Alpefiol

Alpefiol Latinsk navn : Cyclamen persicum /hederifolium Familie : Nøkleblomfamilien Opprinnelse : Midtøsten, Middelhavsområdet Hardførhet: H3 (gjelder den småblomstrete) Utseende: …

Alpefiol


Latinsk navn: Cyclamen persicum /hederifolium

Familie: Nøkleblomfamilien

Opprinnelse: Midtøsten, Middelhavsområdet

Hardførhet: H3 (gjelder den småblomstrete)


Utseende: Lav tue av grønne blad med sølvgrått mønster. Rosa, røde eller hvite blomster med kronblad som peker oppover.


Plassering: 

Alpefiol trives best under 20 grader. Den beste plasseringen er i et uoppvarmet rom, men en vil jo helst ha blomster stående der en kan se dem. Et vindu uten oppvarming under er en god løsning.

Siden alpefiol vil ha vann på skåla, bør den ikke plantes rett i ei tett potte.

De småblomstrede typene kan stå ute, og kan overvintre i de luneste delene av landet.

Vann og gjødsel:

Alpefioler trenger mindre vann enn de ser ut til. De bør få tørke opp mellom hver vanning, potta skal kjennes lett ut. Det er viktig at de får trekke vann fra undersiden, siden knoppene ligger oppå en stor knoll og kan råtne om de blir våte. Står de i ei pyntepotte kan de enten få litt vann oppi pyntepotta, ellers kan de tas opp og settes på et fat med vann. De bør ikke stå og trekke vann i mer enn 10-15 minutter.

Alpefiol trenger lite gjødsel. Er jorda for næringsrik, vil det komme bare grønne blader og ingen knopper. En alpefiol som er kjøpt i butikken vil mest sannsynlig ikke trenge gjødsel under blomstringen, mens en eldre plante kan få blomstergjødsel i halv dose ca. en gang i måneden.

Spesielle krav:

Alpefiol trives best under 20 grader. Visne blomster bør knipes av før de rekker å få modne frø. De runde frøkapslene gjemmer seg lett nede mellom bladene. Frøkapsler er runde, mens knopper er spisse!

Gule blader kan komme av for mye vann, eller for høy temperatur. For lite lys gjør planten mer følsom for begge disse tingene.

Formering:

De fleste kjøper alpefiol ferdig i butikken. Noen sorter, spesielt de som kan plantes ut, går fint an å så.  Det går fint an å høste frø fra en avblomstret plante. Avhengig av sort, vil de blomstre etter ca. et år.

Sesong:

Alpefiol selges og blomstrer i den kalde årstiden, fra høst til vår. Planten er flerårig, men den vil visne ned på våren og komme opp igjen utpå sommeren/høsten. Den trenger ikke vann mens den hviler.

Diverse:

Mange ville alpefiolarter er fredet, og det er forbudt å handle med planter som er plukket i naturen. Alpefioler fra en blomsterbutikk eller et hagesenter er selvsagt helt i orden å kjøpe, de er dyrket i drivhus!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger