Selaginella

Selaginella Foto: @Pitbullady 2012 Latinsk navn : Selaginella martensii Familie : Dvergjamnefamilien Opprinnelse : Mellom-Amerika Utseende: Ligner mose eller tuja, med luftrøtter un…

Selaginella

Foto: @Pitbullady 2012

Latinsk navn: Selaginella martensii

Familie: Dvergjamnefamilien

Opprinnelse: Mellom-Amerika

Utseende: Ligner mose eller tuja, med luftrøtter under skuddene


Plassering: 

Selaginella elsker luftfuktighet og vil helst stå så fuktig som mulig i romtemperatur. Dette er en plante som vil trives f.eks. på badet. Den liker ikke tørr luft og bør ikke stå nært en varmepumpe eller varmeovn, fordi de tørker ut lufta.

Selaginella er ikke spesielt lyskrevende, men den må ha lys på dagtid for å overleve. Den trenger ikke å stå i vinduet, men lyset må stå på om dagen om den står inne i rommet.

Vann og gjødsel:

Det er vanskelig å overvanne en Selaginella. Den tåler ikke å tørke ut og kan gjerne få vann hver dag. Det eneste den ikke tåler er å stå i vann. Det går bare bra å sette den på ei skål med vann for å øke luftfuktigheten, men da må det stå lecakuler e.l. mellom vannet og potta så ikke jorda blir sur.

Selaginella er lite næringskrevende og trenger vanligvis ikke gjødsel, da levetiden er forholdsvis kort i stuetemperatur.

Spesielle krav:

Det eneste kravet er mye vann og fuktig luft. Ingen skadeinsekter like Selaginella, men soppen gråskimmel kan angripe den om det blir for klamt.

Formering:

Selaginella formeres enkelt med stiklinger. Det er bare å knipe av et skudd og stikke det i fuktig jord. Er luftfuktigheten høy nok, vil den rote seg fort og vokse videre.

Sesong:

Det aller meste av Selaginella i Norge selges om vinteren.

Diverse:

Selaginella er ikke mose,  selv om den ofte kalles det. Den er en kråkefotplante, som botanisk sett er en primitiv plante som står nært bregner. De blomstrer ikke og setter ikke frø, men formerer seg med sporer som trenger vann for å spire.

Noen sorter har hvite skuddspisser. Hvitfargen forsvinner vanligvis når det blir varmere og lysere i været, men om planten er så heldig å overleve til neste vinter, kan den komme tilbake.

Det latinske navnet Selaginella er et gammelt latinsk ord for denne typen planter.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger