Pengetre

Pengetre Alternative navn : Elefantøre, tykkblad, crassula Latinsk navn : Crassula ovata Familie : Bergknappfamilien Opprinnelse : Sør-Afrika Utseende : Liten busk med tykke, eggrun…

Pengetre
Pengetre, CrassulaAlternative navn: Elefantøre, tykkblad, crassula

Latinsk navn: Crassula ovata

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika

Utseende: Liten busk med tykke, eggrunde blader. Kan få små hvite blomster.

Plassering: 

Helst lyst, tåler full sol. Gjerne kjøligere i den mørke årstiden, men trives også godt i romtemperatur. I sterkt sollys kan bladene få rødbrun farge, men dette er ikke skadelig.

Vann og gjødsel:

Pengetre er en sukkulent, det vil si at den lagrer vann i bladene og stammen. Det er viktig at den blir helt tørr mellom hver vanning, ellers kan røttene råtne. Det kan gjerne ta et par uker. Potta skal helst kjennes helt lett ut. Om bladene begynner å bli skrukkete i overflaten, har den fått for lite. Gule, vasne blader kommer av for mye vann!

Det er nok å gi et pengetre svak gjødsel fra vår til høst. Den krever lite næring, og tåler godt kalkrik jord. Om det er mye kalk i jorda eller vannet, kan det skilles ut gjennom bladene som små hvite prikker. Dette er helt normalt og ikke skadelig.

Om den begynner å vokse saktere, og bladene ikke vokser seg store lenger, trenger planten å pottes om. Det kan være en fordel å bruke kaktusjord, såjord eller annen sandblandet jord.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav, pengetre er en av de mest hardføre potteplantene.

Formering:

Det er uvanlig lett å formere pengetrær som stiklinger. Det skal noen ganger bare et enkelt blad til. Jeg har sett at det har drysset blader av store pengetrær, og disse har utviklet seg til små babyplanter i jorda under. Det enkleste er å knipe av en stilk med 2-3 bladpar, la den tørke litt, og stikke den rett i jorda.

Sesong:

Hele året. Den kan finne på å blomstre sent på vinteren når lyset kommer tilbake.

Diverse:

Pengetre kan blomstre. Planten må nok være en del år gammel før dette skjer, og den bør få en litt kjøligere hvileperiode på vinteren. Den trenger enda mindre vann når den står kjølig.

Planten tåler godt å klippes ned, og er mange steder populær som bonsaitre. De kan bli mange år gamle.

Kommentarer

 1. Hei! Jeg knipset av et par stilker for å omplante min crassula nå for et par uker siden. Jeg satte stilkene i vannglass og lot de slå rot i vannet før jeg plantet dem i jord. Som et forsøk lot jeg tre stilker stå i vannglass. Stilkene vokser seg høye og fine selv i vannet! Planten min står også i et relativt mørkt rom, men vokser fint og ser ut til å trives. Gikk litt stikk i strid med at man skal la de tørke ut mellom vanning og la stå i solfylt rom, også i og med at mine vokser i vann! Ganske sikker på at det er en crassula også. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Crassula er utrolig hardføre og tåler det aller meste. De blir vanligvis mye finere i godt lys, de slår nærmest krøll på stilkene i skyggen og rota kan råtne om de står for lenge i vann. ...Men da er det jo bare å plukke av toppen, den roter seg på nytt...

   Slett
 2. Hei! Skal man bytte jord på pengetreet, i så fall hva slags? Og hva med pottestørrelse, antar den bør øke når planten vokser? Skal forsøke meg på stiklinger utover høsten så planten i vinduet på kontoret kan få litt 'selskap' ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, når den har fylt potta helt vil den ha større potte og ny jord. De liker jord med sand i, det selges vanligvis som kaktusjord eller såjord. Det er best å gå opp med bare en størrelse om gangen slik at den rekker å fylle den nye potta med røtter.

   Pengetre er kjempelett å ta stiklinger av! :) Bare knip av et skudd og stikk det rett i jorda. Lykke til!

   Slett
 3. Tusen takk for svar, da skal jeg prøve meg!

  SvarSlett
 4. Lurer på om crassula kan tåle å stå ute gjennom en norsk sommer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går bare bra. Jeg pleier å sette ut mange sukkulenter om sommeren. Så lenge det ikke blir kaldere enn 5-6 grader om natta, kan det stå ute. Det kan bli litt solbrent om det står rett i sola eller i sterk vind, jeg anbefaler en litt skjermet plass. Pass på at potta ikke regner full av vann!

   Slett
 5. Bladene detter stadig av! Hva skjer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, unnskyld seint svar! Jeg var fraværende i august i fjor.

   Bladene kan falle av om den får for mye vann eller for lite lys. Men siden spørsmålet kom i august, lurer jeg på om det er varme og sol som er synderen.

   Slett
 6. Pengetreet mitt har fått "vorter". På noen av de nyeste bladene er det en noe som ser ut som bobler, og på stammen under boblebladene sitter det en liten mugglignende hvit klump. Hva kan dette være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette kan dessverre være ullus. :( Jeg kan ikke si noe sikkert uten å ha sett et bilde av det, men ullus er ikke uvanlig på planter med tykke blader.

   Det kan jo selvsagt også være mugg eller en reaksjon på sterk gjødsel eller lignende. Jeg ville ha lagt ut et bilde på et planteforum eller facebook-gruppe og spurt.

   Slett
 7. Her kommer det røtter oppover planten. Kommer nok av at den er gammel og det er trangt for røttene. Overlevelsesmekanisme. Ikke plass tilstørre potte, men har tatt avleggere nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er typisk. Får du kanskje til å fylle på litt mer jord i potta på den gamle planten? Det og å bli tatt avleggere av vil sikkert kvikke den litt opp. :)

   Slett
 8. Fikk helt panikk da jeg oppdaget at pengetreet mitt fikk litt myke blader. Dette har jeg ikke opplevd før. Hva kan dette komme av? Sjekket røttene og det var rimelig tørt. Ingen rotråte, det så heller uttørket ut. Mistenker at jeg for en gangs skyld kanskje kan ha vannet for lite da jeg i vinterhalvåret jobbet med meg selv for å unngå overvanning. Glemte visst at våren kom. Den har de siste ukene før i dag fått nye skudd og ikke mistet noen blader. Vil den komme seg igjen nå med ny jord og noe mer frekvent vanning? Eller tror du det likevel kan være overvanning som er problemet? Og takk for en veldig informativ side!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om det har vært litt for tørt, vil bladene bli mykere og veldig typisk "rynkete" eller "matte". Det tar seg opp igjen, men jo mer lys det er, jo fortere fyller den opp lageret igjen. :)

   Og tusen takk!

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger