Pilea

Pilea By Michael Wolf (Own work)  [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)  or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons Latinsk navn : …

Pilea
Parasollpilea
By Michael Wolf (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) 

or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Latinsk navn: Pilea sp.

Familie: Neslefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk

Utseende: Runde, saftige blader som vanligvis sitter i par. De fleste artene henger.

Flere typer Pilea er populære potteplanter: de hengende P.depressa og P.glauca, og den storbladete P.peperomioides. Den sistnevnte er en gammeldage plante som har mange navn: parasollpilea, musøre, fløteskvett, kinesisk pengeplante o.l.


Plassering: 

Lyst, men ikke i sterkt, direkte sollys. Ingen Pilea tåler kulde. Får de godt lys, trenger de ikke å stå i vinduet. Derfor vil disse plantene også passe på badet, om det er et vindu der eller lyset står på på dagtid. Det går an å plante krypende Pilea som bunndekke i kasser og sammenplantinger inne.

Vann og gjødsel:

Det er greiest å vanne fra bunnen. Det må ikke bli stående igjen vann i potte. Pilea har saftige blad som lagrer vann, og kan råtne om den er konstant fuktig. Om potta kjennes tung ut, må den ikke få mer vann.

Ingen Pilea er veldig næringskrevende, men vil trives med blomstergjødsel i halv dose eller næring som er spesielt beregnet for grønnplanter. Gjødselpinner bør stikkes ned på en sånn måte at de ikke kommer i direkte kontakt med stammen.

Spesielle krav:

Akkurat som husfred, kan de hengende Pilea deles om de blir stygge i midten. De liker ikke tørr luft, og bør dusjes med lunkent vann regelmessig om de står nært en ovn eller varmepumpe.

Formering:

Pilea formeres lett ved stiklinger eller deling. De hengende typene roter seg lett i fuktig jord eller vann. Husk å ta av de nederste bladene om stiklingen står i vann. Parasollpilea setter avleggere rundt stammen, disse kan deles fra morplanten når de har fått en håndfull blader og røtter.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Pilea peperomioides var kjent som potteplante lenge før den ble vitenskapelig beskrevet, derfor har den så mange forskjellige navn. Først på åttitallet ble det kjent at den var en Pilea.

Kommentarer

 1. Hei! min pilea har etterhvert fått lysegrønne blader og rosa stilker, hva kan ha skjedd???

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Får den nok lys? Pilea trenger ikke all verdens lys, men det begynner å bli mørkere. Planter som ikke får nok lys vil prøve å strekke seg mot lyset, og da får de lange, lysegrønne skudd.

   Er det gamle blader som har fått sånn farge kan det være kulde eller sykdom. Det kan også bli seende sånn ut om den har fått for mye vann, da råtner de gjerne i rota så det går an å dra den rett opp. Potta skal helst bli litt lett mellom hver vanning.

   Jeg håper noe av dette hjelper. :)

   Slett
 2. Min pilea har blitt ganske blek og slapp.. Hva er galt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Får den nok lys? Pilea trenger ikke å stå i vinduet, men om den får for lite lys over tid blir den lett blek. Er det små vinduer/ikke lys på hver dag, kan det hende at den faktisk trives best i vinduet.

   Får den lov å tørke litt mellom vanningene? Er det hull i bunnen av potta? Det er lett å vanne for mye om vannet ikke får renne ut skikkelig.

   Er jorda gammel? Trenger den kanskje litt gjødsel?

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger