Eføy

Eføy Alternative navn : Bergflette, bergeføy Latinsk navn : Hedera helix Familie : Eføyfamilien Opprinnelse : Europa, vokser vilt i Norge Hardførhet : H4 Utseende: Krypende, henge…

Eføy
Eføy, grønne blader


Alternative navn: Bergflette, bergeføy

Latinsk navn: Hedera helix

Familie: Eføyfamilien

Opprinnelse: Europa, vokser vilt i Norge

Hardførhet: H4

Utseende: Krypende, hengende eller klatrende med grønne eller hvitspraglete blader.

Plassering: 

Inne eller ute. Trives i høy luftfuktighet, og foretrekker å stå litt kjølig. Bør ikke stå i direkte sol. Eføy tåler kulde og trekk godt, og kan egne seg godt i for eksempel en kjølig gang. Typer med mørkegrønne blad tåler skygge godt, men alle planter trenger lys for å vokse.

Vann og gjødsel:

Eføy trenger ganske mye vann om den står varmt, og en del mindre om den står kjølig. Den bør tørke litt opp mellom hver vanning. Det beste er å løfte på potta, og vanne når den kjennes lett ut. Er potta tung, må den ikke få mer vann. Eføy kan stå i selvvanningspotte.

Det aller beste er spesiell grønnplantegjødsel, men vanlig blomstergjødsel eller organisk gjødsel kan brukes.

Spesielle krav:

Eføy liker ikke tørr luft. For å unngå at den invaderes av spinnmidd, som liker eføy og tørr luft, bør den dusjes regelmessig med litt vann. Det kan også være lurt å legge lecakuler i pyntepotta under innerpotta, og ha litt vann på kulene.

Formering:

Lett å formere med stiklinger. Ofte vil det allerede ha kommet ut røtter midt på skuddene, så den kan nesten bare legges på jorda.

Sesong:

Hele året. Eføy er flerårig og kan overvintre ute på lune steder.

Diverse:

Det fins flere typer eføy, blant annet en som kalles kanarieføy og tåler inneluft bedre enn den vanlige. Det som oftest blir kalt bergeføy i handelen er Hedera hibernica, som trives best ute. I mange land er eføy et vanlig ugress. Plantene kan bli flere hundre år gamle.

Det tar minst ti år før en eføyplante blomstrer. Skuddene med blomster på får en annen type blader som nærmest er firkantede. Bærene er giftige. 

Får den noe å klatre i, kan den bli høy. Den triver også godt med å henge eller krype. Eføy egner seg godt som bunndekkeplante.

Alle typer eføy er giftige.

Eføy renser lufta.

Kommentarer

 1. Jeg har latt eføyen klatre oppetter små eiketrær, og har klippet av de utstikkende eikegreinene. Da ser disse eføy-eikene nesten ut som små palmer, der de står eviggrønne hele vinteren.

  SvarSlett
 2. Jeg har latt eføyen klatre oppetter små eiketrær, og har klippet av de utstikkende eikegreinene. Da ser disse eføy-eikene nesten ut som små palmer, der de står eviggrønne hele vinteren.

  SvarSlett
 3. Hei! Jeg har to eføyer i hengepotter ute. Lurer på om de kan bli stående ute i høst og vinter, eller om jeg bør ta dem inn? De gjør seg godt utenfor fasaden på butikken min, og er blitt lange og fine - men jeg vil ikke at de skal dø dersom det blir for kaldt...?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kommer litt an på hvor du bor. Her i Bodø vil eføy vanligvis ikke overvintre, men bare litt lenger sør på kysten går det bra om den plantes ned i bakken. I ei potte er de nok mindre hardføre, men om du bor på kysten og har milde vintre kan det godt hende at det går bra!

   Slett
 4. hjelp, eføyen min dør! jeg hadde to stykker, begge har stått inne i et rom med to store vinduer. den ene begynte først å miste bladene innerst på grenene før den etterhvert mista alle og døde. den andre har akkurat begynt å miste bladene ved rota og nå er jeg redd for at den også skal dø. er det noen som har tips til hva jeg kan gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da. Hvor mye vann har de fått? Dette kan være tørke, eller jord som har stått våt lenge.

   Kan det være spinnmidd? Det viser seg først ved at bladene blir matte og får bittesmå gule prikker. Blir det veldig mye spinnmidd, kommer det spinn mellom bladene og stilken.

   Slett
 5. hvis det ikke har kommet ut skudd enda, skal man da legge den i vann først, eller skal man plante den rett ned i jorda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg innbiller meg at det går litt fortere i vann. :)

   Slett
 6. Hei! Jeg har en fin "vegg" av bergflette som er festet på Ameringsjern.
  Jeg har akkurat flyttet hit og er usikker på beskjæring. Er kommet veldig mange nye lAnge skudd. Jeg ønsker å kutte slik at planter forsetter å være som en flott, rett vegg.
  Hvor på skuddet skL jeg beskjære? Og kan skuddene evt plantes inne?
  TAkk for råd:)

  SvarSlett
 7. Hei! Jeg har en fin "vegg" av bergflette som er festet på Ameringsjern.
  Jeg har akkurat flyttet hit og er usikker på beskjæring. Er kommet veldig mange nye lAnge skudd. Jeg ønsker å kutte slik at planter forsetter å være som en flott, rett vegg.
  Hvor på skuddet skL jeg beskjære? Og kan skuddene evt plantes inne?
  TAkk for råd:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Eføy er lett å beskjære. Den kommer lett med nye skudd, nesten uansett hvor du klipper. Jeg ville ha klipt et bar blader over det siste sideskuddet, så det tynne blir klipt av og det fyldige står igjen. Det du klipper av kan du ta inn og plante.

   Ellers kan du bøye de nye skuddene nedover veggen og stikke dem innimellom de andre. Da blir det enda fyldigere.

   Slett
 8. Hei! Jeg oppdaget for en stund siden små sorte flekker på bladene til en eføyplante. Så oppdaget jeg noen små svare fluer også, ser ut som de flekkene jeg oppdaget først er fluebæsj... Klarer ikke finne ut hva dette er slags fluer! Frem til disse flekkene/fluene begynte å dukke opp trivdes planten svært godt og vokste i et kjempetempo. så begynte bladene å bli flekkete og etterhvert også brune i kantene. klippet planten ned, vasket potten, kastet mosestokken og vasket alle blader med hjemmelaget insektsmiddel (vann/olje/grønnsåpe/bakepulver), men dette hjalp ikke. Den sto sammen med mange andre planter, hvor kun en av de andre fikk samme problem (ampelfakkel). Hva slags fluer kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, det høres ekkelt ut. Hvor lenge er det siden du behandlet planten? Bladene som allerede er stygge vil nok falle av uansett om dyrene er borte eller ikke. Men det vil jo komme ut nye fine, litt saktere nå på høsten og vinteren men litt etter hvert.

   Det kan hende at det er en slags trips. Noen av dem kan fly, men de "svever" litt rundt på en måte og kan da se ut litt som en typisk bitteliten "blomsterflue". Det må flere behandlinger til for å bli kvitt sånt, og væsken må treffe alle dyrene.

   Kan det være en ide å bruke limfelle for å få sett nærmere på hva dette er for noe?

   Slett
  2. Ja, fluene er bitte bitte små, de sorte flekkene er større. Jeg ga opp planten, klippet av to toppskudd som var friske og kastet resten. Håper disse kan rote seg og bli til ny plante. Har tatt bilde av de angrepne bladene.

   Slett
 9. Hei! Har eføy på kvar side av ei steintrapp og over rekkverket. På eine sida er planta mykje høgare. Eg ønsker å gjere desse kantane like høge, men når eg skal klippe den høgste, kjem eg fort ned på greinene. Bør eg klippe kraftig ned til desse greinene og så vil det kome nye skot?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det vil komme nye skudd. Det er anbefalt å vente til våren med å klippe såpass kraftig ned, fordi da er den i vekst og sårene vil gro bedre. :)

   Slett
 10. Hei! Jeg har kjøpt meg "Eføy, lange ranker" fra Plantasjen, og lurer på om den må klatre på noe eller om den kan henge i lufta:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, begge deler går like bra :) Dusj gjerne rankene med vann innimellom om den henger, det liker den.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger