Amaryllis

Amaryllis Alternativt navn : Ridderstjerne Latinsk navn : Hippeastrum Familie : Narsissfamilien Opprinnelse : Sør- og Mellom- Amerika Utseende: Smale, grønne blader, store blomster …

Røde amaryllis i potte
Amaryllis


Alternativt navn: Ridderstjerne

Latinsk navn: Hippeastrum

Familie: Narsissfamilien

Opprinnelse: Sør- og Mellom- Amerika

Utseende: Smale, grønne blader, store blomster i rødt, rosa eller hvitt


Plassering: 

Amaryllis er en løkblomst, og vokser nærmest hvor som helst. For at stilken ikke skal bli så lang og tynn at blomsten velter, bør den stå lyst og ikke for varmt. Blomstringen varer lenger om den får stå litt kjølig. Det er en god ide å snu litt på planten hver dag, så den ikke rekker å strekke seg for mye over til en side.

En "tørr" amaryllisløk som er treg med å rote seg kan få stå med varme nedenfra i noen dager. Det setter som oftest fart på den.

Vann og gjødsel:

Amaryllis trenger lite vann. Det er spesielt viktig at den ikke blir vannet oppå løken, da kan løken råtne. Den trenger ikke jord og kan dyrkes i spesielle løkvaser. Det er da viktig at det ikke står vann over løken.

Amaryllis trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men etter blomstring kan den få litt gjødsel om du vil ta vare på den til neste år.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Knoppen ligger klar i løken, og kommer ut nesten uansett behandling. Om stilken blir veldig lang, eller om det kommer mange blomster, bør stilken støttes opp.

Det er nesten umulig å få med seg en amaryllis hjem fra en blomsterbutikk uten at det er små fluer i jorda. For å bli kvitt dem, er det viktig at jorda får tørke helt før den får mer vann.

Formering:

Amaryllis kjøpes enten ferdig plantet i potte, eller som tørre løker. Det tar ca. to måneder fra løken er plantet til den begynner å blomstre.

Det går an å la frøkapslene som utvikler seg etter blomstring få modnes, og ta ut og så frøene. Det tar nok 3-4 år før de nye plantene blomstrer, og de vil mest sannsynlig ikke ligne på morplanten.

Sesong:

Tørre løker selges på høsten, potteamaryllis på vinteren. Den blomstrer på vinteren og kan blomstre flere ganger om den får en hvileperiode.

Diverse:

Etter at amaryllis har blomstret, kan den dyrkes videre. De grønne bladene må få stå i fred, da det er de som samler næring til neste knopp. Når bladene har visnet ned, bør løken få hvile tørt, mørkt og kjølig i ca. to måneder før den tas inn igjen. Mange liker å ta løken ut av potta i hvileperioden.

Amaryllis er flott som snittblomst, og holder seg godt i vase, spesielt om den får stå litt kjølig på natta.


Kommentarer

  1. Hva gjør man om det kun kommer blader når man forventer seg en knopp? Klipper man av bladene?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger