Om ørkenkaktus og skogkaktus

Kaktusfamilien er stor, og det finnes kaktuser i et stort område. De fleste kaktusene kommer fra Amerika, unntatt en eneste art som vokser vill i Afrika. Amerika er et langstrakt kontinent med mange …
Kaktusfamilien er stor, og det finnes kaktuser i et stort område. De fleste kaktusene kommer fra Amerika, unntatt en eneste art som vokser vill i Afrika. Amerika er et langstrakt kontinent med mange forskjellige klima.
Tønneformet kaktus

Det en vanligvis ser for seg når en tenker på kaktus, er ørkenplanter. Vi har vel alle sett amerikanske filmer der kaktusene strekker armene sine mot himmelen i den øde ørkenen.  Disse plantene trives under den stekende sola, og har nok med ei regnbyge nå og da. Noen er bitte små og gjemmer seg nærmest i sanden, andre vokser som trær.

Mange kaktuser vokser også i tropiske skoger. De mest kjente her i Norge er julekaktus og påskekaktus, men det finnes mange andre skogkaktuser med stor variasjon i form og blomstring. Skogkaktuser vokser oppe i trær og i bergsprekker, derfor liker de vanligvis å dyrkes hengende.
Rhipsalis, en skogkaktus

Den største forskjellen ligger i hvor godt de tåler tørke. Ørkenkaktuser tåler godt å bli helt tørre i jorda, de trives til og med best om de får bli skikkelig tørste. Det er også typisk at ørkenkaktuser går i vinterdvale. Det gjelder spesielt kaktuser som stammer fra fjellstrøk, for eksempel mange Opuntia. Skogkaktuser vil derimot ikke bli helt tørre. De kommer fra områder med mye høyere luftfuktighet, og blir skrukkete og slappe om de ikke får nok vann.

Ørkenkaktuser tåler også mye mer sol enn skogkaktuser. De har tykk hud som beskytter mot sola, og vanligvis både pigger og hår. Skogkaktuser har mye tynnere hud, og lenger mellom piggene. Typiske bladkaktuser som Epiphyllum og julekaktus har nesten ikke pigger i det hele tatt. Derfor bør de ikke henge rett i sola om sommeren.

Navnet "bladkaktus" er faktisk litt misvisende. Det grønne på dem er ikke blader. Det er stilker, som har utviklet seg til å gjøre jobben som bladene vanligvis har med å utnytte lys. Derfor er sånne kaktuser uvanlig lette å ta stiklinger av: det går an å stikke et "blad" rett ned i jorda.

Det begge typene har til felles er at de kan få fantastiske blomster som kan være svært store i forhold til kaktusen. Det skal litt forskjellig stell til får å få fram knoppene. Det ørkenkaktuser trenger er vanligvis en hvileperiode med lavere temperatur og nesten ikke vann. Skogkaktuser blomstrer når dagene blir kortere eller lengre, alt etter arten.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger