fredag 1. januar 2016

Pilea

Pilea
Parasollpilea
By Michael Wolf (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) 

or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Latinsk navn: Pilea sp.

Familie: Neslefamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk

Flere typer Pilea er populære potteplanter: de hengende P.depressa og P.glauca, og den storbladete P.peperomioides. Den sistnevnte er en gammeldage plante som har mange navn: parasollpilea, musøre, fløteskvett, kinesisk pengeplante o.l.


Plassering: 

Lyst, men ikke i sterkt, direkte sollys. Ingen Pilea tåler kulde. Får de godt lys, trenger de ikke å stå i vinduet.

Vann og gjødsel:

Det er greiest å vanne fra bunnen. Pilea har saftige blad som lagrer vann, og kan råtne om den er konstant fuktig. De er ikke veldig næringskrevende, men vil trives med blomstergjødsel i halv dose eller næring som er spesielt beregnet for grønnplanter.

Spesielle krav:

Akkurat som husfred, kan de hengende Pilea deles om de blir stygge i midten. De liker ikke tørr luft, og bør dusjes med lunkent vann regelmessig om de står f.eks. nær en ovn eller varmepumpe.

Formering:

Pilea formeres lett ved stiklinger eller deling.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Pilea peperomioides var kjent som potteplante lenge før den ble vitenskapelig beskrevet, derfor har den så mange forskjellige navn. Først på åttitallet ble det kjent at den var en Pilea.

2 kommentarer:

 1. Hei! min pilea har etterhvert fått lysegrønne blader og rosa stilker, hva kan ha skjedd???

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Får den nok lys? Pilea trenger ikke all verdens lys, men det begynner å bli mørkere. Planter som ikke får nok lys vil prøve å strekke seg mot lyset, og da får de lange, lysegrønne skudd.

   Er det gamle blader som har fått sånn farge kan det være kulde eller sykdom. Det kan også bli seende sånn ut om den har fått for mye vann, da råtner de gjerne i rota så det går an å dra den rett opp. Potta skal helst bli litt lett mellom hver vanning.

   Jeg håper noe av dette hjelper. :)

   Slett