Stuegran

Stuegran Foto: Filip H.F. Slagter Latinsk navn : Araucaria heterophylla Familie : Apeskrekkfamilien Opprinnelse : Australia Hardførhet : Vintergrønn inne Utseende: Vintergrønt bar…

Stuegran

Stuegran, Araucaria heterophylla
Foto: Filip H.F. Slagter

Latinsk navn: Araucaria heterophylla

Familie: Apeskrekkfamilien

Opprinnelse: Australia

Hardførhet: Vintergrønn inne

Utseende: Vintergrønt bartre med lysegrønne, voksaktige nåler. Vokser i etasjer.


Plassering: 

Romtemperatur, ikke i kald trekk. Stuegran tåler ikke temperaturer under 10 grader. Denne planten har hovedsesong når det er mørkt ute, derfor bør den stå enten nært et vindu eller i godt, kunstig lys. Vanlig lampelys er ikke nok til at den kan vokse skikkelig. Den kan stå ute om sommeren, men bare om det er over 10 grader hele døgnet.

Vann og gjødsel:

En stuegran trenger typisk mye mer vann om sommeren enn om vinteren. Den tåler å tørke såpass at potta blir helt lett. De blir oftest solgt i lette, vel-drenerte jordtyper som inneholder mye kokosfiber, så det er viktig å vanne på en måte som fukter hele jordklumpen. Det går an å vanne ovenfra til det begynner å komme ut vann under, eller å la den få drikke nedenfra til potta kjennes tung ut.

Stuegran vokser forholdsvis sakte og krever ikke mye næring. Flytende gjødsel en gang i måneden er nok, eller langtidsnæring i små doser. Det er viktig at gjødselen ikke blir dosert for sterkt.

Spesielle krav:

Stuegran liker å få en dusj med vann, spesielt om lufta inne er tørr. Den tåler ikke å klippes ned, da den ikke setter nye skudd fra gamle stammer. Å klippe den ned vil ødelegge formen på planten. Den er ikke glad i å bli pottet om, så det bør ikke gjøres oftere enn hvert 3-4. år.

Formering:

Stuegran kjøpes vanligvis ferdig i butikkene. Bartrær spirer sakte!

Sesong:

Hele året, oftest i salg om vinteren

Diverse:

Stuegran vokser bare vill på et sted i verden: Norfolk-øya, som ligger sør for Australia. Apeskrekkfamilien har mange andre arter som vokser rundt omkring i varme strøk, de fleste i Australia.

Kommentarer

  1. De nederste grenene får litt gule nåler ytterst, hva skyldes dette? Hva kan gjøres?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er egentlig helt normalt at trær feller de eldste nålene på de nederste greinene etter som de blir gamle, men treet ditt er kanskje ikke flere år gammelt. Da er det vanligvis mangel på lys som er synderen. Gule nåler kan også være en reaksjon på for lite vann eller svært sterk varme. Hvor står den?

      Slett
  2. Hei, er stuegran giftig?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Stuegran er ikke oppgitt som giftig for mennesker i følge Giftinformasjonen, men den er giftig for hunder og katter. Om dyr spiser planten kan de bli slappe og få oppkast og diare.

      Slett
  3. Hei, på min stuegran ”henger” de nederste grenene nedover. Den kommer stadig med nytt skudd på toppen, hvorfor henger de nederste grenene?
    Mvh Marit

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette kan være så mye forskjellig. Den vanligste grunnen til dette er lite lys eller lav luftfuktighet, men det kan også komme av overvanning eller feil temperatur. Dette er rett og slett den vanligste måten for ei stuegran å vise at noe ikke er 100% rett. Henger den bare nå på høsten/vinteren, eller hele året?

      Slett
  4. Kan en klippe nye skudd i toppen for å la stammen bli tykkere

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det vil ødelegge vekstformen. Bartrær vokser med årsskudd fra toppen. Om du klipper toppen, vil et sideskudd ta over som topp, og stammen vil bli skjev.

      Slett
    2. Et *ungt* sideskudd. Det vil ikke vokse mer ut av stammen, det finnes ikke vekstpunkter der.

      Slett
  5. Min er lysegrønn, hele treet. Er fra 2017 ca. Har den for liten potte? Vil den forandre farge viss jeg bytter til større potte? Står lyst i stua, vanner godt en gang i uka. Fyrer om vinteren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg tror mer at det kanskje er litt for svakt lys. Disse trærne krever så mye lys at det er vanskelig å gi dem nok gjennom en norsk vinter. Det kan også hende at det begynner å bli tomt for næring etter fire år. I så fall kan det hjelpe å gi den litt svak gjødsel, men det er lyset som er første prioritet. :)

      Slett
  6. Hei. Min har stått for kaldt og henger nå (alle grenene og toppen) - er det noe jeg kan gjøre for å redde den?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Beklager seint svar, jeg var borte i jula.

      Nå ei uke seinere er jeg redd for at du allerede har fått svaret ditt. Vanligvis er oppskriften å varme planten gradvis opp igjen til romtemperatur (ikke sett den rett ved en varmekilde!), og å vanne litt med lunkent vann for å se om den kommer seg. Deler av planten som har fått frostskade vil etter hvert tørke inn og falle av, resten vil rette seg opp. Dette vil ta lenger tid nå som det er så lite lys.

      Om det har vært så kaldt at også rota har fått frostskade, vil hele treet kollapse og ikke ta seg opp igjen. Det må bli under 6 grader i jorda før dette skjer. Det er også mange andre ting som kan få ei stuegran til å henge, den vanligste nå er for lite lys. Håper det har gått bra!

      Slett
    2. Takk for svar!

      Tror ikke denne planten og jeg er så gode venner, den som har vært inne har det ikke helt topp den heller! 😉

      Slett
  7. Hei, min stuegran har blitt veldig slapp i grenene. Til og med toppen henger. Den er fortsatt grønn men har blitt tørr.
    Hvordan får jeg den i fin form igjen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Hvordan står det til med lyset? Stuegran er svært lyskrevende. Det lille dagslyset som er om vinteren er ikke nok. Om det ikke er lyst nok, får den ikke til å drikke opp vannet, og den vil se tørr ut selv om det er fuktig i jorda. Dette er vanlig om vinteren, når det er så lite dagslys.

      En annen ting som lett får stuegran til å henge er varm, tørr luft. Dette i kombinasjon med lite lys kan være dødelig. Om du ikke kan sette den under en spot e.l., kan den reddes med å senke temperaturen. Har du kanskje en lys, kjølig gang?

      Slett
  8. Godt Nytt År ;-) Takk for fin spalte. Jeg har en fin stuegran ca 1,20m som har holdt seg fin 16mnd. Flyttet litt til Jul for å lage Juletreplass. Prøver å lete etter mest lys....Nå kaster den noen "nålegrener" midt på hver gren. Hva skyldes det og hva kan jeg gjøre for noe klokt ? Takk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er svært vanlig at det blir for mørkt om vinteren. Der de kommer fra, er det aldri under 10 timer med dagslys om dagen. Sannsynligvis er dette grunnen, eller en stressreaksjon fra flyttingen. Er det varmt der den står nå? sterk varme kan forverre skaden fra lysmangel.

      Jeg håper det går bra med treet ditt gjennom vinteren! :)

      Slett
  9. Min stuegran har fått mange nye skudd det siste halvåret. Var borte 4-5 dager og glemte å vanne den før turen. Veldig varmt i den perioden, og jorden var knusktørr når jeg kom hjem. Alle grenene henger nå ned og har ikke reist seg på ei uke. Vanner igjen som normalt så den er fuktig og den står rett ved et stort vindu som alltid. Får ikke direkte sollys (zipscreen på vindu ved sol). Er den fortapt? Det er første gang jeg har fått stuegran til å gro så håper den klarer seg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Det kan hende at det kommer til å falle av mange små greiner nå, men forhåpentligvis vil det komme nye skudd etter hvert. Det er nok vare å vente og se...

      Slett
  10. Hei! Min stuegran har begynt å få grå nåler, og jeg aner ikke hvorfor :( den får gjevnlig vann, står i et rom med stabil temp på 22 grader og har tilgang på nok naturlig lys og kunstig lys i mørke perioder. Har du noen formening om hvorfor den får disse grå nålene?

    SvarSlett
  11. Hei. Min stuegran ble antakelig svidd i sommer da den stod i vinduskarmen med for kraftig direkte sollys og varme gjennom vinduet. Den ser ikke ut til å komme seg. Kun toppen er grønn og frisk. Det vil se rart ut om jeg fjerner de svidde grenene, da dette utgjør to tredjedeler av planten (de to nederste "rosettene" med grenfester). Kan man ta stiklinger av denne på et vis? Er kampen tapt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Uff da. Det vet jeg dessverre ikke. Det er generelt svært vanskelig å ta stiklinger av bartrær. Ute i skogen ville treet ditt nå fått stamme og krone. Det er en naturlig utvikling på trær, og vanskelig å gjøre om uten å klippe kraftig ned, og det tåler ikke stuegran. De skyter ikke fra gammel ved.

      Slett
  12. Vår stuegran er egentlig veldig fin, og mørkegrønn fra topp til tå.
    Men nå er det bare 10 - 12 cm igjen til taket. Er det noe som kan gjøres, eller må den bare omplasseres/ selges?

    SvarSlett
  13. Kommer stuegranen med skudd om den plantes dypere ? Hvilken jord bør den ha ved omplanting ?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger