Pengetre

Pengetre Alternative navn : Elefantøre, tykkblad, crassula Latinsk navn : Crassula ovata Familie : Bergknappfamilien Opprinnelse : Sør-Afrika Utseende : Liten busk med tykke, eggrun…

Pengetre
Pengetre, CrassulaAlternative navn: Elefantøre, tykkblad, crassula

Latinsk navn: Crassula ovata

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika

Utseende: Liten busk med tykke, eggrunde blader. Kan få små hvite blomster.

Plassering: 

Helst lyst, tåler full sol. Gjerne kjøligere i den mørke årstiden, men trives også godt i romtemperatur. I sterkt sollys kan bladene få rødbrun farge, men dette er ikke skadelig.

Vann og gjødsel:

Pengetre er en sukkulent, det vil si at den lagrer vann i bladene og stammen. Det er viktig at den blir helt tørr mellom hver vanning, ellers kan røttene råtne. Det kan gjerne ta et par uker. Potta skal helst kjennes helt lett ut. Om bladene begynner å bli skrukkete i overflaten, har den fått for lite. Gule, vasne blader kommer av for mye vann!

Det er nok å gi et pengetre svak gjødsel fra vår til høst. Den krever lite næring, og tåler godt kalkrik jord. Om det er mye kalk i jorda eller vannet, kan det skilles ut gjennom bladene som små hvite prikker. Dette er helt normalt og ikke skadelig.

Om den begynner å vokse saktere, og bladene ikke vokser seg store lenger, trenger planten å pottes om. Det kan være en fordel å bruke kaktusjord, såjord eller annen sandblandet jord.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav, pengetre er en av de mest hardføre potteplantene.

Formering:

Det er uvanlig lett å formere pengetrær som stiklinger. Det skal noen ganger bare et enkelt blad til. Jeg har sett at det har drysset blader av store pengetrær, og disse har utviklet seg til små babyplanter i jorda under. Det enkleste er å knipe av en stilk med 2-3 bladpar, la den tørke litt, og stikke den rett i jorda.

Sesong:

Hele året. Den kan finne på å blomstre sent på vinteren når lyset kommer tilbake.

Diverse:

Pengetre kan blomstre. Planten må nok være en del år gammel før dette skjer, og den bør få en litt kjøligere hvileperiode på vinteren. Den trenger enda mindre vann når den står kjølig.

Planten tåler godt å klippes ned, og er mange steder populær som bonsaitre. De kan bli mange år gamle.

Kommentarer

 1. Hei! Jeg knipset av et par stilker for å omplante min crassula nå for et par uker siden. Jeg satte stilkene i vannglass og lot de slå rot i vannet før jeg plantet dem i jord. Som et forsøk lot jeg tre stilker stå i vannglass. Stilkene vokser seg høye og fine selv i vannet! Planten min står også i et relativt mørkt rom, men vokser fint og ser ut til å trives. Gikk litt stikk i strid med at man skal la de tørke ut mellom vanning og la stå i solfylt rom, også i og med at mine vokser i vann! Ganske sikker på at det er en crassula også. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Crassula er utrolig hardføre og tåler det aller meste. De blir vanligvis mye finere i godt lys, de slår nærmest krøll på stilkene i skyggen og rota kan råtne om de står for lenge i vann. ...Men da er det jo bare å plukke av toppen, den roter seg på nytt...

   Slett
 2. Hei! Skal man bytte jord på pengetreet, i så fall hva slags? Og hva med pottestørrelse, antar den bør øke når planten vokser? Skal forsøke meg på stiklinger utover høsten så planten i vinduet på kontoret kan få litt 'selskap' ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, når den har fylt potta helt vil den ha større potte og ny jord. De liker jord med sand i, det selges vanligvis som kaktusjord eller såjord. Det er best å gå opp med bare en størrelse om gangen slik at den rekker å fylle den nye potta med røtter.

   Pengetre er kjempelett å ta stiklinger av! :) Bare knip av et skudd og stikk det rett i jorda. Lykke til!

   Slett
 3. Tusen takk for svar, da skal jeg prøve meg!

  SvarSlett
 4. Lurer på om crassula kan tåle å stå ute gjennom en norsk sommer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går bare bra. Jeg pleier å sette ut mange sukkulenter om sommeren. Så lenge det ikke blir kaldere enn 5-6 grader om natta, kan det stå ute. Det kan bli litt solbrent om det står rett i sola eller i sterk vind, jeg anbefaler en litt skjermet plass. Pass på at potta ikke regner full av vann!

   Slett
 5. Bladene detter stadig av! Hva skjer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, unnskyld seint svar! Jeg var fraværende i august i fjor.

   Bladene kan falle av om den får for mye vann eller for lite lys. Men siden spørsmålet kom i august, lurer jeg på om det er varme og sol som er synderen.

   Slett
 6. Pengetreet mitt har fått "vorter". På noen av de nyeste bladene er det en noe som ser ut som bobler, og på stammen under boblebladene sitter det en liten mugglignende hvit klump. Hva kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette kan dessverre være ullus. :( Jeg kan ikke si noe sikkert uten å ha sett et bilde av det, men ullus er ikke uvanlig på planter med tykke blader.

   Det kan jo selvsagt også være mugg eller en reaksjon på sterk gjødsel eller lignende. Jeg ville ha lagt ut et bilde på et planteforum eller facebook-gruppe og spurt.

   Slett
 7. Her kommer det røtter oppover planten. Kommer nok av at den er gammel og det er trangt for røttene. Overlevelsesmekanisme. Ikke plass tilstørre potte, men har tatt avleggere nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er typisk. Får du kanskje til å fylle på litt mer jord i potta på den gamle planten? Det og å bli tatt avleggere av vil sikkert kvikke den litt opp. :)

   Slett
 8. Fikk helt panikk da jeg oppdaget at pengetreet mitt fikk litt myke blader. Dette har jeg ikke opplevd før. Hva kan dette komme av? Sjekket røttene og det var rimelig tørt. Ingen rotråte, det så heller uttørket ut. Mistenker at jeg for en gangs skyld kanskje kan ha vannet for lite da jeg i vinterhalvåret jobbet med meg selv for å unngå overvanning. Glemte visst at våren kom. Den har de siste ukene før i dag fått nye skudd og ikke mistet noen blader. Vil den komme seg igjen nå med ny jord og noe mer frekvent vanning? Eller tror du det likevel kan være overvanning som er problemet? Og takk for en veldig informativ side!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om det har vært litt for tørt, vil bladene bli mykere og veldig typisk "rynkete" eller "matte". Det tar seg opp igjen, men jo mer lys det er, jo fortere fyller den opp lageret igjen. :)

   Og tusen takk!

   Slett
 9. Har hatt et pengetre i ca 2 år. Nå er en av grenene falt av. Synes den var litt myk og mer grønn enn resten. Det har likevel kommet nye skudd på andre deler. Har jeg vannet feil ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan være overvanning, eller for lite lys. Det kan også hende at det har vært en skade nederst på den greina. Det er ikke uvanlig at soppangrep skjer nettopp der, og da faller alt av over skaden. For å unngå sopp, anbefaler jeg å sette planten i godt lys, vanne fra bunnen og la jorda bli tørr mellom hver gang.

   Slett
 10. Hei,
  Har et gammelt arvet tre hvor noen av grenene har blitt myke og faller av. Hva er galt?
  Hilsen Grønn Spire

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er et veldig typisk tegn på overvanning. Det kan hende at det er råte lenger ned i stammen eller rota. Det er vanlig med soppangrep nederst på stammen om det er for fuktig der. I verste fall går det an å bruke det som har falt av som stikling.

   Det er viktig at det blir tørt i jorda før en slik plante får vann. Potta må ha blitt lett å løfte på.

   Får den nok lys? Det må noen lystimer til for at planten skal klare å drikke opp vannet.

   Lykke til!

   Slett
 11. Hei

  Jeg tror mitt store gamle pengetre er angrepet av sopp. Det begynte med en tykk gren fra roten som ble myk og vanndig. Jeg fjernet denne - men var usikker på om jeg fjernet nok. Har flyttet planten til et lysere sted og har ikke vannet på noen uker for at planten skal forbruke vannet i jorden og i blader. Men forfallet fortsetter. Nå er også andre tykke grener blitt litt myke. Hva gjør jeg? Kutte stammen over de myke grenene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette soppangrepet er dessverre veldig vanlig for pengetre som har vært litt for fuktige. Jeg ville ha gjort nettopp som du sier: kuttet, og brukt greinene som stiklinger. Pengetre roter seg raskt og lett i jord. Det kan hende at det kommer nye skudd fra den gamle stammen, men om rota også er angrepet vil den dø.

   Lys er livsviktig, spesielt om det er varmt. Det er egentlig bare vinduet som er lyst nok om vinteren.

   Slett
  2. OK, og takk for svar.
   Altså, kutte av grener og plante rett i jord .... såjord eller såjord blandet med sand?
   Om jeg kutter stammen over rot og over mykt område - vil også den slå rot ( det er en nokså tykk stamme )?

   Slett
  3. Ja, bare kutt av og plante rett i jord. Om du har sand eller perlite å blande i jorda er det alltid bra for sukkulenter, men pengetre roter seg så lett at jeg har alltid brukt vanlig så/kaktusjord. Det kan være lurt å la stiklingen ligge og tørke til det har dannet seg en hinne over snittflaten. Det tar bare et par timer i varmt vær, opp til et par dager inne om vinteren.

   Stammen tør jeg ikke å si noe om. Sannsynligvis vil den rote seg, men det kan ta litt lenger tid, spesielt nå om vinteren. Den vil også trenge litt lenger tid for å danne hinne.

   Stiklingene vil trenge litt fuktighet for å rote seg, men ikke overvann. De kan bli såpass tørste at bladene begynner å se litt matte/smårynkete ut.

   Hadde dette vært mitt pengetre ville jeg ha tatt stiklinger av noen greiner, og latt stammen stå i jorda og tørke. Jeg ville også ha skiftet jord og tatt bort eventuelle råtne røtter. Både for at stiklingene skal rote seg, og for at stammen skal skyte nye greiner, er det viktig med godt lys.

   Slett
 12. Hei hei. �� Hvordan bæskjærer jeg mitt pengetre? Treet er ca 1 meter høyt fra gulvet. Og veldig bredt. Sikkert 70 cm bredt. Kan jeg bare klippe i vei og fjerne blad og greiner slik jeg ønsker det? Kan jeg klippe litt tykkere greiner uten og være redd for og skade treet? Mvh Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Pengetrær tåler ganske hard nedklipping. Jeg har selv klipt ned et 20 år gammelt pengetre uten at det tok skade.

   Når vi klipper såpass store planter bør vi tenke på samme måten som når vi klipper busker i hagen. Tenk på hvilke greiner du vil beholde, og klipp bort det du ikke vil ha. På pengetre er det typisk at greinene blir svært topptunge og begynner å legge seg utover. Her er det lurt å beskjære disse greinene ned til der de er tykkere enn en finger, så de ikke vil bli for tunge og knekke. Hovedstammen bør ikke klippes! Det er de tykke greinene som gir planten støtte og form.

   Etter beskjæring er det viktig at planten får nok lys sånn at sårene gror. Noen strør kanel i sårene for å hindre soppangrep.

   Denne bloggen har en detaljert beskrivelse av hvordan du klipper: https://smartgardenguide.com/how-to-prune-a-jade-plant-crassula-ovata/

   Slett
 13. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 14. Hei takk for mange fine svar fra deg. Jeg har arvet mitt tre og hatt det i 35 år nå. stått varmt/romtempratur i alle år. men nå skal jeg sette det kjølig om vinteren. Jeg har klippet, tørket den ut, overvannet den, hatt den ute om sommeren, stått i sterkt sollys. Gjort alt. Den lever fortsatt, selv om jeg har vært i tvil om jeg har tatt liv av den opptil flere ganger. Når jeg fikk den etter min mormor gikk bort i ´85 fikk jeg høre om den dør vil jeg tape mye penger og når den blomstrer vil jeg bli rik. HVA er historien bak denne blomsten? er alt bare folketro og dumme historier? PS: min har aldri blomstret. Men ser fortsatt fram til det :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Historien er sikkert nettopp det; folketro. Denne krever en del uflaks for å drepe, og flaks for å få blomst på, kanskje er det derfor? :)

   Så morsomt at ditt har blitt så gammelt! Det står en sånn i huset til foreldrene mine som snart nærmer seg 30 også. Jeg måtte fornye det med stiklinger etter at det tippet over og falt i hundre biter i gulvet for en del år siden.

   Slett
 15. Har et snart 18 år gammelt penge tre å greinene henger noe veldig prøvd å ta endel stiklinger da jeg trodde det var vekten som gjorde det gar nå gått ca 1 måned å de klarer fortsatt ikke holde seg oppe, hjelp hva skal jeg gjøre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan det hende at den har fått litt vel mye vann, eller litt for lite lys? Slike forhold kan greinene bli tynne og svake av. Hvor har den stått?

   Slett
 16. Hei! Vårt pengetre har fått noe som ser ut som hvit mugg mellom bladene og rota. Den står i en glassbolle, kan det være derfor? Og er det smittsomt mot andre planter tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det kan komme mugg om luftfuktigheten er for høy, noe det fort kan bli i en glassbolle. Det kan også være kalkutslag eller ullus, og det er vanskelig å si hva det er uten å ha sett det. Kan du laste opp bilde på http://forum.ceeia.net/viewtopic.php?f=11&t=152 ?

   Slett
 17. Tips for å få et pengetre til å volse seg stor og sterk? Har ett som jeg har hatt et par par år uten at det øker i størrelse noe nevneverdig. Ser ellers friskt og fint ut, men som sagt... Jeg ønsker å vokse det størst mulig:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det må få godt lys, og faktisk nok vann. Det er sommeren som er vekstsesongen for sukkulenter, og de er jo fulle av vann inni. De overlever tørke, men de må ha vann for å vokse.

   Prøv å løfte på potta regelmessig, f.eks. en gang i uka eller hver gang du vanner en annen plante. Du vil kjenne når potta blir lett å løfte på, nesten som en tom kopp. Da vil det ha vann.

   Det er også viktig å potte om etter som det vokser. Det tåler fint å stå svært trangt, men det er ikke optimale forhold for å vokse fort. Når det tyter ut røtter under potta bør den pottes om, og da vil den helst ha kaktusjord eller jord med sand, perlite e.l. blandet inn.

   Lykke til!

   Slett
 18. Hei :) Fant siden din litt tilfeldig her. Jeg har et gammeltpengetre som har vokst seg opp fra ett blad som jeg stjal på et sykehus for 15 år siden. Stammen er veldig flott, men jeg får så mange grener med blader og skulle gjerne sett at stammen var mersynlig, er det mulig å få dette til uten å drepe planten, eller skjer det av seg selv etter hvert?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Pengetrær tåler godt å klippes ned. Om du vil stamme det opp, er det bare å ta bort noen av de nederste greinene. Jeg syns det er lettest å bruke en skarp hagesaks eller blomstersaks til dette, da de kan bli ganske treaktige på gamle planter. I vill tilstand er dette en busk, så den må nok trimmes litt om du ønsker en annen form. :)

   Slett
 19. Hei. Min morfar har et gaaammelt pengetre som nå har fått små babyer som vokser "utenfor" hoved rota av treet. Er det mulig å ta disse ut å plante de i en potte for seg selv? Mvh Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det går helt fint! Bare vær forsiktig så du ikke skader rota på hovedtreet. :) Disse babyene kommer ofte opp fra blader som har falt av treet, så om du er heldig er rota helt separat.

   Slett
 20. Hei! Prøvde å lese meg frem til hvor stor plass pengetrær krever (i potta), men fant ingen info her. Jeg har to pengetrær og har klippet av toppene. Hovedstammene er 10-20 cm, toppene klippet jeg i to (de er mellom 5-10 cm). Hovedstammene står i hver sin potte, topp og avklipp står sammen (altså fire potter tilsammen). Pottene er 12×11,5 cm. De tar opp mye plass siden de står i så mange potter, og jeg har lest et sted at pengetrær helst ikke skal ha så store potter fordi det er større fare for overvanning. Kan jeg sampotte en hovedstamme med de to avklipte delene av toppen i en potte på 14×12,5 cm, eller vil det bli for trangt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kommer an på hvor mye røtter de små har fått. Det er nemlig ikke bra å potte om på en slik måte at røttene får mindre plass. Om dette var mine planter, ville jeg ha beholdt hovedstammene som de er og heller plantet de fire nye sammen i den største potta, eventuelt gitt hovedstammene hver sin 14 cm og plantet de små i en 12 cm.

   Om de små ikke har rotet seg så mye enda er det greit å gjøre det slik som du beskriver. Det er nok en fare for at det blir litt kamp om plassen med flere i ei potte, så de bør uansett deles når de blir voksne. :)

   Slett
 21. Hei .
  Kan den står i Selvvanningspotte ???

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vil jeg ikke anbefale, fordi sukkulenter må få tørke skikkelig opp mellom hver vanning.

   Slett
 22. Hei.
  Har opplevd på noen av pengetreet mitt at bladene bare plutselig faller av når jeg røre på plantene. Vet ikke hva som skjer. Prøver å vanne plantenenår det er helt tørt,ellers gjør jeg ikke noe med dem. Hvorfor mister dem blader? Har skjedd på 2 av plantene mine nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Når bladene faller av er synderen vanligvis for lite lys. Det kan også være over- eller undervanning. Løfter du på potta før du vanner? Den skal bli lett. Hvordan er det med drenering?

   Unnskyld seint svar, jeg har vært på ferie :)

   Slett
  2. Hei,

   Takk for svar. Håper du har hatt en fin ferie :)

   Plantene står ved vinduet (sørvendt), og får vann når jeg kjenner at jorda er tørt, pleier å øutte en finger ned i jordet.

   Slett
 23. Hei! jeg tok inn pengetreet alt for sent, da jeg var på reise og hadde glemt det
  Nå henger mesteparten av planten og bladene har krøllet seg og skrumpet inn.
  Skal jeg bare klippe det hardt tilbake og se om det kommer seg? Grunnstammen ser ut til å ha klart seg bra. Det er ca 70 cm Ø og kanskje like høyt

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar. Nå ser du helt sikkert hvilke deler som er ødelagte og hvilke som er fine. Bare klipp av det døde. Jo bedre lys den får etterpå, jo fortere kommer de nye skuddene. Det beste er om det får stå igjen flest mulig grønne, friske blader (om det er noen) for å gi næring.

   Slett
 24. Hei. Jeg trenger hjelp til trimme mitt pengetre. Det har vokst i alle retninger. Noen av grenene er helt vridd. Den er etterhvert blitt ganske stor. Hvor kan jeg få profesjonell hjelp til å trimme den? Kjenner dere noen? Bor i Bærum. På forhånd takk.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger