Hvor lanf tid tar det før de får røtter?

   Slett
 43. Heisann. Først og fremst for en flott side med så gode svar. Mitt spm er.. Jeg kjøpte en stikling av variegata, men så at luftrot a var litt råtten😣 er det fortsatt håp om jeg plasserer den i jorda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kan godt hende at det går bra! Det kommer nok ut flere røtter. Pass på at jorda ikke blir stående tørr :) Om rota er veldig stygg, ville jeg ha satt den i vann for å sette flere røtter. Det kan ta flere uker før den nye rota kommer ut.

   Slett
  2. Jei igjen Jeg har hatt monstera i vann i tre uker så det kan ta to uker til. ? Jeg bør da la stiklingen stå i to uker til å se an? Takk for en fin side med godr svar.

   Slett
  3. Den bør stå til du ser røtter. Noen ganger tar det bare ei uke, noen ganger kan det ta opptil to måneder! Om vannet blir grumsete må det skiftes. Jeg innbiller meg at de roter seg fortest nå om sommeren :)

   Slett
 44. Hei! Jeg har to spørsmål om mine to Monstera:
  Kuttet en stikling av monsteraen min som grodde en fin rot i vann, og den så kjempefin og frisk ut en stund etter jeg plantet den i jord, men i det siste har de store fine bladene blitt skikkelig slappe men de er fortsatt grønne og uten flekker. Jeg vanner under dusjen cirka en gang i uken nå på sommeren og potten dreneres godt. Er det noen måte å gjøre denne planten frisk igjen?
  Spørsmål to; min andre monstera få kun mange små blader uten splitter, er det noe galt med denne?
  Begge plantene står i store vinduer uten direkte sollys

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hvor gammel er den som ikke får splitter? Det må vanligvis bli en viss størrelse på plantene før de begynner å produsere sånne blader.

   Eventuelt kan det være at du er uheldig og har fått en type som ikke får så veldig mange hull i bladene. Jeg har nettopp lært at det faktisk finnes flere forskjellige arter av Monstera, men å se forskjell på dem ligger nok langt fram i tid for min del. :)

   Det kan hende at den største faktisk får for lite vann om det er veldig varmt. Jeg ville ha sjekka den to ganger i uka. Monstera er store planter, og de drikker fort opp vannet i den forholdsvis lille potta på en varm sommerdag. Å vanne i dusjen høres ypperlig ut, da får de også drikke med luftrøttene. Men blir det skikkelig vått helt gjennom potta?

   Slett
  2. Planten er hvertfall et år, jeg kjøpte den som en litt voksen plante. Og den hadde noen blader med splitter før, men disse kuttet jeg av som avleggeren jeg nevnte. Etter jeg kuttet av avleggeren kom det kun nye blader uten splitter på morplanten. Jeg begynner å lure på om fordi jeg kuttet av de bladene som hadde splitter så vil ikke morplanten lenger lage splittede blader? Merkelig er det uansett.
   Jeg skal begynne å sjekke de litt oftere og se om det faktisk bare er mer vann de trenger :) Takk for svar

   Slett
  3. Det kan hende at planten har litt lite næring og trenger å få mest mulig grønn overflate på bladene for å ta seg opp? Jeg må innrømme at det der har jeg ikke vært ute for før. Vanligvis når det har kommet hele blader har det vært fordi det har vært vinter og for lite lys.

   Slett
 45. Min monsterastikling har stått i vann 4 uker fortsatt ikke røtter. Til deg som skrev at det finnes mange årter hvor mange finnes det totalt? Noen som vil skrive om det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes til sammen 50 arter Monstera. 4-5 av dem er i handelen som potteplanter. Den vanlige, grønne Monstera deliciosa er den mest vanlige. De andre er jeg ikke så oppdatert på. Kanskje kommer det en artikkel når jeg har fått lært meg dem.

   Jeg ville prøvd i Facebook-grupper om inneplanter. En av de gruppene har en gartner som driver med Monstera om jeg ikke husker feil.

   Får forresten den avleggeren skikkelig lys? :)

   Slett
 46. Ja den står i stuevinduet. Jeg vet det grunnleggende om monstera men vil gjerne lære enda mer. :) Jeg har grønne fingre så håper den får rot snart

  SvarSlett
 47. Hei!
  Jeg har en monstera som har blader som er blitt brune, noen av de bittesmå bladene tørker helt ut, men jorda er fremdeles våt.
  Den står i stua hvor det kommer rikelig med sol inn. Kan det være det blir for mye sol? Kommer nye spirer på den fremdeles. Gir den ikke noe annet av næring enn vann.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kan vært for mye sol, men det kan også hende at jorda ikke er godt nok drenert. Får vannet renne bort mellom hver vanning?

   Slett
 48. Hei, kjøpte en monstera i August. Den har stått på rommet mitt siden da og den har virket som den har trivdes, men så i helgen at det var kommet en svært flekk på det ene nye bladet, og at et annet nytt blad som kommer er brunt på undersiden :/ så også nå at de som gjerne er nederst på stammen der det kommer et nytt skudd i begynnelsen er begynt å bli litt gule å brune :( er dette noe du kan hjelpe meg med? Takk på forhånd :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette kan være så mye forskjellig. Når det har gått såpass kort tid, er det første jeg tenker at det er noe med vanningen. Er potta godt nok drenert, så jorda ikke står konstant våt? Får den nok vann, så vannet trekker helt ned dit røttene er? Kan den ha fått for sterk gjødsel?

   Brune flekker kan også komme av for mye sol, sykdom, eller skader på bladene. Kan noe ha kommet borti det yngste bladet? De er svært skjøre når de er lysegrønne.

   Får den nok lys? Står den ikke ved et vindu må lyset stå på hver dag på dagtid.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe. :)

   Slett
 49. Hei! Jeg har vært så heldig å få overta en monstera av min mor, en plante hun laget selv av en stikling for 10 år siden (eller mer). Planten var stor ,grønn og fin da jeg flyttet den hjem hit i vår, men nå den siste mnd er det 4-5 av bladene som har blitt gule (med brunaktige flekker) og visnet. Hjelp! For mye vann? For lite næring? Prøver å kjenne godt nedi jorda før jeg vanner. Planten står i en stor terracottakrukke med hull i bunnen, den har stått i denne i flere år. Vil veldig gjerne få til denne planten, synes også den henger med bladene og ser slapp ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, beklager seint svar! Denne så jeg ikke!

   Dette høres ut som for mye vann, ja. Det blir fort for vått i jorda om det ikke er godt lys. Jorda blir sur og røttene blir skadet. Dette er en veldig vanlig skade.

   Jeg ville ha satt den rett ved vinduet, evt. satt ekstra lys på den. Jo mer lys den får, jo fortere drikker den vann.

   Jeg håper det har gått bedre med den!

   Slett
 50. Hei :)
  Må man ha plastpotte inni den andre potten med monstera? Eller kan man plante den rett i for eksempel en betong-potte med hull under? Trenger man da leca steiner?
  Hva er best? Om man har plastpotte med hull, kan det da være uten hull i ytterpotten?
  På forhånd takk :kr

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det som er viktig er at vannet har en måte å renne ut av potta på. Om det er hull i betongpotta trengs det ikke plastpotte av den grunn. Jeg ville da ha brukt leca nederst i betongpotta.

   Er det hull i plastpotta, må det ikke være hull i pyntepotta. Pass bare på at det ikke blir liggende igjen vann inni den tette potta. Her er nok det beste å ta planten med plastpotta opp av pyntepotta for å vanne.

   Plastpotter er det vanligvis så mange flere huller i enn pyntepotter at det ikke trengs leca nederst i dem. Men jeg ville ha lagt leca i pyntepotta for å gi litt luft rundt røttene.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe :)

   Slett
 51. Hei jeg har fått tak i en monstera variegata-stiklinger, men det er mulig den har trips. Kan jeg kutte under bladet til stiklingen, slik at jeg står igjen med rota og stanga til planta. Vil den vokse eller vil den dø. Vil ikke smitte de andre planetene mine. Men vil også ikke kaste monstera variegata-stiklingen siden jeg har vært på utkikk etter den en stund. Tenkte at tripsen trivest mindre uten et blad å være på

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Trips suger plantesaft, og det er ikke sikkert at de sitter bare på bladene. I tillegg blir stiklingen svakere om du tar bort blad. Sett den heller godt unna andre planter og sprøyt mot trips. Det må være et systemisk plantevernmiddel, slik at tripsen får det i seg når den suger. Neem-olje har blitt populært da det dreper insekter uten å være giftig, likevel vil jeg gå litt unna de mest trafikkerte områdene i huset med det pga. lukt.

   Slett
 52. Hei,

  Jeg vet du får mange spørsmål her, men jeg prøver meg allikevel. Jeg skal til å potte om en monstera jeg har kjøpt nylig, men som har vokst i et vanvittig tempo. Det skrives rundt omkring at det er viktig å la jorden tørke godt opp mellom vanning, men jeg opplever at jorden "aldri" blir helt tørr. Den tørker i de øverste to cm, men er rå og fuktig noen centimeter ned i laaaang tid etterpå. Jeg er redd for rotråte, men også at den skal tørke ut. Jeg har plastpotte med huller i. Tips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hva slags jord står den i? Jeg har vært borti dette med noen Philodendron. Om jorda er veldig tett, tørker den ut sakte og det kan komme mugg. Det kan lønne seg å blande inn noe som drenerer jorda bedre når du potter den om. Det kan være små lecakuler, orkidejord eller lignende.

   Jeg tror ikke du trenger å være redd for uttørking. Det går helt sikkert bra å vanne litt sjeldnere enn nå, så lenge planten vokser godt og ser bra ut. Får den nok lys, sånn at det kommer huller i de nye bladene?

   Slett
 53. hei. Jeg har en Vindusblad plante i 2 år na, men ikke fr de siste månedene så har det ene bladet på den blitt helt slappt. Den har 5 nydelige stilker med flotte blad på, men det ene ser ikke ut til å "kose" seg som man sier. Er dette noe man skal klipp av? hvis ja, hvordan da? hvor klipper man?

  SvarSlett
  Svar
  1. har hatt en i to år*

   Slett
  2. Hei, om planten ellers er fin er det bare å ta bort det stygge bladet. Er det et av de nederste bladene? Det er helt normalt at de eldste bladene på planten dør etterhvert. Ellers kan bladet ha fått en skade.

   Det er best å bruke ei skarp, ren saks så det ikke blir bakterievekst i såret. Klipp nederst på bladstilken, ikke i selve stammen. Det kommer til å bli et "arr" der bladet satt, men på en plante som vokser godt vil det nok fort bli skjult av nye blader. :)

   Slett
 54. Hei! Jeg har nylig overtatt en V-stikling av Monstera variegata. Den har 3 små luftrøtter, 2 nedenfor V-en og 1 kort (0,5-1 cm lang) ovenfor V-en. De to andre luftrøttene er også forholdsvis korte, 3-4 cm. Selve snittet der den er kappet av er etter å ha stått i vann i ca 1,5 uke blitt ganske brunt. Luftrøttene ser rimelig uforandret ut, og det ser ikke ut til å ha kommet tilløp til nye røtter noe sted. Skal luftrøttene endre seg når den settes i vann? Eller vokser det nye røtter ut fra dem? Og bør jeg snitte den en gang til siden den er brun i enden? (Har ca 2 cm å gå på opp til V-en) Jeg bytter vann og skyller av selve stiklingen x1 per uke. Er det liv laga...? Noen tips? Takk for fin blogg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Luftrøttene endrer seg ikke, men det vil komme vannrøtter som er tynnere og lysere. Det er helt tilfeldig om disse kommer ut fra luftrøttene eller fra V-en.

   Det kan ta et par-tre uker før de spretter fram på en vanlig monstera. Variegata vokser saktere, så det kan sikkert ta litt lenger tid. Jo mer hvitt der er, jo saktere vokser den.

   Det er helt normalt at enden blir brun. Det er bare størknet plantesaft. Så lenge det ikke er råttent, og vannet ikke blir grumsete, går det bra. Det høres ut som du gjør alt rett. Lykke til! Og tusen takk!

   Slett
 55. Monsteraen min vokser så sjukt seint. Eller den produserer nye blader veldig seint. Hva kan det skyldes ? Hadde håpet den skulle få litt flere, større blader nå når det er lysere ute.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Står den såpass nært vinduet at den får nok lys? Bare en meter unna vinduet når bare en tidel av lyset fram. Dessuten vokser noen typer fortere enn andre. Særlig den med hvite flekker som har blitt så populær vokser sakte.

   Det kan hjelpe mye å sette på litt ekstra lys i dne mørkere årstiden, f.eks. en spot. Da blir vekstsesongen mye lenger.

   Lykke til! :)

   Slett
 56. Hei, Monsteraen min har noen blader som krøller seg sammen.. hva kan dette komme av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan være at den er litt tørst. Nå som det er lyst og varmt igjen, trenger grønnplanter mer vann. Det kan også være skadedyr (det ser du lettest under bladene), noe i veien med rota, eller at bladene har fått en skade mens de var i ferd med å utvikle seg. Jeg anbefaler alltid å løfte på plantene regelmessig og vanne når potta kjennes tydelig lettere ut.

   Lykke til!

   Slett
 57. Heisann, Jeg var så teit å brakk av nyeste blad før det var skikkelig kommet ut da det var litt brunt på, kommer det til å komme nye blader da jeg har knekt av før det var kommet enda nytt blad? Gjorde en liten feil der....
  Det har ikke kommet noen nye blader siden da, og det var vel et par uker siden.....
  Hva må jeg evnt gjøre videre, noen tips?
  Takk for hjelpen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vil komme nye blader, men det spørs litt på hvor den ble knekt. Anlegget til neste blad ligger tett inntil det forrige, rullet inn i ei bladslire så det ser ut som det ligger inni bladstilken på en måte. Så om det bare var selve bladet du tok bort, skader det ikke neste knopp. Om du også tok bort stilken, kan det hende at neste skudd vil komme mye lenger ned på planten. Det tar lenger tid enn to uker!

   På en eller annen måte vil nok planten overleve og vokse videre. :)

   Slett
 58. Hei
  Jeg har en enorm monstera variegata som vokser voldsomt i toppen. De nederste bladene er imidlertid litt stusselig. De hvite bladene er brent så nå har jeg klippet av noen av disse bladene. Vil det da vokse ut igjen blader?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg vet dessverre ikke om noen måte å få fram sideskudd på, bortsett fra å klippe ned eller ta stiklinger. Det vokser vanligvis ikke blader ut av en tom stilk om toppen er i vekst. Det kan jo hende at det kommer ut sideskudd om det kommer nok lys til nede, og da vil de eventuelt dekke over det som er nakent.

   Før eller senere vil jo planten bli så stor at den må toppes uansett, de fleste har jo litt begrenset med takhøyde og plass. :) Stiklinger av monstera variegata er etterspurt, så det er nok ikke noe problem å få brukt toppen når den tiden kommer!

   Jeg ville vært forsiktig med å klippe bort det hvite. Om du er uheldig nok og klipper bort hvite vekstpunkter og lar grønne stå igjen, kan planten gå over til å bare produsere helt grønne blader. Dette må du også tenke på om du topper er tar stiklinger. Det må være hvitt på den for at det skal bli hvitt på de nye bladene.

   Slett
 59. Hei,
  Jeg har en Monstera Deliciosa hjemme, som fikk ny potte og jord for noen uker siden fordi den hadde vokst ut av den gamle. Nå ser jeg til min store forskrekkelse at det vokser noen få sopper i jorden nært inntil stammen.
  Hva nå?
  Hva kommer soppen av? Kan det være at det er soppsporer i jorden jeg kjøpte, slik at jeg må kjøpe ny jord og bytte? Andre planter som ble pottet om med samme jord viser ikke tegn til sopp.
  Kan dette være skadelig for monsteraen min?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er helt normalt! Det er helt sikkert en gulfnokket paraplyhatt. Denne soppen finnes naturlig i blomsterjord og er ikke farlig for planter. All jord inneholder soppsporer, soppene gjør en viktig jobb med å bryte ned dødt plantemateriale i jorda og frigjøre næring.

   Om soppveksten blir et problem, lurer jeg på om det kanskje er litt dårlig luftsirkulasjon rundt jordoverflaten. Det kan det fort bli om pyntepotta er for høy, slik at jordoverflaten blir liggende langt nede. Det kan også fort bli soppvekst på overflaten om den konstant er fuktig. Jeg anbefaler alltid å vanne fra bunnen og la det renne godt av.

   Du trenger ikke å bytte jord på grunn av dette! :)

   Slett
 60. Hei,

  Jeg kuttet en stikling av min Monstera Variegsta for en uke, halvannen siden og satte den i vann. Det kommer vekst frs luftrom, men stammen har blitt helt sort nederst. Kuttet av dette og så at stammen var helt myk inni. Ser frisk ut igjen nå, men det gjorde den også for en ukes tid siden. Hvorfor skjer dette? Aldri opplevd det på Deliciosa, men dette er min første variegata i vann..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så synd at du opplever dette, det høres ut som den delen av stammen har råtnet. Det er lurt å bytte vann så fort vannet blir litt grumsete. Variegata vokser saktere, det kan hende at det har noe å gjøre med dette. Om det har kommet hvite røtter ut av luftrøttene, er det klart til å plante over i jord. Forstår jeg rett at den råtne delen er under punktet der den har rotet seg? I så fall går det nok bare bra!

   Noen mener at monstera roter seg lettere/råtner sjeldnere om den rotes i mose. Dette har jeg ingen erfaring med, men det kan være verdt å høre med noen som kan dette om du plages med stiklingen.

   Lykke til!

   Slett
 61. Hei, jeg har en monstera deliciosa som lukter. Skikkelig sterk gress/plantelukt. Nå begynner lukta å bli veldig plagsom. Hva kan dette komme av? Har ikke gjort noe med den etter at jeg kjøpte den for et par mnd siden, så jeg har planer om å potte den om. Men det frister mest å kaste den rett ut pga lukta :/ har prøvd å se etter skadedyr, men har så langt ikke sett noe, bladene ser fine ut. Mulig den får litt lite lys her jeg bor nå på sommeren når sola steiker, men ellers vet jeg ikke hva det kan skyldes.

  SvarSlett
  Svar
  1. I all verden, dette har jeg aldri hørt om før. For meg lukter monstera ingenting så lenge bladene eller stilkene er hele. Om jeg potter om eller tar stiklinger lukter det bare litt løvetannaktig. Kan det være sopp i jorda? Har du andre planter som lukter?

   Slett
 62. Heisann. Jeg har nå fått meg en stor monstera deliciosa, hvor ofte bør de ompottes? Er det kun når røttene stikker ut under plastpotta, eller skal man se etter andre ting også?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Noen sier at potta skal ha samme diameter som det største bladet på planten. Jeg liker bedre å se på røttene. Det går an å prøve å lirke litt på planten. Er potta helt full av røtter, bør den pottes om uansett om det kommer ut under. Det er bare lettest å se det under. :)

   Slett
  2. Ok. :-D Enn jord? Plantasjen anbefaler blomsterjord med lecakuler i, men har lest en annen plass at kompostjord er best. Hva er tilfelle? Bare det beste for babyene mine! Har 1 stor og 2 små. :D
   En monstera deliciosa. De to små er monstera men om det er deliciosa eller en annen variant av monstera er jeg usikker på.

   Slett
  3. Blomsterjord med lecakuler i høres bra ut. Det går også an å bruke perlite, orkidejord, kokos eller lignende for å gjøre jorda mer porøs. Fordelen med leca eller perlite er at det ikke brytes ned med tiden.

   Vær så snill å ikke sett monstera i ren kompostjord. Det blir alt for tett og sterkt. Sånn jord må blandes mye ut.

   Slett
 63. Da holder jeg meg til blomsterjord med leca i. :-D Tuusen takk!

  SvarSlett
 64. Svar
  1. Jeg mener at det er viktigere at de faktisk får næring enn å henge seg opp i hvilken type :) Pass bare på at den inneholder mikronæring. Så å si alle typer vanlig blomsternæring har dette, så det er ikke vanskelig. Også er det også viktig at det ikke doseres sterkere enn det står på pakken. Jeg bruker en kombinasjon av langtidsnæring med mikro og en organisk flytende på det aller meste, men de er virkelig ikke kresne!

   Slett
 65. Hei! Oppdaget nettopp at monsteran min har fått et tynt lag med spindelvev helt nederst som har lagt seg over jorda. Planten er helt fin ellers. Vet du hva dette kan være og hva jeg kan gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er sikkert bare en liten edderkopp. Sånne trekker inn om høsten. Om det er en helt ny plante, kan det ha vært brukt edderkopper i gartneriet for å bli kvitt skadedyr.

   Spinnmidd ville du ha sett som bittesmå gule prikker i bladene. Blad med spinnmidd blir 'matte' og selve spinnet dukker ikke opp før angrepet er tydelig.

   Jeg har vært borti en gang at larver har dekket jorda med spinn for å forpuppe seg. Da var larvene tydelige. Dette er sikkert bare edderkoppspinn. :)

   Slett
  2. Takk for svar :-) planten er helt ny ja, så da et det nok bare en liten edderkopp der!

   Slett
 66. Hei! Mitt mye blad på Monsteraen råtner før det i det hele tatt har "bretta " seg ut, hva kommer dette av. Hvordan/Hvor skal jeg klippe det av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette ser jeg innimellom. Har det kommet vann på det nye bladet, eller har noe kommet borti og skadet det mens det var sammenrullet? Ellers kan det være at planten har fått for lite lys eller for mye vann, så det råtner i stedet for å vokse. Dette kan også skje om planten har rukket å bli alt for tørr.

   Det er vanskelig å beregne hvor noe sånt skal klippes av, fordi noden der nye blader kommer ut kan ligge inne i rullen. Om det vises stilk på bladet er det bare å klippe av stilken. Ellers kan det hende at vekstpunktet forsvinner og neste skudd kommer fra et annet sted på planten. Den dør ikke av det, men formen kan bli litt annerledes.

   Det viktigste her er å gi den nok lys gjennom høsten og vinteren. Den kan gjerne stå rett ved vinduet. Lykke til! :)

   Slett
 67. Hei! Jeg kjøpte en stikling av en Monstera variegata i sommer, som hadde fått en del røtter allerede. Hadde den i vann i to uker ca før jeg plantet den over i jord. Men jeg føler ikke det skjer noe med den, hverken positivt eller negativt. Hvor lang tid tar det før det kommer nye skudd? Og vil det komme skudd opp fra jorden, eller kun fra stammen?

  Den hadde fått et lite skudd på siden da jeg fikk den, men den ble plutselig brun på tuppen. Tok sårsalve på for å stoppe det, og det har virket bra. Resten er fortsatt fin og hvit, men vokser ikke (eller så sakte at jeg ikke merker det). Vil dette skuddet klare seg?
  Tina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Variegata vokser sakte og det kan ta lang tid før det kommer skudd. Spesielt nå på høsten og vinteren går det svært sakte. Det kan komme skudd både fra jorda og fra noder på stammen.

   At nye skudd blir brune kan bety nesten hva som helst. Når monsteraer ikke har det bra får de brune blader. Vanligvis er det noe med rota, for mye vann kombinert med for lite lys er vanlig. Ellers kan det rett og slett ha kommet vann på skuddet mens det utviklet seg.

   Du sier at skuddet er hvitt. Er det noe grønt på det? Blader som er helt hvite produserer ingen energi og gjør ingen nytte for planten. Det kan hende at et helt hvitt blad stopper å vokse av den grunnen. Da kommer det sikkert et grønnere skudd fra en annen node.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe! Bare fortsett å gi den lys og pass på vanningen, så kan det plutselig skje noe. :)

   Slett
  2. Takk for kjapt svar! Jeg ser nå når jeg tok sterkt lys på den at skuddet faktisk er begynt å bli lysegrønt. Er bare 2 cm langt, så jeg håper den blir grønnere etter hvert :) Jeg får vel bare smøre meg med tålmodighet!

   Slett
  3. Og det ene bladet som fulgte med avleggeren ser fortsatt veldig fint ut, og ut fra det du skrivet antar jeg at det lover godt :)

   Slett
  4. Det er godt å høre. Da går det sikkert bra til slutt!

   Slett
 68. Hei, min monstera har vokst fint hele tiden jeg har hatt den. Men de siste ukene har bladene blitt litt bleke og litt gul-rød-aktige. Og de minste bladene er også litt slappe. Jeg tenkte først at jeg kanskje hadde vannet den for mye, men ser nå at det ikke kan være det som er problemet. Potten skal være stor nok, og den får godt med lys. Kanskje du vet hva som er problemet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det høres jo aller mest ut som overvanning eller for lite lys. Når du sjekker fuktighet, sjekker du overflaten eller løfter du på planten? Røttene kan ta skade om det aldri får tørke opp nederst i potta. Det blir også mindre og mindre lys nå, og det gjør at plantene drikker saktere.

   Kan den ha hatt det litt kaldt? Bladene kan bli sånn om det har vært under 10 grader.

   Slett
 69. Hmm så rart. Jeg sjekker som regel både på overflaten og løfter litt på potten når jeg ser om den trenger vann. Jeg prøvde også å gi den litt næring denne uken, men det ser ikke ut til at det hjalp det heller. Men jeg skal vente enda lenger med å vanne den igjen, så kanskje det hjelper.

  Med tanke på lys står den ganske bra plassert ved siden av to vinduer i et hjørne i stua, så tror ikke den mangler lys. Og det har heller ikke vært noe spesielt kaldt..
  Veldig rart..

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det noe rart her, ja. Jeg ville sjekket nøye på undersiden av bladene for skadedyr.

   Slett
  2. sjekket nå, og ser nå at det er mange bittesmå skadedyr både under og over bladene. Søkte litt rundt og tror det er trips. Har du noen gode tips for dette? Tenkte jeg kan kjøpe en spray som heter provanto og håper det vil hjelpe

   Slett
  3. Huff. Trips er vanskelige å bli kvitt. Håper det går bra!

   Slett
 70. Hei! Jeg har et spørsmål om stikling av Monstera. Hvis man klipper av toppen /tar en toppstikling. Har man da stoppet veksten på denne grenen for alltid? Dvs da vil den aldri mer kunne få flere blader på denne grenen?

  Jeg har flere monsteraer som er kjøpt som enkle stiklinger, men disse vil jeg aldri selv kunne ta stiklinger av uten å dermed hindre videre vekst?

  De har ikke flere noder. Man bør altså ikke ta stiklinger av annet enn store veletablerte planter man ønsker å stoppe veksten på/evt ofte til fordel for nye planter? Takk for svar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vil komme nye skudd fra den gamle planten, vanligvis fra noden under der stiklingen ble tatt. Om planten ellers er kraftig og i god form, kan det komme store flotte blader fra et sånt skudd. Dette skjer sakte nå, men mye fortere når våren kommer!

   Det som ligger over denne noden vil sannsynligvis visne når skuddet vokser seg til.

   Slett
 71. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 72. Hei :) Jeg har fått en monstera stikling med to blader og en V men ingen luftrøtter... Er det håp for denne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jada, det kan komme røtter ut av noden. Bare pass på at det står vann, jord eller mose over noden, og at det kommer lys på bladene. :)

   Slett
 73. Hei!

  Jeg har to monstera deliciosa som ble kjøpt for ca to år siden. Da var de rundt 40 cm høye, og jeg har pottet dem om to ganger i året fordi røttene vokser ut av innerpotten. Begge to virker som om de elsker livet, og har det siste året vokst som bare det.
  Den største av dem tok jeg ut av potten for et par uker siden og brukte 2 timer på å få skilt alle røttene slik at jeg fikk delt den opp i tre planter.. men den andre har jeg lyst til å la være stor og frodig og vokse «vilt». Den står nå i en potte som er 25 cm i diameter og 20 cm høy.

  Spørsmålet mitt er: hva gjør man når potten igjen blir stappfull av røtter, og man egentlig ikke har lyst/plass til å potte den om i en enda større potte? Hvor stor må potten være for at en 1,5 m høy monstera skal kunne trives og ha nok plass til røttene? Kan man klippe noen røtter? Hjelp!

  Tusen takk for svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg vil ikke anbefale å klippe røtter, unntatt når resten av planten også klippes ned. Det blir så mye lettere rotråte da.

   Vanligvis vil potta etter hvert begrense veksten. 25 cm er stort nok for en monstera på 1,5 m. Etter min erfaring vil planten vokse saktere når potta er helt fylt, og det vil komme ut mer luftrøtter. Den vil også trenge mye mer vann.

   Mange gartnere anbefaler å bytte ut de øverste 5 cm av jorda hvert år når potta har nådd maks størrelse, for å tilføre nødvendig næring.

   Da vi hadde en monstera som vokste opp til taket, sto den til slutt i 30 cm potte. Vi klipte av røtter som presset seg ut gjennom bunnhullene i potta, men til slutt måtte vi klippe planten litt ned også.

   Slett
  2. Tusen takk for svar! Dette har jeg grublet på lenge, så nå får jeg sove godt :)

   Slett
 74. Hei! Min Monstera ble ved et strømulhell stående uten vanning i flere uker i sommer. Etter dette har både gamle og nye blader blitt sorte og svidd. Den står ikke i direkte sollys, så jeg mistenker at den har blitt utsatt for forlang tørkeperiode. Er det noe jeg kan gjøre for å redde den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er litt rart at også nye blader som kommer etterpå har blitt svarte. Har noe annet blitt forandret? Kan det hende at den faktisk har fått litt for mye vann etter tørkeskaden? Har den fått gjødsel? Monstera reagerer lett på overgjødsling og overvanning med svarte bladflekker.

   Kan det hende at det er en skade lenger nede på stammen, som forhindrer næring i å komme opp fra røttene? Dette kan skje om planten har blitt så tørr og topptung at stammen får en knekk. I så fall er det nok best å klippe ned og ta stikling. Da kan både toppen og bunnen bli til fine planter.

   Nå som det blir mørkere vil jeg til slutt anbefale å gi plantene alt lyset de kan få. Sollys er ikke farlig i oktober. Lykke til! :)

   Slett
 75. På jobb har vi en monstera som er blitt nokså stor tross sin bittelille potte. Har tenkt lenge å potte den om, men så blir det bare utsatt fordi man jo tross alt er på jobb og pluselig er vi kommet uti november. Burde jeg vente til sola snur eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Vanligvis anbefaler jeg å vente til det blir lysere, men det kommer an på hvor godt lyset er. Om det er i et kontorlandskap med sterkt lys hver dag og ingen vinduer, kan det hende at det går like greit nå...

   Slett
 76. Hei! jeg har en Monstera som har fått et nytt skudd. Etter at bladet så vidt begynte å stikke seg ut så jeg at toppen var helt svart. Det nye skuddet har ikke kommet ut enda, selv om det har gått 2-3 uker. Jeg kan se at hele bladet som ligger sammenrullet og fremdeles er under det grønne laget hvor det vokser ut fra, er helt svart. Hele bladet er dødt. Jeg tenkte på å ta det bort på en eller annen måte, fordi det virker som om planten ikke klarer å bære bladet fram. Min bekymring er at planten skal slutte å vokse fordi bladet som skulle bære det nye vekstpunktet ikke kommer frem. Vil det originale vekstbladet produserer et nytt, friskt blad tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er vanskelig å si! Det kommer an på hvor langt nedover det er råttent. Jeg har opplevd begge deler. Jeg ville ha tatt bort det som er helt svart, fordi det kommer ikke til å vokse videre uansett. Om det skulle være så galt at vekstpunktet er skadet, vil neste node nedover ta over, og det vil komme et nytt skudd der etter hvert.

   At dette skjer kan være noe så enkelt som en reaksjon på å bli flyttet på, eller det kan være et tegn på enten for lite eller for mye vann. Nå i november kan det også være for lite lys. Når grunnen til at planten kvitter seg med nye skudd er borte, vil den nok vokse videre og bli fin uansett hvilken node neste blad kommer fra. :)

   Slett
  2. Tusen takk for god informasjon! :D

   Slett
 77. Hei. Jeg har en monstera som har begynt å få bittesmå brun/gule prikker. De er ikke så lette å se på avstand,så jeg vet ikke hvor lenge de har vært der. De er kun på to av 8 blader. De Jeg kan ikke se noen skadedyr. Tørker over bladene hver dag nå og ser absolutt ikke noe som rører seg.
  Monsteraen min er kjempestor, og jeg er redd den dør om jeg ikke gjør noe grep.
  Hvis det er rotråte, vil den da dø om jeg ikke bytter jord og klipper bort de råttene røttene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Slike bittesmå prikker er et klassisk tegn på angrep av spinnmidd. Det er også typisk at bladet ser litt "matt" ut. Selve spinnmidden er så små at de er vanskelig å se. Jeg ville ha klipt bort de to bladene og sprøytet mot spinnmidd: 1 dl matolje, et par ss grønnsåpe i 5 dl vann. Regelmessig dusjing med vann virker forebyggende.

   Rotråte gir vanligvis større, brune flekker. Om det skulle være rotråte, er det nok sikrest å bytte jord og klippe bort de råtne røttene som du sier, det er også svært viktig at jorda får tørke ordentlig opp mellom hver vanning.

   En tredje ting som kan gi brune flekker er sopp. Da blir det først gult, så brunt. Overdreven dusjing eller overvanning kan gi slike soppangrep.

   Jeg håper at noe av dette virker, og at det går bra med planten din!

   Slett
 78. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 79. Hei! Jeg kjøpte en Monstera fra Plantasjen for ca. en måned siden. Den var utrolig fin i butikken, og det var tre nye blader på vei ut med masse hull i. Den ser fortsatt helt nydelig ut, men det kommer ikke ut noen nye blader. Det har kommet to bittesmå nye blader rett ut fra jorda, men disse har hatt brune flekker på seg. Dette tyder jo på overvanning, men planta har knapt fått vann. Den står også i en stor potte med god drenering. Får kompostjord med gjødsel. Langs morstammen ser det ut som det er i ferd med å vokse ut noen nye blader, men de har stoppet helt opp. De har fått noen helt tørre "hinner" rundt stilkene, og på den ene er også hinnen gul. Bør jeg bytte jord eller vente og se?

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi sann, denne fikk jeg ikke med meg. Jeg var midt i flytting!

   Nå er dette lenge siden, men jeg sier det for å ha sagt det: Kompostjord er alt for tungt for Monstera. De vil ha luftig jord med god drenering. Litt kompost går bra, om det er blandet med rikelig leca/perlitt/bark/kokos/hva du foretrekker som drenering.

   Jeg håper at det har gått bedre med planten din. Unnskyld at jeg overså kommentaren din!

   Slett
 80. Monstera som blir lysegrønn langs kanten av alle bladene. Akkurat som den ikke har nok klorofyll?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er et klassisk tegn på næringsmangel hos de aller fleste planter. Når ble den sist potta om? Får den gjødsel? Det er anbefalt å potte om, eller iallfall å bytte ut litt av det øverste jordlaget, annethvert år. Hvor lenge har du hatt den?

   Det kan også være mangel på lys eller feil vanning, men om den ikke står midt inne i rommet kan jeg ikke forestille meg at det er for lite lys nå i mai.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger