Stauden som eksploderte

Her i vår kjøpte jeg en ny staude, en Oxalis. Den var merket som krydderurt, men hadde ikke noe artsnavn. Fargen på bladene fikk meg til å tenke på O. corniculata, som vokser vilt overalt i Nederland…
Her i vår kjøpte jeg en ny staude, en Oxalis. Den var merket som krydderurt, men hadde ikke noe artsnavn. Fargen på bladene fikk meg til å tenke på O. corniculata, som vokser vilt overalt i Nederland, men denne vokser mer opprett og er mye større.

Vinteren i fjor var hard, og jeg mistet flere stauder. Det var et stort hull som måtte flyttes, og denne lille tassen så ut som den kom helt bort mot den svarte jorda. Det grønne på bildet er forglemmegei, som jeg helt har gitt opp å prøve å bestemme hvor den skal vokse.

For å dekke jorda rundt den og få litt fargekontrast, plantet jeg høstprimula. Jeg fikk noen småplanter av en ivrig staudegartner og primulasamler, og fordelte dem rundt hullet... Primula har vanligvis klart seg godt i dette bedet, som er det mest skyggefulle i hagen.

Nå i september ser det sånn ut. Oxalisen har spredd seg over primulaen, inn i en Astilbe (som kom opp så seint at jeg trodde den var borte) Den er full av søte små gule blomster. Spiselig er den også, den smaker syrlig.

Jeg er virkelig spent på hvordan det vil se ut til neste år!

Kommentarer

 1. Hej! Har denna växt, och den förökar sig väldigt mycket. Försöker utrota den, men det är inte lätt, den poppar upp överallt. Har en med gröna blad som också sprider sig, men inte lika mycket. Den får vara kvar, men jag rensar bort mycket av den också.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn som slektningen sprer seg i Nederland, er jeg ikke det minste overrasket. Den er iallfall ikke så voldsom som mynten.

   Takk i like måte!

   Slett
 2. Ja, den der er helt vill, for den vokser opp overalt her også. Fin farge på de mørke bladene, men den tar helt over der den får lov å vokse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm. Lurer på om den er vinterhardfør her oppe.

   Slett
 3. En fin kontrastplante som jeg ikke har sett før,
  men den høres litt skummel ut hvis den tar over.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det spørs om den vil fryse tilbake her oppe. Vi får se til neste år. :)

   Slett
 4. Denne er veldig fin men jeg tror den kan spre seg veldig om den får lov. Fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i Nederland sprer en lignende seg veldig med frø. Frøene spretter ut av planten!

   Fin dag til deg også!

   Slett
 5. Hei. Jeg så den faktisk i dag på gartneriet da jeg var innom en tur for å kjøpe blomsterløk. Jeg kjøpte den ikke, for jeg tror nok kanskje det er en brun surkløver, Oxalis corniculata.
  Sprer seg mye, men jeg vet ikke herdigheten på den. Vokser vilt i Danmark også.
  Men fin er den:)
  Ha en fin onsdag!


  SvarSlett
  Svar
  1. Det var det jeg var redd for, ja. Hun som jeg kjøpte den av har jobbet på gartneri i mange år, og kjente den ikke godt. Den er nok litt ny i Norge.

   Takk i like måte!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger