Stuegran

Stuegran Foto: Filip H.F. Slagter Latinsk navn : Araucaria heterophylla Familie : Apeskrekkfamilien Opprinnelse : Australia Hardførhet : Vintergrønn inne Utseende: Vintergrønt bar…

Stuegran

Stuegran, Araucaria heterophylla
Foto: Filip H.F. Slagter

Latinsk navn: Araucaria heterophylla

Familie: Apeskrekkfamilien

Opprinnelse: Australia

Hardførhet: Vintergrønn inne

Utseende: Vintergrønt bartre med lysegrønne, voksaktige nåler. Vokser i etasjer.


Plassering: 

Romtemperatur, ikke i kald trekk. Stuegran tåler ikke temperaturer under 10 grader. Denne planten har hovedsesong når det er mørkt ute, derfor bør den stå enten nært et vindu eller i godt, kunstig lys. Vanlig lampelys er ikke nok til at den kan vokse skikkelig. Den kan stå ute om sommeren, men bare om det er over 10 grader hele døgnet.

Vann og gjødsel:

En stuegran trenger typisk mye mer vann om sommeren enn om vinteren. Den tåler å tørke såpass at potta blir helt lett. De blir oftest solgt i lette, vel-drenerte jordtyper som inneholder mye kokosfiber, så det er viktig å vanne på en måte som fukter hele jordklumpen. Det går an å vanne ovenfra til det begynner å komme ut vann under, eller å la den få drikke nedenfra til potta kjennes tung ut.

Stuegran vokser forholdsvis sakte og krever ikke mye næring. Flytende gjødsel en gang i måneden er nok, eller langtidsnæring i små doser. Det er viktig at gjødselen ikke blir dosert for sterkt.

Spesielle krav:

Stuegran liker å få en dusj med vann, spesielt om lufta inne er tørr. Den tåler ikke å klippes ned, da den ikke setter nye skudd fra gamle stammer. Å klippe den ned vil ødelegge formen på planten. Den er ikke glad i å bli pottet om, så det bør ikke gjøres oftere enn hvert 3-4. år.

Formering:

Stuegran kjøpes vanligvis ferdig i butikkene. Bartrær spirer sakte!

Sesong:

Hele året, oftest i salg om vinteren

Diverse:

Stuegran vokser bare vill på et sted i verden: Norfolk-øya, som ligger sør for Australia. Apeskrekkfamilien har mange andre arter som vokser rundt omkring i varme strøk, de fleste i Australia.

Kommentarer

 1. De nederste grenene får litt gule nåler ytterst, hva skyldes dette? Hva kan gjøres?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er egentlig helt normalt at trær feller de eldste nålene på de nederste greinene etter som de blir gamle, men treet ditt er kanskje ikke flere år gammelt. Da er det vanligvis mangel på lys som er synderen. Gule nåler kan også være en reaksjon på for lite vann eller svært sterk varme. Hvor står den?

   Slett
 2. Hei, er stuegran giftig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Stuegran er ikke oppgitt som giftig for mennesker i følge Giftinformasjonen, men den er giftig for hunder og katter. Om dyr spiser planten kan de bli slappe og få oppkast og diare.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger