Gerbera

Gerbera Latinsk navn : Gerbera jamesonii Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Afrika Utseende:  Lysegrønne, myke blader i rosett, store ringblomstlignende blomster enkeltvis på e…

Gerbera

Rosa Gerbera i blomst

Latinsk navn: Gerbera jamesonii

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Afrika

Utseende: Lysegrønne, myke blader i rosett, store ringblomstlignende blomster enkeltvis på en hårete stilk


Plassering: 

Gerbera er glad i lys, og det er viktig at den får stå lyst nok, særlig om vinteren. Får den ikke godt nok lys, klarer de ikke å drikke vann, og jorda blir lett sur. Den bør ikke stå i sterk sol midt på sommeren.

Den er ikke glad i sterk varme. Vanlig romtemperatur på rundt 20 grader er perfekt, og den må ikke utsettes for kald trekk. Under 10 grader kan de få kuldeskader.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke litt ut mellom hver vanning, og Gerbera bør få lunkent vann på skåla. Den liker ikke å bli våt på bladene, og om det blir liggende vann i rosetten der knoppene kommer opp, råtner de lett. Det greieste er å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut. Jorda må ikke bli for tørr over lang tid.

Gerbera dyrkes vanligvis som en ettårig "pottebukett", og blomstringstiden er såpass kort at næringen i blomsterjorda er nok. Skal planten taes vare på etter blomstring, bør den få gjødsel. Annenhver uke er passelig i den lyse årstiden, en gang i måneden i den mørke.

Spesielle krav:

Gerbera råtner lett i overgangen mellom rota og bladene. Det er viktig at det ikke blir stående vann eller fukt der. Pottes den om, er det viktig at den ikke plantes for dypt av samme grunn.

Formering:

De fleste Gerbera kjøpes ferdig i butikken, men de går også an å så eller plante som en knoll. Frø og knoller av Gerbera er ikke så vanlige i salg i Norge.

Sesong:

Hele året, men den trenger mye lys for å blomstre.

Diverse:

Gerbera er også en populær, holdbar snittblomst. De sortene som dyrkes til snitt er mye høyere og kraftigere enn de som selges som potteplanter. I varmere land er disse sortene også populære sommerblomster ute.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger