Novemberkaktus/Julekaktus

Foto: Filip H.F. Slagter Novemberkaktus og julekaktus Latinsk navn : Schlumbergera truncata (novemberkaktus) og Schlumbergera buckleyii (julekaktus) Familie : Kaktusfamilien Opprinnels…

Foto: Filip H.F. Slagter

Novemberkaktus og julekaktus


Latinsk navn: Schlumbergera truncata (novemberkaktus) og Schlumbergera buckleyii (julekaktus)

Familie: Kaktusfamilien

Opprinnelse: Sør-Amerika. Moderne sorter er krysninger mellom forskjellige arter.

Utseende: Kaktus med leddete, flat stengel, røde, hvite eller rosa blomster

Novemberkaktus og julekaktus er to nært beslektede arter, som vil ha samme stell.


Plassering: 

Romtemperatur mens den blomstrer, i godt lys. Planten bør ikke snues på. Den siden hvor knoppene peker bør stå mot vinduet. Kald trekk kan få knoppene til å falle av.

Vann og gjødsel:

Selv om julekaktus er en kaktus, bør den ikke tørke helt ut mens den står i knopp. Knoppene kan falle av om den tørker for mye, men også om den får for mye vann. Det greieste er å løfte på potta en gang om dagen, og vanne når den kjennes lett ut,

Etter blomstring trenger den mindre vann, og i hvileperioden før den skal få nye knopper trenger den like lite som alle andre kaktuser.

Julekaktus trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men gamle planter som har overvintret bør få gjødsel annenhver uke på våren og sommeren.

Spesielle krav:

Når planten har fått et nytt hjem, bør den få stå i ro. Blir den snudd på, kan knoppene falle av.

For å få den til å blomstre på nytt bør den stå kjølig, under 15 grader. Det greieste er å sette den ute på høsten, før det er fare for frost.

Formering:

Julekaktus og novemberkaktus er enkle å formere med stiklinger. Bare bryt av et 3-4 ledd langt skudd, la såret gro over natta og stikk det i jorda. Det er lettest å få dem til å rote seg om de står i godt dagslys og holdes lett fuktige.

Blomstringstid:

Sen høst-vinter.

Diverse:

Novemberkaktus og særlig julekaktus kan bli svært gamle, det finnes historier om planter som har blitt over 100 år. Julekaktus har runde "bølger" på skuddene, novemberkaktus har spisse fliker.

Kommentarer

 1. Hei
  Dette stemmer med mine røynsler, berre ikkje namna. Eg trur julekaktus og novemberkaktus har blitt bytte om her. Det er vel fordi novemberkaktus ofte blir kalla julakaktus i butikkar. Sjølv har eg ein rosaraud julakaktus (Schlumbergera x Buckleyii) frå 1986, og den blømer i ca 6 veker ved juletider dei fleste år. Men sist haust starta den bløminga før dei fleste av mine Schlumbergera(S.) Truncata-er. Truleg fordi den hadde stått ute lenge, og ikkje blei potta om i fjor. Det finst berre ein sort, og den er ikkje å få kjøpt. Min var i si tid ein avleggjar frå mor mi sine julakaktusar. Den skal vera ein krysning frå ikring 1850, mellom S. Truncata, (som eg meiner er namnert på den eigentlege novemberkaktusen)-og ein liknande sort; S. Russeliana. S. Truncata blømer til vanleg i november, og er til salgs i mange flotte fargar. Mange av desse er vel og krysningar. Utan kunstig lys blømer dei om hausten, og ikkje så lenge som julakaktus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er interessant informasjon du kommer med her. Kilden til navnene her er et norsk stueplanteleksikon av nyere dato. Jeg skal grave litt i noen eldre bøker og lese meg opp på dette! Tusen takk for kommentaren!

   Slett
 2. Hei! Jeg arvet en novemberkaktus/julekaktus av en kollega, og planten ser ut til å være noen år gammel. Bladene er helt matte og gul-grønne, ikke blanke, spretne og mørkegrønne. Har du noen tanker om hva jeg kan gjøre for å få planten til å se litt lykkeligere ut? Jeg har gitt den en større potte og gjødslet den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg var på sykehuset da denne kommentaren kom, unnskyld at jeg ikke så den!

   Matte og gulgrønne blader betyr vanligvis en av to ting. Enten har den hatt det for varmt, for eksempel av å ha stått i sola, ellers har den for lite næring. Forhåpentligvis fikk den det bedre etter å ha blitt pottet om og fått gjødsel. :)

   Slett
 3. Har fleire kaktusar som blomstrar no.Problemet er at blad/greiner løsnar.Kva gjer eg galt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror de har fått for mye vann når greinene løsner - kanskje i kombinasjon m forutgående tørke.

   Slett
 4. Latinsk navn: Schlumbergera buckleyii (novemberkaktus) og Schlumbergera truncata (julekaktus)
  Det skal være omvendt.Trunkata er novemberkaktus. Buckleyii er den gammeldagse julekaktusen som ikke finnes i handlen lenger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett. Jeg har lagt inn de rette navnene nå :)

   Slett
 5. Har hørt fra ett kjerringråd om at sukkervann hjelper hvis den virker litt slapp. Noen som har hørt om dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har hørt dette om flere typer kaktuser, har ikke prøvd det selv så jeg vet ikke om det virker. :)

   Slett
 6. Kan julekaktus få frukt

  SvarSlett
 7. Kan kaktuser få barn

  SvarSlett
 8. Nei kan julekaktus få barn
  =========

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah bro stop The cap

   Slett
  2. Bro sh** up💅🏼🍒

   Slett
 9. Halla Tante Rosa du er best
  YOU GO GIRL

  SvarSlett
  Svar
  1. Bruuuuuh🍑🍒🍆🍆👶👩‍🍼🍼

   Slett
 10. Tante rose kan julekaktus få frukt

  SvarSlett
 11. Please jeg er uskyldig

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger