Dendrobium

Dendrobium Dendrobium nobile-hybrid Latinsk navn : Dendrobium Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Asia, øyer i Stillehavet Utseende: Variabel orkide, de mest vanlige er hvite, r…

Dendrobium

Dendrobium orkide i blomst
Dendrobium nobile-hybrid

Latinsk navn: Dendrobium

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Asia, øyer i Stillehavet

Utseende: Variabel orkide, de mest vanlige er hvite, rosa eller lilla. 


Plassering: 

Dendrobium er en tropisk orkide, og liker å stå på en lun plass. Det er viktig at den ikke blir utsatt for kald trekk eller temperaturer under 15 grader. Dendrobium må ha mye lys for å få ut knoppene. Den kan gjerne stå i et vindu, så lenge det ikke trekker. Når sola er sterk på sommeren bør den ikke stå rett i sola midt på dagen.

Typer med tykk stamme (D.nobile) vil stå kjøligere om vinteren, helst under 18 grader. De trenger mye lys om vinteren.

Vann og gjødsel:

Vann med lunkent vann, 1-2 ganger i uka. All barken og alle røttene skal bli fuktige, men det er viktig at vannet får renne av seg. Det skal ikke stå vann over røttene, men om innerpotta har en høy kant nederst, kan det gjerne stå litt vann i bunnen av pyntepotta så det hele tiden kommer litt vanndamp opp på røttene.

Spesiell orkidegjødsel eller organisk gjødsel i svak blanding virker godt. Vanlig blomstergjødsel blir for sterkt.

Dendrobium-arter med bare tykk stamme trenger ikke gjødsel om vinteren.

Spesielle krav:

Tåler ikke under 15 grader. Dendrobium vil ha orkidebark, ikke blomsterjord. Barken bør skiftes ut annethvert år. Den tykke stammen bør ikke klippes av, men døde blomster plukkes av. Noen typer (D.phalaenopsis) får en tynn stengel over den tykke, på disse kan den tynne delen klippes av etter blomstring.

Mange typer Dendrobium vil gå i vinterdvale. Dette gjelder spesielt Dendrobium nobile, den med en tykk stamme og blomster hele veien nedover stammen. I dvaleperioden vil den stå kjøligere, så lyst som mulig, og trenger så å si ikke vann. Det er helt normalt at bladene faller av mens den står sånn.

Formering:

Dendrobium kjøpes ferdig i butikken. Det går an å så dem, men det er vanskelig å få til. Noen typer kan sette "avleggere" som kan deles fra morplanten.

Sesong:

Hele året. Dendrobium har en hvileperiode på vinteren, og kommer typisk med nye knopper på våren.

Diverse:

Dendrobium renser lufta, akkurat som mange grønnplanter. Det finnes to hovedtyper i handelen: en med blomster hele veien oppover den tykke stammen, og en med en tynn stengel med blomster i toppen. Den med bare tykk stamme feller bladene om vinteren, den med en tynn stengel er grønn hele året. Noen typer dufter.

Det latinske navnet Dendrobium betyr "lever i trærne".


Kommentarer

 1. er en fin blomst men nå har min begynt og bli gul i stammen ser ut som den er på tur og dø lurer på om det er noe jeg kan gjøre

  SvarSlett
 2. Skal nye stengler som kommer fra rota klippes vekk fra den tykke stammen

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, de kan det komme nye blomster på!

   Slett
 3. Har en plante som får og har fått massevis av sideskud. kommer de til å bli lange,? Ser nesten ut som planten vil vli seende ut som en slags klatreplante.

  SvarSlett
 4. Jeg klippet "stammen" før jeg viste at det ikke skulle gjøres. Den har kommet godt igjen med nye stammer, men ingen blomster. Vil det komme nye blomster på den selvom den er klipt ?. Evt hvordan får jeg den til å blomstre nå ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det kan komme nye blomster på de nye skuddene. Mange arter av Dendrobium går i vinterdvale og blomstrer når våren kommer. De vil ha mindre vann i en periode for å få knopper. Hvilken type er din?

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger