Begonia

Begonia Latinsk navn : Begonia sp. Familie : Begoniafamilien Opprinnelse : Tropiske områder over hele verden Hardførhet: Inne vinter, ute sommer Utseende: Vanligvis rundt 20-30 cm h…

Begonia
Rosa begonia


Latinsk navn: Begonia sp.

Familie: Begoniafamilien

Opprinnelse: Tropiske områder over hele verden

Hardførhet: Inne vinter, ute sommer

Utseende: Vanligvis rundt 20-30 cm høy, saftige "skjeve" blader og stilker. Finnes i rødt, gult, oransje, rosa og hvitt.


Plassering: 

Lyst, helst ikke i direkte sol midt på sommeren. Begonia tåler en del kulde, men ikke direkte frost. Ute bør den stå i godt drenert jord.

Vann og gjødsel:

Den mest vanlige pottebegoniaen liker å tørke litt mellom hver vanning. Når den får vann, bør den så så mye at hele jordklumpen blir fuktig. De liker å trekke vann fra bunnen av om det er mulig. Begonia som står våte hele tiden blir fort angrepet av gråskimmel. Begonia kan stå i selvvanningspotte, så lenge jordoverflaten får bli tørr.

Begonia er glad i næring og bør få blomstergjødsel i den doseringen som står på pakken. Gjødselpinner passer godt til begonia.

Spesielle krav:

Det er en god ide å plukke av visne blomster etter hvert, så kommer det ut nye knopper fra den samme klasen. Visne blomster løsner lett fra resten av klasen. Stygge blader nederst på planten bør også tas bort. På den varmeste tiden av sommeren trives begonia bedre ute enn inne.

Formering:

Begonia kan formeres med stiklinger, som settes i vann til de har rotet seg. Det er lurt å bruke skudd uten blomsterknopper til stiklinger. Knollbegonia kan deles.

Sesong:

Innebegonia som er dyrket i drivhus selges nesten hele året. Knollbegonia og andre typer utebegonia selges og blomstrer på våren og sommeren. Mange typer blomstrer langt utover høsten.

Diverse:

Det fins tusenvis av forskjellige sorter begonia. Mange dyrkes for bladenes skyld, for eksempel kongebegonia.

Begonia plantet i hagen kan holde snegler unna, siden snegler slett ikke liker begonia.

Knollbegonia kan overvintres inne, knollene tas opp av jorda og lagres tørt og kjølig f.eks. i kjelleren.

Kommentarer

 1. Jeg har en fin, rød begonia ute på en overdekket terrasse. Ser ut som den sliter litt, lus? Blanke, klissete blader, slik som en ser på roser når "det er noe på gang". Kan dusj med grønnsåpe være til nytte?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kliss kan være dråper fra bladlus, de drypper sukkervann. Bladlus finner du typisk oppover stilken på de nyeste skuddene, og under bladene. Du har helt rett i dat de ikke liker grønnsåpe, men det er enda mer effektivt å blande litt matolje i såpevannet. Det kveler lusa!

   Slett
 2. Hei :) Elsker siden din, og bruker den stadig vekk. Savner et innlegg om "Begonia Maculata", om den krever annerledes stell enn denne typen Begonia, selvsagt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det har ei forklaring. Jeg har ikke Begonia maculata :) Men i morgen treffer jeg noen som har, og da kommer det sikkert en side om den og andre nyere bladbegoniaer. Og tusen takk!

   Slett
 3. Hei, en venninne av meg var veldig flink med skaugumbegonia. Hun plantet dem alltid i romslige potter og helt i "jordskorpen"; dvs med bare et tynt jordlag som så vidt dekket knollen. Nå får jeg høre at de skal plantes dypt i krukken/bedet. Hva er riktig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er ikke farlig hvor dypt de plantes, men disse blir fortest fine om de blir plantet litt grunt. På den andre siden blir ikke ei litt kald natt like skummel om de plantes dypere.

   Jeg pleier å plante knoller like dypt som de lå i jorda da de ble tatt inn, som en tommelfingerregel. For knollbegonia betyr det at skuddspissen akkurat stikker opp av jorda.

   De blir nok fine uansett. Lykke til!

   Slett
 4. Hei. Jeg har stuebegonia som ble kjøpt inn i sommer. Satte den over i større potte med jord. Etter blomstring i høst står den nå å vokser seg stor og fyldig. Lurer på om det kommer ny blomstring til våren, og om det er noe spesielt jeg må gjøre. 🏵️

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar, jeg har vært på juleferie. Det er ikke noe spesielt som må gjøres annet enn å gi den vanlig romtemperatur og nok lys. Begonia blomstrer naturlig utpå høsten, etter at den allerede har fått godt lys gjennom hele sommeren. Gartnere bruker drivhus med kunstig lys for å få plantene i blomst, og gjødsel med høyt P-tall for å gjøre blomstringen kraftig. Så det kan godt hende at plantelys er det som skal til for å få den i blomst til våren, ellers kommer de nok i august slik som min gjorde. :)

   Slett
 5. Hei Vi har satt ut Skaugumbegonia som får vite blader, de har nok vokst litt fort da de har strekt seg veldig og må støttes opp med pinner. Hva kan dette skyldes og hva kan vi gjøre? Kan de klippes ned og kommer de da igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det tyder på at de har spirt for varmt og/eller i for lite lys. Disse har jeg faktisk ikke prøvd p klippe ned, men begonia er skjøre og det har hendt at skudd har blitt knekt, uten at det har ødelagt planten etterpå. Disse er jo alltid litt topptunge og legger seg vanligvis litt utover etter hvert...

   Slett
 6. Hei. Jeg har en skaugumplante som jeg var så uheldig å knekke en stilk av ved omplanting. Den knakk av helt neders ved Kollen. Dette var den lengste stilken med blader på. Har kommet flere stiklinger av samme knoll, men disse er mye mindre og har ikke fått blomster enda. Er det noe jeg kan gjøre med den knekte stilken- og redde den? Kan jeg for eksempel sette den i vann eller i jorden i samme potte og så håpe at den får røtter på nytt? Mvh Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette har jeg faktisk ikke prøvd, men jeg ser at det går an å ta slike stiklinger av andre typer knollbegonia. Det er vel verdt et forsøk! :)

   Slett
  2. Takk for raskt svar ☺️ Jeg prøver og så ser jeg hvordan det går.

   Slett
 7. Har skaugumsbegonia som har kommet i blomst. Jeg lurer på om jeg kan klippe den litt ned da jeg synes at stilkene er så tynne 🤔

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det går an, men det vil forsinke blomstringen litt.

   Slett
 8. Har en nydelig hengebegonia ute. Kan den tas inn nå i høst; dvs, vil den klare seg inne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, hengebegonia er flerårig. Den må inn før frosten kommer.

   Om du har en lys og kjølig plassering inne kan den stå der over vinteren, men i vanlig romtemperatur og vintermørke vil den nok slite.

   Det går også an å la planten tørke inn, ta opp knollene av jorda og overvintre dem som poteter. Da må knollene plantes tidlig neste år og få spire inne før de plantes ut.

   Lykke til!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger