Pilea

Pilea Foto: Michael Wolf Latinsk navn : Pilea sp. Familie : Neslefamilien Opprinnelse : Tropiske strøk Utseende: Runde, saftige blader som vanligvis sitter i par. De fleste artene he…

Pilea
Parasollpilea
Foto: Michael Wolf

Latinsk navn: Pilea sp.

Familie: Neslefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk

Utseende: Runde, saftige blader som vanligvis sitter i par. De fleste artene henger.

Flere typer Pilea er populære potteplanter: de hengende P.depressa og P.glauca, og den storbladete P.peperomioides. Den sistnevnte er en gammeldage plante som har mange navn: parasollpilea, musøre, elefantøre, fløteskvett, kinesisk pengeplante o.l.


Plassering: 

Lyst, men ikke i sterkt, direkte sollys. Ingen Pilea tåler kulde. Får de godt lys, trenger de ikke å stå i vinduet. Derfor vil disse plantene også passe på badet, om det er et vindu der eller lyset står på på dagtid. Det går an å plante krypende Pilea som bunndekke i kasser og sammenplantinger inne.

Vann og gjødsel:

Det er greiest å vanne fra bunnen. Det må ikke bli stående igjen vann i potte. Pilea har saftige blad som lagrer vann, og kan råtne om den er konstant fuktig. Om potta kjennes tung ut, må den ikke få mer vann.

Ingen Pilea er veldig næringskrevende, men vil trives med blomstergjødsel i halv dose eller næring som er spesielt beregnet for grønnplanter. Gjødselpinner bør stikkes ned på en sånn måte at de ikke kommer i direkte kontakt med stammen.

Spesielle krav:

Akkurat som husfred, kan de hengende Pilea deles om de blir stygge i midten. De liker ikke tørr luft, og bør dusjes med lunkent vann regelmessig om de står nært en ovn eller varmepumpe.

Pilea peperomioides kan få hvite prikker under bladene. Dette er helt normalt. Det hvite er bare salt og mineraler som ligger igjen når planten "svetter" gjennom porene,

Formering:

Pilea formeres lett ved stiklinger eller deling. De hengende typene roter seg lett i fuktig jord eller vann. Husk å ta av de nederste bladene om stiklingen står i vann. Parasollpilea setter avleggere rundt stammen, disse kan deles fra morplanten når de har fått en håndfull blader og røtter.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Pilea peperomioides var kjent som potteplante lenge før den ble vitenskapelig beskrevet, derfor har den så mange forskjellige navn. Først på åttitallet ble det kjent at den var en Pilea.

Kommentarer

 1. Hei! min pilea har etterhvert fått lysegrønne blader og rosa stilker, hva kan ha skjedd???

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Får den nok lys? Pilea trenger ikke all verdens lys, men det begynner å bli mørkere. Planter som ikke får nok lys vil prøve å strekke seg mot lyset, og da får de lange, lysegrønne skudd.

   Er det gamle blader som har fått sånn farge kan det være kulde eller sykdom. Det kan også bli seende sånn ut om den har fått for mye vann, da råtner de gjerne i rota så det går an å dra den rett opp. Potta skal helst bli litt lett mellom hver vanning.

   Jeg håper noe av dette hjelper. :)

   Slett
 2. Min pilea har blitt ganske blek og slapp.. Hva er galt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Får den nok lys? Pilea trenger ikke å stå i vinduet, men om den får for lite lys over tid blir den lett blek. Er det små vinduer/ikke lys på hver dag, kan det hende at den faktisk trives best i vinduet.

   Får den lov å tørke litt mellom vanningene? Er det hull i bunnen av potta? Det er lett å vanne for mye om vannet ikke får renne ut skikkelig.

   Er jorda gammel? Trenger den kanskje litt gjødsel?

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe :)

   Slett
 3. Hei! Er denne planten giftig for katter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, parasollpilea er ikke giftig for katter. Andre sorter vet jeg ikke. Jeg anbefaler å spørre Giftinformasjonen om sånne ting, de sitter på mer oppdatert informasjon enn jeg gjør. :)

   Slett
 4. Hei, min pilea har fått en veldig lang stilk og bladene krøller seg og ser ikke helt bra ut. Hva kan være galt? Kan man klippe av stilken lenger oppe og få røtter på den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette kan vært så mye. Det kan være noe med vanningen eller dreneringen, for eksempel at den står i ei tett potte eller ikke får tørke mellom vanning. Det er veldig vanlig at slike plager skyldes lite lys. Vi har hatt en lang og mørk vinter! Uten nok lys får ikke planten til å drikke opp vannet fort nok, og rota kan råtne.

   Det kan selvsagt også være skadedyr. Sånt vises oftest på undersiden av bladene og på nye skudd.

   Jeg har ikke prøvd å ta stikling av den på den måten. Vanligvis tar jeg de små skuddene som kommer opp i potta og planter dem for seg selv. Det er ikke usannsynlig at det vil gå bra å ta toppen, men om planten i utgangspunktet plages med noe, kan det hende at den ikke roter seg før det går galt.

   Jeg ville ha tatt bilde av bladene og lagt dem ut på et planteforum eller vist bildet i butikken den kom fra. Det er mye lettere å si hva som er galt på et bilde. :)

   Slett
 5. Hei! jeg fikk en pilea-stikling av min mor, som nå har vokst seg større. Men hele veien har bladene vært mye lysere enn normalt. Betyr dette for mye eller for lite lys? Jeg har hatt den i et vindu der det er mye sollys på formiddagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kan bety begge deler, men på et sånt sted betyr det nok for mye lys. Min ble finest på et bord litt innenfor vinduet. :)

   Slett
  2. Okei, takk skal du ha! Da prøver jeg å flytte den litt vekk fra det direkte sollyset hvertfall :)

   Slett
 6. Hei!
  Kan denne plantes ute?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vil ikke anbefale det, fordi den kan ta skade under 15 grader. Det går an å sette potta ute om sommeren, men den tåler ikke å bli kald.

   Slett
 7. Hei, min Pilea hadde sterke/harde blader da jeg fikk den, men nå er den bøyelig. Er det normalt eller har jeg gjort noe feil?

  Jeg vanner når topp jorden er tør, og vanner i potten. Den sitter på spisebordet som er 1-2 meter fra vinduet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hva slags pilea har du? Den med store runde blader eller den som henger? Om det er en som henger er dette helt normalt. Om selve bladene blir myke, kan det være for mye eller for lite vann, eller for lite lys. Pilea vil vannes fra bunnen.

   Jeg prøver å få til et sted å laste opp bilder, så det skal bli lettere å se hva som har skjedd.

   Slett
  2. Det er den samme som på bildet du brukte her, Parasollpilea.

   Slett
  3. Da er det mulig at den har fått enten litt mye eller litt lite vann. Du kan prøve å løfte på potta når du sjekker om jorda er tørr. Om den kjennes tung ut, er jorda fremdeles våt nederst og trenger ikke vann. Er den helt lett, må den ha vann nå.

   Slett
 8. Jeg har en liten piles som har stått ute i sommer. Nå blomstrer den med små, hvite blomster midt i planten. Er det vanlig? Den ser veldig fornøyd ut, da

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette skjer nå og da :) Disse små hvite duskene er så søte!

   Slett
 9. Hei! Jeg fikk en avlegger i mars, som nå har vokst masse :) Men den er ikke så tett som på bildet over, og bladstilkene er ganske lange, så de nederste begynner å henge veldig. Burde jeg fjerne disse, eller skal jeg heller knipe av nye skudd? Skulle gjerne hatt den litt tettere, hvis mulig. På forhånd takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er helt vanlig at disse plantene danner stamme og at bladstilkene blir lengre etter hvert. Den beste måten å få planten tett på er å plante mange avleggere sammen. Det vil sikkert komme avleggere rundt hovedstammen etter hvert om den ellers får godt stell. Jeg ville ikke ha tatt noe bort enda. Lykke til! :)

   Slett
 10. Hos oss faller plutselig blader med stilk av. For mye vann kanskje??

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er dessverre mulig. Eventuelt for lite lys, eller en kombinasjon av de to. Pass på at potta blir lett å løfte på mellom hver vanning. :)

   Slett
 11. Hei, jeg fikk en avlegger av en pilea av en venn, denne har nå fått ett nytt lite skudd, men med et uhell klarte jeg å knekke av bladet på moderplanten... Kommer den til å klare seg likevel? Er det noe jeg evt burde gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bare gi den godt lys, så går det sikkert bra. :)

   Slett
 12. Hei! Jeg har to parasollpilea, og den ene har fått noen brune flekker og to gule blad. Den ene bladet ble helt sammenkrøllet og til slutt helt brunt, og hele stilken falt av. Det andre er gult og har brune flekker. Bør jeg ta det av? Bør jeg i såfall ta hele stillen eller ytterst ved bladet? Ser også at det ene av tre nye blader har brun kant. Hva gjør jeg feil? Den står på spisebordet, ca 1-2 meter fra vindu, men den får lys fra vindu på begge sider. Vanner når den er tørr, fra bunnen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det kan være litt lite lys nå på høsten. Jeg ville nok sjekket grundig for skadedyr. Det har vært mye trips i år, og de kommer inn utefra med lufta...

   Slett
 13. Hei jeg kjøpe en sånn en i miniplante her om dagen og oppdaget nå at det stikker en rot ut av det ene hullet under potten og den er så og si knekt av. Vil planten klare seg selv om en del av roten er knekt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada, det vokser fort ut nye! Men om det tyter ut mye røtter under, ville jeg ha pottet den om i ei litt større potte.

   Slett
 14. Hadde kjempe mange pileaer og nå har de bare dødd en etter en :0 de jeg har nå henger plutselig veldig. Slappe liksom. De står og får det lyset som er på dagen, men trenger de fjødsel evt? Bruker det jevnlig, men er kanskje en stund siden nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er mulig at det er litt for lite lys. Vi har hatt en grå værtype med svært lite dagslys, og da blir det ikke nok energi til å trekke opp vann og næring. Ingen planter trenger gjødsel nå, om de ikke står under plantelys. Jeg anbefaler å sjekke i jorda om det har blitt for vått. Først når potta er lett å løfte på trengs det mer vann. Det er lett å overvanne når det er så lite lys.

   Lykke til!

   Slett
 15. Hei, min pilea (pengeplante) har fått små hull på bladene som jeg ikke skjønner hvor kommer fra. Kan ikke se skadedyr

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hvordan ser hullene ut? Er det helt igjennom, eller ligger det igjen et sølvaktig lag? Er det i kanten på bladene, eller midt på?

   Huller helt igjennom i kanten kan komme av f.eks. biller eller larver som kommer inn om sommeren. De er nattaktive, så vi ser dem ikke lett. Om det er sølvaktige flekker/huller midt på bladene er synderen sannsynligvis trips. De er små, og kan gå litt i ett med bladene.

   Ellers er det sikkert snakk om en mekanisk skade. Har den stått i vind, blitt flyttet på/pottet om, vært i kontakt med dyr...?

   Slett
 16. Hei
  Jeg har min planter siden 2013 og den er veldig stor nå. Lurte på om jeg kan sette den på selvvangspotte?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vanskelig å si, men vanligvis ville jeg ikke anbefalt det til en plante som må tørke opp mellom vanningene slik som denne. De råtner så fort om jorda er konstant fuktig.

   Slett
 17. Hei Tante Rose! 😊 Hvor store eller små i størrelse/høyden i feks. cm, må eller bør di små avleggerene som plutselig vokser opp her i utkanten av potta, vekk ifra moderplanten, være, før jeg kan flytte di til en hver sin egen lille potte? Har 2 stk sånner miniature Pilea Peperomioides, som ikke er så miniature lenger nå lenger, kontra hva dem var da jeg kjøpte dem...men kun 1stk har nå kommet med 2stk avleggere oppe i kanten av potta si...Disse er ca mulig 1cm og 0,5cm i høyde oppeæ av jorda med bladkronene sine nå, og har 5-6små blader på seg hver..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Disse er nok litt for små enda. Jeg ville ventet til de er noen cm høye, og da plantet dem i den minste pottestørrelsen (5 cm). Røttene er enda mindre enn bladene, så om du venter litt får de utviklet skikkelige røtter. Ellers får de det vanskelig etter ompotting.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger